Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 07. 2015. 18:49 >> 18:45
2

CIA I KGB

I poslije Tita - Ćosić

Prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije i književnik Dobrica Ćosić nije ni mogao da nasluti kakvu će ponudu dobiti dvadesetak dana nakon smrti doživotnog predsjednika Socijalističke federativne republike Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Ponude, bilo one pristojne ili nepristojne, događaju se onda kada se čovjek najmanje nada, a tako je bilo i sa Dobricom Ćosićem, književnikom i bivšim, prvim predsjednikom Savezne Republike Jugoslavije, piše Nedeljnik.

Naime, nije ni slutio šta će mu se dogoditi u vrijeme pada Berlinskog zida i velikih previranja u Evropi krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Evo šta se tih čudnih mjeseci dogodilo Ćosiću, a počelo je sa pozivom da hitno dođe u London.

"Dvadesetak dana poslije Titove smrti, pozvao me je moj izdavač iz Amerike, Vilijem Jovanović, koji je štampao 'Vreme smrti'  i na srpskom i na engleskom jeziku, da hitno otputujem London. Spremio sam se, i zajedno sa mojom ćerkom koja odlično govori engleski, otišli smo u birtansku prijestonicu", rekao je Ćosić.

Ćosić priča da ih je rezervacija čekala u hotelu "Klervidž", gdje su odsjedali Tito i saudijski naftni bogataši – kraljevi nafte.

"Otišao sam u najnormalniji hotel sa Anom. Javimo se mi Jovanoviću, on nas pozove na ručak u 'Klervidž'".

Nakon ručka, izdavač, Vilijem Jovanović, koji je tada izdavao "Vreme smrti" na srpskom i na engleskom jeziku izveo ih je u šetnju Londonom, na ulice tog grada, u najveće gužve i rekao mu sljedeću stvar:

"Da vam odmah bude jasno, ja sam predstavnik CIA i prenosim vam poruku Andropova i američke vlade. Američka i sovjetska vlada hoće poslije Tita da mu nađu zamjenika. Bila su dva kandidata, Milovan Đilas i vi. Zaključili su da ste vi mlađi i da ste popularniji od Đilasa. Stalo se na stanovište da naše službe, američke i sovjetske, rade na tome da vi zamijenite Tita i da preuzmete vlast u Jugoslaviji", rekao je Jovanović Ćosiću kojeg su ove riječi zaprepastile.

"Odbio sam Titovu ponudu, odbijam i vašu, jer ja nemam te sposobnosti. Kako može da vam padne na pamet da jedan pisac, potpuno nekvalifikovan, može da zamijeni Tita. Kako može da se zamijeni Tito? Nemojte, gospodine Jovanoviću, o tome uopšte da razgovaramo", kazao je Ćosić Jovanovića.

Još fascinantnije je ono što mu je na to odgovorio Jovanović.

"Nemate vi tu ništa da radite. To će sve da rade službe. Vi samo treba da pristanete i da se ponašate prema prilikama kako ih mi procijenimo. Radićemo i na tome da dobijete Nobelovu nagradu za književnost", rekao mu je Jovanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније