Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 07. 2015. 23:20 >> 23:10

NJEMAČKI MEDIJI

Kosovo ID-u važna oblast za regrutaciju

Islamska država smatra Balkan i prije svega Kosovo kao važanu oblast za regrutovanje svojih boraca, objavljeno je u emisiji FAKT njemačke televizije ARD.

Kako se navodi, Islamska država vrbuje preko propagandnih video-zapisa na albanskom i bosanskom jeziku, prije svega, na Kosovu i poziva na terorističke napade.

Ekspert za jugoistočnu Evropu profesor Florijan Biber sa Univerziteta u Gacu, smatra da te video-poruke nisu upućene samo muslimanima na Balkanu, već i onim koji su sa tog područja došli u zapadnu Evropu. 

Pošto mnogi od tih ljudi ne znaju arapski jezik, zato su video-zapisi napravljeni na albanskom ili bosanskom jeziku jedan važan instrument za regrutaciju, smatra ovaj profesor, a prenose njemački mediji danas. 

Kosovo u međuvremenu važi kao važna baza Islamske države i brojni njihovi borci potiču odatle, gdje vlada ogromna nezaposlenost, smatra taj ekspert. 

Mediji prenose da je Balkan interesantna oblasti i za njemačku islamističku scenu i navode da su njemački salafisti skupljali novac za bosansko selo Gornja Maoča, za koje se kaže da važi kao važan centar za vrbovanje Islamske države, prenose mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније