Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 08. 2015. 17:25 >> 17:19
4

U PJEŠČANICI

Sjećanje na žrtve "Oluje"

U spomen na ubijene tokom i nakon akcije "Oluja", u selu Pješčanica, koje se nalazi u opštine Vrginmost, održan je komemorativni skup.

Skup su organizovali Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Srpskog narodnog veća (SNV). Nakon pomjena kojeg je u Crkvi svetog Ilije služio otac Mile Ristić, okupljenima se obratila Vesna Teršelič, iz Documente, prenosi B92.

"Danas smo tu kako bi se sjetili svih poginulih tokom i nakon akcije "Oluja". Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora, riječ je o 667 civila. O mjestima iz opšine Vrginmost riječ je o 67 osoba, od čega 41 civil i to starije životne dobi. Nažalost, većina njih se još uvijek vode kao nestale osobe čiji posmrtni ostatci nijesu pronađeni. Neki su ubijeni kao žrtve ratnog zločina, poput Teodora i Danice Samardžije koji su ubijeni i zapaljeni u svojoj kući u Slavskom Polju. Mnogi su stradali kod Žirovca, u napadu Hrvatske vojske i Armije BiH na izbjegličku kolonu. Za te zločine hrvatskim pravosuđem još uvijek nitko nije odgovarao, dok su za zločine počinjene u Oluji u Hrvatskoj ukupno pokrenuta tek tri kaznena postupka, dok je samo jedan pravomoćno okončan. Tražeći pravdu, porodice žrtava su dizale tužbe protiv Republike Hrvatske, a u slučaju Oluje takvih je 39, od čega su usvojena samo tri tužbena zahtjeva", naglasila je Teršelič. 

Okupljenima se ispred SNV-a obratio Milorad Pupovac. 

"U Republici Hrvatskoj u proteklih 20 godina u javnom prostoru, izjavama političara, molitvama sveštenika nema mjesta za strašno i istorijsko stradanje koje se dogodilo Srbima s ovih područja. Ne samo da nema mjesta za sjećanje na one koji su stradali 1991. i 1992. u hrvatskim gradovima otmicama, isterivanjima, ubistvima, otuđivanjem imovine, nego nema mjesta ni za one koji su praktično u dva dana morali napustiti svoje istorijske zavičaje, njih do 250.000. Da je otišlo 250.000 ptica, neko bi se pitao zašto i mogu li se vratiti. Ali u našoj javnosti nema prostora za takvo pitanje, kao ni moralnog osjećaja i potrebe da se to pitanje postavi, a nema nažalost ni moralne odgovornosti da onima koji ga postavljaju taj prostor bude otvoren", kazao je Pupovac i dodao da većina građana Hrvatske nije imala priliku da čuje za posljedice koje je iza sebe ostavila "Oluja". 

Nakon skupa u Pješčanici, okupljeni su se uputiti na groblje u obližnju Gornju Čemernicu, gdje je položeno cvijeće na grob Dmitra Obradovića, predsjednika Skupštine opšine Vrginmost, koji se ratnih devedesetih zalagao za zajednički život Hrvata i Srba. Godine 1992. likvidirale su ga srpske snage, optuživši za zločin Hrvate.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније