RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html "Pronađena droga ostala u zaplijenjenom vozilu iz 2016." https://www.rtcg.me/vijesti/region/335662/pronadjena-droga-ostala-u-zaplijenjenom-vozilu-iz-2016.html Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije potvrdilo je da je u vozilu makedonskih policijskih službenika, na granici Albanije i Crne Gore, pronađena marihuana, ali tvrde da se radi o prethodno oduzetoj drogi koja je ostala u vozilu još od 2016. godine.

Mediji su ranije danas prenijeli da je više desetina kilograma droge pronađeno u vozilu makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova koje je pokušalo da uđe u Crnu Goru, a da su u vozilu bili visoki zvaničnici Ministarstva.

Iz makedonskog MUP-a tvrde da je vozilo kojim su policijski službenici putovali u Crnu Goru zaplijenjeno 2016. godine i da je droga od tada ostala u automobilu.

"Zaposleni u Sektoru za kompjuterski kriminal i digitalnu forenziku otišli su na obuku u Crnu Goru, a za put su zadužili službeno vozilo iz voznog parka Ministarstva unutrašnjih poslova. Vozilo je prethodno pribavljeno od Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, a Uprava carina ga je zaplijenila u akciji borbe protiv trgovine drogom 2016. godine", objasnili su iz makedonskog MUP-a.

Navode da je na granici Albanije i Crne Gore ispod sjedišta automobila pronađena marihuana, ali tvrde da zaposleni u MUP-u nemaju nikakve veze sa drogom koja je ostala u automobilu još od 2016. godine, kada je, kako kažu, vozilo zaplenjeno u akciji Uprave carina, a zatim dato Agenciji za Upravljanje oduzetom imovinom.

Naglašavaju da je i albansko javno tužilaštvo potvrdilo da zaposleni u MUP-u nemaju veze sa drogom.

"Oni su već vraćeni u Skoplje, a o cijelom slučaju smo obavestili naše javno tužilaštvo radi daljeg postupanja i rasvjetljavanja slučaja", navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije.

]]>
23.09.2021T23:26:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335662/pronadjena-droga-ostala-u-zaplijenjenom-vozilu-iz-2016.html
Albanija: Obavezna vakcinacija poslanika https://www.rtcg.me/vijesti/region/335619/albanija-obavezna-vakcinacija-poslanika.html Albanski parlament usvojio je danas odluku o obaveznoj vakcinaciji svih poslanika protiv koronavirusa.  

 

Poslanik vladajuće Socijalističke partije Taulant Bala rekao je da su se lideri svih parlamentarnih grupa složili da vakcine budu obavezne i da će se većina sjednica održati onlajn.

Vakcinacija je već obavezna za albansko medicinsko osoblje, nastavnike, profesore i studente, prenosi AP.

Zdravstveni zvaničnici poručuju da bi sljedeće sedmice, kada počne školska godina, mogao uslijediti porast infekcija.

Albanija je u avgustu zabilježila značajan porast dnevnih slučajeva, a trećina od 2,8 miliona stanovnika zemlje je potpuno vakcinisana.

]]>
23.09.2021T17:20:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335619/albanija-obavezna-vakcinacija-poslanika.html
Protest zdravstvenih radnika u Zagrebu zbog kovid potvrda https://www.rtcg.me/vijesti/region/335615/protest-zdravstvenih-radnika-u-zagrebu-zbog-kovid-potvrda.html Nekoliko desetina članova Sindikata medicinskih sestara i tehničara protestovalo je danas u centru Zagreba zbog, kako su naveli, ucjena i prijetnji zbog nevakcinisanja. Okupljeni su upozorili i na probleme poput neadekvatno plaćenog prekovremenog rada i rada praznicima, sistematizacije radnih mjesta, beneficiranog radnog staža, rada van kompetencija i priznanja visokoškolskog obrazovanja.

Neki od njih su istakli da ne žele da ih se dijeli na vakcinisane i nevakcinisane.

Na protest uoči uvođenja kovid potvrda u zdravstveni sistem od početka oktobra, osvrnuo se danas ministar zdravstva Vili Beroš koji je rekao da je protest legitiman, ali da nema mjesta za manipulisanje činjenicama.

On je istakao da niko nije prisiljavan na vakcinisanje niti će biti, ali da je zbog nevakcinisanih otežan rad u bolnicama.

Beroš je na sjednici Vlade istakao da raste broj vakcinisanih u zdravstvu i da je dosad vakcinisano gotovo 90 odsto lekara.

Prema njegovim riječima, ukupno je u zdravstvu vakcinisano oko 68 odsto zaposlenih. On je dodao da očekuje da će se, uz one koji su stekli imunitet prebolijevanjem i uvođenjem kovid potvrda, svi bolnički procesi uredno odvijati.

Hrvatska od početka oktobra uvodi obavezne kovid potvrde za zaposlene u zdravstvu kojom će dokazivati da su se vakcinisali ili preboljeli korona virus ili da posjeduju negativan test.

Kako je objašnjeno, oni koji nijesu vakcinisani ili preboljeli kovid-19, moraće jednom nedjeljno da rade testiranje koje će u početku biti na teret Ministrarstva zdravlja.

]]>
23.09.2021T16:13:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335615/protest-zdravstvenih-radnika-u-zagrebu-zbog-kovid-potvrda.html
Kosovski specijalci pretukli trojicu Srba https://www.rtcg.me/vijesti/region/335613/kosovski-specijalci-pretukli-trojicu-srba.html U blizini administrativnog prelaza Brnjak na Kosovu, danas oko 11 časova dogodio se ozbiljan incident kada su pripadnici specijalnih snaga policije pretukli trojicu Srba. Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje, pripadnici specijalnih policijskih jedinica, koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok, napali su trojicu lokalnih Srba.

Po izjavama očevidaca napad na Srbe nije bio ničim izazvan, a kosovski specijalci su nanijeli teže povrede jednom od njih.

Na pravcu kod Brnjaka je prije dva dana policija bacala suzavac na građane, a i juče bilo napeto, kada su specijalne jedinice kosovske policije puškama pokušale da izvade iz kola jednog od Srba, ali je patrola Kfora spriječila veći incident.

Okupljeni Srbi protestuju zbog odluke o reciprocitetu i poništavanju srpskih registarskih oznaka.

Uklonjeni transparenti s porukom Dobrodošli u ZSO

Kosovska policija je skinula transparente sa natpisima "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" u opštini Novo Brdo.

Tansparenti su postavljeni tokom prošle noći u znak podrške protestu Srba, javlja portal Kosovo onlajn.

Policija je juče uklanila bilborde s istim natpisima u Gračanici i Ranilugu.

U Gračanici su, čak, privedena trojica Srba koji su postavljali bilborde, a u policiji im je rečeno da će svako ko lijepi bilborde tog sadržaja biti uhapšen "jer to predstavlja provokaciju".

]]>
23.09.2021T13:45:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335613/kosovski-specijalci-pretukli-trojicu-srba.html
"Balkan se prazni zbog sebične politike EU" https://www.rtcg.me/vijesti/region/335586/balkan-se-prazni-zbog-sebicne-politike-eu.html Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na demografskom samitu u Budimpešti da se Balkan "prazni" zbog politike EU. "Moram reći da sebična evropska politika 'prazni' Balkan, koji će se puniti migrantima, koji dolaze iz zemalja sa različitim kulturama", rekao je Dodik, prenijeli su banjalučki mediji.

On je upitao da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi.

"Dolazim iz zemlje gdje nije sve određeno, gdje smo naslijedili mnoge probleme iz građanskog rata. Tokom građanskog rata u BiH broj rođene dece je bio mnogo veći nego u doba mira. To je potpuno apsurdno", rekao je Dodik.

U Budimpešti se održava četvrti Samit pod nazivom "Porodica - ključ održivosti"

]]>
23.09.2021T13:17:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335586/balkan-se-prazni-zbog-sebicne-politike-eu.html
Mirno na Jarinju, građani i dalje blokiraju prelaz https://www.rtcg.me/vijesti/region/335568/mirno-na-jarinju-gradjani-i-dalje-blokiraju-prelaz.html Situacija na prelazu Jarinje jutros je mirna, a saobraćaj na putu Raška-Mitrovica i dalje je u prekidu.
Kako je javila Radio-televizija Srbije (RTS), Srbi sa sjevera Kosova proveli su proteklu noć na barikadama na tom prelazu, nezadovoljni odlukom Prištine da uvede tablice sa oznakom RKS za sva vozila koja ulaze iz centralne Srbije.

Okupljenim građanima donijeta su drva za ogrijev, a sa njima su i predstavnici Srpske liste.

RTS je javio da će građani ostati na blokadama u improvizovanim šatorima, dok se ne nađe kompromisno rješenje između Beograda i Prištine.

Tokom noći dovezeno je još kamiona pa je blokada sada duga tri kilometra, dodao je RTS.
 
]]>
23.09.2021T10:51:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335568/mirno-na-jarinju-gradjani-i-dalje-blokiraju-prelaz.html
Zemljotres srednje jačine kod Petrinje https://www.rtcg.me/vijesti/region/335551/zemljotres-srednje-jacine-kod-petrinje.html Zemljotres srednje jačine pogodio je noćas oko 01.30 centralnu Hrvatsku boxPluginImgMagnituda potresa bila je 3,7 Rihtera, objavila je hrvatska seizmološka služba, prenosi Dnevnik.hr.

Prema prvim procjenama stranice EMSC potres je bio magnitude 4,1 prema Rihteru, a epicentar 13 kilometara od Siska.

"Jako podrhtavanje u nekoliko navrata centar Petrinje", napisao je jedan korisnik EMSC aplikacije. "Ovo je najjači do sad", dodao je drugi.

 

]]>
23.09.2021T08:59:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335551/zemljotres-srednje-jacine-kod-petrinje.html
"Spremni smo da ukinemo mjere, ako to uradi i Srbija" https://www.rtcg.me/vijesti/region/335492/spremni-smo-da-ukinemo-mjere-ako-to-uradi-i-srbija.html Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Vlada Kosova zainteresovana da se o pitanju privremenih registarskih tablica razgovara u Briselu, ali da je to srpska strana odbila. On je nakon sjednice Vlade rekao novinarima da su zainteresovani za trajno rješenje problema slobode kretanja građana dvije zemlje i da će odluku povući ako tako postupi i srpska strana.

Kurti je rekao da je počelo uvođenje privremenih tablica i da je "srećan što vidi pozitivan odgovor srpskih građana, na uvođenje te mjere".

"Ova odluka je jednaka mjeri koju Srbija primjenjuje više od dvije decenije. Još juče sam objavio da je odluka Kosova u okviru sprovođenja zakona i spreman sam da to uklonim ako imamo obavezu srpske strane da i ona to uradi", kazao je Kurti.

Rekao je da je Vlada Kosova spremna za sastanke u Briselu, ali pošto je srpska strana to odbila, zainteresovani su i za trajno rješenje kretanja građana i pozvao je predsjednike opština na sjeveru Kosova da uklone kamione sa puteva, jer su oni svojina tih opština.

Govoreći o zahtjevima koji su se čuli u vezi sa smjenom ministra za povratak i zajednice Gorana Rakića, koji je i predsjednik Srpske liste, Kurti je rekao da je bio u kontaktu sa njim.

"Imamo razlike i ne mogu se žaliti na komunikaciju sa njim. Koliko sam obaviješten vjerujem da je pokušao da ne dozvoli eskalaciju situacije", rekao je Kurti i dodao da nema namjeru da preduzima mjere protiv Rakića.

Kurti je pozvao građane da sami predaju nelegalne tablice, nakon početka primjene reciprociteta za privremene tablice za automobile iz Srbije.

Kazao je da su pripadnici specijalnih jedinica policije Kosova tu da obezbijede pripadnike granične policije i granične prelaze.

U ponedjeljak je Vlada Kosova uvela mjeru reciprociteta sa Srbijom za registarske tablice vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo.

Od sada, automobili srpskih registarskih oznaka pri ulasku na Kosovo dobijaju privremene registarske tablice sa oznakom Republike Kosovo (RKS), kao što to čini Srbija sa automobilima sa registarskim oznakama RKS.

]]>
22.09.2021T23:43:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335492/spremni-smo-da-ukinemo-mjere-ako-to-uradi-i-srbija.html
Potrebna hitna deeskalacija na sjeveru Kosova https://www.rtcg.me/vijesti/region/335531/potrebna-hitna-deeskalacija-na-sjeveru-kosova.html Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borel pozvao je večeras na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova i dodao da se mora izbjeći svaka provokacija ili jednostrana akcija koja je u suprotnosti sa interesima ljudi u regionu. "Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbjegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rješenjima. U interesu je svih da tražimo put naprijed koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi", navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Istaknuto je da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rješavanje svih otvorenih pitanja, i EU snažno apeluje na obje strane da ga u potpunosti iskoriste.

Borel je naglasio da su svi sporazumi, postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine, važeći i obavezujući za obje strane.

"Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti i bez odlaganja poštuju i sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga", navedeno je u saopštenju.
 

]]>
22.09.2021T22:33:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335531/potrebna-hitna-deeskalacija-na-sjeveru-kosova.html
Na Kopaoniku prvog dana jeseni pao i prvi snijeg https://www.rtcg.me/vijesti/region/335525/na-kopaoniku-prvog-dana-jeseni-pao-i-prvi-snijeg.html Na Kopaoniku je povremeno padao slab snijeg, a njegova debljina, na zelenim površinama je oko jedan centimetar, rečeno je agenciji Beta u meteorološkoj stanici na toj srbijanskoj planini.
Iz meteorološke stanice su saopštili da je to bio prvi ovosezonski snijeg i da je povremeno padao od 11.35 do 15.45.

Snijeg zadržao samo na zelenim površinama i pojedinim krovovima, ali ga nema na asfaltu.

Temperatura je tokom dana na Kopaoniku bila minus jedan stepen Celzijusa.

 

]]>
22.09.2021T21:00:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335525/na-kopaoniku-prvog-dana-jeseni-pao-i-prvi-snijeg.html
Kosovski MUP izdao 1.455 probnih registarskih tablica https://www.rtcg.me/vijesti/region/335436/kosovski-mup-izdao-1455-probnih-registarskih-tablica.html Kosovske vlasti izdale su u prethodna 24 časa 1.455 probnih registarskih tablica, saopštilo je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), prenio je portal Kossev. Vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama, od ponedjeljka ujutru su u obavezi da ih pri ulasku na Kosovo zamijene privremenim, koje izdaje kosovski MUP, dodao je taj portal.

Od danas ujedno, kako je prethodno najavljeno, građani su u mogućnosti da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na Kosovu.

Iz kosovskog MUP-a su još jednom pozvali građane koji planiraju da koriste prelaze Brnjak i Jarinje, da se po mogućnosti, upute ka drugim prelazima zbog, kako su poručili "stvaranja mogućih prepreka".

Naglasili su da je situacija mirna i bez incidenata, kao i da će policija nastaviti sa izvršavanjem svojih dužnosti u interesu očuvanja reda, mira i javne bezbjednosti u zemlji.

I dok iz ovog ministarstva navode da je situacija mirna, dva prelaza na Sjeveru Kosova – Brnjak i Jarinje su i dalje blokirana te je od ponedeljka ujutru nemoguće preći automobilom, već samo pješke.

Kossev je naveo da su tamo i sada građani nezadovoljni uvođenjem nove mjere uz najviše predstavnike Srpske liste, sa jedne strane, kao i pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije, sa druge strane.

]]>
22.09.2021T19:17:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335436/kosovski-mup-izdao-1455-probnih-registarskih-tablica.html
Ako bi povukla mjere, Srbija bi priznala Kosovo https://www.rtcg.me/vijesti/region/335510/ako-bi-povukla-mjere-srbija-bi-priznala-kosovo.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, kada bi Srbija povukla svoje mjere prema Kosovu, da bi time zapravo priznala njihovu nezavisnost.
Prema njegovim riječima, to je ono što je premijer Kosova Aljbin Kurti htio da kaže, kada je rekao da će povući mjere nepriznavanja srpskih tablica, kada i Srbija bude povukla svoje mjere.

"On kaže - 'pa ne, sve je u redu, mi smo mirni i dobri, samo vi povucite vaše mjere'.Kakve mjere? Da povučemo mjere da smo mi suverena država, a da oni nijesu suverena država? Kad povučemo te mjere, Kosovo je nezavisno i Srbija je priznala Kosovo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Brisel može da organizuje "šta god hoće", misleći na sastanak između njega i Kurtija o kome je danas bilo riječi, i naglasio da on "neće da pristane na ono što oni misle da će da pristane".

"Postoji samo jedna mogućnost. Vratite se na ono što je bilo pre 20. septembra, a onda možemo da razgovaramo o čemu god hoćete. A pre toga da oni nama govore 'povući će oni Rosu, a ti Vučiću dodji da razgovaraš', a oni će u medjuvremenu da skidaju tablice - ne može. Može na silu", istakao je Vučić.

Premijer Kosova Kurti rekao je da je Vlada Kosova zainteresovana za trajno rješenje problema slobode kretanja građana dvije zemlje i da će odluku povući ako tako postupi i srpska strana.

]]>
22.09.2021T18:32:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335510/ako-bi-povukla-mjere-srbija-bi-priznala-kosovo.html
Spustiti tenzije, vratiti se dijalogu https://www.rtcg.me/vijesti/region/335490/spustiti-tenzije-vratiti-se-dijalogu.html Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozvao je danas, povodom situacije na Kosovu, na uzdržanost, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbjeđivanje slobode kretanja. ”Jednostrane akcije nikada nijesu bile rješenje. One vode samo ka bespotrebnim tenzijama i moraju biti povučene”, naveo je Varhelji na svom Tviter /Twitter/ nalogu.

Kako prenosi Tanjug, hitan povratak slobode kretanja na Kosovu zatražio je i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je danas da je situacija na sjeveru Kosova mirna, ali napeta.

]]>
22.09.2021T15:01:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335490/spustiti-tenzije-vratiti-se-dijalogu.html
Kurti spreman samo za suštinski reciprocitet https://www.rtcg.me/vijesti/region/335447/kurti-spreman-samo-za-sustinski-reciprocitet.html Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je danas povodom odluke Prištine da oduzima automobilske tablice sa KS oznakom, da kosovski premijer Aljbin Kurti nije spreman "ni na šta drugo", sem na nešto što podrazumijeva "suštinski reciprocitet", odnosno, da će Kosovo prihvatiti ono što prihvata Srbija po pitanju tablica sa oznakom RKS. Ona je za list Danas ocijenila da je dogovor koji je u Briselu 2016. godine potpisao tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poslužio kao "pokriće" Kurtiju da interveniše nakon njegovog isteka, i pošto nije postignut novi sporazum, Priština je primijenila reciprocitet.

Trajković je kazala da nije u pitanju reciprocitet kao onaj između Grčke i Sjeverne Makedonije, jer je Grčka prihvatala subjektivitet Makedonije kao države, ali ne i ime, dok Beograd nije spreman da prizna subjektivitet Kosova, pa samim tim ni RKS tablice.

Sporazum o priznavanju KS i srpskih tablica na Kosovu potpisan je na pregovorima u Briselu 2016. godine, sa rokom važenja od pet godina, a prije 15. septembra ove godine, kada je istekao, nije postignut novi dogovor.

Odlukom vlasti u Prištini, vlasnici automobila u obavezi su da srpske registracije od ponedjeljka ujutru pri ulasku na Kosovo zamijene privremenim, koje izdaje kosovski MUP, dok registarske talice sa oznakom KS moraju biti zamijenjene novim, sa oznakama RKS.

]]>
22.09.2021T11:34:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335447/kurti-spreman-samo-za-sustinski-reciprocitet.html
Spremni da nastave dijalog, ne prihvataju nametnuta rješenja https://www.rtcg.me/vijesti/region/335395/spremni-da-nastave-dijalog-ne-prihvataju-nametnuta-rjesenja.html Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira i pune stabilnosti, ali i sigurnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji (KiM), ne prihvatajući rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Navodi se da Srbija smatra neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obje strane.

"Srbija je spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali neće da prihvati rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama", kaže se u zaključcima.

Zaključke je prenio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predloge i uslova koji su, kako je rekao, važni za održavanje mira na KiM, ali i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Da bi dijalog između Beograda i Prištine bio nastavljen, Vučić je kazao da je prvi uslov povlačenje svih kosovskih trupa sa sjevera KiM i povratak na pređašnje stanje.

"Drugi uslov je odgovor od Evropske unije da li Briselski sporazum postoji ili ne", kazao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da će Srbija od EU tražiti da u roku od mjesec odgovori na to pitanje, ali i na to kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Predsjednik Srbije je naglasio da će i "njihovo ćutanje" biti "odgovor da taj sporazum ne postoji".

Kada je riječ o predlozima i pozivima Srbije, Vučić je naveo da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da poništi protivpravnu presudu poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću, a povodom izjave da je masakr nad 45 kosovskih Albanaca počinjen u selu Račak u januaru 1999. izmišljen.

"To smatramo sljedećim mogućim razlogom za veliku krizu, možda najveću do sada", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Priština ne bude ukinula tu presudu, to će biti odgovor Beogradu da imaju podršku za iseljavanje Srba i srpskih porodica sa KiM.

Vučić je na sjednici rekao da je odbio predlog predstavnika zemalja Kvinte za kompromisno rješenje za situaciju na sjeveru KiM jer je, kako je rekao, "sit politike svršenog čina".

"Prezueo sam tu odgovornost na sebe i odbio sam taj predlog, jer to nije kompromisno rješenje i unižavalo bi Srbiju", kazao je Vučić.

Kada je riječ o mogućim mjerama prema Prištini, Vučić je kazao da će ih Srbija narednih dana saopštiti.

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost sazvana je nakon jučerašnje akcije specijalnih jedinica ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, koji su skidali registarske tablice sa srpskih automobila.

]]>
21.09.2021T17:04:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335395/spremni-da-nastave-dijalog-ne-prihvataju-nametnuta-rjesenja.html
Kosovo samo primijenilo Briselski sporazum https://www.rtcg.me/vijesti/region/335322/kosovo-samo-primijenilo-briselski-sporazum.html Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da je Kosovo uspostavljanjem reciprociteta u registarskim tablicama sa Srbijom u suštini u potpunosti primijenilo briselski sporazum. Kazala je da bi EU trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu građana, kosovskih Srba, u političke svrhe.

"Kosovo je u potpunosti primijenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obje strane potpisale u Briselu, ne može se posmatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka sprovođenju sporazuma koje bi trebalo da zahtijeva sama EU", smatra kosovska predsjednica.

Ona je na Fejsbuku napisala da je Srbija ta koja je jednostrano djelovala od 2016. godine i kršila briselske sporazume, a ne Kosovo.

"Zbog toga srpske ilegalne strukture, koje se finansiraju i primaju naloge od države Srbije, preduzimaju radnje ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbjednost građana i stabilnost regiona", kaže kosovska predsjednica.

Takođe ocjenjuje da Srbija, prema nepromijenjenoj logici iz prošlosti, koristi srpske državne institucije da ugrozi Kosovo.

"Nijedna vrsta prijetnje iz Srbije ne umanjuje našu odlučnost da obezbijedimo sprovođenje zakona, u skladu sa međunarodnim obavezama, a u korist svih građana Republike, bez obzira na etničku pripadnost", kaže Osmani.

Po njoj, odluka Vlade Kosova da sprovede reciprocitet sa Srbijom u dijelu koji se odnosi na registarske tablice vozila donijeta je u skladu sa sporazumima iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja građana između dvije zemlje.

]]>
21.09.2021T11:34:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335322/kosovo-samo-primijenilo-briselski-sporazum.html
Zaplijenjen heroin od 2,7 milijardi dolara https://www.rtcg.me/vijesti/region/335345/zaplijenjen-heroin-od-27-milijardi-dolara.html Tri tone heroina u vrijednosti od 2,7 milijardi dolara, porijeklom iz Avganistana, zaplijenjene su u luci u zapadnoj Indiji, saopštili su zvaničnici. Dvojica Indijaca uhapšena su nakon što je Uprava za obavještajne podatke o prihodima (DRI) u luci Mundra, pronašla heroin koji se nalazio u dva kontejtera označena da sadrže talk, piše "Gardijan".

Avganistan je najveći svjetski proizvođač heroina, koji isporučuje između 80 i 90 odsto svjetske proizvodnje.

Napori Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice da kontrolišu trgovinu heroinom u Avganistanu dugi niz godina su bili neuspješni.

]]>
21.09.2021T10:51:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335345/zaplijenjen-heroin-od-27-milijardi-dolara.html
Srbija nema snažnu namjeru da uđe u EU https://www.rtcg.me/vijesti/region/335344/srbija-nema-snaznu-namjeru-da-udje-u-eu.html Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u Njujorku da jugoistok Evrope teži članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali smatra da nijesu sve zemlje dovoljno motivisane za ulazak u Uniju. Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je „najteža stvar“ to što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić „bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih“ i smatra to preprekom.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Milanović smatra da Srbija „nema snažnu namjeru“ da uđe u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija „snažno trude i bore“.

]]>
21.09.2021T10:31:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335344/srbija-nema-snaznu-namjeru-da-udje-u-eu.html
Kurti razmazio Srbiju, sad nema nazad https://www.rtcg.me/vijesti/region/335323/kurti-razmazio-srbiju-sad-nema-nazad.html Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj kritikovao je vladu Aljbina Kurtija kao "naklonjenu Srbiji" i tvrdi da "sada nema nazad". "Mislim da je ova vlada vrlo oprezna u odnosima sa Srbijom, posebno u pogledu ekonomskih interesa, zaista je pomogla Srbiji, od ukidanja takse, a zatim i drugih olakšica. Postoji mnogo dokaza da je vlada Kurtija naklonjena Srbiji", izjavio je Haradinaj a prenosi "Kosovo online".

Haradinaj smatra da je uvođenje reciprociteta ipak bilo očekivano.

"Mislim da je Kurti razmazio i Srbe na sjeveru i Srbiju, a današnje radnje su posljedica prethodnih dogovora, nijesu novi rezultat već posljedica. Ne vidim zašto bi Srbija trebalo da izražava nervozu, ovo je bilo za očekivati", rekao je Haradinaj.

Bivši kosovski premijer i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je vlada Kosova odluku o reciprocitetu donijela zbog predizborne kampanje.

"Vrijeme je za kampanju, premijer je to iskoristio i u parlamentu. Bez obzira na razloge, konačno se sprovodi Ustav. Uspostavili su reciprocitet, sad nema nazad", zaključio je Haradinaj.

]]>
21.09.2021T09:29:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335323/kurti-razmazio-srbiju-sad-nema-nazad.html
Na Jarinju mirno, prelaz moguć samo pješke https://www.rtcg.me/vijesti/region/335332/na-jarinju-mirno-prelaz-moguc-samo-pjeske.html Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros je mirno, a saobraćaj na pravcima Raška - Kosovska Mitrovica i Ribarići - Zubin Potok i dalje je u prekidu. Kako je javila Radio televizija Srbije, građani su na prelazu Jarinje prespavali u šatorima, a i dalje su parkirana putnička vozila koja su građani ostavili juče.

Na Jarinju oko 30 kamiona i nekoliko kombi vozila čeka da uđe na Kosovo, a prelaz je moguć jedino pješke.

Transparenti sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" postavljeni su na prelazu Jarinje i u sjevernom dijelu Кosovske Mitrovice, prenijeli su mediji.

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare oduzimaju tablice sa oznakama sa sjevera Кosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzmu probne tablice i da plate taksu.

Danas u 10 časova u Beogradu će biti održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, povodom situacije na administrativnim prelazima i odluka Prištine.

]]>
21.09.2021T09:15:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335332/na-jarinju-mirno-prelaz-moguc-samo-pjeske.html