RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html Još nema zahtjeva za izručenje Gruevskog http://www.rtcg.me/vijesti/region/221097/jos-nema-zahtjeva-za-izrucenje-gruevskog.html Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, razgovarao je telefonom sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim o slučaju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je u Budimpešti zatražio politički azil. Mađarska još nije primila zvanični zahtjev iz Makedonije da izruči Gruevskog, rekao je šef kabineta Viktora Orbana. ]]>

Sijarto je tom prilikom rekao da je zahtjev Gruevskog za azil u Mađarskoj "prije pravno, nego političko pitanje", javila je mađarska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je razgovor inicirala makedonska strana. Sijarto je ponovio stav Mađarske po pitanju podrške nastojanjima Makedoniji da se pridruži EU i NATO.

Istovremeno, šef kabineta premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš, rekao je da Mađarska još nije primila zvanični zahtjev iz Makedonije da izruči Gruevskog, i dodao da će Mađarska djelovati "u skladu sa zakonima", ako se to dogodi.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana, potvrdila je juče da je Gruevski podnio zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbjeglički status.

"Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procjene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom", navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije, prenijela je agencija Rojters.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procjena zahtjeva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Gruevski je u utorak na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, nakon što je u posljednje vrijeme dobijao prijetnje smrću.

"Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale potjernicu.

Makedonska policija utvrđuje ko je pomogao osuđenom bivšem premijeru da tajno napusti Makedoniju i pobjegne u Mađarsku, objavio je danas dnevnik "Sloboden pečat" u onlajn izdanju.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije, rekli su da odjeljenje unutrašnje kontrole provjerava da li ima umiješanih policijskih službenika u bjekstvo osuđenog Gruevskog, a da Sektor za unutrašnje poslove Skoplja provjerava način bjekstva i moguće pomagače.

Bivši makedonski premijer, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 13:38:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221097/jos-nema-zahtjeva-za-izrucenje-gruevskog.html
Todorić može iz pritvora ako uplati milion eura http://www.rtcg.me/vijesti/region/221081/todoric-moze-iz-pritvora-ako-uplati-milion-eura.html Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu djelimično je prihvatilo žalbu bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića o određvanju istražnog zatvora u slučaju Agrokor i odredilo kauciju u visini od 7,5 miliona kuna (oko milion eura) za izlazak iz zatvora, objavljeno je jutros u Zagrebu. ]]> "Preinačena je odluka istražnog sudije. Vijeće smatra da se kaucijom može ispuniti ista svrha. Sedam i po miliona kuna gotovog novca koje bi Ivica Todorić trebalo da položi na račun da bi izbjegao istražni zatvor", rekao je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, prenijela je N1 televizija.

Osim uplate kaucije u gotovini, sudsko vijeće je odredilo i mjeru zabrane napuštanja Zagreba, kao i predaju pasoša.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je prošle sedmice pritvor osnivaču Agrokora Ivici Todoriću zbog opasnosti od bjekstva.

Ranije mu je bio određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, pa je po nedavnom izručenju iz Velike Britanije u Hrvatsku, upućen u istražni zatvor.

Odbrana je tražila da bude pušten na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, dok je tužilaštvo podnijelo novi zahtjev za istražni zatvor i to zbog opasnosti od bjekstva, što je tada sud uvažio.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik izručen je 7. novembra Hrvatskoj iz Velike Britanije poslije godinu dana od kada je pobjegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1.142 milijarde kuna.

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1.142 milijarde kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Todorićeva odbrana žalila se na odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicioni fond "Neksus prajvat ekviti partneri" (Nexus Private Equity Partners) preko firme Neksus (Nexus) ulaganja dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima.

Lokalni mediji podsjećaju da je Todoriću blokirano 64,4 miliona eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 10:44:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221081/todoric-moze-iz-pritvora-ako-uplati-milion-eura.html
Gruevski s lažnim pasošem ušao u Albaniju http://www.rtcg.me/vijesti/region/221069/gruevski-s-laznim-pasosem-usao-u-albaniju.html Kako je Nikola Gruevski došao do Budimpešte bez pasoša, pitanje je koje se postavlja od kada je napustio Makedoniju, gdje je za njim raspisana potjernica. ]]>

Naime, bivšem makedonskom premijeru koji je odbio da se odazove odsluženju pravosnažne dvogodišnje kazne zatvora u slučaju nabavke blindiranog "mercedesa", pasoš je oduzret još prošle godine. Nakon petodnevne "misterije" gdje se nalazi, dilemu je razriješio sam Gruevski koji se javio iz Mađarske.

Pitanje koje se nametnulo je kako je došao do te zemlje ako nema pasoš? S tim u vezi, beogradski list "Politika" saznaje da je on koristio lažni pasoš s kojim je preko noći prešao granicu i ilegalno ušao u Tiranu, gdje su ga prihvatili zaposleni u ambasadi Mađarske.

Zatim je, prvim jutarnjim letom, kompanije "Malev", direktno iz Tirane sletio u Budimpeštu, odakle je zatražio azil. Kako piše list Gruevski se prerušio, stavio je sunčane naočare i šešir, a posada aviona nije znala ko je on, budući da ni šešir ni naočare nije skidao tokom cijelog leta.

U momentu kada je potjernica za njim stupila na snagu, oko 10 sati ujutro, Gruevski je već bio u Budimpešti.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana je juče potvrdila da je Gruevski podnio zahtjev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbjeglički status.

 

]]>
Thu, 15 Nov 2018 10:18:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221069/gruevski-s-laznim-pasosem-usao-u-albaniju.html
Rusi ulažu u željeznicu, gasovod, poljoprivredu http://www.rtcg.me/vijesti/region/221075/rusi-ulazu-u-zeljeznicu-gasovod-poljoprivredu.html Predsjednik Rusije Vladimir Putin priprema specijalni paket za Srbiju sa najmanje 20 strateških sporazuma od kojih neki podrazumijevaju ulaganje u željezničku infrastrukturu, odbrambeni sistem, poljoprivredu, obrazovanje, turizam. ]]>

Prema informacijama Večernjih novosti, ovaj aranžman vredan nekoliko stotina miliona eura obuhvata ozbiljne investicije, a njegovi najvažniji djelovi trebalo bi da budu ugovori o izgradnji železničkih koridora, priključenje Srbije na gasovod "Turski tok", isporuka tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvoz domaćih prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Projekte Putin će predstaviti sredinom januara, prilikom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Putinov dolazak u srpsku prestonicu, kako pišu Večernje, ima ogroman značaj za Srbiju u jeku diplomatske borbe za Kosovo i Metohiju.

Vučić je ranije izjavio, da je zahvalan Rusiji i njenom predsjedniku na podršci koju daju teritorijalnom integritetu Srbije i naporima za pronalaženje kompromisnog rješenja za KiM.

Putin će, tokom posjete Srbiji, Vučiću najvjerovatnije uručiti Orden Svetog Aleksandra Nevskog, znamenje koje se prvi put poslije 100 godina dodjeljuje jednom srpskom državniku. Prethodni laureat bio je Nikola Pašić.

 

]]>
Thu, 15 Nov 2018 09:56:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221075/rusi-ulazu-u-zeljeznicu-gasovod-poljoprivredu.html
Nije trenutak za izbore na Kosovu http://www.rtcg.me/vijesti/region/221062/nije-trenutak-za-izbore-na-kosovu.html Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da sada nije trenutak za vanredne parlamentarne izbore u toj zemlji. ]]>

On je istakao i da nije praksa da se vlada izjašnjava da li ima većinu u parlamentu, te pozvao opoziciju da se umjesto izborima više bave pitanjima kao što je vojska, Interpol, dijalog ili vizna liberalizacija.

Reagujući na izjavu predsjednika Kosova Hašima Tačija, da vlada treba da se izjasni da li ima većinu u parlamentu, Haradinaj je rekao da će to biti jasno onog trenutka kada opozicija bude imala jedinstven stav 61 poslanika za rušenje vlade.

Pitanje većine u kosovskom parlamentu otvoreno je nakon što je Srska lista saopštila da će se prikloniti strankama opozicije za rušenje Haradinajeve vlade, prenijela je Gazeta Express.

"Ne postoji praksa izjašnjavanja o postojanju većine ili manjine u parlamentu, već se zna da je posao završen kada u parlamentu bude 61 poslanik protiv vlade. Kada se to dogodi, sve će biti jasno", rekao je Haradinaj novinarima ne precizirajući, međutim, da li vlada u parlamentu ima većinu.

"U ovoj fazi Kosovu izbori uopšte nijesu potrebni", rekao je Haradinaj i dodao da bi mnogo bolje bilo da se opozicione političke partije fokusiraju na mnogo značajnije teme, nego što gube vrijeme na priči o izborima.

"Bilo bi bolje da se bave temama kao što je vojska, Interpol, dijalog, liberalizacija, poboljšanje standarda, stanja u zdravstvu i obrazovanju. Dakle, mislim da je opoziciji bolje da se utrkuje po ovim pitanjima nego da se bavi temama nebitnim za život svih nas", rekao je Haradinaj, uvjeren da će njegova vlada imati pun mandat. 

]]>
Thu, 15 Nov 2018 07:51:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221062/nije-trenutak-za-izbore-na-kosovu.html
"ZSO centralna tačka sporazuma" http://www.rtcg.me/vijesti/region/221030/zso-centralna-tacka-sporazuma.html Šef Unmika Zahir Tanin rekao je danas pred Savjetom bezbjednosti UN da, iako se ne smije zanemariti napredak u pregovorima Beograda i Prištine postignut od 2013, ključna stvar za napredak na terenu je primjena dogovorenog, a među centralnim tačkama je osnivanje Zajednice srpskih opština. ]]>

"Uz sveukupnu pažnju usmjerenu ka mogućnostima za postizanje novog političkog kompromisa, da ne bismo trebali da ne uzmemo u obzir napredak ostvaren od aprila 2013.  i osnovna načela Prvog sporazuma koji je tada potpisan, a koji je uključivao osnivanje Asocijacije ili zajednice većinski srpskih opština. Pomenuta načela i njihova puna implementacija su sastavni dio svakog novog sporazuma, kao i napretka na terenu", naveo je Tanin.

Kao poteze koji su dodatno podigli tenzije oko Kosova, Tanin je izdvojio zakone o stvaranju vojske Kosova i kosovske carine na robu iz Srbije i BiH.

"Postupci kojima se pokušava prejudiciranje dogovora ne doprinose postizanju političkog kompromisa. Bilo da se radi o bitnijim ili manjim pitanjima, jednostrani postupci nose stalni potencijal da zapale stanje na terenu", rekao je Tanin.

Šef Unmika je ipak pozdravio želju za nastavkom dijaloga koju su izrazili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači.

Ipak, kako je rekao, svaki politički proces traži i saglasnost društava na koja se odnosi.

 

]]>
Wed, 14 Nov 2018 23:09:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221030/zso-centralna-tacka-sporazuma.html
Različito o Unmiku i sporazumu Srbije i Kosova http://www.rtcg.me/vijesti/region/221051/razlicito-o-unmiku-i-sporazumu-srbije-i-kosova.html Predstavnici stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iznijeli su danas na sjednici tog tijela u Njujorku različite stavove o budućnosti misije UN na Kosovu (Unmik) i eventualnom mirovnom sporazumu Srbije i Kosova. ]]>

Na sjednici na kojoj je razmatran izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), ambasadorka Velike Britanije pri UN Karen Pirs rekla je da Velika Britanija želi veći i brži napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da svi predlozi budu usmjereni na povećanje stabilnosti na terenu i bezbjednosti građana.

Ona je navela da su narodi Srbije i Kosova izabrali svoje lidere da bi predstavljali njihove interese na najbolji način i da London očekuje da oni to i čine.

Kazala je da Velika Britanija podržava ulazak Kosova u Interpol i pozvala druge zemlje da to podrže, rekavši da je kosovska policija pozitivan primjer napretka od 1999. do danas.

Ona je odala priznaje Unmiku za ulogu koju je odigrao na Kosovu, ali i navela da London podržava smanjenje te misije UN i smanjenje broja rasprava o tome pred SB UN.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da zbog "veoma zabrinjavajuće" situacije na terenu pažnja međunarodne zajednice prema Kosovu ne smije da bude umanjena, i dodao da Unmik predstavlja "oči i uši" međunarodne zajednice na Kosovu.

On je rekao da samo Savjet bezbjednosti može da odlučuje o mandatu Unmika, a da na Kosovu postoje veliki problemi koje treba riješiti uz nadzor međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, Priština već pet godina sabotira stvaranje Zajednice srpskih opština, dok je Beograd ispunio sve obećano, pomenuvši pritom integrisanje srpskih policajaca i sudija u kosovski sistem i davanje pozivnog broja Kosovu.

"Želja Beograda je obostrano prihvatljivo rješenje, dok se Priština nada da će Beograd podleći pritiscima iz inostranstva", rekao je Nebenzja.

Naveo je da je odlazak predsjednika Kosova Hašima Tačija na Gazivode bio "čista provokacija" i da je Rusija "razočarana" pasivnošću Kfora u toj situaciji. Dodao je da se i brojni drugi albanski potezi mogu smatrati provokacijama.

Nebenzja je rekao da pokušaji Prištine da osnuje vojsku predstavljaju kršenje Rezolucije 1244 i pozvao "Prištinu i njene međunarodne sponzore" da prekinu s tim aktivnostima.

Govorio je i o napadima na Srbe i njihovu imovinu i ocijenio da Kosovo uzurpira zemlju Srpske pravoslavne cvrkve.

Rješenje kosovskog problema mora biti na osnovu Rezolucije 1244 i prihvatljivo objema stranama i međunarodnoj zajednici, naveo je ruski ambasador.

Predstavnik SAD u UN je rekao da Srbija i Kosovo treba da budu fleksibilni u postizanju kompromisa i dodao da će Vašington razmotriti svaki dogovor koji je primjenjiv i podstiče stabilnost.

Ocijenio je da će sve strane imati korist od priznavanja i prihvatanja realnosti.

Naveo je da je Unmik ispunio svrhu i da bi ta misija UN trebalo da bude smanjena.

Dodao je da SAD podržavaju postepenu transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, kao i članstvo Kosova u UN, u Interpolu i drugim medjunarodnim organizacijama.

Predstavnik Kine u UN je izjavio da Peking podržava Unmik i da Rezolucija 1244 predstavlja važnu osnovu u traženju rešenja kosovskog pitanja.

On je rekao da Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da je kroz dijalog potrebno doći do rešenja koje je prihvatljivo svim stranama.

Pozdravio je posvećenost Beograda i Prištine dijalogu i nastojanjima da dodju do trajnog dogovora.

"U interesu je svih strana da dodje do pomirenja dve strane. Medjunarodna zajednica treba da doprinese tome", kazao je.

Predstavnica Francuske je pohvalila Unmik za ulogu koju ima u očuvanju mira i stabilnosti i navela da je potrebno nastaviti tražiti moguće modalitete rekonfiguracije te misije UN.

Ona je ocenila da normalizacija odnosa Srbije i Kosova zavisi od dijaloga dva lidera uz posredstvo EU.

Pozvala je predsednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, da pokažu volju za kompromisom i načine korak ka mirovnom sporazumu.

Govoreći o evropskoj budućnosti Srbije i Kosova, francuska predstavnica je kazala da je potrebno više uraditi u oblasti vladavine prava.

Navela je da Euleks doprinosi poboljšanju u oblasti vladavine prava, ali da je prvenstvena odgovornost na političarima.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 22:15:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221051/razlicito-o-unmiku-i-sporazumu-srbije-i-kosova.html
Todorić duže od tri sata iznosio odbranu http://www.rtcg.me/vijesti/region/221049/todoric-duze-od-tri-sata-iznosio-odbranu.html Bivši vlasnik kompanije “Agrokor” Ivica Todorić duže od tri sata je iznosio odbranu pred tužiocima zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva. Todorić, međutim, nije odgovarao na pitanja, izjavili su njegovi advokati, ističući da ako dođe do toga da mu ponude slobodu uz kauciju, on nema novca da je plati jer su mu ostale samo nekretnine. ]]>

“Iznosio je odbranu vrlo iscrpno i nije odgovarao na pitanja, s obzirom na to da nema uslova za pripremu za predmet imajući u vidu uslove koje ima u istražnom zatvoru, ali je iznio sve što smatra bitnim”, rekla je Todorićeva advokatica Jadranka Sokolović, prenosi N1.

Ona je dodala da se Todorićev iskaz odnosio samo na “Agrokor”, zbog kojeg je i naloženo njegovo izručenje iz Engleske, napomenuvši da u vezi sa “Neksus fondom” nije izručen, te da akvokati traže da se taj postupak sprovede u skladu sa zakonom.

“Oni moraju da traže dozvolu engleskog suda za procesuiranje”, rekla je Sokolović, dodajući da je ispitivanje Todorića završeno.

Advokat Čedo Prodanović izjavio je da je suština Todorićeve odbrane davanje jednog konteksta i pokušaj objašnjenja situacije vezane za sistem rada “Agrokora”, kao i demantovanje navoda optužbe.

“To se tek može znati kada se sagleda poslovanje ‘Agrokora’ u cjelosti, a ne izvođenje iz konteksta pojedinih djelova”, rekao je Prodanović.

Odluka o tome ostaje li Todorić u pritvoru ili će se braniti sa slobode javnosti će biti poznata sjutra.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 21:24:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221049/todoric-duze-od-tri-sata-iznosio-odbranu.html
"Tesla je Srbin, ali je iz Hrvatske" http://www.rtcg.me/vijesti/region/221040/tesla-je-srbin-ali-je-iz-hrvatske.html Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na kongresu je privrednika u Berlinu izjavila da je Hrvatska lijepa zemlja. ]]>

Ona je istakla da Hrvatska ima problema, poput birokratije i privrede, ali da je ne treba posmatrati samo kroz prirodne ljepote, već i kroz talentovane ljude.

"Ne samo fudbal, nego imamo puno ljudi poput Luke Modrića i na drugim sektorima. Imamo i Marka Pola, on je rođen na ostrvu Korčuli u Hrvatskoj. To su ljudi poput Nikole Tesle, koji je Srbin, ali je iz Hrvatske, tu je Mate Rimac, drugi preduzetnici, sportisti, ljudi iz javnog života", rekla je Grabar Kitarović na skupu koji je organizovao Zidojče cajtung, a prenijela je regionalna televizija N1.

Ona je rekla i da nije lako "rebrendirati zemlju", jer "brending" znači i promjenu zemlje iznutra, ali da je namjera Hrvatske da poveća konkurentnost hrvatske ekonomije kako bi postala konkurentna zemlja Evropske unije (EU).

]]>
Wed, 14 Nov 2018 20:03:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221040/tesla-je-srbin-ali-je-iz-hrvatske.html
"Uhapsiti i hitno izručiti Gruevskog" http://www.rtcg.me/vijesti/region/221036/uhapsiti-i-hitno-izruciti-gruevskog.html Mađarska opozicija traži ekstradiciju Nikole Gruevskog, bivšeg premijera koji je pobjegao iz Makedonije da ne bi otišao na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog korupcije. ]]>

Mađarska opozicione stranke su pozvale Vladu da uhapsi i hitno izruči Gruevskog, iako traži azil u Mađarskoj.

Nacionalistička stranka "Jobik" i ljevičarske stranke "Dijalog" i "Demokratska koalicija su danas saopštile da Gruevskom treba uskratiti azil i izručiti ga Makedoniji.

Poslanik i predstavnik "Jobika" za štampu, Adam Mirkočki je za boravak Gruevskog u Mađarskoj rekao da je "skandal bez presedana" i da je Gruevski "kriminalac s potjernice", kao i da mu ne treba dati azil jer njegova zemlja, Makedonija, nije u ratu, niti njega progone iz vjerskih ili političkih razloga.

Ričard Barabas, predstavnik stranke "Dijalog" za štampu je rekao da je Gruevskom "mjesto iza rešetaka"

Mađarska novinska agencija MTI je danas prenijela da su vlasti te zemlje omogućile Gruevskom da podnese zahtjev za azil.

Imigraciona služba će sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom, saopštila je kancelarije premijera.

Premijerova služba je dodala da je Mađarska u međunarodnim odnosima partner sadašnje vlade u Skoplju i da ne namjerava da se miješa u njena unutrašnja pitanja.

Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i njegovo protivljenje sporazumu Skoplja s Atinom o rješavanju spora Makedonije s Grčkom, dodala je da zahtjev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Gruevski, kome je prošle godine sud oduzeo pasoš, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke skupocjenog blindiranog "mercedesa", dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka zbog izborne malverzacije, korupcije i političkog nasilja, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 19:25:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221036/uhapsiti-i-hitno-izruciti-gruevskog.html
"Hrvatska policija pretukla azilante" http://www.rtcg.me/vijesti/region/221027/hrvatska-policija-pretukla-azilante.html Britanski Guardian objavio je snimak za koji tvrdi da prikazuje azilante koje je pretukla hrvatska policija. ]]>

"Tražitelji azila iz Alžira, Sirije i Pakistana pokušali su preći granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali zadržala ih je hrvatska policija. Azilanti kažu da su brutalno pretučeni, a potom poslati nazad", piše Guardian.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 18:26:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221027/hrvatska-policija-pretukla-azilante.html
Zaev nazvao Gruevskog kukavicom http://www.rtcg.me/vijesti/region/221003/zaev-nazvao-gruevskog-kukavicom.html Premijer Makedonije Zoran Zaev odbacio je danas spekulacije da ima bilo kakav politički dogovor sa prethodnikom Nikolom Gruvskim koji je pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao služenje zatvorske kazne. ]]>

Zaev je Gruevskog nazvao kukavicom i rekao da očekuje da ga Mađarska isporuči Makedoniji i da će odslužiti kaznu od dvije godine zatvora ta nelegalnu nabavku luksuznog mercedesa.

"Oštro i kategorično odbacijem sve spekulacije za bilo kakav politički dogovor sa Nikolom Gruevskim… Ubijeđen sam da će se Gruevski, prije ili kasnije, vratiti i da će odslužiti svoju kaznu, a svakako biće pred sudom da se brani i za druga dijela za koja je osumnjičen", rekao je makedonski premijer.

Zaev je reka da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske kontaktiralo makedonski MUP i potvrdilo da je Greuvski tamo i da je zatražio azil i zatražilo informacije za šta je osuđen u Makedoniji.

"Kazne moraju da budu odležane, tako da ćemo napraviti što je u našoj nadležnosti da Gruevski bude isporučen. Već su započeti neki postupci", rekao je on, dodajući da je Mađarska zemlja koja neće dozvoliti da budu prekršeni međunarodni dogovori.

Prema riječima Zaeva, Gruevski je kukavica zato što je prethodno govrio da će da preuzme odgovornost i da će ići u zatvor samo da drugi ne budu predmet sudskih procesa, a da je sada pobjegao iz države.

"Kolika kukavica je taj koji je svo vrijeme govorio da je spreman da za Makdoniju ode u zatvor, samo da drugi ne budu meta. Dođe trenutak prihvatanja odgovornosti, a on pobježe pokušavajući da dobije aboliciju", rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 14:17:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/221003/zaev-nazvao-gruevskog-kukavicom.html
Uhapšeni ministar i generalni sekretar u vladi Gruevskog http://www.rtcg.me/vijesti/region/220984/uhapseni-ministar-i-generalni-sekretar-u-vladi-gruevskog.html Makedonska policija je uhapsila bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i bivšeg generalnog sekretara vlade Kirila Božinovskog, objavila je danas Televizija Telma. ]]>

Janakievski i Božinovski bili su funkcioneri u vladi odbjeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a optuženi su u nekoliko sudskih postupaka Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore kao njegovi saradnici.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Lile Stefanova je rekla novinarima da su i Janakievski i Božinovski noćas uhapšeni i odvedeni u pritvor jer su se spremali da pobjegnu iz Makedonije kao Gruevski.

"U toku jučerašnjeg dana smo dobili informacije prema kojima su se Janakievski i Božinovski, na isti način kao Gruevski, pripremali za bjekstvo", rekla je tužiteljka.

Krivični savjet Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda "Skoplje 1" kasno sinoć je prithvatio zahtjev Specijalnog tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana Janakievskom i Božinovskom, umjesto dosadašnje mjere oduzimanja pasoša.

Stefanova je najavila da je moguće da, ukoliko dobiju informacije, pritvor bude zatražen i za druge optužene u procesima Specijalnog tužilaštva.

Jedna od optuženih, bivša ministarka unutrašnjh poslova Gordana Jankuloska, koja je u slučaju "Tenk" i nepravosnažno osuđena na šest godina zatvora, rekla je da ne vidi razlog zašto bi Specijalno tužilaštvo tražilo pritvor za nju, jer poštuje mjere opreza koje joj je sud odredio.

"Ja poštujem mjere opreza, ne postoji nikakav razlog da se te mjere promijene u pritvor", rekla je Jankuloska.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koliko je osuđen u slučaju "Tenk" za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa" dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka, za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 11:40:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/220984/uhapseni-ministar-i-generalni-sekretar-u-vladi-gruevskog.html
Prijem Kosova u Interpol dobar za suzbijanje kriminala http://www.rtcg.me/vijesti/region/220978/prijem-kosova-u-interpol-dobar-za-suzbijanje-kriminala.html Ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da Berlin podržava članstvo Kosova u Interpolu jer smatra da to može doprinijeti borbi protiv kriminala. ]]>

"Interpol je važan za suzbijanje kriminala. Smatramo da kosovska policija može doprinijeti toj borbi i ne mislmo da to ima implikacija po status", rekao je Šib.

Prema njegovim riječima, postoji stav da se to može riješiti preko Unmika, "ali svakako to duže traje nego kad bi kosovska policija bila članica Interpola".

To bi zaista doprinijelo efikasnosti, dodao je Šib.

On je naveo da članstvo u Interpolu ne traži Kosovo, već Kosovska policija.

O članstvu Kosova bi se moglo glasati na Generalnoj skupštini Interpola koja se održava od 18. do 21. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 11:19:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/220978/prijem-kosova-u-interpol-dobar-za-suzbijanje-kriminala.html
Srbija nije ponižena, ali jeste uvrijeđena http://www.rtcg.me/vijesti/region/220976/srbija-nije-ponizena-ali-jeste-uvrijedjena.html Srbija nije ponižena, ali je uvrijeđena rasporedom sjedjenja na obilježavanju Dana primirja u Prvom svjetskom ratu u Parizu, izjavio je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin. ]]>

On je dodao da i "Hašim Tači neće tjerati predsjednika Srbije sa mjesta gdje se obilježava pobjeda naših pradjedova".

On je za TV Pink rekao da kod Trijumfalne kapije nije ponižena Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić, ali jeste uvrijeđena, kao što su povrijeđeni i brojni Francuzi što se može vidjeti po pisanju njihovih medija gdje se kaže da je napravljena strašna greška i uvrijeđen saveznik. 

"Podržavam ono što je uradio predsjednik Vučić, pa zar je trebalo Tači da ga otjera sa proslave? Zar je trebalo da zbog njega ne bude na mjestu gdje se obilježavala pobjeda naših pradedova a ne Tačijevih?", rekao je Vulin.

Dodao je da je predsjedniku Srbije bilo najlakše da ustane i kaže ono što misli, ali da se ponio kao državnik. 

Govoreći o zajedničkoj fotografiji Tačija i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Parizu, Vulin je rekao da na takvim skupovima "možete da presretnete i priđete bilo kome". 

"Rusija je naš veliki saveznik, prijatelj koji će se čvrsto držati svih dogovora kada je u pitanju KiM. Tači može da presrijeće koga hoće po hodnicima, ali to ne znači da se bilo šta dešava i mijenja. Predsjednik Putin dolazi u januaru u posjetu Beogradu", zaključio je Vulin.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 11:10:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/220976/srbija-nije-ponizena-ali-jeste-uvrijedjena.html
Gruevski prešao granicu ilegalno http://www.rtcg.me/vijesti/region/220956/gruevski-presao-granicu-ilegalno.html Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da bivši premijer Nikola Gruevski nije pobjegao avionom, već da je to uradio ilegalno van graničnih prelaza. ]]>

"Sve analize pokazuju da se odlazak iz Makedonije nije desio vazdušnim putem. Ni na jedan granični prelaz nije izašao legalno. To ukazuje da je izašao ilegalno van graničnih prelaza. Čuvanje zelene granice je patrolno i ne može hermetički da se zatvori", rekao je u intervjuu Televiziji Kanal 5.

Spasovski je dodao da će MUP, kada dođe do relevantnih podataka, saopštiti kako je Gruevski pobjegao iz Makedonije, ali je dodao da je sigurno da je imao podršku.

"Činjenica je da je imao podršku i istražujemo ko mu je dao tu podršku", rekao je on, ali nije isključio ni mogućnost da su mu pomogli nekih ljudi iz opzicone VMRO DPMNE, partije čiji je Gruevski bio dugogodišnji predsjednik.

Makedonski ministar policije rekao je da mu je 16 mađarskih kolega potvrdilo da je Nikola Gruevski u Mađarskoj.

"Žalosno je da u članicu EU dođe bivši premijer druge zemlje, koji je osuđen za kriminal, da traži azil", rekao je ministar unutrašnjih poslova Makedonije i potpredsjednik SDSM Oliver Spasovski.

Makedonija je sinoć objavila i međunarodnu potjernicu za Nikolom Gruevskim, koji je pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen. Makedonska policija traži Gruevskog jer se u zakonskom roku nije javio na izdržavanje kazne zatvora od dvije godine na koju je osuđen zbog protivzakonite kupovine luksuznog blindiranog "mercedesa" u vrijeme kada je bio premijer.

 

]]>
Wed, 14 Nov 2018 08:32:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/220956/gruevski-presao-granicu-ilegalno.html
"Stanje u medijima u Srbiji najgore na Balkanu" http://www.rtcg.me/vijesti/region/220954/stanje-u-medijima-u-srbiji-najgore-na-balkanu.html Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori je u poređenju sa svim zemljama Balkana, rekla je Ades Mevel iz organizacije Reporteri bez granica (RSF). ]]>  

Ades Mavel je za list Danas kaala da je to jedan od zaključaka RSF, nakon sastanka sa predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija.

"Imala sam sastanke sa najvišm predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama. Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi", kazala je Ades-Medel.

Prema njenim riječima, na sastanku je jedna od tema bila i karikatura sa likom Adolfa Hitlera koju je Danas objavio.

"Iako predsjednik Vučić (Aleksandar) tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani lista Danas primjer slobode govora, da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažlost ne prođe ni jedna jedina sedmica da neko od novinara u Srbiji nije uvrijeđen, napadnut ili ponižen od strane državnih zvaničnika i predstavnika vlasti", ocijenila je Ades-Medel.

Dodala je da osudjuje način na koji su na karikaturu reagovali predstavnici vlasti, uključujući i saopštenje Ministarstva kulture i informisanja.

Ona je istakla da RSF priprema komentar i za evropskog komesara Johanesa Hana o stanju medija u Srbiji.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 08:12:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/220954/stanje-u-medijima-u-srbiji-najgore-na-balkanu.html
Figaro: Srbija je ponižena u Parizu http://www.rtcg.me/vijesti/region/220951/figaro-srbija-je-ponizena-u-parizu.html Protokol francuskog predsjednika smjestio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine na proslavi potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu. ]]>

Predsjednik Srbije bio je smješten van dometa televizijskih kamera, što je neprihvatljiv propust, s obzirom da je Srbija u Velikom ratu izgubila "1,2 miliona svoje djece", piše "Figaro".

Visoki član protokola Jelisejske palate, zadužene za raspoređivanje zvanica na počasnoj tribini, izjavio je za pariski list: "Zabrljali smo". 

Oko predsjednika Makrona nalazili su se predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svjetskog rata - Rusije, SAD, Italije i Rumunije, ali i predsjednici Bugarske i Turske, kao i kancelarka Njemačke, koje su prije 100 godina bile neprijatelji, a za to vrijeme jedan čovjek, iako rastom ogroman, (Vučić) skrajnut je da niže nije moglo biti i postavljen da sjedne na suprotnoj tribini, među nižerangiranim ministrima, diplomatama i drugim zvaničnicima. 

"Tu Srbiju, sa njenim istorijskim žrtvama, Francuska je ponizila 11. novembra. Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osjećao dok je, preko puta sebe gledao, osmjehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, ili Hašima Tačija, predsjednika zemlje koju Srbija ne priznaje i koja je 1914. bila tek oblast u sastavu Srbije", ističe se u tekstu. 

Iako se francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni u ponedjeljak izvinio u ime Pariza, u Beogradu reakcije nijesu izostale. 

Spomenik zahvalnosti Francuskoj, tek obnovljen – vandalizovan je, a čuli su zahtjevi da se Pariska i Francuska ulica preimenuju, navodi list. 

"Figaro" ukazuje da se 6. decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd. Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće "zabrljati" kada je riječ o obilježavanju istorijskog prijateljstva između dvije zemlje, koje počiva na zajednički prolivenoj krvi. 

U tekstu koji je potpisao zamjenik direktora Figaroa Žan-Kristof Buison, zaključuje se da će ovoga puta Francuska biti ta koja će se osjetiti poniženom.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 07:45:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/220951/figaro-srbija-je-ponizena-u-parizu.html
Tači ide ako se pomjere granice http://www.rtcg.me/vijesti/region/220870/taci-ide-ako-se-pomjere-granice.html Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, izjavio je da će njegova stranka tražiti opoziv kosovskog predsjednika Hašima Tačija, ukoliko on postigne dogovor o izmjeni kosovskih granica. ]]>

"Ako Tači donese sporazum koji se tiče granica ili teritorije, onda će Alijansa za budućnost Kosova (AAK), zatražiti njegov opoziv pred parlamentom", rekao je premijer Kosova, a prenosi RTK.

On je dodao da po pitanju kosovske teritorije ne može biti kompromisa.

Haradinaj je i ranije naglašavao da je otvaranje teme granica za njega neprihvatljivo.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 20:20:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/220870/taci-ide-ako-se-pomjere-granice.html
Gruevski u Budimpešti, raspisana potjernica http://www.rtcg.me/vijesti/region/220922/gruevski-u-budimpesti-raspisana-potjernica.html Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopšilo je večeras da je potvrđeno da se odbjegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj. Za njim je večeras objavljena međunarodna potjernica. ]]>

Potvrda da se Gruevski, koji se u Makedoniji traži zbog izdržavanja dvogodišnje kazne zatvora, nalazi u Mađarskoj i da je zatražio azil, dobijena je od mađarskog ministarsva unutrašnjih poslova.

Policija Makedonije je odmah nakon dobijanja te informacije obavijestila krivični sud u Skoplju da raspiše međunarodnu potjernicu za Gruevskim.

Kako se navodi u potjernici objavljenoj na sajtu MUP-a, Nikola Gruevski, koji je rođen  31. avgusta 1970. u Skoplju, traži se zbog privođenja na izdržavanje kazne zatvora od dvije godine.

Zbog provjere informacije da je bivši premijer Makedonije pobjegao u Mađarsku, danas poslije podne u Ministarstvo vanjskih poslova je bio pozvan mađarski ambasador u Skoplju.

Poslanik i bivši premijer napisao je ranije danas na Fejsbuku da je u Budimpešti i da je od vlasti Mađarske zatražio azil.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije juče je objavilo nacionalnu potjernicu za Gruevskim jer se u zakonskom roku nije javio na izdržavanje kazne zatvora od dvije godine na koju je osuđen zbog protivzakonite kupovine luksuznog blindiranog "mercedesa" kada je bio premijer.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 19:10:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/220922/gruevski-u-budimpesti-raspisana-potjernica.html