Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina ]

01. 08. 2015. 17:40 >> 17:33

POTVRDILA

Pusićeva kandidat za generalnog sekretara UN

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske, Vesna Pusić potvrdila je u intervjuu za britanski list "Independent" da će se kandidovati za mjesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN).

"Biću kandidatkinja za to mjesto. To bi bila fantastična stvar, zlatna prilika. Bila bi mi velika čast već i sama činjenica što učestvujem u procesu", kazala je Pusićeva, prenosi portal Index.hr.

Ona je navela kako joj je poslijeratno iskustvo u politici bilo od velike koristi i važna priprema za UN.

"Možda je previše očekivati da generalni sekretar može mijenjati države, ali uvjerena sam kako mu činjenica da razumije kako funkcionišu stvari, prije ili posle sukoba, može biti od koristi, posebno pri razgovoru s ljudima u državama, koje su pogođene sukobima", smatra Pusićeva.

Kako su naveli iz “Independenta”, teoretski Pusićeva ima pristojnu šansu, jer praksa regionalne rotacije pri izboru generalnog sekretara navodi na zaključak kako bi na to mjesto trebalo da dođe neko iz istočne Evrope, a postoji i sve veća podrška da na to mjesto dođe žena.

Pusićeva je kazala kako bi proces trebalo po prvi put da uključi javnu debatu među kandidatima.

Protivnici iz Hrvatske, kako se navodi, optužuju Pusićevu da koketira s međunarodnom scenom, u trenutku kada bi trebalo da usmjeri svoje snage na hrvatsku diplomatiju, jer Hrvatska i dalje ima složene odnose sa susjednim državama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније