Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 07. 2015. 11:50 >> 11:40

AFERA "PIRANGEJT"

Hrvatska: Pokrenut postupak izlaska iz abitraže

Vlada Hrvatske je danas pokrenula postupak povlačenja iz arbitražnog postupka koji je trebalo da riješi pitanje granice sa Slovenijom.

"Riječ je o kršenju sporazuma (od strane Slovenije) i kompromitovanju samog predmeta. Na ovaj način nemoguće je nastaviti rješavanje pitanja granice Hrvatske i Slovenije”, rekla je ministarska vanjskih poslova Vesna Pusić na sjednici Vlade, prensi Beta.

Vlada je, na zahtjev Sabora, na današnjoj sjednici usvojila odluku o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži s Vladom Slovenije zbog njegove povrede. Slovenija će o tome biti obaviještena diplomatskom notom.

Vlada je razriješila funkcija hrvatskog zastupnika i njegovog zamjenika u postupku pred Arbitražnim sudom.

Afera nazvana "Pirangejt" ujedinila je hrvatsku vlast i opoziciju, pa je Sabor u sredu jednoglasno, sa 141 glasom podrške, usvojio zaključak vlade o povlačenju.

Zaključkom je Sabor obavezao Vladu da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži iz 2009, jer je Slovenija "teško povrijedila" odredbe međunarodnog ugovora i pravilo učešća u arbitraži u dobroj vjeri.

Predstavnici vlasti i opozicije ocijenili su tokom rasprave u Saboru da je postupak arbitraže "kontaminiran", ali da i dalje treba tražiti način za razgraničenje sa Slovenijom.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski "Kurir" i zagrebački "Večernji list" objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda, Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred tim sudom, Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu.

Sekolec i Drenik su podnijeli ostavke, a Slovenija je imenovala novog arbitra.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. godine, predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

EK protiv odluke hrvatskog Sabora

Evropska komisija svrstala se juče protiv hrvatske Vlade i Sabora poručivši da će se arbitražni postupak između Hrvatske i Slovenije nastaviti bez obzira na odluku o povlačenju Hrvatske ne samo iz toga postupka nego i iz čitavog Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, saznaje Večernji list.

"Vaše povlačenje neće imati nikakva učinka, Arbitražni sud donijet će odluku", rekao je juče Večernjem listu jedan izvor iz Komisije.

"Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti, ali EK je, u pismu koje je njen potpredsjednik Frans Timermans uputio potpredsjednici hrvatske Vlade Vesni Pusić, izrazila zabrinutost zbog namjere Hrvatske da se jednostrano povuče iz Arbitražnog sporazuma", rekla je portparolka EK Mina Andreeva na podnevnom brifingu za novinare u Briselu.

Dok je davala tu izjavu, u Saboru je još trajala rasprava i nije se još dogodilo glasovanje.

"Evropska komisija očekuje od Hrvatske, kao što bismo očekivali i od Slovenije, da se drži svojih obveza i nastavi podržavati arbitražni postupak. Da budemo jasni: čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje, arbitraža će se nastaviti. Ne vidimo valjanu alternativu arbitražnom postupku i snažno pozivamo Hrvatsku da ostane u njemu", dodala je portparolka EK.

(Beta / Večernji list)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније