RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html "U Kamerunu 180.000 raseljenih " http://www.rtcg.me/vijesti/region/209486/u-kamerunu-180000-raseljenih-.html Nevladina organizacija Hjuman rajts voč (HRW) osudila je danas "ubistva i razaranja u anglofonim regionima Kameruna", optuživši "vladu i separatiste da su činili zločine nad civilima", kojih je od 2017. pobjeglo 180.000. ]]>

HRW je u izvještaju na 64 strane, oslanjajući se na istraživanje i satelitske slike, iznio niz zloupotreba protiv civila.

Kamerunska vlada je u odgovoru na izvještaj iznijela uvjeravanja da je "upotreba sile" njenih snaga "strogo u okviru zakona" i "proporcionalna veličini prijetnje".

Vlada je saopštila da je od početka krize do kraja juna ove godine uhapšeno i optuženo 965 ljudi, kao i da je tokom jula obustavljeno 103 procesa a da je doneto 114 presuda, od čega 30 oslobađajućih.

Prema dokumentaciji HRW, anglofoni separatisti su iznuđivali, otimali i ubijali civile i sprječavali njihovu djecu da idu u školu. S druge strane, vladine snage su "ubijale civile, koristile prekomjernu silu protiv demonstranata, mučile i maltretirale navodne separatiste i privedene ljude, i spalile stotine kuća u više sela".

Iz HRW je upozoreno da bi stanje u Kamerunu moglo dodatno da se pogorša, a međunarodna zajedna zajednica je pozvana da učini sve što može da zaštiti civile.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 23:45:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209486/u-kamerunu-180000-raseljenih-.html
Kosovo je čedo bivše Klintonove administracije http://www.rtcg.me/vijesti/region/209424/kosovo-je-cedo-bivse-klintonove-administracije.html Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da ukoliko Priština želi kompromis sa Beogradom ne može da postavlja maksimalističke ciljeve, poput nezavisnosti. ]]> boxPluginImg

"Ako žele da se ide na kompromis svi treba da stavaramo atmosferu za kompromis, a ne da postavljaju maksimalističke ciljeve i zahtjeve", rekao je Dačić za TV Pink.

Komentarišući dijalog u Briselu i izjave Hašima Tačija on je rekao da je to bila predstava za kosovsku javnost, imajući u vidu da je cijelo rukovodstvo iz Prištine došlo u Brisel.

"Postoji priča da Tači hoće dijalog i da se zalaže za kompromisno rješenje, ali ga ostali ne podržavaju. Sada je Federika Mogerini pozvala sve njih na sastanak da vidi da li hoće da učestvuju u procesu ili neće", pojasnio je Dačić i dodao da je dobro da se dijalog odvija.

Komentarišući vijest da Amerika naoružava kosovske snage bezbjednosti, Dačić je rekao da ga to ne čudi jer je riječ o starim saveznicim i podsjeća da Rezolucijom 1244 nije predviđeno da Kosovo ima vojsku i da je jedina vojna sila KFOR.

Šef srpske diplomatije kaže da se takva vrsta pomoći Albancima na Kosovu ne može tumačiti u Srbiji kao prijateljsta i da će to biti tema na sastancima koje naredne nedjelje ima sa zvaničnicima američke administracije.

Vlastima u Prištini ipak poručuje da je "Kosovo čedo bivše američke administracije - Klintonove administracije", a da Sjedinjene Američke Države sada izlaze iz uobičajenog klišea i nemaju povjerenje u EU, NATO, UN.

 

]]>
Thu, 19 Jul 2018 23:18:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209424/kosovo-je-cedo-bivse-klintonove-administracije.html
Graničari u Makedoniji da zaustave migrante http://www.rtcg.me/vijesti/region/209441/granicari-u-makedoniji-da-zaustave-migrante.html EU se dogovorila sa Makedonijom o raspoređivanju evropskih graničara, koji će pomoći toj zemlji da zaustavi priliv migranata, a o sličnim aranžmanima se razgovara sa Srbijom i BiH. ]]>

EU pojačava zaštitu spoljnih granica, uključujući sa trećim zemljama, od kako je migrantska kriza 2015. dostigla vrhunac.

Dogovor o raspoređivanju evropskih graničara na makedonskoj granici i sprovođenju zajedničkih operacija parafirali su juče evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos i makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

"Taj sporazum će omogućiti da Evropska agencija za zaštitu granica pokaže svoj puni potencijal, brzo reaguje na izazove sa migracijama i štiti naše zajedničke granice", navodi se u saopštenju Avramopulosa.

Sporazum će biti zvanično potpisan kasnije, pošto se raščiste pravne prepreke i potvrdi ga Evropski parlament, saopštila je Evropska komisija.

Makedonija se graniči sa članicama EU Grčkom i Bugarskom i nečlanicom Albanijom, koja je dogovor o saradnji sa EU potpisala u februaru.

Briselski portal EURACTIV.com navodi i da su u toku razgovori o sličnim aranžmanima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Fronteks će zbog toga do kraja godine povećati broj osoblja na 1.300 sa 300 u 2015. godini a Komisija je predložila povećanje na 10.000.

 

]]>
Thu, 19 Jul 2018 21:46:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209441/granicari-u-makedoniji-da-zaustave-migrante.html
Sobranje jednoglasno za ulazak u NATO http://www.rtcg.me/vijesti/region/209474/sobranje-jednoglasno-za-ulazak-u-nato.html Makedonski parlament jednoglasno je usvojio Deklaraciju podrške procesu pristupanja Makedonije u NATO. ]]>

Deklaracija u Sobranju usvojena je sa 76 glasova "za", bez uzdržanih i poslanika koji su bili protiv, prenosi MIA.

Navodi se da je Hari Lokvenec, poslanik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva, kazao da ulazak u NATO direktno donosi bezbjednost i stabilnost, ali da članstvo ipak indirektno najviše nosi ekonomske dobrobiti

]]>
Thu, 19 Jul 2018 19:23:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209474/sobranje-jednoglasno-za-ulazak-u-nato.html
U eksploziji raznijet automobil http://www.rtcg.me/vijesti/region/209420/u-eksploziji-raznijet-automobil.html Snažna eksplozija odjeknula je rano jutros oko 03:25 kod dječijeg vrtića i škole u Dubrovniku, javljaju lokalni mediji. ]]>

 

Prema prvim informacijama, jedno vozilo marke "Opel Vectra" dubrovačkih registracija potpuno je uništeno, a šoferšajbna tog automobila odletjela je 40-tak metara dalje, piše Dubrovački dnevnik.

Index.hr prenosi da je kriminalistička policija odmah izašla na teren i da je istraga u toku.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske za Dubrovački dnevnik su potvrdili da je u jedno vozilo ubačeno eksplozivno sredstvo i da će više detalja bbiti poznato nakon završenog uviđaja.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 12:07:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209420/u-eksploziji-raznijet-automobil.html
Rade na Balkanu, a zarade mjesečno i do 5.600 € http://www.rtcg.me/vijesti/region/209408/rade-na-balkanu-a-zarade-mjesecno-i-do-5600-.html Hrvatska finansijska agencija objavila je popis preduzeća u kojima su radnici najbolje plaćeni, a na čelu liste nalazi se privatna kompanija Majkrosoft Hrvatska. ]]>

U njoj je u 2017. godini prosječna mjesečna neto plata iznosila 41.428 kuna (5.604 eura).

Analiza prosječne mjesečne neto plate kod 20 preduzetnika sa 10 i više zaposlenih na listi 1.000 najboljih prema ostvarenom prihodu u 2017, pokazuje da je među njima 18 preduzetnika u privatnom vlasništvu, piše Poslovni dnevnik.

Od vodećih 20 preduzetnika, 16 je u stranom vlasništvu, a četiri u hrvatskom (Adris Grupa, Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe, Tankerska Next Generation i Končar-Elektroindustrija). Prema rang listi Fine, iza firme Majkrosoft Hrvatska, koja prednjači sa visinom prosječne mjesečne neto zarade, nalazi se preduzeće DŽonson&DŽonson SE gdje je lani prosječna mjesečna neto plata iznosila 40.710 kuna (5.505 eura).

Zanimljivo je da se na trećoj poziciji našla privatna domaća kompanija Adris Grupa iz Rovinja, u kojoj su zaposleni u prosjeku mjesečno zarađivali neto 38.415 kuna (5.196 eura), dok je državno preduzeće Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe, iz Velike Gorice, u "zlatnoj sredini", na 11. mjestu sa prosječnom mjesečnom neto platom od 24.793 kune (3.353 eura).

Preostale dvije hrvatske kompanije u domaćem vlasništvu nalaze se na začelju liste 20 firmi s najvećim prosječnim mjesečnim primanjima zaposlenih.

 

]]>
Thu, 19 Jul 2018 09:25:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209408/rade-na-balkanu-a-zarade-mjesecno-i-do-5600-.html
Otpad iz Albanije zatrpava hrvatsku obalu http://www.rtcg.me/vijesti/region/209405/otpad-iz-albanije-zatrpava-hrvatsku-obalu.html Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović započela je trodnevnu službenu posjetu Albaniji. ]]>  

Prvog dana, nakon svečanog dočeka, Grabar Kitarović se u Tirani sastala s albanskim predsjednikom Ilirom Metom.

Iako nema mnogo otvorenih pitanja između dviju zemalja, ozbiljan problem ipak predstavljaju velike količine otpada koje s divljih odlagališta u Albaniji svake godine zatrpavaju hrvatsku obalu.

Meta ja tom prilikom kazao da je saradnja Hrvatske i Albanije proširena na pitanje zaštite životne sredine i na upravljanje otpadom.

"Ovo je prilika da izrazim zahvalnost Hrvatskoj na podršci koju je pružila zajedničkom projektu s UNDP-om koji uključuje upravljanje morem i otpadom", kazao je Meta.

Grabar Kitarović je izjavila da je to važno pitanje između dviju zemalja.

"Otpad svake godine u zimskim mjesecima donose vjetrovi i morske struje iz susjednih jadranskih zemalja, uključujući Albaniju, a završava na hrvatskoj obali. Životna sredina je i jedno od najkompleksnijih područja u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Hrvatska je spremna da podijeli svoje znanje i iskustvo, pa i ono u korištenju fondova EU-", kazala je Grabar Kitarović.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 09:02:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209405/otpad-iz-albanije-zatrpava-hrvatsku-obalu.html
Sudbina Makedonije zavisi od jednog pitanja http://www.rtcg.me/vijesti/region/209399/sudbina-makedonije-zavisi-od-jednog-pitanja.html Makedonski zvaničnici satima su raspravljali o mogućem pitanju na referendumu o sporazumu s Grčkom o izmjeni imena, koji bi trebalo da se održi na jesen. ]]>

Makedonski premijer i lider SDSM objavio je sinoć da bi pitanje moglo da glasi "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke"?

Agencija MIA prenosi da je premijer Zoran Zaev rekao da je ovo pitanje kao moguća varijanta razmatrano tokom četvoročasovnog sastanka lidera stranaka održanog u Klubu poslanika.

"Svi mi koji smo ostali na liderskom sastanku smo za uspješan referendum (o sporazumu o imenu sa Grčkom), a odnos koji je (lider VMRO-DPMNE Hristijan) Mickoski demonstrirao u ime VMRO-DPMNE je neozbiljan, neodgovoran i vrijeđa sve političke subjekte i građane Makedonije", izjavio je Zaev.

MIA prenosi da je Zaev to kazao po okončanju liderskog sastanka koji je on sazvao u Klubu poslanika. Navodi se da je Zaev saopštio da je za danas u podne zakazan još jedan liderski sastanak u manjem sastavu.

Makedonski premijer je dodao da će na tom sastanku Mickoski moći da se izjasni dali je za NATO i EU, kao i da li je za to da građani odlučuju o budućnosti Makedonije.

"Ako je Mickoski za NATO i EU trebalo je da sjedi tu sa svim liderima i da donosi odluke za budućnost države, ali on je odlučio da pobjegne od ovog istorijski najvažnijeg pitanja makedonske budućnosti", poručio je Zaev.

Mickoski je napustio je skup u Klubu poslanika nakon jednog sata.

Prema nekim ranije objavljenim statistikama, Zaev ima neophodnu većinu za izglasavanje sporazuma na referendumu, ali je prethodno neophodno obezbijediti dovoljan odziv građana, a to je jedan glas više od 50 odsto upisanih glasača sa biračkim pravom.

Ukoliko taj uslov ne bude ispunjen, referendum će biti neuspješan.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 07:52:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209399/sudbina-makedonije-zavisi-od-jednog-pitanja.html
Zaharova stiže u Guču http://www.rtcg.me/vijesti/region/209315/zaharova-stize-u-gucu.html Ivica Dačić najavio je za TV Prva da je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prihvatila njegov poziv i da dolazi u Guču. ]]>

"Reći ću vam, ne znam da li je to neko do sada objavio, da je Zaharova prihvatila moj poziv i da dolazi u Guču", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije, koji je inače prijatelj s koleginicom iz Rusije i često razmjenjuju poklone prilikom zvaničnih susreta.

Na pitanje da li je on njoj sada pripremio neki poklon, Dačić kaže da još razmišlja o tome, ali da je sigurno to će Zaharova dolaskom u Srbiju na sabor trubača potvrdiliti još jednom da se zalaže za dobre odnose sa Srbijom.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 22:47:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209315/zaharova-stize-u-gucu.html
Kosovu zeleno svjetlo za viznu liberalizaciju http://www.rtcg.me/vijesti/region/209370/kosovu-zeleno-svjetlo-za-viznu-liberalizaciju.html Evropska komisija saopštila je da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima. ]]>

Kosovo je ispunilo sve uslove o viznoj liberalizaciji, izjavio je na konferenciji za novinare evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Viznu liberalizaciju Kosovu sada treba da potvrde Evropski parlament, potom i Evropski savjet.

"Poslije mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza. Sada mi pozivamo Evropski savjet i parlament da idu naprijed i da usvoje naš prijedlog", rekao je Avramopulos.

Prištinski mediji su jutros javili da su visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najavili na sastanku sa predstavnicima kosovskih institucija održanom u utorak uveče, da će Kosovo danas dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije o početku procesa vizne liberalizacije za svoje građane.

 

]]>
Wed, 18 Jul 2018 17:53:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209370/kosovu-zeleno-svjetlo-za-viznu-liberalizaciju.html
Vučić i Tači: Dijalog sve teži http://www.rtcg.me/vijesti/region/209342/vucic-i-taci-dijalog-sve-tezi.html Predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači izjavili su danas, nakon kratkog i "teškog" razgovora u okviru nastavka briselskog dijaloga, da Kosovo očekuje priznanje od Srbije, te da će dijalog biti "sve teži i teži". ]]>

Vučić je novinarima nakon sastanka potvrdio da su razgovori bili "veoma složeni, vrlo komplikovani, svakako ne laki". Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se razgovori u okviru dijaloga u kojem posreduje visoka predstavnica EU Federika Mogerini nastave i da se pokuša da se "traži zajednički imenitelj kompromisnog rješenja" i da se čuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

"Ako to u jednoj rečenici mogu da kažem, Albanci, Tači bi željeli sve da dobiju, i traže sve za Albance sa Kosova, a mi se trudimo da pronađemo kompromisno rješenje u kojem ni jedna strana ne bi bila unižena i u kojoj interesi, naravno govorim za Srbiju i srpsku stranu, ne bi bili sasvim zanemareni", kazao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je dodao da je važno da se razgovara i čuva mir i da se problemi rješavaju zbog budućnosti, kako ne bi bilo sukoba kako ih je bilo ranije. Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova on je odgovorio da o tome vodi razgovore svakodnevno i upitao šta bi bilo kompromisno rješenje.

"Jedino rješenje koje nam nude političke partije i Tači jeste da priznamo nezavisnost Kosova. To ne ide tako. Moramo da sjednemo, da pokušamo. I vi i mi moramo da kažemo našim društvima da nam je potreban kompromis o mnogim pitanjima. Ne možemo ni mi ni vi da budemo potpuno zadovoljni. Ako smo jednako nezadovoljni to bi znači da smo postigli pravo kompromisno rješenje", kazao je Vučić.

Kosovski predsjednik Hašim Tači je kazao da je sastanak sa Vučićem bio najteži do sada, te da očekuje da će proces biti sve teži i teži.

"Radićemo maksimalno kako bi postigli konačan sporazum. I dalje vidim svjetlo na kraju tunela, iako mislim da će biti veoma teško. Srbija i dalje misli da je Kosovo njen dio, i dalje živi u mentalitetu prošlosti. I sam Vučić treba da shvati da je Kosovo suverena država, ali radićemo na postizanju konačnog sporazuma kako bi bio pobjednički i kredibilan i za Kosovo i za Srbiju", kazao je Tači.

On je dodao da očekuje da će predstojeći proces biti još teži, sa preprekama.

"Svjesni smo da mora da se postigne jedan sporazum, da dijalog nema alternativu, ali treba da bude dostojanstven za obje zemlje. Kako će da se ponaša Srbija, to je njihova stvar, ali što se prije oslobode sna iz prošlosti i shvate realnost da je Kosovo suverena zemlja, to će biti i u njihovom interesu", kazao je Tači.

Dodao je da i dalje nedostaje smjelost da se srpski narod oslobodi nepravednog i istorijskog tereta u odnosu sa Kosovom.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 13:50:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209342/vucic-i-taci-dijalog-sve-tezi.html
Satovi opet kasne http://www.rtcg.me/vijesti/region/209323/satovi-opet-kasne.html Uzroci poremećaja frekvencija u evropskoj strujnoj mreži nijesu otklonjeni. Digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže ponovo neprecizni. ]]>

Problema je već bilo početkom marta, kada se ispostavilo da je to tako zbog spora između Srbije i Kosova. Za razliku od koncerna drugih balkanskih zemalja, kosovska elektrodistribucija KOSTT nije član u evropskom savezu elektrodistribucija ENTSO-E, piše Dojče vele.

To je tako jer Kosovo nijesu priznale neke zemlje, na primjer Srbija i zemlje EU poput Španije ili Rumunije. Kosovo nema sopstvenu regulatornu zonu, to jest, mrežu u kojoj distributeri moraju da minimiraju oscilacije.

Kosovo je član regulatorne zone SMM koju čine članovi Entso-E Srbija, Makedonija i Crna Gora.

Srbija je kao najvažnija zemlja dosad odbijala da smiri oscilacije sa Kosova, zbog čega su one osjetne i napolju.

Beograd iz političkih i finansijskih razloga nema interesa da Kosovo postane samostalna regulatorna zona. Jer, do sada su Srbi ubirali novac od prodaje viška struje Albaniji, Makedoniji ili Crnoj Gori, a ta dobit bi zapravo trebalo da ide nadležnom operateru, a to je KOSTT, rekao je u martu zamjenik direktora međunarodne energetske zajednice "Enerdži komjuniti" Dirk Bušle.

Evropski operateri su aktivirali specijalni kompenzacioni program koji se automatski aktivira kada odstupanja pređu 60 sekundi. Ali to nije trajno rješenje i sada je ENTSO-E zaprijetilo sankcijama Srbiji ukoliko ne riješi problem sa Kosovom. Nigdje nije rečeno kakve bi te sankcije mogle biti ali ENTSO-E na svom internet-portalu piše da bi do njihove primjene moglo doći ukoliko se pokaže da postoji "jasno odsustvo volje da se problem riješi".

Koliko je odstupanje od frekvencije od 50Hz – uživo se može pratiti na internet-portalu švajcarske elektrodistribucije Svisgrid.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 13:31:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209323/satovi-opet-kasne.html
Očekuju priznanje od Srbije i članstvo u UN http://www.rtcg.me/vijesti/region/209329/ocekuju-priznanje-od-srbije-i-clanstvo-u-un.html Delegacija Prištine prenijela je danas visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini da je Kosovo jedinstveno po pitanju dijaloga sa Beogradom i da od tog procesa očekuje članstvo u UN i priznanje od Srbije. ]]>

To je poslije sastanka u Briselu kojim je počela nova runda u dijalogu Beograda i Prištine rekao predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Bićemo konstruktivni, želimo mir, želimo perspektivu mladoj generaciji, bilo na Kosovu ili u Srbiji", kazao je Veselji.

Nakon sastanka sa prištinskom delegacijom Mogerini se sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem a potom je uslijedio trojni sastanak sa predsjednicima Srbije i Kosova.

Iščekuju zeleno svjetlo za ukidanje viza

Očekuje se da će Evropska komisija u srijedu potvrditi pozitivnu preporuku za viznu liberalizaciju za Kosovo, izjavio je u Briselu Veselji nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima.

On je dodao da će tu vijest u srijedu, pola sata pre podneva, na sastanku Evropske komisije saopštiti evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos koji će, kako je najavljeno, u četvrtak i posjetiti Prištinu.

Očekuje se da u izvještaju Evropske komisije stoji da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući konkretne korake u borbi protiv korupcije. Ovaj izvještaj je rezultat posjete briselskih eksperata Kosovu u maju ove godine, koji su verifikovali da su uslovi ispunjeni.

"Ovo je veoma dobra vijest za građane Kosova. Ovo je prvi, istorijski korak za liberalizaciju viza", izjavio je Veselji.

Sastanku u Briselu prisustvovali su i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, zamjenici premijera Behdžet Pacoli i Fatmir Ljimaj.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 12:05:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209329/ocekuju-priznanje-od-srbije-i-clanstvo-u-un.html
Važno naći zajednički interes sa SAD http://www.rtcg.me/vijesti/region/209314/vazno-naci-zajednicki-interes-sa-sad.html Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je danas da je važno da se sa SAD nađe zajednički interes da bi one bile spremne da podrže ideju Srbije da se dođe do kompromisnog rješenja o Kosovu. ]]>


Dačić je za Televiziju Prva rekao da se sljedeće nedjelje obilježava 100 godina otkako je na Bijeloj kući bila istaknuta srpska zastava, i da će u Vašingtonu tada biti premijerka Ana Brnabić, kao i da bi ceremoniji trebalo da prisustvuju potpredsjednik SAD Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo.

Prema njegovim riječima, to će biti "prilika za iskorak" u odnosima sa SAD.

On je takođe naveo da je poruka sa sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom "pozitivna".

Dačić je naveo da Srbija neće skretati s evropskog puta, ali neće ni zapostavljati odnose sa drugim zemljama.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 09:54:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209314/vazno-naci-zajednicki-interes-sa-sad.html
Tompsona u autobus pozvali Dalić i Modrić http://www.rtcg.me/vijesti/region/209306/tompsona-u-autobus-pozvali-dalic-i-modric.html U Zagrebu je priređen nevjerovatan doček fudbalera koji su osvojili drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali najviše se priča o Tompsonu. ]]>

Na pitanje ko ga je pozvao da bude u autobusu s reprezentacijom, rekao je da su ga zvali reprezentatovci Dalić i Modrić. 

"Oni su meni rekli da je želja svih igrača da putujem s njima do Trga. Ja sam ih pitao jeste li sigurni", dodao je Tompson za hrvatski RTL.

Upitan je li bilo trenutka u kojem je pomislio da je možda bolje da on nije tamo, ponovio je da je pitao igrače jesu li sigurni da žele da ide s njima.

"Rekli su molim te, dođi. Znam da ima nekih priča, zašto ja da, zašto ne. Ali njih niko ne bi mogao odbiti. Nije vrijeme za negativnost", rekao je Tompson.

Novinarka mu je tada rekla da je, blago rečeno, bilo dosta negativnih kritika pa ga je pitala kako to komentariše, posebno komentar u kom je on nazvan "fašističkim smećem", a Tompson je odgovorio da to više govori o ljudima koji tako govore.

"Mislim da to sve govori o njima. Svako ima pravo na izjavu ili komentar, ali mislim da nema pravo da vrijeđa", dodao je.

Upitan jesu li igrači tražili "Čavoglave", pjesmu koja je neslužbeno važila za himnu hrvatskih vojnih snaga za vrijeme rata u Hrvatskoj, i da li je on sam htio da je otpjeva, Tompson je rekao da bi bilo puno više pjesama da je za to bilo prostora.

"Oni su meni napomenuli sve moje pjesme. Vida je pjevao jednu moju staru pjesmu dok je ulazio na binu, da je bilo još prostora, bilo bi više pjesama", rekao je, a kada ga je novinarka upitala još jednom bi li pjevao "Čavoglave" da je bio drugi plan, odgovorio je da bi pjevao sve što bi oni tražili.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 08:30:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209306/tompsona-u-autobus-pozvali-dalic-i-modric.html
Srbija: Kiše smanjile kvalitet i rod pšenice http://www.rtcg.me/vijesti/region/209251/-srbija-kise-smanjile-kvalitet-i-rod-psenice.html U Srbiji će ove godine zbog kiše ukupan rod pšenice umjesto očekivanih 3,3 miliona tona biti oko 3,2 miliona tona ili manji za oko 100.000 tona, rekao je danas direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza pšenice i uljarica "Žita Srbije" Vukosav Saković. ]]>  

 

 

On je za agenciju Beta rekao da žetva još nije završena, u prosjeku je u Srbiji požnjeveno više od 95 odsto zasijanih površina, s tim što je u Vojvodini sa njiva "skinuto" oko 99 odsto roda, a centralnoj Srbiji oko 90 odsto.Saković je rekao da su očekivani prinosi po hektaru prije kiša bili oko 5,1 tonu, a sada su procjene da će biti oko pet tona.

Istakao je da su česte kiše umanjile i kvalitet zrna oko 60 odsto roda pšenice u Srbiji.

"Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijavost zrna, zbog čega hleb može da bude lošeg kvaliteta, a ako se koristi za ishranu stoke morala bi da se miješa sa kvalitetnjom pšenicom", rekao je Saković.

Dodao je da će Srbija imati problema pri izvozu pšenice jer će oko 1,5 do 1,7 miliona tona morati da se proda na strano tržište, a proizvođači će nuditi na prodaju prije svega tu manje kvalitetnu pšenicu.Problem sa kvalitetom požnjevene pšenice, prema njegovim riječima, imaju i okolne zemlje jer u Bugarskoj kvalitet lošiji nego u Srbiji, a u Mađarskoj i Rumuniji je pšenica na nivou kvaliteta u Srbiji.

Saković je rekao da je cijena kvalitetne pšenice oko 16,50 dinara za kilogram, a manje kvalitetne 15 dinara."Nema naznaka da bi cijena pšenice u skorijem periodu na svjetskom tržištu mogla da raste ili da pada, ali treba sačekati kraj žetve u oktobru", rekao je Saković.

Prinos pšenice u Srbiji ove godine, prema njegovim riječima, spada u bolje u posljednjoj deceniji, a podaci o analizi kvaliteta i ukupnom rodu očekuju se za desetak dana.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 14:31:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209251/-srbija-kise-smanjile-kvalitet-i-rod-psenice.html
Poginuo ribar, oštećeno 16 automobila http://www.rtcg.me/vijesti/region/209234/poginuo-ribar-osteceno-16-automobila.html U jakom olujnom nevremenu koje je pogodilo hrvatski grad Šibenik i okolinu jedna osoba je poginula, a hitne službe su imale više od 20 intervencija uklanjanja srušenih stabala i ostalih prepreka u gradu. ]]>

U sinoćnoj oluji nastradali muškarac (49) pao je s ribarskog broda u more kod ostrva Krapnja oko 23.30 sati, a njegovo tijelo pronađeno je oko 3.00 časa ujutro u moru kod Žaborića, javljaju hrvatski mediji, prens Srna.

 

Centar za obavještavanje 112 saopštio je da je u njihovoj evidenciji na području Šibenika i Brodarice oštećeno ukupno 16 automobila, te još po jedno u Vodicama i Kistanjama, dok je na brojnim objektima u gradu pričenjena velika materijalna šteta.

 

Najviše štete u gradu oluja je napravila na Biocima gdje je s trgovine auto-dijelova iščupala krov i na automobile parkirane ispred srušila velike reklame.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 12:35:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209234/poginuo-ribar-osteceno-16-automobila.html
Han pozvao Makedonce da glasaju na referendumu http://www.rtcg.me/vijesti/region/209228/han-pozvao-makedonce-da-glasaju-na-referendumu.html Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju građane Makedonije da glasaju na referendumu, čiji uspjeh otvara put za početak pregovora sa Unijom i za ulazak u NATO. ]]>

"Uspješan referendum će pokazati zrelost vaše zemlje. Vrata EU su za Makeoniju širom otvorena i od vas zavisi da li ćete to iskorisiti ili ne. Na vama je da odlučite o budućnosti vaše zemje", rekao je Han na konfereciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Posebno, kako je istakao, mladi ljudi treba da učestvuju na referendumu, da im se ne bi desilo da bude donijeta odluka koja nije uvijek u korist mladih, kao što se desilo u Velikoj Britaniji sa Bregzitom. "Treba da znate da je svaki glas važan", rekao je Han.

Evropski komesar za proširenje je prethodno prisustovao sjednici Vlade Makedonije i označio početak procesa skrininiga i priprema za početak pregovora za članstvo u EU u junu 2019.

Han je ponovio stav EU da je Dogovor sa Grčkom, kojim se rješava dugogodišnji spor oko imena Makdonije, "doprinos prosperitetu, miru i stabilnosti, ne samo u Makedoniji, već u cijelom regionu".

Makedonska opziciona partiija VMRO DPMNE se protivi tom dogovoru, kojim se predviđa promjena imena države u Sjeverna Makdonija i još nije odlučila da li će podržati referendum, koji bi bez ućešća najveće opzicione partije mogao propasti zbog visokog cenzusa.

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je da danas počinje konsultacije za sazivanje novog liderskog sastanka za prevazilaženje razlika oko pripreme referenduma, koji slijedi.

“Svi treba da ostanemo posvećeni ovom trenutku, da pomognemo ovaj proces, kao što je ukazao eurokomesar, za dobrobit građana Makedonije, ali i naših partnera u EU”, rekao je on.

Zaev je dodao da će najvjerovatnije za sjutra uveče sazvati liderski sastanak da bi bili ubrzani procesi oko pripreme referenduma, koji je, prema ranijim najavama, planiran za kraj septembra ili početak oktobra.

Johanes Han koji je u jednodnevnoj posejti Skoplju danas će se sastati i sa liderom naveće opzicioone partije VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem, nakon čega će otputovati za Tiranu.

Vlada Makdonije je na današnjoj sednici, kojoj je prisustvovao i Han, donijela odluku sa kojima se započinje skrining proces za pripremu početka pristupnih pregovora sa EU. Za glavnog pregovrača imenovan je vice-premijer za evropska pitanja Bujar Osmani, a za tehničkog pregovarača Bojan Maričić, savjetnik makedonskog premijera.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 11:29:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209228/han-pozvao-makedonce-da-glasaju-na-referendumu.html
Proslava poziva u NATO koštala 179.500 http://www.rtcg.me/vijesti/region/209197/proslava-poziva-u-nato-kostala-179500.html Vlada Makedonije danas je objavila da je subotnja proslava povodom dobijanja poziva za NATO i datuma za početak pregovora sa EU, koštala 179.500 eura. ]]>

Proslava je održana u Skoplju i 14 gradova u unutrašnjosi, a po gradu je koštala 11.900 eura.

Za angažman četrdesetak makedonskih muzičara plaćeno je 75.500 eura, a preosatali novac je potrošen na transport opreme i tehničkog osoblja, grafička i vizuelna rješenja i promociju događaja.

Troškovi organizacije proslave "Idemo napred – Makedonija u NATO i EU" su, prema makedonskoj vladi, "skromni i po normalnim tržišnim cijenama", a događaj je realizovan po zakonskom i transparentnom postupku.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 22:05:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209197/proslava-poziva-u-nato-kostala-179500.html
Hrvatska policija otkrila 23 ilegalna migranta http://www.rtcg.me/vijesti/region/209154/-hrvatska-policija-otkrila-23-ilegalna-migranta.html Hrvatska policija je danas saopštila da je otkrila 23 ilegalna migranta pretresom jednog kombija u Istri i uhapsila državljanina Hrvatske (43) i državljanku Srbije (49) koji su ih prevozili. ]]>  

 

 

Graničari su u subotu uveče kod grada Buzeta zaustavili teretno vozilo zagrebačke registracije u kojem su pronašli 19 Pakistanaca i po dva državljanina Indije i Turske, prenosi Hina.

Osumnjičeni su sinoć odvedeni u pritvor, dok su migranti prebačeni na područje Ličko-senjske policijske uprave radi nastavka kriminalističkog istraživanja, navodi se u saopštenju.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 14:07:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/209154/-hrvatska-policija-otkrila-23-ilegalna-migranta.html