Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 07. 2015. 09:09 >> 08:59
16

OCJENE IZ LJUBLJANE

"U glavama Hrvata još živi velika Hrvatska"

U želji za izbornom pobjedom hrvatska vlada zauzima nacionalističke pozicije zbog čega Hrvatskoj prijeti izolacija, ocijenjeno je sa ljubljanskog Instituta za međunarodnu politiku.

 

Istovremeno stižu pohvale za "spretne" i "umjerene" poteze slovenskog premijera Mire Cerara čime Slovenija, kako je ocijenjeno, dokazuje da opravdano pripada "civilizovanom klubu", Evropskoj uniji i NATO-u.

"U glavama hrvatskih političara još postoji ideja 'velike Hrvatske', a s malim zemljama koje imaju takve komplekse teško je razgovarati", kazao je u razgovoru za 3. program Televizije Slovenija direktor Instituta za balkanske i evropske studije dr. Zijad Bećirović.

Po njegovim riječima, vlada premijera Zorana Milanovića je "najgora" hrvatska vlada do sada i ona popušta nacionalističkim pobudama sve kako bi ostala na vlasti, makar Hrvatska došla u izolaciju i prokockala međunarodni ugled, piše zagrebački Jutarnji.

Bećirović je kazao da povlačenje austrijskog OMV-a iz programa istraživanja ugljovodonika u Jadranu, zbog neriješenog graničnog spora Hrvatske i Crne Gore, ilustruje takvu njegovu tvrdnju.

Rekao je da i EU teško komunicira s Hrvatskom u kojoj je velika politička polarizacija, neprimjerena Uniji u kojoj vlada bogatstvo različitosti. U Hrvatskoj političku polarizaciju ilustruje i to da premijer i predsjednica međusobno ne komuniciraju, rekao je.

To što je Sabor o pokretanju izlaska iz arbitraže donio jednoglasnu odluku Bećirović je nazvao "refleksom iz 90-ih godina" i "napinjanjem mišića" prema Sloveniji.

Dodao je da će "na žalost" spor oko arbitraže najviše naštetiti međusobnim ekonomskim interesima, no da ne može isključiti niti događaje u kojima bi slovenski turisti u Hrvatskoj bili izloženi incidentima.

Na pitanje treba li Slovenija kao protivmjeru blokirati ulazak Hrvatske u Šengenski prostor, Bećirović je rekao da Slovenija ne treba odgovarati na takav način, nego se ponašati civilizovano.

"No Hrvatska ima konflikte sa svim susjedima i mnoge ilegalne prelaze s Bosnom i Hercegovinom na vrlo dugoj granici, te bi premještanje Šengena sa slovensko-hrvatske na hrvatsko-bosansku granicu bilo riskantno za EU", smatra Bećirović koji ne vjeruje da će Hrvatska tako brzo u Šengen kako najavljuju njeni političari.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније