RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html Požari u blizini fabrike za pirotehnička sredstva http://www.rtcg.me/vijesti/region/250033/pozari-u-blizini-fabrike-za-pirotehnicka-sredstva-.html Na nekoliko lokacija u predgrađu Skoplja danas su izbili požari, a najnoviji je izbio u Sopištu, u blizini fabrike za pirotehnička sredstva. ]]>

Požar u naselju Pintija, koji je izbio ranije danas, još je aktivan, prenosi Tanjug.

Iz vatrogasne službe agenciji MIA rekli su da je lokalizovan i požar kod Mojanca, u opštini Aračinovo.

Trenutno su dvije ekipe vatrogasaca upućene u Sopište, gdje su građani prijavili požar koji je, kako su naveli u vatrogasnoj službi, izbio u blizini fabrike za pirotehnička sredstva.

Vatrogasci su dobili pomoć iz vazduha u gašenju požara.

Zamjenik komandanta Territorijalne i protivpožarne jedinice Skoplja Zvonko Tomeski naveo je da nema opasnosti od širenja požara.

]]>
Sun, 18 Aug 2019 20:56:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/250033/pozari-u-blizini-fabrike-za-pirotehnicka-sredstva-.html
Vučić otvorio dionicu autoputa Obrenovac - Čačak http://www.rtcg.me/vijesti/region/250028/vucic-otvorio-dionicu-autoputa-obrenovac---cacak.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je dionicu autoputa Obrenovac - Čačak. On je izjavio da je otvaranje te dionice na ponos cijeloj Srbiji i da će povezati Srbiju sa, kako je kazao, bratskim narodom u Crnoj Gori. Otvaranju je, između ostalih, prisustvovao i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, i predsjednik Repubilke Srpske Milorad Dodik. ]]>

]]>
Sun, 18 Aug 2019 19:34:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/250028/vucic-otvorio-dionicu-autoputa-obrenovac---cacak.html
Pilot objasnio zašto je sletio na autoput http://www.rtcg.me/vijesti/region/249948/pilot-objasnio-zasto-je-sletio-na-autoput.html Pilot Teodor Goričanec bio je prisiljen da zbog tehničkih poteškoća sleti na auto-put A6. U tom trenutku s njim je bila polaznica pilotske škole, letjeli su prema Rijeci. ]]>  

"Ja sam samo želio jednu stvar, da je kolegica koja je na školovanju prođe bez povreda. Razmišljao sam samo o tome da nekoga ne povrijedim na autoputu i da nam se avion prilikom dodira i slijetanja ne zapali", kazao je pilot Teodor Goričanec nakon incidenta, javlja Dnevnik.hr.

Upravo zahvaljujući njegovom iskustvu i smirenosti, niko nije povrijeđen. Pilot Goričanec iza sebe ima oko 1000 sati leta.

"Letjeli smo s aerodroma Lučko prema Rijeci. U 55. minuti leta motor je počeo da gubi snagu. Pokušavali smo da se održimo na toj visini, ali nijesmo uspjeli. Morali smo da tražimo prinudni teren za slijetanje", naveo je on.

"Imao sam dvije opcije – teren koji mi je nepoznat, ali se činio ravan, ili autoput. Odlučio sam se ipak za autoput, što je bilo teško jer je danas gust saobraćaj. Pokušavao sam mirno i staloženo naći neku rupu između vozila koja su se kretala auto-putem. Morao sam se teškom mukom dovući i sletjeti prije velikog semafora. S druge strane je bio dalekovod pa bi takvo slijetanje imalo svoje posljedice", kazao je on.

Dodaje da ga ni u jednom trenutku nije uhvatila panika.

''Stres se javio tek pola sata nakon događaja'', kaže pilot.

]]>
Sat, 17 Aug 2019 19:02:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249948/pilot-objasnio-zasto-je-sletio-na-autoput.html
Avion prinudno sletio na auto-put http://www.rtcg.me/vijesti/region/249933/avion-prinudno-sletio-na-auto-put.html Na auto-put kod Ravne Gore u Hrvatskoj prisilno je sletio manji sportski avion. ]]>

Prema objavi vatrogasaca iz Vrbovskog o nesvakidašnjoj nesreći došlo je do manjih tehničkih problema. Navode da niko nije povrijeđen i da je došlo samo do materijalne štete.

Avion u dogovoru s policijom pomjeren je sa puta.

Kako prenosi hrvatski sajt "24 sata", u avionu su se nalazili instruktor leta i njegova učenica.

Zahvaljujući njegovoj prisebnosti uspio je da prizemlji avion.

]]>
Sat, 17 Aug 2019 14:38:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249933/avion-prinudno-sletio-na-auto-put.html
Švajcarac kroz Srbiju vozio 250 km/h http://www.rtcg.me/vijesti/region/249928/svajcarac-kroz-srbiju-vozio-250-kmh-.html Policija je u prethodnа tri dаnа nа аutoputevima u Srbiji zаustаvili tri vozаčа zbog nаsilničke vožnje brzinom i do 250 kilometаrа nа čаs, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te države. ]]>

Švаjcаrski držаvljаnin koji je vozio 250,7 kilometаrа nа sаt zаustаvljen je nа аuto-putu kod Osipаonice, južno od Smedereva.

Sudijа zа prekršаje mu je izrekаo kаznu od 30 dаnа zаtvorа, 120.000 dinаrа novčane kazne i osam mjeseci zаbrаne uprаvljаnjа vozilom nа teritoriji Srbije.

Sаobrаćаjnа policijа je kod Pirota zаustаvilа držаvljаninа Belgije, koji je u tunelu, gdje je brzinа ogrаničenа nа 80 kilometаrа nа sаt, vozio sa 186,8 kilometаrа nа sаt, a jedan Turčin je po izlаsku iz istog tunelа, ubrzao na 183 kilometаrа nа sаt.

Sudijа zа prekršаje izrekаo im je kаzne od po 140.000 dinаrа uz devet mjeseci zаbrаne uprаvljаnjа vozilom nа teritoriji Srbije.

]]>
Sat, 17 Aug 2019 13:42:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249928/svajcarac-kroz-srbiju-vozio-250-kmh-.html
Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u S. Makedoniji http://www.rtcg.me/vijesti/region/249917/prvi-slucaj-groznice-zapadnog-nila-u-s-makedoniji.html "Pacijent zaražen virusom groznice Zapadnog Nila, koji je hospitalizovan na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju u ozbiljnom je stanju sa manifestacijama na centralnom nervnom sistemu", izjavila je direktorka Klinike Milena Stevanović. ]]>

To je prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji, a laboratorijski je potvrđen u Centru za javno zdravlje "Skoplje".

Stevanović je precizirala da je 66-godišnji muškarac iz Skoplja prvo bio hospitalizovan u Gradskoj opštoj bolnici "8. septembar", gdje mu je postavljena dijagnoza bolesti koju prenose komarci.

Ona je dodala da je on zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prije sedam dana prebačen na Infektivnu kliniku, na odjeljenje intenzivne njege, gdje je smješten sa dijagnostikovanom upalom mozga i diše uz pomoć aparata.

Pacijent nije bio van zemlje i najvjerovatnije se zarazio prošlog mjeseca, kada je boravio na planini pored jezera, a prve simptome je osetio krajem jula.

 

]]>
Sat, 17 Aug 2019 11:08:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249917/prvi-slucaj-groznice-zapadnog-nila-u-s-makedoniji.html
Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji http://www.rtcg.me/vijesti/region/249877/prvi-slucaj-groznice-zapadnog-nila-u-sjevernoj-makedoniji.html U glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skoplju, hospitalizovan je pacijent zaražen "zapadnonilskom groznicom", bolešću koju prenose komarci, objavili su danas lokalni mediji. ]]>

Agencija MIA je javila da je slučaj "zapadnonilske groznice" laboratorijski potvrđen u Centru za javno zdravlje "Skoplje".

Prema telvizijskim izvještajima oboljeli, 66-godišnji muškarac iz Skoplja, hospitalizovan je na Univerzitetskoj klinici za infektivne bolesti, nalazi se u lošem zdravstvenom stanju i bori se za život.

Pacijent je prvo bio hospitalizovan u Gradskoj opštoj bolnici "8. septembar" gdje mu je postavljena dijagnoza.

Zbog pogoršanja stanja on je prije sedam dana prebačen na Infektivnu kliniku na odjeljenje intenzivne njege gdje je smješten sa dijagnostikovanom upalom mozga i diše uz pomoć aparata.

Prema epidemiološkim podacima, oboljeli Skopljanac nije bio van zemlje i najvjerovatnije se zarazio prošli mjesec kada je boravio na planini pored jezera, a prve simptome je osjetio krajem jula.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 19:37:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249877/prvi-slucaj-groznice-zapadnog-nila-u-sjevernoj-makedoniji.html
Ugradili agregat koji je doveo do trovanja http://www.rtcg.me/vijesti/region/249838/ugradili-agregat-koji-je-doveo-do-trovanja.html Brod Atlantia, na kojem su ranije ove sedmice kod Hvara stradali italijanski turisti, nije ni smio da se nađe na moru, piše "Jutarnji list", jer su vlasnici ugradili neodgovarajući agregat. ]]>

Kao razlog se navodi da su neke prepravke na plovilu izvedene bez saglasnosti Hrvatskog registra brodova (HRB), tehničke ustanove ovlašćene za pregled tog prevoznog sredstva.

Zagrebačkom Jutarnjem listu je iz HRB potvrđeno da su vlasnici na svoju ruku u plovilo ugradili sporni agregat, koji uopšte nije bio predviđen za brodove.

Atlantia je, kažu, imala potrebne dozvole, one su bile izdate za stanje plovila, ali prije "intervencije", a ugradnjom bilo kojeg bitnog dijela sve dozvole automatski se stavljaju izvan snage.

"Ako se na plovilu neovlašćeno ugradi bitna oprema, a da se o tome ne obavijesti ili Ministarstvo ili HRB, plovidbene isprave automatski gube valjanost", rekao je za Jutarnji pomoćnik direktora HRB-a Andro Viđak.

Prema tom zagrebačkom dnevniku, vlasnik i kapetan ugradili su u jedrenjak Fordov agregat koji košta 5.000 kuna i koji nije smio da bude ugrađen, jer je namijenjen samo za upotrebu na otvorenom prostoru.

Od isparenja otrovnog gasa ugljen-monoksida na brodu je umro itaijanski turista (57), dok je dvoje djece uzrasta pet i 11 godina otrovano sa teškim posljedicama opasnim po njihov život. Preostale tri osobe koje su bile na brodu su imale samo glavobolju i mučninu.

Vlasnik i kapetan broda su bili privedeni, a nakon saslušanja oni su pušteni da se brane sa slobode.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 13:03:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249838/ugradili-agregat-koji-je-doveo-do-trovanja.html
Ostavka gradonačelnika Skadra zbog optužbe za šverc droge http://www.rtcg.me/vijesti/region/249834/ostavka-gradonacelnika-skadra-zbog-optuzbe-za-sverc-droge.html Novoizabrani gradonačelnik Skadra Valdrin Pjetri, podnio je ostavku na tu funkciju, zbog optužbe albanske opozicije da je u Italiji bio osuđen za šverc droge. ]]>

"Svjestan važnosti političkog imidža i odlučan da preuzmem zakonsko jrešavanje optužbe sa pozicije običnog građanina, tako da nikoga ne opterećujem, riješio sam da podnesem ostavku na funkciju gradonačelnika Skadra", napisao je Pjetri.

Konstituisanje novog saziva skupštine opštine Skadar i zakletva novoizabranog gradonačelnika odloženi su dok tužilaštvo ne donese odluku o utvrđivanju tačnosti navoda albanske opozicije da je Pjetri u Firenci bio osuđen za šverc droge, a nakon toga protjeran iz Italije, prenosi portal a1on.

Albansko tužilaštvo je pokrenulo postupak i čeka odgovor Interpola i Europola.

Nakon ostavke Pjetrija reagovao je i lider najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije Ljljzim Baša, koji je ocijenio ostavku Pjetrija kao "jedan kriminal manje u politici".

"Jedan kriminalac manje u politici. Ništa se ne mjenja dok ne ode Edi Rama, lider političkog kriminala", napisao je Baša na tviteru.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 12:03:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249834/ostavka-gradonacelnika-skadra-zbog-optuzbe-za-sverc-droge.html
Šefica Specijalnog tužilaštva pozvana na ispitivanje http://www.rtcg.me/vijesti/region/249832/sefica-specijalnog-tuzilastva-pozvana-na-ispitivanje.html Šefica Specijalnog tužilaštva u Sjevernoj Makedoniji Katica Janeva, čiji glas se čuje u razgovorima u slučaju "Reket", pozvana je na ispitivanje u skopsko tužilaštvo. ]]>

Janeva će u utorak u tužilaštvu odgovarati na pitanja o svojoj ulozi u slučaju "Reket", potvrdili su za portal a1on iz Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

Ispitivanje Janeve slijedi nakon mjesec dana od otvaranje istrage o aferi "Reket", u okviru koje su za sada osumnjičeni samo makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 i biznismen Zoran Milevski.

Prema navodima tužilaštva, Jovanovski i Milevski se sumnjiče da su iznudili više od milion eura od skopskog biznismena Jordana Kamčeva u zamjenu za oslobađanje od pritvora.

Inače, prema makedonskim zakonima, rješenje za oslobođanje od pritvora Kamčeva morala je da odobri šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva, koja se u jednom od objavljenih razgovora između Jovanovskog i Kamčeva na italijanskom portalu "La Veritas", obraća Kamčevu riječima "da ne brine i da će sve biti ok".

U makedonskoj javnosti postoje sumnje da se rješavanje ovog slučaja odugovlači kako bi se uništili ključni dokazi.

Janeva je u dva navrata, putem zvaničnog saopštenja, rekla da nije umiješana u ovu aferu, te da se zloupotrebljava njeno ime i ime Specijalnog tužilaštva.

Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski takođe je izrazio svoje razočarenje što se ovaj slučaj odugovlači, iako je, kako je rekao, riječ o "mega aferi" koja potencijalno može da dovede u pitanje i datum početka pregovora Sjeverne Makedonije sa EU.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 11:42:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249832/sefica-specijalnog-tuzilastva-pozvana-na-ispitivanje.html
Kosovska zastava na srpskoj srednjevjekovnoj tvrđavi http://www.rtcg.me/vijesti/region/249813/kosovska-zastava-na-srpskoj-srednjevjekovnoj-tvrdjavi.html Na srednjevjekovnoj tvrđavi na Novom Brdu, naselju udaljenom 20 kilometara od Prištine, postavljena je zastava Kosova, što je izavalo buru reakcija u Srbiji. ]]>

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je isticanje zastave Kosova na tvrđavi, tvrdeći da takozvane prištinske vlasti, u nedostatku svog kulturnog nasljeđa, posežu za otimanjem tuđeg.

Ministarstvo navodi da "nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja" ne mogu da posluže drugoj namjeni nego da obrišu prašinu vjekova sa bisera srpske srednjovjekovne duhovnosti i evropske i svjetske kulturne baštine.

"Motive za ovo predcivilizacijsko ponašanje možda treba potražiti u dubokim virovima i tami varvarske svijesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasljeđa i identiteta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ohrabruju, navode, uzurpatore iz takozvane "prištinske vlasti" da nastave da se brukaju pred čestitim dijelom albanske javnosti i pred cijelim svijetom, jer time samo pomažu Srbiji čiji su, podsjećaju, sastavni dio koji je u stanju prolazne političke zablude.

Eparhija raško prizrenska isticanje zastave smatra provokacijom 

I Eparhija raško-prizrenska SPC ocijenila je da je postavljanje kosovske zastave na tvrđavi u Novom Brdu ogromna provokacija.

Eparhija je objavila to na svom Tviteru navodeći da se radi o politizaciji kulturne baštine.

"Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole, gdje su kosovski rimokatolici nedavno služili misu postavljene su ovih dana kosovske zastave. Ovakav vid politizacije kulturne baštine predstavlja ogromnu provokaciju", piše u objavi Eparhije.

Hodžaj: Kulturna, istorijska i vjerska baština na Kosovu su kosovske

Enver Hodžaj, potpredsjednik Vlade u Prištini u tehničkom mandatu, ranije je kazao da smatra da crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i vjerska baština pripadaju Kosovu.

Ovaj stav predstavlja njegov odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

"Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. vijeku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nijesmo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smiješno", napisao je Hodžaj na svom nalogu na Fejsbuku.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 09:20:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249813/kosovska-zastava-na-srpskoj-srednjevjekovnoj-tvrdjavi.html
Za cijepanje Vučićevih plakata kazna 100 eura http://www.rtcg.me/vijesti/region/249810/za-cijepanje-vucicevih-plakata-kazna-100-eura.html Aktivista i jedan od osnivača Lokalnog fronta iz Kraljeva Branislav Seničić osuđen je na novčanu kaznu od 10.000 dinara (oko 100 eura), zato što je prije dvije godine na ulici cijepao plakate sa likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. ]]>

List Danas piše da mu je sudija Ustavnog suda, koji mu je izrekao presudu, rekao da je dobro prošao, jer je mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu.

Proces protiv Senića vođen je od prekršajnog suda, pa do Ustavnog, gdje je odbijena njegova ustavna žalba na odluku prekršajnog apelacionog suda u Kragujevcu, gdje je osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira.

Iako su pravna sredstva u Srbiji utrošena, Seničić kaže za Danas da se ne miri sa presudom Ustavnog suda i da će se obratiti međunarodnom sudu u Strazburu, ne zbog visine kazne, već, kako kaže, zbog apsurdnosti same presude.

]]>
Fri, 16 Aug 2019 08:40:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249810/za-cijepanje-vucicevih-plakata-kazna-100-eura.html
Tokom jeseni na Balkanu moguće oluje i poplave http://www.rtcg.me/vijesti/region/249791/tokom-jeseni-na-balkanu-moguce-oluje-i-poplave.html Američka kompanija koja se bavi vremenskim prognozama Akjuveder (Accuweather) objavila je sezonsku prognozu za Evropu za jesen 2019. godine. ]]>

Prognoza predviđa da će povremene oluje koje su se javljale u Italiji i na Balkanu da se nastave i tokom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta.

Kako jesen bude odmicala, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti.

Navodi se da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i sjevera u kasnoj jeseni donijeće obilniji snijeg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

"Često nestabilno vrijeme imaće negativan uticaj na poljoprivredu i spoljne aktivnosti u ovom regionu", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Za razliku od većeg dijela Evrope, u kome se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi moguć je oštriji prelaz na hladnije vrijeme.

Jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra.

Najviše padavina očekuje se u Ukrajini.

Kako novembar bude odmicao, niske temperature postajaće sve niže, a ponekad će se imati utisak da je decembar ili januar.

Sniježne padavine moguće su u novembru u cijeloj istočnoj Evropi. Olujni vjetrovi očekuju se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj. Oni će možda uzrokovati nedostatak električne energije i poremećaje u odvijanju saobraćaja, a postoji i opasnost od poplava.

Nasuprot tome, Portugal i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama, koje će donijeti i rizik od požara.

Tokom septembra će biti toplo i suvo vrijeme, koje će zahvatiti i jug Francuske, a nagla promjena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.

Područje od Francuske do Poljske imaće blagu jesen bez velikih kiša - većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni, a promjene se očekuju krajem novembra.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 23:17:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249791/tokom-jeseni-na-balkanu-moguce-oluje-i-poplave.html
"Specijalni sud pozvao i brata Ramuša Haradinaja" http://www.rtcg.me/vijesti/region/249786/specijalni-sud-pozvao-i-brata-ramusa-haradinaja.html Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova pozvao je brata kosovskog premijera u ostavci Dauta Haradinaja da da iskaz, rekao je u intervjuu za T7 predsjednik Evroatlantske stranke Kosova Miljaim Zeka, prenosi KoSSev. ]]>

KoSSev je prenio da je Zeka za T7 izjavio i da nije htio ranije da iznosi u javnost da je poziv Specijalnog suda upućen obojici braće Haradinaj, zbog poštovanja prema njihovom ocu, Hiljmiju.

On je ponovio da je specijalni tužilac ispitao i predsjednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija u Ljubljani i kosovskog predsjednika Hašima Tačija u Prištini.

Zeka je ocijenio da je pravi razlog ostavke Ramuša Haradinaja na mjesto kosovskog premijera nije poziv Specijalnog suda, već izjava koalicionog partnera Veseljija koji je iz službene posjete Americi poručio da Haradinaj komunicira sa SAD kao sa Srbima, prenio je Zeri.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 22:11:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249786/specijalni-sud-pozvao-i-brata-ramusa-haradinaja.html
"SAD vide budućnost BiH u EU i NATO" http://www.rtcg.me/vijesti/region/249734/sad-vide-buducnost-bih-u-eu-i-nato.html Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je da njegova zemlja podržava nedavni dogovor političkih lidera u BiH, kao i to da budućnost BiH bude vezana za EU, NATO i partnerstvo sa SAD. ]]>

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike rekao kako je važno da Bosna i Hercegovina preda Godišnji nacionalni program (ANP), kao i da vjeruje da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku, poput one da će u pitanje dovesti nadležnosti koje su, prema njegovom mišljenju, prebačene s entiteta na državu.

Prema njegovim riječima, postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO.

"Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU", istakao je on.

Komentarišući informacije o tome da bi se moglo raspravljati o redukovanom ANP-u, Palmer je naveo da je "država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO kao institucijom".

"Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru", istakao je američki diplomata.

Komentarišući Dodikove prijetnje da će dovesti u pitanje nadležnost više institucija BiH na teritoriji RS, ako se do 5. septembra ne formira novi Savjet ministara BiH, Palmer je ocijenio da "takve prijetnje neće pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru".

"Nadam se da Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobjednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju dio onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspjeli", naveo je on.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 21:38:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249734/sad-vide-buducnost-bih-u-eu-i-nato.html
Počelo označavanje spomenika po Prespanskom dogovoru http://www.rtcg.me/vijesti/region/249763/pocelo-oznacavanje-spomenika-po-prespanskom-dogovoru.html Nekoliko spomenika kontroverznog projekta "Skoplje 2014" dobilo je table sa objašnjenjem da je riječ o ličnostima iz helnističke istorije i civilizacije. ]]>

Ta objašnjenja su prvo postavljena na spomenik na centralnom gradskom trgu "Vojnik na konju" na kom je predstavljen Aleksandar Makedonski, ali i na obližnje spomenike njegovim roditeljima Filipu Drugom i Olimpiji.

Oznake su napisane na tri jezika - makedonskom, albanskom i engleskom.

Sada ispod spomenika "Vojnik na konju" može da se pročita da je podignut u čast Aleksandru Makedonskom, istorijskoj ličnosti koja pripada antičkoj istoriji i civilizaciji i svjetskom kulturnom i istorijskom nasljeđu.

Slični natpisi su postavljeni kod spomenika antičkom makedonskom kralju Filipu Drugom i njegovoj ženi Olimpiji.

Stavljanje tabli sa objašnjenjem da spomenici podignuti u Sjevernoj Makdoniji pripadaju helenskoj civilizaciji, dio je Prespanskog dogovora kojim je riješen višedecenijski spor Skoplja i Atine oko imena makedonske države.

Obaveza koju je vlada u Skoplju preuzela tim sporazumom je i uklanjanje antičkog makedonskog simbola "sunce iz Vergine" sa svih javnih prostora i iz institucija, pa je tako taj simbol odmah "izbrušen" i sa šahti u centru Skoplja.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 16:45:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249763/pocelo-oznacavanje-spomenika-po-prespanskom-dogovoru.html
NASA prihvatila Dejanov projekat nano satelita http://www.rtcg.me/vijesti/region/249733/nasa-prihvatila-dejanov-projekat-nano-satelita.html Učeniku osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u Bosanskom Brodu, 13-godišnjem Dejanu Lukiću, Američka svemirska agencija (NASA) prihvatila je projekt nano satelita. Riječ je o nanosatelitu koji pruža internet i mobilnu konekciju sa visine od 500 kilometara, a Dejanova ideja je bila najbolja u konkurenciji više od 700 iz cijelog svijeta. ]]>

NASA je platila licencu, ali ne i izradu samog satelita. Pošto porodica Lukić nema novca za ovaj poduhvat, projekat će zajedničkim snagama finansirati Kabinet predsjednice RS i Vlada.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ranije danas je u svom kabinetu organizovala prijem za Dejana Lukića. Naglasila je da njegov primer najbolje svjedoči o tome da se upornošću i predanim radom mogu ostvariti najviši ciljevi.

Dejan ima rok da do maja naredne godine izgradi satelit koji će NASA lansirati u Zemljinu orbitu.

"Riječ je o satelitu za komunikaciju, odnosno satelitu za internet i mobilni prenos podataka pravljen po CAT sistemu. Satelit može da pruži brzine konekcije 230-600GB/s (prema najnovijim kalkulacijama). Ideju za ovakav satelit imam još od 2016. godine, ali tada nijesam znao da postoji NASA Launch initiative program, tek ove godine sam saznao da NASA mladima pruža lansiranja njihovih nano satelita", priča za Klix.ba svoju priču Lukić.

Nakon tog saznanja Dejan je našao NASA-in konkurs i prijavio se, a to nikome nije rekao. Među 705 učesnika iz cijelog svijeta prihvaćena je njegova ideja i tako je postao najmlađi učesnik kojem je odobren projekt nano satelita.

"Trenutno radim na softveru za satelit. Projekt se mora završiti do maja 2020. godine, a njegovo lansiranje će biti najvjerovatnije 25. maja 2020. Naziv satelita je 'OberonSAT A1'. Dao sam mu naziv po jednom Uranovom mjesecu", rekao je Dejan.

Cijena izrade satelita koštaće oko 20.000 konvertabilnih maraka, a NASA plaća samo dozvole za kontrolu satelita i lansiranje.

Koliko je ovaj projekt značajan za društvo u cjelini govori i podatak da se Lukiću za saradnju obratio i njemački Telekom.

"Nedavno mi se javila njemačka kompanija Deutsche Telekom. Žele da unajme web prostor kada bude lansiran. Takođe žele da ga koriste za svoj internet kako bi mogli svojim korisnicima pružiti veće brzine", objasnio je.

Osim što je patentirao satelit za svemir, Lukić je patentirao i hibridnu raketu.

"Patentirao sam raketni hibridni motor, motor koji koristi solidno (odnosno čvrsto) i tečno gorivo kako bi pružio potisak od 54kN (oko 5,5 tona). Nije štetan po okolinu jer 90 odsto sagorijevanja je vodena para", objašnjava Dejan.

Budući da su ga mediji ovih dana prozvali genijem i čudom od djeteta, Lukić kaže kako mu je taj nadimak malo čudan, jer sebe ne smatra genijem. Ljubav prema nauci, kako nam je kazao, naslijedio je od djeda koji je inženjer elektrotehnike i njegove majke.

U budućnosti se Lukić planira baviti astronomijom i elektrotehnikom, no najprije planira da upiše i završi aeronautičku srednju školu, zanimanje pilot s elektrotehnikom.

 

]]>
Thu, 15 Aug 2019 11:57:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249733/nasa-prihvatila-dejanov-projekat-nano-satelita.html
Blokiran povratak bivših isisovaca u BiH http://www.rtcg.me/vijesti/region/249724/blokiran-povratak-bivsih-isisovaca-u-bih.html Sprovođenje plana povratka u domovinu državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, ili su tamo boravili kao članovi njihovih porodica, blokiran je, jer zbog unutrašnjih sporova u BiH još nije uspostavljeno operativno tijelo koje bi taj proces koordiniralo i nadziralo, objavio je sarajevski "Dnevni avaz". ]]>

Američke vlasti koje su u februaru od BiH zatražile da preuzme svoje državljane zarobljene u borbama protiv snaga tzv. Islamske države (IS) ne žele da dopuste repatrijaciju tih osoba, sve dok Vijeće ministara BiH ne uspostavi operativno tijelo koje bi potencijalne povratnike provjeravalo, kako bi se utvrdio njihov tačan identitet i veze s BiH.

U tom bi tijelu trebali biti predstavnici ministarstava vanjskih poslova i sigurnosti, tužilaštva BiH, te Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a prije nekoliko dana propao je i posljednji pokušaj da se usaglasi tekst odluke kojom bi se definisale nadležnosti pojedinih institucija zaduženih za provjere, organizovanje povratka i preuzimanje državljana BiH koji su sada u nekim od zarobljeničkih kampova u Siriji ili Iraku.

Članovi porodica zarobljenih bivših pripadnika terorističkih grupa, većinom supruge i djeca, istovremeno vrše snažan pritisak na tijela vlasti u BiH i traže da se ubrza njihov povratak u BiH.

Do sada je u tu susjednu zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je sada u zeničkom zatvoru, optužen je za terorizam i čeka suđenje.

Prema dostupnim podacima, na deportaciju u BiH čeka još najmanje 14 bivših IS-ovaca.

Na povratak u BiH čeka i 58 žena i čak 200 djece.

Sigurnosne agencije u BiH barataju podatkom da je od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili IS-u od 2012. u Siriju i Irak, iz Bosne i Hercegovine otišlo 260 ljudi, od čega je bilo 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, najprije avionom, a zatim ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Otprilike 70 odsto njih je bilo u IS-u, dok su ostali ratovali u redovima konkurentske terorističke grupa Al-Nusra.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 10:24:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249724/blokiran-povratak-bivsih-isisovaca-u-bih.html
Bivši komandant OVK pušten iz pritvora http://www.rtcg.me/vijesti/region/249690/bivsi-komandant-ovk-pusten-iz-pritvora.html Sjevernomakedonske vlasti pustile su danas iz pritvora bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Tomora Morinu iz pritvora u Skoplju. ]]>

Članovi njegove porodice viđeni su kako ga vode iz pritvora, javlja Slobodna Evropa, a jedan od njih je izjavio da je 'pravda pobijedila'.

Srbija je od vlasti Sjeverne Makedonije tražila izručenje Tomora Morine po potjernici Interpola, a pod optužbom da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju je donio odluku da Sjeverna Makedonija neće isporučiti Srbiji Morinu, jer nijesu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju.

"Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog savjeta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nijesu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova", saopštio je danas Vrhovni sud u Skoplju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je ranije danas da je Sjeverna Makedonija odlukom da ne postoje uslovi zа izručenje Tomorа Morine Srbiji "pogаzila suštinu međunаrodnog prаvа i duboko povrijedila sjećаnje nа sve nevine žrtve koje su strаdаle od osumnjičenog Morine".

]]>
Wed, 14 Aug 2019 21:59:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249690/bivsi-komandant-ovk-pusten-iz-pritvora.html
Hrvatska: Dvoje djece i dalje kritično http://www.rtcg.me/vijesti/region/249695/hrvatska-dvoje-djece-i-dalje-kriticno.html Dvoje djece koja su u utorak sa broda kod Hvara transportovana u splitski Kliničko bolnički centar otrovano je ugljen-monoksidom i dalje su u kritičnom stanju, saopštili su ljekari. ]]>

Slobodna Dalmacija objavila je da obukcijski nalaz preminulog Italijana, Eugenija Vinicija pokazao je da je umro od trovanja ugljen-monoksidom.

Zvaničnu informaciju o obdukcijskom nalazu, kako je najavljeno, saopštiće Državno tužilaštvo.

Doktorka Branka Polić je na konferenciji za novinare rekla da je kod djece, koja su bila na brodu i prevezena u splitski Kliničko bolnički centar, u krvi otkriven povišen nivo karboksihermoglobina, što može biti posljedica udisanja ugljen-monoksida.

Djeca su prikopčana na respirator i životno su ugroženi, prenijeli su mediji.

Na konferenciji je saopšteno da je majka djece, koja je bila među troje odraslih primljenih u splitski KBC, još u teškom stanju.

Novinarima je saopšteno da će dvoje odraslih s broda koji su u boljem stanju danas vjerovatno biti pušteno na kućnu njegu, ali da se sjutra moraju vratiti u bolnicu da bi ponovili nalaze.

Ljekari na konferenciji nijesu htjeli da iznose informacije u uzroku smrti Vinicija, navodeći da će rezultate obdukcije saopštiti Državno tužilaštvo.

Bivši italijanski senator, koji se takođe nalazio na brodu, Bruno Mankuzo, rekao je da je siguran da je nesreću uzrokovao kvar klimatizacionog sistema na plovilu.

]]>
Wed, 14 Aug 2019 20:20:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/249695/hrvatska-dvoje-djece-i-dalje-kriticno.html