RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html Sporazum o Kosovu, pa EU http://www.rtcg.me/vijesti/region/191256/sporazum-o-kosovu-pa-eu.html Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu, da neće biti integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o Kosovu. ]]>

To je izjavio je u intervjuu FoNetu francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni i poručio da bi trebalo iskoristiti to što je Balkan u prvoj polovini ove godine "visoko na dnevnom redu" EU.

Mondoloni je kao veoma značajan ocijenio susret predsjednika Francuske Emanuela Makrona i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu tokom klimatskog samita i istakao da je važno da se predsjednici upoznaju i uvažavaju, "što je ovdje slučaj".

"To će dati novi impuls bilateralnim odnosima", rekao je Mondoloni, uz napomenu da se radi na Makronovoj posjeti Srbiji.

Makron je u načelu potvrdio svoju posjetu, koja bi, nadamo se, bila realizovana u 2018. godini.

Prema riječima Mondolonija, to bi bilo važno simbolički, jer se u njoj obilježava 100. godišnjica završetka Prvog svjetskog rata, u kojem su Srbija i Francuska, kao partneri, rame uz rame, izvojevali pobjedu, da bi se stvorila Evropa mira, stabilnosti i demokratije.

]]>
Sun, 21 Jan 2018 13:15:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191256/sporazum-o-kosovu-pa-eu.html
"U Srbiji i RS snažan maligni uticaj Rusije" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191247/u-srbiji-i-rs-snazan-maligni-uticaj-rusije.html Američki senator, demokrata Ben Kardin izjavio je da se u Srbiji i u Republici Srpskoj osjeća "snažan maligni uticaj Rusije". ]]>

On je napomenuo da dok se predsjednik Srbije od 2012. godine najmanje 12 puta sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, posljednji američki predsjednik koji je posjetio Beograd bio je Džimi Karter 1980. godine.

Kako je rekao u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, SAD moraju biti više "fizički" prisutne u Srbiji i to na najvišem nivou, jer je Srbija veoma značajna zemlja u regionu, a bilateralni odnosi između SAD i Srbije izuzetno važni. 

"Znam da su delegacije Kongresa bile u posjeti Srbiji, takođe sam i sam preko naše Helsinške komsije za bezbjednost i saradnju u Evropi imao mnogo aktivnosti sa Srbijom i širim regionom. Zato mislim da bi i Bijela kuća trebalo da pokaže više interesovanja za Srbiju upravo preko posjeta najvišeg nivoa", rekao je Kardin. 

Kardin, koji je autor nedavnog izvještaja senatskog Odbora za spoljnu politiku o tome da Sjedinjene Države i Evropska unija moraju pojačati prisustvo u Srbiji i širem regionu, kako bi se odgovorilo na sve snažniji ruski uticaj, rekao da su SAD registrovale "povratak" Rusije na međunarodnu scenu. 

"Nemamo nikakvu sumnju u to da je cilj Moskve da na sve načine sprečava evropsko jedinstvo. Moskva pokušava da prepozna gdje su rupe, pukotine, međuprostori, kako bi gospodin Putin pokušao da na tim tačkama uspostavi ili ojača rusku dominaciju. Videli smo kako je Rusija koristila svoje trupe koje su trenutno u Gruziji, u Moldaviji, u Ukrajini; vidjeli smo kako širi svoju propagandu. Cilj svega toga je usporavanje širenja Evropske unije i NATO saveza ili kompromitovanje i degradiranje demokratskih institucija drugih zemalja", rekao je Kardin. 

]]>
Sun, 21 Jan 2018 11:45:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191247/u-srbiji-i-rs-snazan-maligni-uticaj-rusije.html
"Vučićeva politika daje rezultat" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191237/vuciceva-politika-daje-rezultat.html Glavna poruka koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio Srbima odlaskom na Kosova je da zajedništvom, jednistvom i ujedinjenjem oko svoje države mogu da opstanu tamo. ]]>

To je rekao generalni sekretar predsjednika Srbije Vučića, Nikola Selaković.

Kako je istakao gostujući na TV Pink, to je poruka koja je u skladu sa politikom koju predsjednik Srbije vodi, a to je očuvanje mira i stabilnosti, u šta je, kako kaže, uložio čitavo svoje političko djelovanje. 

Prema njegovim riječima, ubistvo Olivera Ivanovića pokazalo je da je taj mir još uvijek "nestabilan i krhak" i da u mir treba uložiti ne samo više napora, rada i djelovanja, već i strpljenja, navodeći da je Srbija neke stvari morala da prećuti zarad stabilnosti i bolje budućnosti. 

"Predsjednik Vučić od kada je postao predsjednik vlade i predsjednik republike, jedna od glavnih stvari u koju je ulagao sve moguće napore na svakom mjestu i u svakom razgovoru, i ono što je kao tema uvijek bilo prisutno - to je bilo očuvanje mira i stabilnosti. Uložio je u to čitavo svoje političko djelovanje od dolaska na mjesto predsjednika vlade i to je počelo da daje neke rezultate", istakao je Selaković. 

Dodaje da je u skladu sa tom politikom juče poslata i poruka Albancima da je Srbija lojalan partner u razgovoru, dogovoru i traženju rješenja.

]]>
Sun, 21 Jan 2018 11:06:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191237/vuciceva-politika-daje-rezultat.html
Istraga o ubistvu Ivanovića se usporava http://www.rtcg.me/vijesti/region/191232/istraga-o-ubistvu-ivanovica-se-usporava.html Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kazao je da mu se čini da se usporava istraga o ubistvu Olivera Ivanovića. ]]>

On je rekao i da se nada da taj proces neće biti "upropašćen i namjerno vođen u pogrešnom smjeru".

Stefanović je za Televiziju Pink rekao je prištinska strana jasno kazala da se srpskim istražnim organima neće dozvoliti učešće u istrazi.

"Mi do sada nemamo zvaničnu razmjenu podataka i nijesmo zvanično dobili informacije od istražnih organa", kazao je on. 

Ministar i funkcioner SNS je dodao da bi volio da pronađu bilo šta što bi otkrilo počinioce, ali da poruke ne ohrabruju. 

"Čini mi se kao da se istraga usmjerava u pravcu da se usporava ili da se nedovoljno brzo opšte postupa po svim tragovima. Imali smo mnogo dezinformacija", kazao je Stefanović.

]]>
Sun, 21 Jan 2018 10:52:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191232/istraga-o-ubistvu-ivanovica-se-usporava.html
"Srbi da rade kao nekad Albanci" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191214/srbi-da-rade-kao-nekad-albanci.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nije optimista u pogledu Briselskog sporazuma sa Kosovom, ali da Srbija mora da se nada i da čini sve da se postigne neki dogovor, iako to neće biti lako. Vučić je rekao da zato srpski narod mora da radi i da pokuša da se ponaša kao što su to radili Albanci od formiranja treće Prizrenske lige do 90-ih, pa nadalje. ]]>

"Što god postignemo, i da budemo na kraju i jedni i drugi nezadovoljni, a što bi značilo da i jedni i drugi budemo pomalo zadovoljni, opet neće biti dobro", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja Srba koji su došli u Laplje Selo da bi sa njim razgovarali.

Vučić je podsjetio da je i 2013. godine bio na Kosovu kada su mnogi bili protiv Briselskog sporazuma, i da je onda govorio da će Beograd na kraju insistirati na tom sporazumu.

"Govorio sam da ćemo mi insistirati na Briselskom sporazumu, dok drugi bježe od njega, isto je kao sa Dejtonom", rekao je Vučić i dodao da je "na nama da svoju Srbiju ojačamo i gledamo da što više pomognemo.", rekao je on.

Vučić je rekao da zato srpski narod mora da radi i da pokuša da se ponaša kao što su to radili Albanci, od formiranja treće Prizrenske lige do 90-ih, pa nadalje.

Predsjednik Srbije je rekao da mu je drago što večeras vidi ljude koji su črvrsti, hrabri i razumiju da je budućnost u poslu, školovanju.

"Za mene je ključno pitanje da li možemo kada ste sve to izdržali, koliko ste problema imali, da slobodo govorite ovdje, da ste došli kada znate da njihove službe sve prate, da ste opstali", rekao je Vučić, koji je ocijenio da je na razgovor sa njim došlo oko 3.000 Srba i dodao da je spreman da i do ponoći sa njima razgovara.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo što danas Banjska i Gračanica sijaju, što se vidi da je nešto urađeno na ponos svih.

Vučić je na komentar jednog od Srba, koji je primijetio da policija ne rješava krađe traktora, krava, obijanja ambulanti, rekao da zna za problem i da je potrebno da u srpskim sredinama postoji više srpskih policajaca.

"Od 8.800 pripadnika Kosovske policije 1.400 je Srba. Kažu nam to je više od 10 odsto. Za nas je problem što u, na primjer, Goraždevcu moramo da imamo više od jednog policajca. Probaćemo da razgovaramo o tome, nama nije problem da to platimo, da imate više policajaca, boriću se i pokušavati", rekao je Vučić.

Vučić je, ranije večeras u Lapljem Selu, izjavio da Srbima na Kosovu da bi uspjeli nije potrebna istovjetnost u političkom razmišljanju, već jedinstvo u stavu prema Srbiji i ostanku i opstanku, a da će Srbija učiniti sve da im pomogne.

Na susret sa predsjednikom Srbije okupilo se oko 2.000 Srba sa centralnog Kosova i više kosovskih opština.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 22:06:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191214/srbi-da-rade-kao-nekad-albanci.html
Dačić i Has: SAD dijele interes Srbije http://www.rtcg.me/vijesti/region/191162/dacic-i-has-sad-dijele-interes-srbije.html Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsjednikom američkog Savjeta za spoljne poslove Ričardom Hasom, koji je rekao da Sjedinjene Američke Države (SAD) dijele interes Srbije u pogledu regionalne stabilnosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. ]]>  

Dačić je Hasa upoznao sa regionalnim prilikama i ukazao na posvećenost Srbije u postizanju regionalnog mira i stabilnosti.

Šef srpske diplomatije je rekao da je u tom svjetlu važna i podrška SAD i izrazio interes Srbije da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa dodatno razvija i u budućnosti.

Has je istakao je da SAD dijele interes Srbije u pogledu regionalne stabilnosti i u tom kontekstu podržavaju dijalog kao način za rješavanje svih otvorenih pitanja.

Savjet za spoljne poslove od osnivanja 1921. okuplja najuticajnija imena političkih, poslovnih, medijskih i akademskih krugova SAD.

Izdavač je Foreign affairs-a, globalno najprestižnijeg časopisa za međunarodne odnose.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 17:24:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191162/dacic-i-has-sad-dijele-interes-srbije.html
Dva Hrvata zatočila 59 Kineza http://www.rtcg.me/vijesti/region/191179/dva-hrvata-zatocila-59-kineza.html Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske objavio je rezultate velike kriminalističke istrage koja se sprovodi zbog postojanja sumnje u eksploataciju većeg broja osoba radi računarskih prevara i trgovine ljudima. ]]>

Dva Hrvata zarobila su 59 Kineza i tjerala ih da rade u ilegalnim kol centrima. U akciju je uključena i slovenačka policija jer su pozivni centri bili i u Mariboru i Ljubljani, navodi MUP Hrvatske, a prenosi HRT.

U navedenim kol centrima žrtvama je ograničena i oduzeta sloboda kretanja, kao i slobodno komuniciranje.

"Oduzete su im lične isprave. Prijetnjama su ih prisiljavali na računarske prevare na štetu državljana NR Kine", rekao je Ante Gudelj, pomoćnik načelnika policije.

"Žrtve su vrbovane na način što im je obećavana brza i laka zarada, legalni poslovi, vraćanje dugova kroz legalne poslove, a u nekim slučajevima radi se i o prijetnjama žrtvama ili njima bliskim osobama", izjavio je Krunoslav Horvat, pomoćnik načelnika PNUSKOK-a.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 14:53:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191179/dva-hrvata-zatocila-59-kineza.html
"Makedonska nacija nikada nije postojala" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191175/makedonska-nacija-nikada-nije-postojala.html Makedonska nacija nikada nije postojala, rekao je predsjednik grčke Vlade, Aleksis Cipras. ]]>

Cipras je u intervjuu za grčki list Etnos govorio o pitanjima vezanim za naziv susjedne države i koje bi ime bilo prihvatljivo.

Cijeli intervju biće objavljen sjutra.

Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimec, nije želio da otkriva koje je predloge za rješenje tog višegodišnjeg spora ponudio, ali je istakao da nijedan ne ugrožava identitet države.

Nimec je kazao da je njegov predlog rješenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 13:39:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191175/makedonska-nacija-nikada-nije-postojala.html
"Bez milosti prema ubicama" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191174/bez-milosti-prema-ubicama.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće biti milosti za nalogodavce ubistva i ubice Olivera Ivanovića, ma koje nacionalnosti bili. Vučić je danas u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice položio vijenac na mjesto ubistva Ivanovića. ]]>

Bolje da ja razgovaram sa Tačijem, ili ne znam ko sa Haradinajem, a da nijedan metak ne bude ispaljen, izjavio je na Kosovu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U razgovoru sa kosovskim Srbima, on je istakao da je najviši interes Srba mir i da im je u ovom trenutku to najpotrebnije.

"Mislim da je najviši interes Srba mir... i opstanak i ostanak na vašim ognjištima i da imate budućnost za svoju djecu", rekao je Vučić poslije razgovora sa predstavnicima političkih stranaka, građanima i privrednicima na Tehnološkom fakultetu.

Vučić je rekao i da ništa drugo Srbima na Kosovu nije potrebnije u ovom trenutku.

Na zahtjev nekih od okupljenih da se Srbima na sjeveru obezbijedi oružje, Vučić je rekao da je takvih zahtjeva bilo i na sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata.

"Moj odgovor je bio da će Srbija da pomogne u davanju novca za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove...", rekao je Vučić i dodao da ne može da se saglasi sa zahtjevima za davanjem oružja.

Vučić je poručio da za Srbiju nije važno koje je ime ubice Olivera Ivanovića niti koje je ime nalogodavca, da li je srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca i poručio da prema počiniocima i nalogodavcima neće biti milosti.

"Na nama je da se ponašamo odgovorno, da razgovaramo i to mora da bude politika koju Srbija vodi i takvu politiku ćemo nastaviti", rekao je Vučić na Kosovu.

On je prethodno u Banjskoj poručio Srbima da moraju da opstanu i ostanu na Kosovu

Srpskog predsjednika su uz zvuk manastirskih zvona dočekali građani, svi predsjednici opština sa sjevera Kosova, kao i predstavnici Srpske liste i sveštenstvo manastira s vladikom Teodosijem.

On je rekao i da će Beograd i Priština razmjenjivati informacije o ubistvu Ivanovića, iako je Srbija tražila da učestvuje u istrazi, a kosovske vlasti to nijesu odobrile.

"Mi ćemo razmjenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo, ne priče za novine već konačne rezultate istrage. Ako se to ne desi, onda će nam mnoge stvari biti jasnije", rekao je Vučić u manastiru Banjska.

Ivanović je ubijen iz vatrenog oružja kada je na njega pucala za sada nepoznata osoba.

Ubijen je sa šest metaka ispred sjedišta stranke čiji je bio lider.

 

]]>
Sat, 20 Jan 2018 13:29:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191174/bez-milosti-prema-ubicama.html
"Rješenje za ime MKD nikog ne ugrožava" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191154/rjesenje-za-ime-mkd-nikog-ne-ugrozava.html Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije Metju Nimec ne želi da otkriva koje je predloge za rješenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvijama stranama. ]]>

Ipak, kako kaže, nijedan ne ugrožava identitet zemlje.

U intervjuu za makedonsku Televiziju Sitel Nimic jedino otkriva da je njegov predlog rješenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Potrebno je, kaže, vremena za razmišljanje tri-četiri dana, a zatim novi sastanak, ne isključujući pritom mogućnost da u međuvremenu posjeti dvije zemlje. 

"Moj lični stav je da ponuđeni predlozi ne narušavaju pitanje identiteta, već naprotiv jačaju, jačaju identitet države i naroda”, rekao je Nimec i dodao da se tokom ovog procesa uvjerio da Makedonija ima identitet. 

Makedonija, kaže, postoji 25 godina, a imala je identitet kao dio nekadašnje Jugoslavije, kao dio Kraljevine Srbije i Otomanskog carstva. 

"Atina izlazi iz ekonomske krize, sigurnije i pokušava da igra veću ulogu u regionu. U Skoplju imamo novu vladu koja izgleda posvećena rješavanju problema", kaže Nimec. 

]]>
Sat, 20 Jan 2018 12:48:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191154/rjesenje-za-ime-mkd-nikog-ne-ugrozava.html
Srbi da ostanu na svojim ognjištima http://www.rtcg.me/vijesti/region/191140/srbi-da-ostanu-na-svojim-ognjistima.html Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjskoj na Kosovu da će Beograd i Priština razmjenjivati informacije o ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, iako je Srbija tražila da učestvuje u istrazi, a kosovske vlasti to nijesu odobrile. ]]>


"Mi ćemo razmjenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvari biti jasnije", rekao je Vučić u manastiru Banjska.

Vučić je kazao da ima tri poruke za Srbe, prva je da moraju da opstanu i ostanu na Kosovu, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbjednost i treća da vlast Srbije mora da se obračuna sa kriminalom i korupciji u sopstvenim redovima.

"Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a država Srbija je pomagala i pomagaće više u budućnosti. Došao sam da razgovaram o bezbjednosti Srba, o tome koji organi su tu da im tu bezbjednost garantuiju", rekao je Vučić.

On je poručio da je došao i da Albancima kaže da nerijetko imaju različite interese sa Srbima, ali i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir. 

"Da višedecenijske i viševjekovne razmirice riješimo, da obezbijedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu", rekao je Vučić.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 11:38:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191140/srbi-da-ostanu-na-svojim-ognjistima.html
Nema volje da se nađu ubice Ivanovića http://www.rtcg.me/vijesti/region/191151/nema-volje-da-se-nadju-ubice-ivanovica.html Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da bi volio da kosovske institucije budu efikasne u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali da ga brine nedostatak političke volje kosovskih političara da se u istragu uključe nadležni organi Srbije i slučaj riješi. ]]>

On je ocijenio da postoji "snažna kampanja da se pravi krivci za brutalan zločin sakriju".

"Volio bih da institucije na KiM budu tako efikasne i da zaista dođemo do rezultata, ali zabrinjava me nedostatak političke volje od strane Albanaca, albanskih političara na Kosmetu, da se u istragu uključe nadležni ograni države Srbije. To pokazuje da oni vjerovatno ne žele da se do kraja istjera ovaj slučaj", ocijenio je Drecun za RTS.

Kada je riječ o tragovima koji bi mogli da dovedu do razrješenja ubistva, Drecun smatra da njih skoro da nema, sem jednog koji je, kako ponovo tvrdi, treba da u pogrešnom pravcu usmjeri istragu i "daje povoda za razne manipulacije, spekulacije i mešetarenja" i do toga da su Srbi, a u posljednje vrijeme i Rusi, odgovorni za ubistvo.

"To je potpuno skretanje u pogrešnom pravcu", rekao je Drecun.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 11:29:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191151/nema-volje-da-se-nadju-ubice-ivanovica.html
Tači: Početne informacije obećavaju http://www.rtcg.me/vijesti/region/191150/taci-pocetne-informacije-obecavaju.html Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je da postoje informacije koje su obećavajuće u smislu rasvjetljavanja ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. ]]>


"Ne mogu da utičem na istragu, ali početne informacije obećavaju da će istina o inspiratorima i egzekutorima ubistva lidera kosovskih Srba biti otkrivena u budućnosti", rekao je Tači, navodi se u UNMIK-ovom pres klipingu.

Ivanović je ubijen 16. januara ispred sjedišta građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" u Kosovskoj Mitrovici.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 10:29:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191150/taci-pocetne-informacije-obecavaju.html
Vučić na Kosovu - to nam znači neizmjerno http://www.rtcg.me/vijesti/region/191149/vucic-na-kosovu---to-nam-znaci-neizmjerno-.html Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije i neizmjerno znači našem narodu, kaže Marko Đurić. ]]>

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naveo da će Vučić u Kosovskoj Mitrovici razgovarati sa svim vodećim predstavnicima Srba i narodom, a da će nakon toga posjetiti Laplje selo.

"Našim ljudima u ovom teškom trenutku ova posjeta znači da je čitava Srbija sa njima, da podržava njihovu borbu i ostanak i opstanak i niko nije srećniji od Srba na KiM da vidi predstavnike svoje države Srbije" naveo je Đurić. 

On ističe da je odluka predsjednika Srbije da posjeti Srbe na Kosovu "od izuzetnog - suštinskog značaja". 

"Nema većeg ohrabrenja, i veće solidarnosti i zajedničke borbe od toga ne može biti", rekao je Đurić.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 09:52:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191149/vucic-na-kosovu---to-nam-znaci-neizmjerno-.html
Prvi rezultati istrage u ponedjeljak http://www.rtcg.me/vijesti/region/191132/prvi-rezultati-istrage-u-ponedjeljak.html Kosovski tužilac Šućri Sulja, koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, najavio je da će u ponedjeljak biti objavljeni prvi rezultati istrage. To uključuje snimke sigurnosnih kamera, detalje o zapaljenom automobilu kao i forenzičke dokaze, javljaju mediji u Prištini. ]]>

"Intenzivno radimo na istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Očekujemo da će rezultati istrage u vezi sa snimcima sigurnosnih kamera, pregleda vozila i forenzički izvještaj biti objavljeni u ponedjeljak", rekao je Sulja.

Naveo je i da će u izvještaj biti uključene izjave svjedoka.

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" ubijen je u utorak ispred sjedišta stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je pogođen sa šest metaka, a policija je tokom istrage pronašla zapaljeni automobil "opel astra" koji su, kako se vjeruje, koristili napadači.

Kosovska policija ponudila je 10.000 eura za informacije o ubistvu.

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 23:36:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191132/prvi-rezultati-istrage-u-ponedjeljak.html
"Novo ime potvrdićemo na referendumu" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191115/novo-ime-potvrdicemo-na-referendumu.html Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je danas da očekuje da će višegodišnji spor sa Grčkom oko imena Makedonije biti okončan dostojanstveno i rješenjem kojim će biti zadovljni i Atina i Skoplje. ]]>

"Vidim da se razvija transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i, kada rješenje bude pronađeno, to ćemo potvrditi na referendumu", rekao je Zaev.

On je dodao da je izbor imena uslov za članstvo Makedonije u NATO, i da se nada da bi već ove godine ta država mogla dobiti poziv da postane 30. članica Alijanse, prenijeli su makedonski mediji.

Oni su ranije danas javili da pet predloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon posljednjeg sastanka predstavnika Skoplja i Atine u Njujorku, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca.

Portal Tema na albanskom jeziku prenio je da je riječ o imenim Republika Nova Makedonija, Reublika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje), prenosi taj medij.

Nimec je u intervju za grčku televiziju ANT 1 rekao poslije jučerašnjeg sastanka u Njujorku da će u imenu ostati naziv Makedonija, jer je to prepoznalo do sada već 100 zemalja.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 19:28:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191115/novo-ime-potvrdicemo-na-referendumu.html
Tahiri: Istraga na pravom putu http://www.rtcg.me/vijesti/region/191107/tahiri-istraga-na-pravom-putu.html Priština je spremna da sarađuje sa Beogradom na rasvjetljavanju ubistva Olivera Ivanovića, poručio je danas ministar pravde Kosova, Abelard Tahiri. ]]>

Tahiri je, nakon obilaska otvorenog zatvora u Smrekovici, novinarima rekao da su kosovske institucije na pravom putu da rasvijetle ubistvo Ivanovića, koje se dogodilo u utorak u Sjevernoj Mitrovici.

"To nije prvi put da sarađujemo sa Srbijom, bilo je desetine drugih slučajeva gdje smo razmijenili informacije u vezi različitih pitanja na zvaničnom nivou", kazao je Tahiri, prenose prištinski mediji.

Kako je naveo, biće razmijenjena svaka vrsta informacija. Tahiri je rekao da je Priština od Beograda tražila sve informacije koje imaju i da se očekuje da one budu proslijeđene kosovskoj policiji i tužilaštvu.

Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Kosova saopštila su juče da nadležni organi intezivno rade na rasvjetljavanju ubistva Olivera Ivanovića.

Premijer Ramuš Haradinaj rekao je u četvrtak da Euleks i Unmik nijesu nadležni da odobre saradnju Prištine i Beograda na istrazi o ubistvu Ivanovića.

Haradinaj je rekao da je za takvu dozvolu isljučivo nadležna Priština, a on nalog za to nije dao.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 18:10:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191107/tahiri-istraga-na-pravom-putu.html
Pet predloga za novo ime Makedonije http://www.rtcg.me/vijesti/region/191063/pet-predloga-za-novo-ime-makedonije.html Pet predloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon posljednjeg sastanka u Njujorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca, prenio je portal Tema na albanskom jeziku. ]]>  

 

 

Riječ je o imenima: Republika Nova Makedonija, Reublika Sjeverna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), prenosi taj medij.

Nimec je u intervju za grčku tv ANT 1 rekao da će u imenu ostati naziv Makedonija jer je to, kao tako prepoznalo do sada već 100 zemalja.

Navodi se i da nije jasno da li je Nimec predložio izmjenu makedonskog Ustava, ali nije isključio da će u Makedoniji tim povodom biti održan referendum.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 12:01:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191063/pet-predloga-za-novo-ime-makedonije.html
"Ubistvo najmanje Kosovu trebalo" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191007/ubistvo-najmanje-kosovu-trebalo.html Ko god je ubio Olivera Ivanovića htio je time da predstavi Kosovo kao nestabilnu zemlju, ocijenio je predsjednik Kosova Hašim Tači i poručio da je dobrodošla saradnja Srbije u istrazi. ]]>

"Kosovske i međunarodne institucije čine maksimalne napore kako bi se ovo zločinačko ubistvo razjasnilo što je prije moguće. Ovo je Kosovu najmanje trebalo”, rekao je Tači za Dojče vele.

Tači je rekao da ne može da iznosi informacije koje bi škodile istrazi, ali i da se nada "da ćemo brzo iznijeti istinu na svjetlo dana kako bismo razjasnili atentat na jednog viđenog kosovskog političara".

Predsjednik Kosova smatra da je najbolje kloniti se spekulacija i da politika ne treba da se miješa u istragu.

"U srijedu sam pričao sa srpskim predsjednikom Vučićem i rekao da je za Kosovo dobrodošla svaka saradnja srpske države ukoliko postoji umiješanost krugova iz Srbije. Svaka indicija – ne samo iz Srbije već iz svake zemlje – je dobrodošla", poručio je Tači.

On je kazao da nema naznaka da se radi o etničkim, ili političkim motivima ubistva.

"Gospodin Ivanović je bio i srpski državljanin i mislim da je i sam govorio da najmanje problema ima sa Albancima. Čak je govorio da sa Srbima ima velikih problema i da se osjeća ugroženim. Ali naglašavam da ne želim da prejudiciram ko stoji iza ubistva", istakao je Tači.

Tači je zaključio da je mogući cilj inspiratora i izvršilaca pogoršanje međuetničkih odnosa, ili podjela među Srbima na sjeveru Kosova, ali je ukazao i da je ideja počinilaca možda bila da "daju Srbiji povod za prekid dijaloga sa Kosovom".

Na kraju tog procesa, dodao je Tači, treba da dođe do priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 20:30:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191007/ubistvo-najmanje-kosovu-trebalo.html
"Vlasnik vozila iz kojeg je pucano je u Srbiji" http://www.rtcg.me/vijesti/region/190996/vlasnik-vozila-iz-kojeg-je-pucano-je-u-srbiji.html Policija Kosova saopštila je da je uspjela da otkrije posljednjeg vlasnika vozila za koje se vjeruje da je iz njega pucano na predsjednika Građanske inicijative SDP, Olivera Ivanovića. ]]>

Zamjenik komandanta Policije Kosova za sjever, Besim Hoti, rekao je za prištinske medije da posljednji vlasnik vozila boravi negdje u Srbiji, ali da nema informacija koje je nacionalnosti.

"Još se ne zna koje je nacionalnosti posljednji vlasnik vozila. To su informacije koje imaju samo policijski istražitelji. Oni vode istragu po ovlaščenju tužilaca koji su odgovorni za slučaj", kazao je Hoti.

On je rekao da se istraga o ubistvu Ivanovića vodi povećanim intenzitetom i da sarađuju s međunarodnim institucijama. Oliver Ivanović je ubijen u utorak ujutro ispred sjedišta stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 17:51:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/190996/vlasnik-vozila-iz-kojeg-je-pucano-je-u-srbiji.html