Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina business

30. 07. 2015. 10:48   >>  10:40 1

HRVATSKO PODMORJE

Istraživanje nafte: Odustao i ExxonMobil

Od istraživanja nafte i gasa u hrvatskom podmorju odustao je i američki ExxonMobil, jedna od najjačih naftnih kompanija u svijetu, saznaje Novi list.

ExxonMobil nije sam tražio niti dobio koncesiju, ali je dogovarao saradnju s hrvatskom Inom na dva istražna polja u južnom Jadranu, za koja je ona dobila koncesije.

Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i finansijski, biti u stanju da posao odradi sama, ili će tražiti novog partnera.

Ranije je konzorcijum američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a, koji je trebalo da istražuje naftu i gas na sedam jadranskih istražnih polja od njih ukupno deset, obavijestio hrvatsku Agenciju za ugljovodonike da neće potpisati ugovor o koncesiji i izlazi iz posla samo desetak dana uoči predviđenog potpisivanja ugovora.

Nakon izlaska Amerikanaca i Austrijanaca, u igri za istraživanje nafte i gasa ostaju, osim Ine, još samo konzorcijum britanskog Medoilgasa i italijanskog ENI-ja, koji je dobio koncesiju za istraživanje jednog polja u srednjem Jadranu.

Marathon Oil i OMV trebali su da istražuju jedno –i jedino dano u koncesiju – polje u sjevernom Jadranu, četiri u srednjem i dva u južnom. Prema nezvaničnim informacijama, u prvom su istražnom periodu, koje bi trajao tri godine, trebalo da ulože 56,8 miliona EUR i da uplate naknadu od još 10,8 miliona EUR za potpisivanje ugovora s Vladom Hrvatske.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније