RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html Srbiju pogodilo preko 15.000 udara munja http://www.rtcg.me/vijesti/region/241117/srbiju-pogodilo-preko-15000-udara-munja.html Jako nevrijeme sa gradom pogodilo je Banat, Beograd i Zapadnu Srbiju. Više od 15.000 udara munja i gromova pogodilo Srbiju prošle večeri. ]]>

Neke djelove Srbije sinoć je pogodilo jako nevrijeme, a u nekim krajevima je padao i grad. U Ivanjici je grad padao dvadesetak minuta, a jaki pljuskovi i grad veličine lješnika su oko 19 sati pogodili Čačak i napravili štetu u čačanskim i dragačevskim selima, prenosi jutros RTS.

Samo na teritoriji Čačka sinoć je bilo više od 2.000 munja.

Čačak, inače, drži i rekord u Srbiji po broju munja – u julu 2014. godine, za dva sata zabilježeno je čak 2.670.

Nevremena sa gradom bilo je sinoć i u Ljigu i Kikindi.

I teritoriju Beograda je oko 19 sati i 30 minuta zahvatilo nevrijeme, sa jakom kišom, gradom i vjetrom, zbog čega su na kratko bile prekinute fudbalske utakmice između Crvene Zvezde i Napretka, odnosno Partizana i Proletera.

Najviše kiše palo je u Zrenjaninu - 35 litara za nekoliko sati, u Kikindi 20 litara kiše za jedan sat, na Paliću 18 i u Novom Sadu 14 litara.

]]>
Mon, 20 May 2019 09:03:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/241117/srbiju-pogodilo-preko-15000-udara-munja.html
Srbija zaslužila da otvori najmanje dva poglavlja http://www.rtcg.me/vijesti/region/241040/srbija-zasluzila-da-otvori-najmanje-dva-poglavlja.html Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da bi otvaranje dva poglavlja u junu bilo više nego zadovljavajuće, imajući u vidu trenutnu atmosferu i evropske računice u vezi sa EU, ali i sa regionom. ]]>  


"U odnosu na reforme u oblasti vladavine prava koje smo u posljednjih šest mjeseci sproveli, a imajući u vidu da i briselski dijalog nije zbog nas u zastoju smatram da smo zaslužili otvaranje najmanje dva poglavlja", rekla je ona u intervjuu za "Politiku".

Ovog puta izvještaj o napretku Srbije, ma kakav bio, biće donekle u sjenci predizborne atmosfere u evropskim zemljama, a posebno institucijama u kojoj očigledno proširenje i zemlje kandidati nijesu prvi na listi.

"Što se godišnjeg izveštaja tiče očekujem da bude u ocjenama izbalansiran, zasnovan na sistematično i seriozno prikupljenim činjenicama i faktima, a ne na percepcijama, kako se to gotovo uobičajilo i to posebno kada su u pitanju oblasti koje se prate u vladavini prava to jest poglavljima 23 i 24", ističe Joksimović.

]]>
Sun, 19 May 2019 14:59:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/241040/srbija-zasluzila-da-otvori-najmanje-dva-poglavlja.html
Počelo glasanje na sjeveru Kosova http://www.rtcg.me/vijesti/region/241035/pocelo-glasanje-na-sjeveru-kosova.html U četiri opštine na sjeveru Kosova u sedam časova otvorena su birališta, a među prvima građansku dužnost na vanrednim lokalnim izborima obavili su stariji građani. ]]>

Predsjednici opština biraju se u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu gdje ima ukupno 87 biračkih mjesta, a pravo glasa oko 58.000 građana.

U Sjevernoj Mitrovici građani imaju mogućnost da biraju jednog od tri kandidata - Gorana Rakića ispred Srpske liste, Erdana Atićija iz Samoopredjeljenja i Gondje Čauši koja je kandidovana ispred PDK.

Kandidati Srpske liste su u Zvečanu Vučina Janković, Zubinom Potoku Srđan Vulović i Leposaviću Zoran Todić.

Oni su novembra prošle godine podnijeli ostavke na mjesta gradonačelnika zbog uvođenja taksi Prištine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

]]>
Sun, 19 May 2019 09:15:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/241035/pocelo-glasanje-na-sjeveru-kosova.html
Skup u Blajburgu bez incidenata http://www.rtcg.me/vijesti/region/241005/skup-u-blajburgu-bez-incidenata.html U austrijskom gradu Blajburgu održana je 74. komemoracija pripadnicima ustaških formacija, koji su ubijeni na području tog mjesta u blizini slovenačke granice, neposredno po okončanju Drugog svjetskog rata. Jedna osoba uhapšena je zbog fašističkog pozdrava. Istovremeno, održan je i protest antifašista, koji je prošao bez incidenata. ]]>

U Blajburgu se na današnjem skupu okupilo oko 10.000 ljudi, za trećinu manje nego što je austrijska policija očekivala.

Policija je, očekujući veći broj učesnika, bila prisutna sa 450 uniformisanih lica, koji su detaljno provjeravali da li učesnici nose sa sobom zabranjene ustaške simbole.

Naime, od 1. marta stupila je na snagu dopunjena lista zabranjenih simbola u Austriji, koja obuhvata i ustaške simbole.

Bili su prisutni jedan državni tužilac, sudija, kao i pripadnici policije za strance, a čuvari reda sve događaje pratili su i video-kamerama.

Prema riječima portparola policije Rajnera Dionisioa, tokom komemoracije nije registrovan nijedan policijski relevantan slučaj.

Za razliku od proteklih godina nije bilo učesnika u uniformama, a najava da će biti kažnjavani svi koji nose zabranjene simbole je djelovala, pošto je bilo daleko manje zastava i simbola, a zabranjenih čuvari reda nijesu registrovali.

Ove godine zabilježen je samo jedan incident, kada je jedan muškarac, na kraju skupa, kada su učesnici krenuli kućama, podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava. On je, kako je saopšteno, uhapšen.

Komemoraciju je organizovao Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor, naveo je Večernji list.

Antifašisti protiv komemoracije

Istovremeno, održan je i protest antifašista u Blajburgu. Učesnici demonstracija protiv komemoracije kretali su se u pratnji austrijske policije, koja je rasporedila oko 450 pripadnika na skupu.

Na početku kolone nalazio se traktor na kojem je postavljena zastava bivše Jugoslavije.

Predstavnici "Radničke fronte" poručili su na protestu da su "došli da pokažu da su neke izjave nedopustive, da se radi o opasnom zločinu".

Okupljanje bez vodećih hrvatskih zvaničnika

Indeks je naveo da na komemoraciji nije bilo nikoga "od troje vodećih ljudi u zemlji", pošto je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović "po svom običaju" u Blajburg obišla još prije nekoliko dana, prekjuče se tamo pred spomenikom poklonio predsjedavajući Sabora Gordan Jandroković, a premijer Andrej Plenković je na Blajburg poslao izaslanika.

Navodi se da su u ime hrvatske vlade na komemoraciji danas bili samo ministri Lovro Kuščević i Tomo Medved.

]]>
Sat, 18 May 2019 19:45:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/241005/skup-u-blajburgu-bez-incidenata.html
"Podržavamo evropsku perspektivu Zapadnog Balkana" http://www.rtcg.me/vijesti/region/240996/podrzavamo-evropsku-perspektivu-zapadnog-balkana.html Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu, poslije susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, da Njemačka načelno podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. ]]>

"Njemački stav je poznat - evropsku perspektivu Zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali kriterijumi za pristupanje svakako moraju biti ispunjeni", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je sa hrvatskim premijerom razgovarala o strateškim odrednicama hrvatskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2020.

Na pitanje novinara o krizi austrijske vlade i skupu desničara u Milanu, Merkel je rekla da ne može da govori prije austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, ali je dodala da u EU postoje političke struje koje žele da uruše taj savez.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je posjeta njemačke kancelarke važan signal prijateljstva i saradnje dvije države. On je rekao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo što je Njemačka prvi spoljnotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mjestu po broju turističkih posjeta.

Plenković je naveo da je Hrvatskoj važno da u narednom periodu ostvari dva koraka – članstvo u Šengenu i da uđe u evrozonu, a u tome očekuje podršku Njemačke.

"Vrlo smo temeljno objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekat koji će pratiti mandat sljedeće Evropske komisije", dodao je hrvatski premijer.

On je dodao i da će se na zajedničkom ručku razgovarati o situaciji u susjedstvu.

Na pitanje o izvještajima da Hrvatska na svojoj granici oštro postupa prema izbjegicama, Plenković je odgovorio da se u procesu kontrole granica poštuje nacionalno zakonodavstvo i evropske pravne tekovine i dodao da je sve što radi u interesu kontrole ilegalnih migracija.

Njemačka kancelarka doputovala je danas u Zagreb na susret s Plenkovićem, ali i na predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uoči izbora za Evropski parlament koji su u Hrvatskoj zakazani za 26. maj.

Ona će večeras biti na velikom predizbornom skupu Plenkovićevog HDZ i Evropske narodne stranke u zagrebačkoj Ciboni, što je prvi predizborni skup van Njemačke na kojem će učestvovati. Na skupu HDZ će učestvovati i član je bavarskog CSU (Hršćansko-socijalna unija) Manfred Veber, vodeći kandidat narodnjaka za predsjednika Evropske komisije, koji je ranije danas prošetao centrom Zagreba i sreo se s kandidatima HDZ za poslanike u Evropskom parlamentu.

]]>
Sat, 18 May 2019 18:15:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240996/podrzavamo-evropsku-perspektivu-zapadnog-balkana.html
U garaži čuva uspomenu na Jugoslaviju http://www.rtcg.me/vijesti/region/240959/u-garazi-cuva-uspomenu-na-jugoslaviju.html Iza limenih vrata jedne garaže u novosadskom naselju Liman, smještena je ostavština, artefakti jedne epohe kada je Jugoslavija postojala kao država. ]]>  

Svaki jugonostalgičar, ali i oni koji su rođeni u sada već bivšoj državi u tom prostoru pronaći će nešto što će im osvježiti sjećanje i podsjetiti ih na jedno vrijeme.

Ova vrata se ne otvaraju često, ali večeras, u Noći muzeja, riznica sjećanja na bivšoj Jugoslaviji biće dostupna svim znatiželjnicima.

"Ovo je prostor Udruženja 'Istorijski muzej Jugoslavije'. Udruženje je osnovano prije dvije godine i mi baštinimo predmete koji su proizvedeni i bili u upotrebi u vrijeme postojanja Kraljevine Jugoslavije i socijalističke Jugoslavije. Sada muzej broji više od 3.000 eksponata iz različitih oblasti života i rada, od kojih je dio prikazan ovdje, dok se ostatak, zbog manjka prostora, nalazi u drugom depou koji za sada nije vidljiv. Ipak, trudimo se da obezbijedimo jedan veći prostor, gdje će svi eksponati biti jedni do drugih i gdje će izložba dobiti jednu novu dimenziju", rekao je Anadoliji Zoran Janković, osnivač udruženja i kustos ovog neobičnog muzeja.

Predmeti sa Titovog "Galeba"

U aktivnom dijelu muzeja, koji je dostupan posjetiocima, nalazi se oko 1.000 eksponata.

"Trudio sam se da sakupim predmete iz više oblasti života i rada u Jugoslaviji, u raznim periodima njenog postojanja. Ovdje možemo da pronađemo predmete vezane za industrijsku ambalažu, željeznicu, poštu, izdavaštvo, automobilizam, bankarstvo i ostalo", navodi Janković.

Od djetinjstva je Zoran imao sklonost ka sakupljanju različitih predmeta. Najprije, to su bile dječje igračke, nešto kasnije vina i arhivska građa, da bi kasnije sve to preraslo u ovo što će posjetioci Noći muzeja drugu godinu zaredom moći da vide u jednoj od limanskih garaža.

Za sakupljanje predmeta iz perioda Jugoslavije odlučio se, kako priznaje, iz nostalgije, ali navodi da već duže vrijeme izučava fenomen ambalaže, koji je jedan od fenomena ljudske civilacije. Kako pojašnjava, kroz ambalažu može da se sazna o društvu u kom je nastala, njenom autoru pa čak i društvenim odnosima.

Janković navodi da do eksponata dolazi na različite načine, od podruma i tavana do interneta, a dobar dio je i naslijedio iz porodice. Na konstataciju da je malo atipično da se ovako vrijedna i bogata postavka nalazi u garaži, Zoran odgovara da se nada da će u bližoj budućnosti obezbijediti jedan prostor gdje će svi eksponati moći da budu izloženi jedni do drugih, gdje će moći da se prati priča od početka stvaranja Jugoslavije do njenog kraja.

"Cilj postavke jeste da prikaže prosječnom posjetiocu način života običnih ljudi u kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji kroz eksponate koji vidite ovdje. To su eksponati koji su nekada bili prisutni u gotovo svakom domaćinstvu. Međutim, protokom vremena, oni su se polako povlačili. Neki su uništeni, dok su drugi nestali ili su sada rijetkost. Upravo je ovo mjesto gdje smo mi njih prikazali i budimo neke lijepe emocije i sjećanja. To su veoma zanimljive reakcije i često bude emotivno, pogotovo za Noć muzeja kada se ovdje skupi više stotina ljudi", pojašnjava Zoran Janković.

Među biserima ove izložbe nalaze se i predmeti sa Titovog broda "Galeb" i primjerci pune ambalaže iz socijalističkog perioda. Tu su i elanove skije, prva poslijeratna serija, ali i reklama za čuveni skijaški bend na kojoj su mladi Bojan Križaj i svjetski šampion Ingemar Stenmark koji je sa elanovim skijama pokorio mnoge ski staze.

Od grba do oldtajmera

Kao prateća izložba, tu je i postavka oldtajmera, izuzetno očuvanih četvorotočkaša iz perioda SFRJ, među kojima je i Zoranov "fićo" koji je održavan tako da izgleda kao da je upravo izašao iz fabrike automobila i sa kojim je prokrstario mnoge zemlje na kojima učestvuje na izložbama starovremenskih vozila.

Gdje god da vam se pogled zadrži, naći ćete nešto što će vam privući pažnju, pogotovo ako vas sjećanje služi na vremena SFRJ ili onih ranijih Jugoslavija. Naravno, bez Titove slike ova postavka nije mogla, a velika uramljena slika maršala Jugoslavije spasena je sa đubrišta.

U kolekciji koja čuva uspomenu na jednu veliku zemlju nalaze se i dva grba Jugoslavije, onaj prvi sa pet buktinja koji je usvojen u Jajcu na II zasjedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine, a koji je simbolizovao bratsvo i jedinstvo pet naroda, ali i onaj potonji sa šest buktinja koju je dobila Bosna i Hercegovina, i koji je bio aktuelan do tragičnog raspada Jugoslavije.

"Ovo nije muzej ideologije već lijepih uspomena, sjećanja i priča. Muzej u kome svako nađe nas to interesantno za sebe bez obzira kojoj generaciji pripada", zaključuje Zoran Janković.

]]>
Sat, 18 May 2019 11:20:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240959/u-garazi-cuva-uspomenu-na-jugoslaviju.html
Prije 26 godina ubijeni sarajevski Romeo i Julija http://www.rtcg.me/vijesti/region/240946/prije-26-godina-ubijeni-sarajevski-romeo-i-julija.html Prije tačno 26 godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad. Priča tragično stradalih sarajevskih Romea i Julije obišla je svijet i danas izaziva jezu u mnogima. ]]>  

Boško i Admira ubijeni su 18. maja 1993. godine na mostu Vrbanja dok su zajedno pokušavali da napuste opkoljeno Sarajevo.

Pogođeni su snajperskim hicima. Prvo je pogođen Boško koji je izdahnuo, a drugi metak pogodio je Admiru koja je ranjena dopuzala do svog ubijenog momka, zagrlila ga i preminula.

"Davno je to bilo, u zemlji koje nema više. Nešto je prekrilo vrijeme, nešto ljudi zaboraviše. Nisu bili iz plemena istog, nisu imali istoga Boga, al' imali su jedno drugo i san o bjegu iz svega toga", kažu stihovi pjesme Zabranjenog pušenja posvećene Bošku i Admiri.

Njihov posljednji zagrljaj na mostu Vrbanja trajao je sedam dana.

Prolazili su dani i noći, a niko se nije usuđivao da skloni njihova tijela. Osmi dan Vojska RS-a natjerala je zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu.

Sahranjeni su na groblju u Lukavici, a nakon rata, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela prebačena su u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubica nikada nije otkriven.

Priču o tragičnoj ljubavi prvi je objavio američki novinar Kurt Schork, reporter iz ratnih područja pa tako i iz BiH. On je već nekoliko dana nakon tragedije pisao o Bošku i Admiri.

Fotografija njihovih tijela na mostu Vrbanja obišla je svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom.

Boško i Admira upoznali su se za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, 1984. godine. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima ni njihovim roditeljima.

Kada je počeo rat 1992. godine, Boškovi roditelji otišli su iz Sarajeva. Majka Rada molila ga je da krene s njom, ali on nije želio da ostavi svoju Admiru.

Vjerovali su da će se rat brzo završiti i da će dobro pobijediti. U maju 1993. godine između Vojske RS i Armije RBiH dogovoreno je da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, odnosno da će moći preko mosta Vrbanja preći na Grbavicu.

Nažalost, nijesu uspjeli.

]]>
Sat, 18 May 2019 09:35:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240946/prije-26-godina-ubijeni-sarajevski-romeo-i-julija.html
Srbe na Kosovu niko ne može da zastraši http://www.rtcg.me/vijesti/region/240945/srbe-na-kosovu-niko-ne-moze-da-zastrasi.html Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da su "separatisti na Kosmetu očekivali da će Srpska lista i Srbi donijeti odluku da bojkotuju lokalne izbore". ]]>

A sve to kako bi "mogli da izguraju albanske kandidate u srpskim sredinama".

Đurić je pozvao Srbe da sjutra izađu na izbore za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru KiM, istakavši da glasački listići predstavljaju "bedem nastojanjima Prištine da ih zauzme prevarama i trikovima".

On je dodao i da Priština, u želji da zastraši Srbe, planira da pošalje veliki broj albanskih policajaca na biračka mjesta i odvrati ljude od glasanja.

"Kažem sada svima kojima su u srcu Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Banjska, da znaju da su ovo izbori na kojima se brani opstanak Srbije i srpskih interesa", naglasio je Đurić.

Rekao je i da će pokušati da bude sjutra na Kosovu, ali je podsjetio da mu je u prethnodnih godinu dana 18 puta onemogućen dolazak na Kosovo, ali je dodao da, međutim, ljudi iz Kancelarije za KiM svakog dana idu na Kosovo i da će nastaviti da budu sa srpskim narodom.

"Naš narod na Kosovu niko ne može da zastraši i uvjeren sam da će sjutra pokazati slogu i snagu", rekao je direktor vladine Kancelarije za KiM.

 

]]>
Sat, 18 May 2019 09:22:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240945/srbe-na-kosovu-niko-ne-moze-da-zastrasi.html
Vučić: Spajamo Srbiju i Crnu Goru http://www.rtcg.me/vijesti/region/240922/vucic-spajamo-srbiju-i-crnu-goru.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da počinje izgradnja jedne od najtežih dionica autoputa ka Crnoj Gori. ]]>

Danas su zvanično počeli radovi na dionici put Preljina - Požega u dužini od 30,9 kilometara.

On je istakao da se poslije 70 godina ispunjava san građana tog dijela zemlje, kao i da će za neku godinu Srbija biti spojena autoputem sa Crnom Gorom.

Vučić je rekao da će već do 19. decembra biti otvorena deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i dodao da su mu to obećali Kinezi.

Vučić je rekao da su Kinezi zainteresovani da grade i autoput od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom i izrazio očekivanje da će uskoro biti otvoreni radovi i na toj dionici.

Vrijednost radova na dionici od Prteljine do Požege je 450 miliona eura.

]]>
Fri, 17 May 2019 22:49:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240922/vucic-spajamo-srbiju-i-crnu-goru.html
U Patrijaršiji odgovarao na pitanja SPC http://www.rtcg.me/vijesti/region/240832/u-patrijarsiji-odgovarao-na-pitanja-spc.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je posjeta Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve (SPC) i razgovor sa predstavnicima crkve za "njega velika čast", da od njih "nije tražio ništa", da nije išao jer mu "treba podrška u politici za razliku od prethodnih vlasti", već da odgovara na pitanja SPC. ]]>  

"Postoji grupa vladika koja ima drugačije stavove. Nasmijao sam se jer neki od njih nijesu pročitali Rezoluciju 1244 (Saveta bezbjednosti UN), ni Briselski sporazum. Shvatite da se to se sve zasniva na lažima sa društvenih mreža", rekao je Vučić za RTS. 

On je naveo da je "jedna novina danima lagala" o "tajnom sastanku u Patrijaršiji iza zatvorenih vrata, kada nije bilo Dodika". 

"Kakvi su to lažovi. Od (predsjedavajućeg Predsedništva BiH) Milorada Dodika se nijesam odvajao nijednog sekunda. Nikakvog sastanka nije bilo. To je kad neko ima bujnu maštu", rekao je Vučić.

]]>
Fri, 17 May 2019 09:56:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240832/u-patrijarsiji-odgovarao-na-pitanja-spc.html
Ne bojim se što sam stao uz Pupovca http://www.rtcg.me/vijesti/region/240819/ne-bojim-se-sto-sam-stao-uz-pupovca.html Poznati fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević izjavio da se ne boji što je stao uz Milorada Pupovca. ]]>

Blažević je za Novosti rekao da ga ljudi vole, iako će ga možda neki poslije spota malo manje voljeti, ali da to, kako ističe, nema veze.

Podsjećamo, Blažević, koji je deklarisani pripadnik HDZ-a, snimio je predizborni spot za Samostalnu demokratsku srpsku stranku.

Objašnjavajući zašto se odlučio na taj korak, Blažević kaže da je "previše star da ne bi vidio koliko je važno da se svi u Hrvatskoj uvažavamo, ako se već i ne volimo".

"Ne gledam ljude ni po nacionalnoj pripadnosti, ni po vjeroispovijesti, već ako si čovjek, onda si čovjek. Mislim da smo mi previše mali da ne bismo bili ujedinjeni, pa želim pokazati primjerom da konflikti i svađe ne vode ničemu. Ovdje smo svi previše propatili da bi neki primitivni porivi mogli da naprave neko novo zlo", kazao je Blažević.

On je dodao da se u istoriji sport pokazao kao most koji je povezivao ljude, čak smirivao i najprimitivnije strasti, kao i da sportisti nijesu hendikepirani šovinizmom.

Komentarišući to što je hrvatski premijer Andrej Plenković dobro primio njegov spot za SDSS, iako je Blažević blizak HDZ-u, on kaže: "Plenković je reagovao u istom duhu kao i ja, kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović".

 

]]>
Fri, 17 May 2019 08:05:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240819/ne-bojim-se-sto-sam-stao-uz-pupovca.html
Usvojena rezolucija o "genocidu Srbije na Kosovu" http://www.rtcg.me/vijesti/region/240808/usvojena-rezolucija-o-genocidu-srbije-na-kosovu.html Poslanici Skupštine Kosova usvojili su večeras rezoluciju o navodnom genocidu Srbije tokom rata na Kosovu od 1998. do 1999. godine. ]]>

Prema riječima predstavnika parlamenta u Prištini Bilala Šarifija, rezolucija je usvojena povodom obilježavanja 20. godišnjice navodnih zločina na Kosovu, prenosi Tanjug.

"Tada je protjerano milion Albanaca i ubijeno oko 12 hiljada civila svih nacionalnosti, uglavnom Albanaca", naveo je on.

Šarifi je dodao da su u rezoluciji, između ostalog, pomenuta mjesta na kojima su srpske snage počinile zločine.

"Srpske snage su 1999. godine izvršile više od 100 masakara na Kosovu, dok su na nekim mjestima spalile žive ljude, kao u Brezniku, Mitrovicu, Podujevu, Ðakovici. Tokom rata na Kosovu 1998-1999, bilo je seksualnog nasilja nad 20 hiljada ljudi na Kosovu", rekao je on.

Za rezoluciju je glasalo svih 79 prisutnih poslanika.

Sjednici nijesu prisustvovali srpski poslanici.

]]>
Thu, 16 May 2019 22:39:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240808/usvojena-rezolucija-o-genocidu-srbije-na-kosovu.html
Protest protiv "balkanskog Madura" 25. maja http://www.rtcg.me/vijesti/region/240713/protest-protiv-balkanskog-madura-25-maja.html Ujedinjena albanska opozicija odlučila je da sljedeći veliki protest održi 25. maja, kako su naveli, "protiv vlasti i balkanskog Madura", kako nazivaju aktuelnog premijera Albanije Edija Ramu. ]]>  

Tokom sastanka predsjedništva najveće opozicione albanske stranke Demokratske partije, na kojoj su prisustvovali i lideri političkih partija koji čine savez ujedinjene opozicije, donijeta je odluka da se naredni "nacionalni protest" održi 25. maja u 19 časova.

Najavljujući protest, lider demokrate Ljuljzim Baša izjavio je da nastavljaju "suočavanje, bez povratka, sa slugama vladajuće kriminalne hunte".

"Najviši forum Demokratske partije zajedno sa liderima koalicionih partnera izvršili su analizu teškog stanja državnog udara u kojoj se nalazi zemlja. Cijela Albanija i svijet su razumjeli da je Edi Rama u panici od rezultata istražnih postupaka u kojima je direktno umiješan. Jednoglasna odluka opozicije predstavlja frontalnu konfrontaciju u svim formama. Od ovog trenutka bićemo svakodnevno i svakog minuta zajedno sa građanima, suočeni bez povratka, sa vojnicima i slugama vladajuće kriminalne hunte, sve dok ponovo ne diskutujemo o povratku demokratije", izjavio je Baša poslije sastanka.

Od februara, kada su počeli protesti albanske opozicije, do sada su održano 11 okupljanja, šest ispred albanskog parlamenta, tri ispred albanske vlade i dva u formi šetnje od vlade, preko parlamenta, pa sve do sjedišta Direkcije albanske policije u Tirani.

Protest koji je bio održan 11. maja bio je najopasniji.

Tada su bili bacani molotovljevi kokteli na zgradama vlade, parlamenta i policije, te su bili uništeni prozori, ulazna i zadnja vrata vlade, povrijeđeno 16 policajaca, probijeni policijski kordoni i privedeno više od 50 lica.

]]>
Thu, 16 May 2019 09:58:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240713/protest-protiv-balkanskog-madura-25-maja.html
"Hrvatski tjednik" Papu proglasio antihristom http://www.rtcg.me/vijesti/region/240705/hrvatski-tjednik-papu-proglasio-antihristom.html Desničarski hrvatski nedjeljnik "Hrvatski tjednik" koji se već isticao mrzilačkim i huškačkim porukama, na najnovijoj naslovnoj strani udario je po papi Franju. ]]>

Sasvim sigurno podstaknuti Papinom izjavom u kojoj je novinarima kazao da postoje određene istorijske nejasnoće vezane uz proglašenje Alojzija Stepinca svetim, na naslovnici su papu Franja prozvali - antihristom.

Naslovnicu su opremili fotografijom Pape na kojoj, kako se čini, namiguje te su iznad njegove glave napisali "ANTIHRIST - pontifex maximus".

Svemu su još dodali da će "Stepinac biti svetac, a svetim će ga proglasiti onaj papa koji bude dostojan njegove svetosti".

Ispod Pape su još postavili citat monsinjora Mila Bogovića koji kaže da je "napad pape Franja na Hrvate poput srpske bombe" i da ga ne treba pozivati u Hrvatsku.

]]>
Thu, 16 May 2019 08:38:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240705/hrvatski-tjednik-papu-proglasio-antihristom.html
SPC će pregovarati o statusu Makedonske crkve http://www.rtcg.me/vijesti/region/240700/spc-ce-pregovarati-o-statusu-makedonske-crkve.html Sveti arhijerijski sabor SPC donio je odluku da obnovi pregovore o rješavanju statusa Makedonske pravoslavne crkve (MPC), piše beogradska Politika. ]]>

Pitanje MPC bilo je u srijedu jedina tema prepodnevnog zasjedanja najvišeg crkvenog tijela, navodi taj list pozivajući se na svoje izvore u SPC.

Kako navodi list, sprovođenjem odluke o nastavku dijaloga sa MPC baviće se poslije zasijedanja Sabora, Sveti arhijerijski sinod SPC.

Srpska crkva nije, kako je rekao izvor lista, željela da inicira obnavljanje dijaloga sa Makedoncima dok je u zatvoru bio arhiepiskop ohridski Jovan Vraniševski.

On je, međutim, pušten na slobodu 2015. godine i učestvuje i na ovom, kao i na nekoliko prethodnih zasjedanja Sabora SPC, zajedno sa vladikama Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, koja je pod okriljem srpske crkve, piše beogradski dnevnik.

]]>
Thu, 16 May 2019 07:53:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240700/spc-ce-pregovarati-o-statusu-makedonske-crkve.html
Tužilaštvo provjerava Dodika zbog izjave o oružanim snagama http://www.rtcg.me/vijesti/region/240655/tuzilastvo-provjerava-dodika-zbog-izjave-o-oruzanim-snagama.html Tužilaštvo Bosne i Hercegovine primilo je krivičnu prijavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića protiv predsjedavajućeg tog političkog tijela Milorada Dodika, nakon što je zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga da naredne godine polovina vojnika bude u uniformama bivše Vojske Republike Srpske na obilježavanju godišnjice postojanja te jedinice, potvrdio je za Radiosarajevo.ba portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. ]]>

Tužilaštvo BiH prati situaciju u vezi sa izjavama predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u kontekstu Oružanih snaga, odnosno pozive na skidanje uniformi Oružanih snaga i oblačenje uniformi tzv. vojske Republike Srpske, navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je naglasilo da su te izjave izazvale uznemirenje javnosti i reakcije brojnih, dodavši da je tužilaštvo reagovalo kroz formiranje predmeta po službenoj dužnosti zbog mogućih kršenja Zakona o Oružanim snagama BiH.

Komšić je ranije danas podnio krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovih izjava u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, potvrđeno je iz Komšićevog kabineta.

Dodik je tada, između ostalog, rekao da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Tada je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

]]>
Wed, 15 May 2019 17:42:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240655/tuzilastvo-provjerava-dodika-zbog-izjave-o-oruzanim-snagama.html
BiH: Policajac ispred suda ubio muškarca http://www.rtcg.me/vijesti/region/240636/bih-policajac-ispred-suda-ubio-muskarca.html Sudski policajac ubio je jednog muškarca ispred zgrade suda u gradiću Vlasenica u Republici Srpskoj. ]]>

Kako javlja klix.ba, prema nepotvrđenim informacijama, počinitelj je sudski policajac Mladen D, a žrtva M.J. je prilikom incidenta dolazila u zgradu suda na suđenje.

Nezvanično, policajac je upucao M.J, koji je ubrzo nakon toga preminuo.

Počinitelj je uhapšen, rečeno je za klix.ba.

]]>
Wed, 15 May 2019 14:40:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240636/bih-policajac-ispred-suda-ubio-muskarca.html
Komšić podnio krivičnu prijavu protiv Dodika http://www.rtcg.me/vijesti/region/240618/komsic-podnio-krivicnu-prijavu-protiv-dodika.html Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako je i najavio, podnio je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, Tužilaštvu BiH, potvrđeno je za Klix.ba iz Komšićevog kabineta. ]]>

Komšić je krivičnu prijavu podnio zbog Dodikovih izjava u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS.

Između ostalog, Dodik je tada ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Takođe je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, "jer je to njihov dan".

Sada je na potezu Tužilaštvo BiH. Treba istaći da je Komšić i prije deset godina podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog narušavanja Ustava i drugih postupaka, ali je ta prijava odbačena.

]]>
Wed, 15 May 2019 13:41:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240618/komsic-podnio-krivicnu-prijavu-protiv-dodika.html
Niko iz Srbije nije odgovarao za 400 masakara http://www.rtcg.me/vijesti/region/240596/niko-iz-srbije-nije-odgovarao-za-400-masakara.html Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da i 20 godina od oslobađanja Kosova, za 400 masakara koje je izvršila srpska država još uvijek nije osuđen niko iz te države. ]]>

Učestvujući na spomen-akademiji na 20. godišnjici masakra u Ćušku, Pavljanu, Zahaću i Labljanu kod Peći, Tači je rekao da je ovo dan sjećanja, poštovanja u odavanja pošte mučenicima, palim borcima i herojima iz Ćuška i okoline, koje je ubila policija i vojska Srbije.

"U iščekivanju da u narednim nedjeljama obilježimo 20. godišnjicu pobjede, velika briga za sve nas kao kosovskih institucija, kao kosovskog društva, a iznad svega na savjesti međunarodne zajednice i dan danas, nakon 20 godina, jeste da za 400 masakara koje je izvršila srpska država, još uvijek niko nije osuđen iz te države", rekao je Tači.

Prema njegovim riječima, to je nepravda, diskriminacija, uvreda za integritet i dostojanstvo žrtava, ali i za sam kosovski narod.

On je dodao da će u četvrtak na sjednici Skupštine Kosova svi zajedno, jedinstveni, bez razlike, donijeti rezoluciju koja osuđuje sve zločine i genocid koji je država Srbija izvršila na Kosovu.

"U potpunosti vjerujem da će za ovom rezolucijom uslijediti i koraci za potpuno sprovođenje našeg prava, kako bi se svi izvršioci krivičnih djela i etničkog čišćenja, ubistva preko 13.500 civila i silovanja preko 20.000 žena, svi ti ljudi iz državnog aparata Srbije suočili sa pravdom", rekao je on.

Na spomen akademiji su govorili i premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

]]>
Wed, 15 May 2019 11:02:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240596/niko-iz-srbije-nije-odgovarao-za-400-masakara.html
Uspješno razdvojili sijamske bliznakinje http://www.rtcg.me/vijesti/region/240486/uspjesno-razdvojili-sijamske-bliznakinje.html Ljekari u Hrvatskoj uspješno su razdvojili sijamske bliznakinje, objavio je jutros Jutarnji list, a prenosi Hina. ]]>

U operaciji koja je trajala 15 sati, učestvovalo je 14 ljekara.

Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom grudnog koša i bila su im spojena jetra i crijeva.

Njihovo razdvajanje obavljeno je u zagrebačkoj klinici Rebro, i bilo je jedan od najkomplikovanijih medicinskih zahvata, drugi takav poznat u istoriji.

U samo dva mjeseca od operacije, djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju, navodi Jutarnji list.

]]>
Tue, 14 May 2019 14:47:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/240486/uspjesno-razdvojili-sijamske-bliznakinje.html