RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html Satler nezadovoljan napretkom BiH na putu ka EU https://www.rtcg.me/vijesti/region/297634/satler-nezadovoljan-napretkom-bih-na-putu-ka-eu.html Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johan Satler izjavio je danas da je razočaran izostankom napretka BiH na evropskom putu, posebno u oblasti pravosuđa.

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, Satler je danas predstavio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTS-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Satler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu, saopšteno je iz Delegacije EU u BIH.

"Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja", istakao je Satler.

On je pozvao članove VSTS da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i "osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa", dodavši da ti aspekti nijesu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

"To se mora promijeniti", naglasio je Satler.

Još je istakao da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba sprovođenja pouzdanog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

"Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti propraćene spoljnim nadzorom", istako je šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim riječima, u cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTS-u.

"Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Osim ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi VSTS-a rade proaktivno i vode svojim primjerom", ističe se u saopštenju.

Satler je naglasio da je krajnje vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu je uspostavljanje profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS-a, na što se Vijeće i obavezalo.

Istovremeno, Satler je zahvalio VSTS na brzoj reakciji u vezi sa zabrinutošću Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritetu predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

"To je primjer prepoznavanja problema, koje VSTS treba češće pokazivati javnosti", kazao je on.

]]>
28.10.2020T21:48:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297634/satler-nezadovoljan-napretkom-bih-na-putu-ka-eu.html
Izglasana nova Vlada Srbije https://www.rtcg.me/vijesti/region/297654/izglasana-nova-vlada-srbije.html Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras, većinom glasova, novu Vladu Srbije. Za program nove vlade i prijedlog za predsjednika i njene članove, javnom prozivkom, glasalo je 227 poslanika, dok je pet poslanika bilo protiv. Uzdržanih nije bilo. Sjednici je prisustvovalo 232 poslanika.

Nakon glasanja premijerka Ana Brnabić i ministri će položiti zakletvu, nakon čega zvanično počinje da im teče mandat.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić rekla je, na kraju rasprave o novoj vladi u parlamentu, da će nova vlada, već sjutra ujutru u osam sati održati prvu sjednicu.

]]>
28.10.2020T20:42:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297654/izglasana-nova-vlada-srbije.html
Neće biti zatvaranja granica između RS i Srbije https://www.rtcg.me/vijesti/region/297620/nece-biti-zatvaranja-granica-izmedju-rs-i-srbije.html Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je dogovoreno da ne bude zatvaranja granice između RS i Srbije.

On je rekao da u RS neće ponovo biti uvedeno vanredno stanje zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane korona virusom, kao i da od ponedjeljka treba vratiti đake u škole.

"Škole treba vratiti od ponedjeljka, ali dati i jasne preporuke školama i lokalnim zajednicama", rekao je Dodik novinarima posle sastanka u Vladi RS sa predstavnicima entitetskih institucija, gradonačelnicima i rukovodiocima bolnica.

Dodik je dalje ocijenio da je smanjenje radnog vremena u ugostiteljskim objektima neophodna mjera, ističući da treba pooštriti inspekcijski nadzor.

"Nećemo uvoditi vanredno stanje, ali tražimo poštovanje mjera koje se donose. Trebamo se boriti za to da se ne zatvore granice", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, vikendom treba spriječiti održavanje žurki, a noćne klubove zatvoriti.

"To nije upereno protiv njihovih vlasnika, već da se zaštitimo", naveo je Dodik.

Još je rekao da je cjelokupna situacija u vezi sa korona virusom "pod kontrolom i da nema sistemskih propusta".

]]>
28.10.2020T17:40:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297620/nece-biti-zatvaranja-granica-izmedju-rs-i-srbije.html
Aljbin Kurti pozitivan na koronavirus https://www.rtcg.me/vijesti/region/297559/aljbin-kurti-pozitivan-na-koronavirus.html Lider kosovskog pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti pozitivan je na prisustvo koronavirusa. Kurti je tu vijest podijelio na društvenoj mreži Fejsbuk. "Poštovani članovi Pokreta Samoopredjeljenje i građani Kosova, sinoć sam imao neke simptome: lagane glavobolje, malo kašlja i bol u očima. Juče sam uradio test na Kovid-19 koji je pokazao da sam pozitivan. U naredne dvije nedjelje ostaću u samoizolaciji“, napisao je Kurti, prenosi Kosovo online.

]]>
28.10.2020T10:39:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297559/aljbin-kurti-pozitivan-na-koronavirus.html
Moguća promjena stava pet zemalja o Kosovu https://www.rtcg.me/vijesti/region/297535/moguca-promjena-stava-pet-zemalja-o-kosovu.html Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da će pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo promijeniti svoj stav, ako dođe do promjene u odnosima Beograda i Prištine.

"Ko je mislio da će Sjeverna Makedonija i Grčka postići dogovor o imenu, ali dogodilo se. Ljudi su mislili da je nemoguće da Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein ili Sudan izgrade odnose sa Izraelom, ali to se dogodilo", rekao je Kosnet.

On je gostujući na TV Dukađini rekao "da Kosovo, kao dio Evrope, treba da održava dobre odnose sa zvaničnim Briselom".

"Kada sam došao na Kosovo, srijetao sam se s političkim liderima i često su mi govorili da im nijesu potrebni Evropljani, jer imaju posebne odnose sa SAD. Rekao sam: 'da, imate posebne odnose sa SAD i volio bih da se demokrate i republikanci u SAD dogovore i oko drugih pitanja, kao što se dogovaraju o odnosima sa Kosovom, ali pogledajte kartu, Kosovo nije u Sjevernoj Americi, već u Evropi'", rekao je Kosnet.

]]>
28.10.2020T06:17:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297535/moguca-promjena-stava-pet-zemalja-o-kosovu.html
Tači pokušava da obezvrijedi rad suda za zločine OVK https://www.rtcg.me/vijesti/region/297445/taci-pokusava-da-obezvrijedi-rad-suda-za-zlocine-ovk-.html Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsjednik Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvrijedi, djelovanje" tog suda. Smit je ocijenio da su amandmani "dio šire strategije za potkopavanje suda", u svijetlu činjenice da je protiv Tačija prije šest mjeseci podnio predlog optužnice zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na Kosovu.

Amandmani, koji se tiču prestanka rada suda za zločine OVK, po Smitu su "nepotrebni", jer Ustav Kosova u sadašnjem obliku "adekvatno" reguliše mandat Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove.

"Predloženi amandmani imaju za cilj da preispitaju ili preoblikuju taj mandat. Jasno je iz javnih izjava samog Tačija da je osnovna namjera predloženih amandmana pokušaj da se okonča, ili na drugi način obezvrijedi, djelovanje... Suda i Tužilaštva, što je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Kosova", upozorio je Smit.

Pošto Tači "nije nezainteresovana strana", ocijenio je tužilac, "postoje dobri razlozi za vjerovanje da su predloženi amandmani dio šire strategije za potkopavanje suda".

Smitova ocjena dio je podneska koju je tužilac uputio vijeću Ustavnog suda Kosova, pri sudu za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana vijeća Kosova.

Prethodno je predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani predlog Tačijevih amandmana, podnijetih krajem avgusta, uputila haškom vijeću Ustavnog suda Kosova, zatraživši ocjenu njihove ustavnosti.

Tužilac Smit naznačio je da su Tačijevi amandmani "neustavni", budući da je Kosovo 2014. sklopilo međunarodni sporazum o Sudu sa EU, koji je obavezujući za Vladu Kosova i ima supremaciju nad kosovskim zakonima.

Tim sporazumom predviđeno je da će se rad Suda "nastaviti sve dok Savjet EU ne obavijesti Kosovo da su okončane istrage, kao i svi postupci pred sudskim vijećima koji su iz njih proistekli".

Predmet Tačijevih amandmana su dva paragrafa člana 162 Ustava Kosova, usvojena 2015. godine, koja regulišu mandat Suda.

Po zakonu, na koji se paragrafi pozivaju, prestanak rada suda konstatuje isključivo Savjet EU, poslije konsultacije s Prištinom.

Tužilac Smit predložene amandmane nazvao je "nepotrebnim", budući da Ustav Kosova u sadašnjem obliku adekvatno određuje vremenski mandat suda za zločine OVK.

U skladu sa obavezama koje je Kosovo preuzelo sporazumom sa EU, rad Suda "biće nastavljen sve dok Savjet EU ne obavijesti Kosovo da su svi sudski postupci proistekli iz istraga...okončani", podvukao je Smit.

Suprotno tome, po tužiocu, Tači je, predstavljajući amandmane u Skupštini Kosova, minulog avgusta, govorio o "produženju mandata" i "neophodnosti da bude razjašnjen "način na koji će sud biti zatvoren".

Tači time "sugeriše da je mandat već istekao u avgustu", a "potencijalna posljedica takvog stava je obezvređivanje svih postupaka koje su Sud i Tužilaštvo od tada preduzeli, a naročito bilo kakvog potvrđivanja optužnice protiv samog Tačija", upozorio je tužilac Smit.

Od vijeća Ustavnog suda Kosova u Hagu, Smit je zatražio da predlog Tačijevih amandmana proglasi neustavnim i da potvrdi da Ustav u sadašnjem obliku već adekvatno reguliše mandat Suda.

O predlogu Tačijevih amandmana, na poziv vijeća Ustavnog suda Kosova pri sudu za zločine OVK, izjasniće se i šef evropske diplomatije Žozep Borel i šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

Oni su, međutim, zatražili da rok za izjašnjavanje bude produžen do 2. novembra, što je ustavno vijeće odobrilo.

]]>
27.10.2020T13:18:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297445/taci-pokusava-da-obezvrijedi-rad-suda-za-zlocine-ovk-.html
Slovenija nudi subvencije za letove iz Ljubljane https://www.rtcg.me/vijesti/region/297410/slovenija-nudi-subvencije-za-letove-iz-ljubljane.html Vlada Slovenije nudi ukupno pet miliona eura subvencija komercijalnim avioprevoznicima koji bi u sljedećoj sezoni obezbijedili najmanje dvije linije sedmično za povezivanje Ljubljane s drugim glavnim evropskim aerodromima.

Zainteresovani prevoznici moraju da se jave na javni konkurs, objavljen u ponedjeljak u slovenskom Službenom listu, a njime vlada finansijskim podsticajima nastoji u idućoj sezoni poboljšati povezanost Slovenije s destinacijama u Evropskoj uniji, ali i "trećim" odredištima izvan EU.

Takođe, nastoji sačuvati redovne linije koje se još održavaju ili obnoviti one koje su aviokompanije ukinule zbog posljedica Covida-19.

Oni koji imaju linije sa Slovenijom ili namjeravaju da otvore nove s nekim slovenskim aerodromom imaju tri roka za prijavu na konkurse, u okviru kojih će im se odobriti ukupno pet miliona eura: 1,5 miliona eura u prvom roku, 2,3 miliona u drugom i 1,2 miliona eura u trećem roku, prema hronološkom odvijanju letova tokom sezone iduće godine.

Oni koji se prijave na treći rok moraće, naprimjer, od 31. oktobra do 31. decembra iduće godine imati najmanje dvije redovne linije iz neke od postavljenih destinacija s Ljubljanom.

Saobraćaj na ljubljanskom aerodromu Brnik, kojom upravlja njemački Fraport, ove je godine naglo pao, ne samo zbog obustave letova na proljeće zbog pandemije Covida-19, nego i kao posljedica stečaja i likvidacije slovenskog nacionalnog prijevoznika Adria Airways u jesen prošle godine, prenosi Hina.

Prema broju putnika na ljubljanskom aerodromu lani je promet bio manji za pet posto u odnosu na prethodnu godinu, dok za ovu godinu, po navodima Fraporta, po optimističkom scenariju do kraja godine očekuju oko pola miliona putnika, što je samo 30 posto onoga što su planirali prije ovogodišnje krize vezane na pandemiju Covida-19 od koje će oporavljati još više godina.

Ponovno vraćanje na nivo od ranijih godina očekuje se tek u 2023. 

]]>
27.10.2020T07:37:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297410/slovenija-nudi-subvencije-za-letove-iz-ljubljane.html
U Srbiji usvojen Zakon o ministarstvima https://www.rtcg.me/vijesti/region/297380/u-srbiji-usvojen-zakon-o-ministarstvima.html Skupština Srbije usvojila je večeras jednoglasno Zakon o ministarstvima, čime su se stvorili uslovi za formiranje Vlade te države. Kako prenosi Tanjug, “za” je glasalo 205 poslanika, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Zakon o ministarstvima predviđa da Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji.

U međuvremenu je objavljeno da će biti i ministarstva bez portfelja.

Zakon predviđa i ministarstva finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vladu Srbije činiće i ministarstvo pravde, državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova.

Vladu će činiti i ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvjete, zdravlja, omladine i sporta, kulture i informisanja, rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja

]]>
26.10.2020T19:43:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297380/u-srbiji-usvojen-zakon-o-ministarstvima.html
Kompanija JET2 ukinula sve linije ka Hrvatskoj https://www.rtcg.me/vijesti/region/297272/kompanija-jet2-ukinula-sve-linije-ka-hrvatskoj.html Britanska niskotarifna avio-kompanija JET2 ukinula je linije prema hrvatskim aerodromima u 2021. godini, saopštila je kompanija "Kroacija aviejšn".

Ova je britanska kompanija u ovogodišnjem ljetnjem redu letjenja saobraćala prema Puli, Splitu i Dubrovniku, znatno manje u odnosu na lane.

Takva je odluka uslijedila nakon što je Velika Britanija krajem avgusta stavila Hrvatsku na "crvenu listu", pa je kompanija otkazala sve letove prema hrvatskim aerodromima za ovu godinu, prenosi portal Indeks.

Kako se navodi, zbog kontinuirane nesigurnosti izazvane pandemijom kovida 19, kompanija je odustala od uvođenja linija prema Zadru u ljeto 2021. godine, a planirano je bilo i uvođenje dvije linije za Zadar iz Mančestera i Londona.

Putnici koji su već kupili karte za ljeto 2021. godine u Zadru biće kontaktirani od strane kompanije kako bi im ponudili alternativu, što uključuje rezervaciju leta prema aerodromu Split prema kojoj će saobraćati i sljedećeg ljeta.

Osim Zadra, kompanija idućeg ljeta neće imati ni liniju ka Puli.

]]>
26.10.2020T09:00:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297272/kompanija-jet2-ukinula-sve-linije-ka-hrvatskoj.html
"Na Kosovu vlast imaju Amerikanci" https://www.rtcg.me/vijesti/region/297270/na-kosovu-vlast-imaju-amerikanci.html Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio da će se Vašingtonski sporazum realizovati u rekordno brzom roku, jer iza njega stoje SAD.

Prema njegovim riječima, Amerika ima uticaj na vlast na Kosovu veću nego što to ima EU.

Kao primjer da SAD imaju veću moć kada su u pitanju pregovori između Prištine i Beograda, Spahiu za Kosovo onlajn navodi da se proces dijaloga u Briselu vodi još od 2011. i da je postignuto preko 20 sporazuma, a da je tek nekoliko u potpunosti realizovano na terenu.

“Vjerujem da će se sporazum iz Vašingtona brzo sprovesti, budući da Amerikanci imaju vlast na Kosovu, tako da je normalno očekivati da ono što je dogovoreno u Vašingtonu brže bude realizovano, od onoga što je dogovoreno u Briselu, barem sa kosovske strane”, kaže Spahiu.

On smatra i da konačni sporazum između Kosova i Srbije ne može biti postignut u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu posredstvom EU, ako ga ne podrže SAD.

 

]]>
26.10.2020T08:41:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297270/na-kosovu-vlast-imaju-amerikanci.html
Srbi i Hrvati daće izjavu kako BiH da funkcioniše https://www.rtcg.me/vijesti/region/297266/srbi-i-hrvati-dace-izjavu-kako-bih-da-funkcionise.html Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.  

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao takvo nešto.

On je ponovio da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska sprovede referendum, te da Srbi imaju pravo da razmišljaju o tome i da bi trebalo da im bude prihvaćeno pravo na samoopredjeljenje.

Dodik je istakao da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

"BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena, država", rekao je Dodik na Televiziji Pink.

On je istakao da RS ima dobre odnose sa Srbijom, jer je riječ o jednom narodu. Dodik je napomenuo kako BiH formalno nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

]]>
26.10.2020T08:05:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297266/srbi-i-hrvati-dace-izjavu-kako-bih-da-funkcionise.html
Novi šef diplomatije Selaković, ministar policije Vulin https://www.rtcg.me/vijesti/region/297202/novi-sef-diplomatije-selakovic-ministar-policije-vulin-.html Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić sopštila je danas da bi novi ministar spoljnih poslova trebalo da bude generalni sekretar predsjednika države Nikola Selaković. Brnabić će poslanicima Skupštine Srbije predložiti za ministra policije Aleksandra Vulina, a odbrane Nebojšu Stefanovića, kako je navela poslije sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke.

Doskorašnja poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić predviđena je za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Socijalistima pripadaju dva ministarska mjesta, od kojih jedno bez portfelja, koja će kasnije biti saopštena.

Brnabić je rekla da će to biti vlada puna energije sprema za sve izazove.

To će biti vlada političkog kontinuiteta, rekao je predsjednik države i stranke Aleksandar Vučić.

Brnabić je saopštila danas imena i osalih novih ministara:

- Ministarstvo finansija - Siniša Mali

- Ministarstvo privrede - Anđelka Atanacković

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Branislav Nedimović

- Ministarstvo zaštite životne sredine - Irena Vujović

- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Tomislav Momirović

- Ministarstvo rudarstva i energetike - Zorana Mihajlović

- Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - Tatjana Matić

- Ministarstvo pravde - Maja Popović

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave - Marija Obradović

- Ministarstvo za evropske integracije - Suzana Grubješić

- Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja - iz redova Socijalističke partije Srbije (SPS), čeka se da ta stranka saopšti ko će biti

- Ministarstvo zdravlja - Zlatibor Lončar

- Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Darija Kisić Tepavčević

- Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji - Ratko Dmitrović

- Ministarstvo omladine i sporta - Vanja Udovičić

- Ministarstvo kulture i informisanja - Maja Gojković

- Ministarstvo za brigu o selu - Milan Krkobabić.

 

]]>
25.10.2020T13:44:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297202/novi-sef-diplomatije-selakovic-ministar-policije-vulin-.html
Predsjedništvo SNS-a danas o sastavu vlade https://www.rtcg.me/vijesti/region/297178/predsjednistvo-sns-a-danas-o-sastavu-vlade.html Sastav nove vlade Srbije trebalo bi da bude poznat nakon današnje sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS).  

Nakon završetka sjednice, koja će početi u deset sati, predviđene su izjave za javnost.

Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić najavio je ranije da će poslije sjednice Predsjedništva biti poznat sastav nove vlade.

"Imamo samo nekoliko nedoumica. Biće vanstranačkih i ličnosti iz drugih stranaka. To će biti dobra vlada", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Mandatar je Ana Brnabić.

]]>
25.10.2020T09:48:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297178/predsjednistvo-sns-a-danas-o-sastavu-vlade.html
Deportovali porodicu iz BiH zbog zlostavljanja ćerke https://www.rtcg.me/vijesti/region/297144/deportovali-porodicu-iz-bih-zbog-zlostavljanja-cerke.html Francuska je protjerala porodicu iz Bosne i Hercegovine, nakon što je ćerku pretukla i obrijala joj kosu jer je izrazila željela da se uda za Srbina, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenio je Rojters. "Porodica koja je kukavički napala svoju ćerku i nećaku, tukla je i na silu joj obrijala glavu jer se zaljubila u čoveka druge vjere, jutros je proterana", naveo je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen na Tviteru.

Ministarstvo je navelo da je pet članova porodice djevojčice u istočnom gradu Bezansonu jutros, 24. oktobra, deportovano u Sarajevo.

U saopštenju se dodaje da će se o maloljetnoj djevojci brinuti socijalne službe i ona će, kada bude punoljetna, steći pravo boravka u Francuskoj.

Francuski mediji su u avgustu izvijestili da je porodica pretukla 17-ogodišnju djevojku, muslimanku iz BiH, te da su je ošišali do glave, jer je željela da se uda za 20-ogodišnjeg Srbina.

]]>
24.10.2020T18:36:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297144/deportovali-porodicu-iz-bih-zbog-zlostavljanja-cerke.html
"Vrijeme je da Kosovo bude član UN" https://www.rtcg.me/vijesti/region/297126/vrijeme-je-da-kosovo-bude-clan-un.html Predsjednik Kosova Hašim Tači opet je "podigao ljestvicu" zahtjeva Prištine, izjavom da je vrijeme da Kosovo postane član UN. Tači je to poručio danas na svom Tviter nalogu, navodeći da "na Dan Ujedinjenih nacija, uloga UN u izgradnji mira i stabilnosti u svijetu i dalje ostaje važna".

Prema njegovim riječima, danas, kada se čovječanstvo suočava sa novim izazovima, presudno je da "ostanemo jedinstveni u očuvanju sigurne budućnosti naših zemalja", prenosi Kosovo onlajn.

]]>
24.10.2020T16:53:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297126/vrijeme-je-da-kosovo-bude-clan-un.html
Plenković poručio Milanoviću da laže https://www.rtcg.me/vijesti/region/297057/plenkovic-porucio-milanovicu-da-laze-.html Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je danas na optužbe predsjednika države Zorana Milanovića rekavši da je na današnjoj konferenciji za novinare iznio niz laži. "Ponovno se vidi teški kompleks poraza na parlamentarnim izborima 2016. Njegov ton prema meni je ponovo bio potcjenjivački a osim toga je iznio niz laži i neistina", rekao je Plenković na konferenciji za novinare koju je sazvao samo sat pošto je Milanović završio svoje obraćanje medijima.

Milanović je na toj konferenciji za novinare rekao da je sazvao da bi reagovao na Plenkovićeve optužbe da je on odgovaran za govor mržnje i radikalizaciju društva zbog izjava 2016. Kao i da su te izjave dovele do nedavnog oružanog napada ispred Vlade. Predsjednik države je, među ostalim, rekao da je Plenković bio štićenik svih režima, što je obrazložio time da je izbjegao službenje vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji na osnovu lažne dijagnoze anemije, te da mu je cilj samo lična korist. On je ocijenio da je odbijanjem da sazove sjednicu Veća za nacionalnu sigurnost, a govori da je oružani napad na Vladu bio terorizam, Plenković javnosti "pokazao jezik, ili srednji prst".

Predsjednik Vlade potom je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je naveo da nije rekao da je Milanović glavni uzrok radikalizma, ali da je "dao fini obol govoru mržnje" i da indikativnim smatra što njegove teze o Plenkovićevoj majci kao "vojnoj lekarki" (upotrebljena srpska riječ na ekavici) šire "njegovi trbuhozborci i radikalna desnica".

"To je to blato, kora od banane, koje baca pod moje noge", dodao je premijer.

Prema njegovim riječima, pređena je crta, jer je nedavno jedan mladić namjerno pucao u policajce ispred Vlade.

Predsjednik Vlade je odgovorio i na optužbe o lažnoj anemiji rekavši da veliki broj članova njegove porodice ima anemiju.

Ocijenio je i da je Milanovićevo ponašanje "van svih okvira" i da je postao nervozan od otvaranja antikorupcijske istrage protiv direktora "Jadranskog naftovoda" (Janaf) Dragana Kovačevića u čije je privati klub u Zagrebu dolazio i predsjednik države, ali i brojni ministri iz Plenkovićeve vlade.

Naveo je da je predsjednik države "proricatelj budućnosti", reagujući tako na njegove izjave da će Plenković 2024. otići u Evropski parlament.

Na pitanje novinara smatra li primjerenim da on i predsjednik države sazivaju vanredne konferencije za novinare zbog ličnih odnosa u vrijeme kada se država suočava s brojnim problemima, poput korona krize, Plenković je odgovorio da će "odgovarati Milanoviću kad su svi drugi ućutali".
"Ako će svi drugi ćutati, ja kao predsjednik Vlade i HDZ nemam pravo ćutati na laži, uvrede i neistine svjestan da to nije prirotetna tema. Ovo je moj usputni sport… Radim to radi zaštite integriteta sebe, svoje porodice, pa i Vlade”, rekao je premijer.

Predsjednici Vlade i države već duže vrijeme razmenjuju verbalne uvrede, pa je tako Milanović Plenkovića nazvao "50-godišnjim narikačem" i "herojskim zecom", a Plenković njega "54-godišnjim šmrkavcem", "piromanom koji se prerušio u vatrogasca", a juče i "zlostavljačem i neradnikom".

]]>
23.10.2020T22:15:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297057/plenkovic-porucio-milanovicu-da-laze-.html
Milanović nazvao Plenkovića "štićenikom svih režima" https://www.rtcg.me/vijesti/region/297048/milanovic-nazvao-plenkovica-sticenikom-svih-rezima.html Verbalni sukob dvojice najviših hrvatskih funkcionera, predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića nastavljen je i danas oštrim riječima koje je šef države uputio predsjediku Vlade nazvavši ga štićenikom svih režima.

"Ovo nije prepucavanje već moj odgovor na tvrdnju premijera da su kao neke moje izjave od prije četiri godine dovele do radikalizacije društva i suludog (oružanog) napada na Vladu, možda premijera, a možda i na mene", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u svom kabinetu na Pantovčaku u Zagrebu.

On je ocijenio da je odbijanjem da sazove sjednicu Veća za nacionalnu sigurnost, a govori da je oružani napad na Vladu bio terorizam, Plenković javnosti "pokazao jezik ili srednji prst".

Milanović je reagovao na Plenkovićevu konferenciju za novinarena na je kojoj on predsjednika države nazvao zlostavljačem koji ne radi ništa i optužio ga da je svojim izjavama od prije četiri godine radikalizovao društvo, a sada svojim ponašanjem "minirao borbu protiv korona virusa".

"Premijer je juče rekao na šta je mislio nakon (oružanog) napada prvenstveno na policajca (ispred Vlade). Optužio me da stojim iza napada, napada na policajce, na mir građana. To je grozna optužba, za to moraš imati neke argumente da bi te tretirali kao osobu zdrave pameti", rekao je šef države i bivši premijer.

On je odbacio Plenkovićeve tvrdnje rekavši da nije širio govor mržnje, te da nju treba razlikovati od "sprdnje".

Naveo je da je Plenković bio "štićenik svih režima" i ponovio ranije izjave da je na osnovu lažne dijagnoze anemije Plenković izbjegao služenje vojnog roka u bivšoj JNA.

"Ne znam nikog iz svoje generacije koji je to uspio", rekao je Milanović i dodao da to nijesu mogla ni djeca komunističkih glavešina, već samo povlašćeni.

On je dodao da je bitan Plenković, a ne njegova mama, referišući tako na optužbe da je svojom izjavom iz 2016. kada je za Plenkovićevu mamu rekao da je bila "vojna ljekarka" upotrijebivši srpsku riječ, pokrenuo govor mržnje.

"On je bitan, a ne mama. On je bio štićenik, lojalan sluga tog režima, on se sa svima nama rugao (Franji) Tuđmanu, to zna deset ljudi. Na meni je da govorim istinu, a ako ti se ne sviđa ta istina, obračunaj se s istinom", naveo je Milanović, aludirajući da je Plenović kasnije došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Milanović je trakođe rekao da su Plenkoviću važni jedino karijera i lični probitak i da će Hrvatsku da napusti 2024. kada će se kandidovati za Evropsku komisiju.

Hrvatski predsjednik je naveo da je on kao premijer bio na meti napada, posebno u vrijeme protesta ratnih veterana u šatoru u Zagrebu, koje je podržavao HDZ.

Takođe je rekao da se Plenković svojim analizama kandidovao za "Nobelovu nagradu za logiku".

Poslije Milanovićeve konferencije za novinare, očekuje se ponovo izjava premijera Plenkovića.

Predsjednik Vlade i države već duže vrijeme razmijenjuju verbalne uvrede, pa je tako Milanović Plenkovića nazvao "50-godišnjim narikačem" i "herojskim zecom", a Plenković njega "54-godišnjim šmrkavcem" i "piromanom koji se prerušio u vatrogasca".

]]>
23.10.2020T19:44:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/297048/milanovic-nazvao-plenkovica-sticenikom-svih-rezima.html
Albanski političari rade protiv interesa Srba i Albanaca https://www.rtcg.me/vijesti/region/296975/albanski-politicari-rade-protiv-interesa-srba-i-albanaca.html Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se dogovoreni projekti tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
"Putevi povezuju ljude, privrede, olakšavaju kretanje robe i ljudi, i biti protiv toga znači otvoreno raditi protiv boljeg života, podjednako i Srba i Albanaca", navela je ona.

Istakla je da "nije prvi put da albanski političari pokušavaju da nešto opstruišu, nanoseći štetu svima, kao što su uradili kad su uveli takse na robu iz centralne Srbije".

"Međutim, samo je jedan put koji vodi region naprijed i zato je krajnje vrijeme da i političari iz Prištine pokažu odgovornost i da se okrenu saradnji i projektima koji će donijeti brži razvoj regionu", rekla je Mihajlović.

Lider Samoopedjeljenja Aljbin Kurti rekao je juče da je sporazum popisan u Vašingtonu početkom septembra o normalizaciji ekonomskih odnosa Beoograda i Prištine neprimjenjiv i da ni tada kada je potpisan nije bio predvidjen za sprovodjenje.

]]>
23.10.2020T10:58:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/296975/albanski-politicari-rade-protiv-interesa-srba-i-albanaca.html
Plenković nazvao Milanovića zlostavljačem i neradnikom https://www.rtcg.me/vijesti/region/296931/plenkovic-nazvao-milanovica-zlostavljacem-i-neradnikom-.html Premijer Hrvatske Andrej Plenković nazvao je danas predsjednika države Zorana Milanovića zlostavljačem koji ne radi ništa, čime je nastavio njihov višenedjeljni verbalni sukob putem medija.

"Milanović je zlostavljač i nasilnik koji ne radi ništa, koji je svojim ponašanjem minirao borbu protiv korona virusa", rekao je Plenković novinarima.

Reagujući na najnovije kritike hrvatskog predsjednika na račun ministara iz njegove Vlade, Plenković je rekao da neće dopustiti "nekontrolisane izlive uvreda na različite adrese" koje upućuje Milanović, iako je, kako je dodao, svjestan da mu reagovanje na njih politički šteti.

"Ne možemo se ponašati kao u razredu u školi kada dodje nekakav nasilnik koji gnjavi svakoga pa se kaže ma pustite ga, nešto s njim nije u redu", rekao je premijer i čelnik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Posljednja u nizu predsjednikovih kritičkih izjava upućena je ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek koja je na HRT rekla da je Milanović kao premijer 2016. godine Plenkovića nazvao "sinom vojne ljekarke", čime je, kako je navela, pokrenuo "strašan govor mržnje protiv njega koji se vuče i danas".

Milanović je potom na Fejsbuku napisao da ona "samoubilački ispunjava prohteve svog sredovječnog gospodara i zlostavljača".

Predsjednik Vlade i države posljednjih dana su razmijenili niz verbalnih uvreda.

Milanović je Plenkovića nazvao "50-godišnjim narikačem" i "herojskim zecom", a Plenković njega "piromanom koji se prerušio u vatrogasca" i "54-godišnjim šmrkavcem".

Nakon što je Milanović rekao da premijer izjavom da je "šmrkavac" aludira da je narkoman, Plenković mu je danas odgovorio da je mislio na "balavca koji grubo i bezobrazno komentariše mnogo ljudi".

Na komentar da su HDZ i desnica svojevremeno žestoko napadali Milanovića dok je bio premijer i nazivali ga "srbočetnikom", a njegovu Socijaldemokratsku partiju Hrvatske "crvenom bandom", Plenković je odgovorio da on to nikad nije rekao i upitao novinara da li je našao neku njegovu izjavu ili nastup "koji bi mogao biti huškački ili diskriminišući ili takav da ostavi dojam da izaziva mržnju".

Plenković je ocijenio da je dobro što HDZ ima koaliciju s političkim predstavnicima srpske manjine i podsjetio da je njegov prethodnik Ivo Sanader takođe imao potpredsednika Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke.

Tada, kako je naveo, niko nije pucao pred Banskim dvorima, čime se osvrnuo na nedavni oružani napad ispred zgrade Vlade koji smatra terorizmom.

Plenković je rekao da se tada nije svakodnevno pričalo o takozvanoj "hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji" i ponovio tezu da to radikalizuje društvo.

]]>
22.10.2020T20:45:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/296931/plenkovic-nazvao-milanovica-zlostavljacem-i-neradnikom-.html
Kompromis bez alternative, suprotni stavovi o sadržini https://www.rtcg.me/vijesti/region/296905/kompromis-bez-alternative-suprotni-stavovi-o-sadrzini.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbjednosnog foruma ocijenili da postizanje kompromisnog rješenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su iznijeli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.

Na panelu "Beograd-Priština: nema rješenja bez povjerenja", Vučić je rekao da je objema stranama potreban kompromis "jer nema druge alternative", ali da on ne može da podrazumijeva da Srbija prizna Kosovo i da ne dobije ništa zauzvrat.

"Albanci kažu da su spremni za kompromis, i za njih to znači da Srbija treba da prizna Kosovo. Ali to ne ide tako, stvari su mnogo komplikovanije od toga", kazao je Vučić.

On je naveo da je stav Beograda da prvo treba sprovesti sve što je potpisano, počevši od Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine, a da onda "postepeno treba mijenjati opštu atmosferu".

"Što se tiče naših društava, mislim da smo daleko od pomirenja, jer postoje pitanja koja neće biti lako riješena, ali moramo da nađemo načine da se približimo jedni drugima", dodao je predsjednik Srbije.

Hoti je rekao da je Kosovo posvećeno potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i povećanju saradnje u svim poljima.

"Dijalog pod okriljem EU je ključni mehanizam za punu normalizaciju odnosa naše dvije zemlje. Naravno, dogovor iz Vašingtona je veliki istorijski korak ka sporazumu o normalizaciji. Kosovo je spremno za konačni sporazum", kazao je Hoti.

On je naveo da postoji "jasna podrška" građana Kosova za proces pristupanja EU i da se radi na izgradnji konsenzusa oko procesa dijaloga sa Srbijom.

"Za nas je vrlo jasno da pristupanje EU i NATO nema alternative, postoji jedan put, mi ćemo čekati koliko treba i raditi naporno da ispunimo zahtjeve", rekao je Hoti.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocijenio je da "bez mira nema rješenja bilo kog problema" i da "rješenja nema bez povjerenja".

"Iako ne možemo da promijenimo prošlost, možemo da učimo iz nje. Prošlošću se moraju baviti stručnjaci, pravnici i istoričari, a ne političari, oni treba da se bave današnjicom i boljom budućnošću", kazao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je nedavna istorija uticala na sve zemlje Balkana, ali da region ima više zajedničkog "nego što se misli", uključujući zajedničku evropsku budućnost.

"Svaki lider u regionu mora stalno da postavlja sebi pitanje da li će odluka koju će donijeti približiti njegovu zemlju Uniji ili obrnuto. Ne vidim da političari u regionu dovoljno često postavljaju to pitanje. Da to čine, bili bi bliže EU", naveo je Lajčak.

Dodao je da u dijalogu Beograda i Prištine postoje tri cilja, među kojima su normalizacija odnosa dvije strane, učvršćivanje evropskih normi i vrijednosti i doprinos regionalnoj stabilnosti.

Lajčak je ocijenio da Vučić i Hoti čine "značajne korake napred".

"Vi ste dio istorije i istorija će to prepoznati", rekao je specijalni predstavnik EU.

]]>
22.10.2020T18:26:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/296905/kompromis-bez-alternative-suprotni-stavovi-o-sadrzini.html