RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html Premijer Sjeverne Makedonije doktorirao u Crnoj Gori https://www.rtcg.me/vijesti/region/348731/premijer-sjeverne-makedonije-doktorirao-u-crnoj-gori.html Parlament Sjeverne Makedonije izabrao je novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM). Prema biografiji na sajtu Vlade u Skoplju, Kovačevski je doktorirao na Ekonomskom fakultetu.   "Doktorske studije ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2008. godine, gdje je i doktorirao ekonomske nauke", navodi se u biografiji premijera koja je objavljena na sajtu Vlade. 

Za izbor su glasala 62 poslanika parlamentarne većine u Sobranju, koji su tokom dvodnevne rasprave afirmativno govorili o novoj vladi, a protiv je glasalo 46 polsanika opozicionih partija koji su je oštro kritikovali.

Nova koaliciona vlada Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, nasjlednik je vlade Zorana Zaeva, koji je u decembru prošle godine podnio ostavku.

]]>
18.01.2022T18:02:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348731/premijer-sjeverne-makedonije-doktorirao-u-crnoj-gori.html
Dodik i Srpska partneri Hrvata u BiH https://www.rtcg.me/vijesti/region/348660/dodik-i-srpska-partneri-hrvata-u-bih.html Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je partner u BiH, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez Srba u BiH, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
"Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima", rekao je Milanović na Pantovčaku, gdje je odlikovao sarajevskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, prenosi Srpskainfo.

Kako je dodao Milanović, Dodik je legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u BiH koju poštuju i koju će poštovati, prenosi RTRS.

]]>
18.01.2022T08:30:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348660/dodik-i-srpska-partneri-hrvata-u-bih.html
Državljanstva BiH se odreklo više od 90 hiljada ljudi https://www.rtcg.me/vijesti/region/348593/drzavljanstva-bih-se-odreklo-vise-od-90-hiljada-ljudi.html U posljednjih dvadeset godina državljanstva BiH se odreklo 93.210 ljudi, a samo u prošloj godini, do 10. decembra, iz knjige državljana ispisale su se 2.802 osobe.

Trend odricanja državljanstva BiH nastavljen je uprkos pandemiji, koja je skoro dvije godine prisutna, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

"U postupku odricanja državljanstva BiH stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili da im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države", naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dodali su da u neformalnim razgovorima oni koji se odriču državljanstva BiH najčešće kao stvarni razlog navode povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje i studiranje u inostranstvu.

Naveli su da je veći broj osoba koje se odriču državljanstva u potpunosti integrisan u sredinama u kojima žive u inostranstvu, čak puno više nego u BiH.

Građani se najčešće odriču BiH državljanstva zbog sticanja njemačkog i austrijskog.

Taksa za ispis iz državljanstva iznosi 800 konvertibilnih maraka (oko 400 eura), osim za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju taksu od 200 KM (oko 100 eura).

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u 2021. godini 431 osoba je postala bh. državljanin.

"Naše državljanstvo najviše su tražili državljani Crne Gore, Turske, Sirije i Egipta", naveli su.

]]>
17.01.2022T12:51:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348593/drzavljanstva-bih-se-odreklo-vise-od-90-hiljada-ljudi.html
Izglasanim ustavnim promjenama napravljen veliki korak https://www.rtcg.me/vijesti/region/348574/izglasanim-ustavnim-promjenama-napravljen-veliki-korak.html Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je izglasanim ustavnim promenama napravljen veliki korak u jačanju vladavine prava i daljoj demokratizaciji društva u toj zemlji.  

Brnabić je na svom nalogu na Instagramu čestitala građanima što su većinom glasali za ustavne promjene na referendumu održanom u nedelju i dodala da će Srbija po prvi put u novijoj istoriji dobiti nezavisno pravosudje i samostalno tužilaštvo.

"Vjerujem da ćemo tek u godinama pred nama shvatiti koliko smo veliki i značajan posao uradili u nedjelju, 16. januara 2022. godine. Hvala svima koji su izašli na referendum, posebno onima koji su zaokružili 'da' , čime su pomogli da bude donijeta veoma važna odluka za budućnost naše zemlje", navela je premijerka Srbije.

]]>
17.01.2022T11:21:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348574/izglasanim-ustavnim-promjenama-napravljen-veliki-korak.html
Vučić: Nema odlaganja izbora, "za" glasalo 60,48 % https://www.rtcg.me/vijesti/region/348549/vucic-nema-odlaganja-izbora-za-glasalo-6048--.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nešto više od 60 odsto glasača podržalo predložene ustavne promjene na danas održanom referendumu.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Srpske napredne stranke (SNS), Vučić je rekao da je za potvrđivanje ustavnih promjena na referendumu glasalo 60,48 odsto birača, a protiv je bilo 39,52 odsto učesnika glasanja.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

Vučić je rekao da je to rezultat na 97,02 odsto prebrojanih glasova.

On je naveo je u regionu Centralne Srbije za promjene glasalo 66,48 odsto svih izašlih na referendum.

U Vojvodini je 60,3 odsto birača podržalo promjene, a u Beogradu je za izmjene glasalo 45,4 odsto građana.

"Čestitam građanima Srbije, oni su izglasali ustavne promjene na referendumu. Čestitam svima koji su glasali i za 'da' i za 'ne', to je bilo njihovo demokratsko opredjeljenje", kazao je on.

Dodao je da "gotovo nigdje nije bilo nikakvih problema" i da je zadovoljan kako je referendumski proces danas protekao.

"Srbija je ovim danas poslala veoma pozitivnu sliku u svijet. Vjerujem da ćemo uspjeti u narednom periodu da uradimo nešto po pitanju dalje demokratizacije, po pitanju nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva", istakao je on.

Komentarišući saopštenja nekih opozicionih stranaka koje su navele da je referendum "doživio krah" i da će zbog toga biti odloženi predstojeći izbori, Vučić je rekao da nema ništa protiv da se svaki put dogodi "takav krah".

Vučić je rekao da će izbori biti održani 3. april i da nema odlaganja.

Pitanje na koje su građani odgovarali sa "da" ili "ne" glasi "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava".

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to određeno Ustavom iz 2006. godine. Promjena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

 

]]>
16.01.2022T22:28:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348549/vucic-nema-odlaganja-izbora-za-glasalo-6048--.html
Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića https://www.rtcg.me/vijesti/region/348478/cetiri-godine-od-ubistva-olivera-ivanovica.html Lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, Oliver Ivanović, ubijen je na današnji dan prije četiri godine i još nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina. Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Sjevernoj Mitrovici.

Godišnjica ubistva Ivanovića biće obilježena pomenima i odavanjem pošte u Beogradu i Sjevernoj Mitrovici, na mjestu gdje je Ivanović ubijen.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upalio je svijeću za Ivanovića u hramu Svetog Save Beogradu.

Zajedno sa Vučićem svijeće su u pomen Ivanoviću upalili, premijerka Srbije Ana Brnabić, šef vladine Kancelarije za Kosovo Petar Petković i Ivanovićeva nevjenčana supruga Milena Popović.

Dio opozicionih stranaka u Srbiji održaće u toku dana protest pod nazivom “Ko je ubio Olivera Ivanovića?” ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu.

]]>
16.01.2022T13:13:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348478/cetiri-godine-od-ubistva-olivera-ivanovica.html
"Maltretiranje Đokovića, odluka suda lov na vještice" https://www.rtcg.me/vijesti/region/348466/maltretiranje-djokovica-odluka-suda-lov-na-vjestice.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je odluka o ukidanju vize teniseru Novaku Đokoviću politička i lov na vještice i da se australijska Vlada time ponizila. Tročlano vijeće Saveznog suda jednoglasno je danas odbilo žalbu Đokovića na ukidanje vize, pa će on biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australijan openu u Melburnu.

"Oni misle da su tom odlukom ponizili Novaka Đokovića. Oni su ponizili sebe, a Đoković može uzdignute glave da se vrati u svoju zemlju i svakoga pogleda u oči", rekao je Vučić novinarima poslije glasanja na referendumu i dodao da se poslije sudske odluke na kratko čuo sa Đokovićem.

Vučić je rekao da je prvi teniser svijeta uradio sve što je trebalo kako bi učestvovao na Australijan openu.

"Vi ga 10-11 dana maltretirate da biste mu uručili odluku koju ste znali da ćete mu uručiti prvog dana. Da ste rekli - nije vakcinisan i nema pravo da uđe u zemlju, on ne bi došao i ne bi se vakcinisao. Ovako ste ostavili mogućnost za medicinski izuzetak. U skladu sa tim je došao i uradio sve što je trebalo, a onda je uslijedilo šikaniranje i maltretiranje neviđenih razmjera, medijski linč i lov na vještice, jer su valjda na Novaku Đokoviću htjeli da pokažu kako funkcioniše svjetski poredak lova na vještice i kako mogu to da urade protiv svakoga", naveo je.

Vučić je ocijenio da je cio proces bio besmislen i da se moglo vidjeti kako tužilac laže o broju vakcinisanih u Srbiji.

"Kažu da je u Srbiji ispod 50 odsto vakcinisanih građana. Nemojte da lažete, jer je zvanično vakcinisano 58 odsto, to je više nego u mnogim zemljama EU, posebno u našem okruženju. To je bio besmisleni argument, ali u orvelovskim predstavama je to moguće", dodao je Vučić.

On je rekao da će Srbija na Svjetskom atletskom dvoranskom prvenstvu u martu australijske sportiste dočekati na drugačiji način.

"Nećemo zarad izbora da se iživljavamo na njima i pokazujemo silu. Pokazaćemo da smo bolji od australijske Vlade. Hvala australijskom narodu za koji sam potpuno siguran da voli srpski narod onoliko koliko mi poštujemo njih", rekao je Vučić.

Odluku o ukidanju vize donio je ministar za imigracije Aleks Hok, jer bi po njegovom mišnjenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

Đokoviću prijetiu trogodišnja zabrana ulaska u Australiju.

On je na Australijan openu trebalo da pokuša da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.

]]>
16.01.2022T10:30:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348466/maltretiranje-djokovica-odluka-suda-lov-na-vjestice.html
U Srbiji danas referendum https://www.rtcg.me/vijesti/region/348454/u-srbiji-danas-referendum.html Građani Srbije s pravom glasa danas će na referendumu odlučivati o promjenama Ustava te države, u dijelu koji se odnosi na pravosuđe. Pitanje na koje će se odgovarati sa "da" ili "ne", glasi "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava".

Izjašnjavanje je organizovano od 7.00 časova do 20 časova uveče.

Republička izborna komisija izdala je uputstvo o održavanju referenduma u uslovima epidemije korona virusa, koje određuje i način izjašnjavanja oboljelih od korone.

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to određeno Ustavom iz 2006. godine. Promjena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Tvorci amandmana za promenu Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, naveli su kao glavnu prednost u odnosu na sadašnja rješenja, da se izbor sudija i tužilaca "seli" iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tijela.

U sastav Visokog savjeta sudstva i Visokog savjeta tužilaštva, pored sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, "istaknuti pravnici" koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsjednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savjetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog savjeta sudstva. Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

 

]]>
16.01.2022T07:15:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348454/u-srbiji-danas-referendum.html
Kroz izborni zakon do ustavne ravnopravnosti https://www.rtcg.me/vijesti/region/348444/kroz-izborni-zakon-do-ustavne-ravnopravnosti.html Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Zagrebu o političkoj krizi u BiH i potrebi okončavanja reforme izbornog zakonodavstva, saopštila je pres služba hrvatskog predsjednika.

Milanović i Čović su zaključili da se kroz izborni zakon mora sprovesti ustavna ravnopravnost i legitimno predstavljanje u domovima naroda i kolektivnom predsjedništvu, navedeno je u saopštenju koje je prenijela agencija Hina.

Reformom izbornog zakona bila bi postignuta preko potrebna unutrašnja međuetnička konsolidacija.

Dejtonski sporazum omogućio je suverenitet BiH zasnovan na legitimnom predstavljanju svih konstitutivnih naroda.

]]>
15.01.2022T21:33:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348444/kroz-izborni-zakon-do-ustavne-ravnopravnosti.html
Kamioni sa referendumskim materijalom ne mogu na Kosovo https://www.rtcg.me/vijesti/region/348376/kamioni-sa-referendumskim-materijalom-ne-mogu-na-kosovo.html Policija Kosova je sinoć oko 22 sata na prelazu Merdare kontrolisana tri vozila srpskih registarskih oznaka u kojima je pronađen štampani materijal, za koju se, kako je saopštila policija, sumnja da je namijenjen za sjutrašnji referendum koji o ustavnim promjenama organizuje Srbija. Tim vozilima je zabranjen ulazak na Kosovo. "Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak na Kosovo ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole. U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva kamiona su upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom", navodi se u današnjem saopštenju policije Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je od predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da za danas u 14 sati zakaže vanrednu sjednicu Skupštine, na kojoj će se raspravljati "o namjeri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova".

Predstavnici i vlasti i opozicije na Kosovu su se prethodnih dana javno izjasnili da su protiv održavanja referenduma o promjeni Ustava Srbije na teritoriji Kosova. Oni su naveli da "otvaranje srpskih biračkih mjesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse".

Direktor vladine Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije danas da su koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković i dvojica vozača kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni iz pritvora kosovske policije i da se vraćaju u Beograd.

Petković je za RTS rekao da su dva kamiona sa materijalom za održavanje referenduma zadržana sinoć na administrativnom prelazu Merdare, navodeći da "umjesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ga na 140 biračkih mjesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije".

]]>
15.01.2022T12:32:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348376/kamioni-sa-referendumskim-materijalom-ne-mogu-na-kosovo.html
Sarajevo jutros najzagađeniji grad na svijetu https://www.rtcg.me/vijesti/region/348361/sarajevo-jutros-najzagadjeniji-grad-na-svijetu.html Sarajevo je jutros osvanulo sa najzageđenijim vazduhom na svijetu. Indeks (ne)kvaliteta vazduha iznosi čak 299 i nosi epitet veoma nezdravog, prema podacima koje prikuplja servis AirVisual. Mjerne stanice koje su raspoređene po cijelom gradu bilježe da je najlošiji kvalitet vazduha na Bjelavama (352), a zatim kod Američke ambasade (329). Slijedi Ilidža, Otoka i Vijećnica, dok je na Skenderiji prema mjerenju trenutno najbolja situacija.

Koncentracija PM2,5 čestica u sarajevskom vazduhu trenutno je 49,8 puta veća od smjernice za kvalitet vazduha Svjetske zdravstvene organizacije.

Na neslavnoj listi svjetskih gradova iza glavnog grada BiH jutros su tradicionalno Lahore (Pakistan), Daka (Bangladeš), Čengdu (Kina), Vuhan (Kina), Skoplje, Zagreb, Hanoi (Vijetnam), Rijad (S. Arabija) i Kolkata (Indija).

Građanima se preporučuje da izbjegavaju duže boravke na otvorenom i smanje fizičke aktivnosti, te nose odgovarajuće zaštitne maske. Takođe ne preporučuje se duže provjetravanje prostorija uslijed velike koncentracije štetnih čestica u zraku.

Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha i vremenskih prilika koje mu pogoduju, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha proglašava epizodu "Pripravnost" na području Kantona Sarajevo.

]]>
15.01.2022T11:12:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348361/sarajevo-jutros-najzagadjeniji-grad-na-svijetu.html
Sin ubio oca i majku? https://www.rtcg.me/vijesti/region/348338/sin-ubio-oca-i-majku.html Policija je u kući u Puli pronašla dvije mrtve osobe, za koje se sumnja da su ubijene. Muškarac (30) koji se dovodi u vezu s ubistvom, sam se predao policiji, prenosi HRT. Prema do sada dostupnim informacijama, riječ je o muškoj i ženskoj osobi, odnosno bračnom paru, te se osnovano sumnja na nasilnu smrt, odnosno na dvostruko ubistvo.

Kako se nezvanično saznaje HRT, 30-godišnjak iz Pule koji se dovodi u vezi s tim događajem je sin koji se sam prijavio policiji nakon počinjenog zločina.

"U ovome trenutku ne možemo govoriti o ubici, već o osobi koja se nalazi u policiji i nad kojom će se srovesti istraživanje i on je u srodstvu s osobama koje su nađene mrtve u kući. Policija nije imala ranijih postupanja što se tiče nekakvih narušenih porodičnih odnosa. Uviđaj traje, vjerojatno će se naložiti obdukcija tijela i znaćemo nakon toga i uzrok i vrijeme smrti, nakon obdukcije", rekla je Suzana Sokač, potparolka PU istarske.

]]>
14.01.2022T21:17:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348338/sin-ubio-oca-i-majku.html
U Hrvatskoj 390.000 ljudi manje nego prije 10 godina https://www.rtcg.me/vijesti/region/348276/u-hrvatskoj-390000-ljudi-manje-nego-prije-10-godina.html Broj stanovnika u Hrvatskoj od 2011. do 2021. godine smanjio se za 390.000, objavio je danas Zavod za statistiku ove države. Ovaj podatak je objavljen tokom predstavljanja prvih rezultata popisa stanovništva iz prošle godine. Prema popisu iz 2011. godine, u ovoj nama susjednoj zemlji je živjelo 4.284.889 stanovnika. Sada živi 3.888.529 stanovnika.

Direktorica Zavoda za statistiku Lidija Brković je ukazala na to da se popis ne odnosi na iseljenike, te da odražava demografske okolnosti do 31. augusta 2021.

"Prema prvim rezultatima, ukupan broj stanovnika je 3.888.529. Domaćinstava ima 1.480.423, stambenih jedinica je 2.350.444. Kad to uporedimo s 2011. godinom, broj stanovnika smanjio se za 9,5 odsto ili za više od 390.000", naglasila je Brković.

Prema njenim riječima, najmanji pad broja stanovnika je u Zagrebačkoj županiji, a najveći u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prenosi Index.hr.

]]>
14.01.2022T12:32:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348276/u-hrvatskoj-390000-ljudi-manje-nego-prije-10-godina.html
Spasila život u tržnom centru, pa dobila ponudu za posao https://www.rtcg.me/vijesti/region/348272/spasila-zivot-u-trznom-centru-pa-dobila-ponudu-za-posao.html Mlada doktorka iz Sarajeva Medina Plaćo, koja je prije dva dana sugrađaninu spasila život u jednom tržnom centru, dobila je ponudu za posao u Domu zdravlja.

Plaćo (26) je, kako piše klix.ba, pravovremenom intervencijom spasila život sugrađaninu kojem je pozlilo tokom kupovine u tržnom centru.

Direktor Domova zdravlja KS Abel Baltić rekao je da je Plaćo svojim postupkom pokazala ne samo požrtvovanost i humanost, nego i najviši nivo profesionalnosti i znanja.

"Doktorici Plaćo sam ponudio da svoje prvo zaposlenje ostvari u JU Dom zdravlja KS", kazao je Baltić. Dodao je da bi u tom slučaju, u skladu sa zakonskim mogućnostima, bio zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme.

"Vjerujem da bi u dogledno vrijeme njen angažman mogao biti trajno riješen, s obzirom na već iskazano znanje i profesionalnost. Doktorica Plaćo je rekla da će razmisliti o našoj ponudi i obavijestiti nas o svojoj odluci uskoro", dodao je Baltić.

Plaćo je diplomirala u septembru 2021. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

]]>
14.01.2022T12:01:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348272/spasila-zivot-u-trznom-centru-pa-dobila-ponudu-za-posao.html
Vratiti zamah dijalogu sa Srbijom https://www.rtcg.me/vijesti/region/348255/vratiti-zamah-dijalogu-sa-srbijom.html Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da će se vratiti zamah u procesu dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, uz napomenu da neriješeni odnosi između dvije strane ostaju prepreka za članstvo i punu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Blinken je to napisao u pismu upućenom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, saopšteno je juče iz Vlade Kosova.

On je naveo i da SAD očekuju saradnju sa Kosovom u oblasti vladavine prava, zaštite prava manjina, te postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznanje.

Izrazio je uvjerenje da je dijalog, uz posredovanje Evropske unije, najbolji način za postizanje normalizacije odnosa između dvije strane, te podvukao da SAD blisko sarađuju sa EU po tom pitanju.

Pored ostalog, Blinken je naveo da treba izbjegavati akcije i oštru retoriku, koje mogu da dovedu do povećanja tenzija.

]]>
14.01.2022T09:30:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348255/vratiti-zamah-dijalogu-sa-srbijom.html
Lideri regiona da se fokusiraju na pomirenje https://www.rtcg.me/vijesti/region/348142/lideri-regiona-da-se-fokusiraju-na-pomirenje.html Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, pozvao je lidere regiona da se usredsrijede na multietničko pomirenje. On je poručio i da je Otvoreni Balkan pozitivna inicijativa, ali da treba da uključi sve zemlje, jer praktično ne funkcioniše bez svih država regiona. Eskobar je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike lidere regiona pozvao na pomirenje. 

"Rekao bih da treba da se usredsrede na multietničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi ljudi imaju koristi. I mislim da je Vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svijetlu budućnost za region. Želimo da budemo dio ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav", kazao je Eskobar.

Kazao je i da nije moguće da Otvoreni Balkan bude efikasan bez učešća svih zemalja u regionu.

"I ovo je uslov pod kojim ga podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo da bude otvoren za sve zemlje, jer praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cjevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati. Potrebno je da inicijativa obuhvati sve zemlje, kao i da standardi budu evropski. Jer, na kraju krajeva, zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem. Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve i praćenje odgovarajućih standarda i institucija. To su uslovi naše podrške tom projektu", zaključio je Eskobar.

Izjavio da godina počinje sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanje dijaloga Beograda i Prištine.

“Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom (Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, prim.nov.) da istaknem našu podršku dijalogu i da pokažemo posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi Evropska unija, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati. Ali moram da kažem da se u tom pogledu pitanje Srbije i Kosova ne odnosi samo na SAD i Evropu, već i na naše kolege u regionu. I u tom pogledu rekao bih da je Albanija veoma korisna”, rekao je Eskobar istakavši da Tirana razgovara sa obje strane i podržava SAD u naporima da se uspostavi stabilan odnos između Srbije i Kosova.

]]>
13.01.2022T07:37:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348142/lideri-regiona-da-se-fokusiraju-na-pomirenje.html
Ako bi izašao, a pozitivan je, to bi bilo kršenje pravila Srbije https://www.rtcg.me/vijesti/region/348046/ako-bi-izasao-a-pozitivan-je-to-bi-bilo-krsenje-pravila-srbije.html Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na Novaku Đokoviću da objasni "sivu zonu" u vezi sa njegovim rezultatom PCR testa. "Ako bi Đoković izašao znajući da ima pozitivan PCR test to bi bilo čisto kršenje pravila Srbije", izjavila je Brnabić u intervjuu za BBC.

Đoković je rekao da mu je odobreno medicinsko izuzeće da uđe u Australiju nakon što je sredinom decembra bio pozitivan na korona virus.

Međutim postavljaju se pitanja u vezi njegovih javnih nastupa u tom periodu.

Dokumenti predstavljeni na sudu pokazali su da je Đoković bio pozitivan na korona virus 16. decembra, ali je dan kasnije, 17. decembra prisustvovao događaju u čast mladih tenisera u Beogradu.

"Ako ste pozitivni morate da budete u izolaciji. Ne znam kada je on zapravo dobio rezultate, kada je vidio rezultate, tako da postoji neka siva zona. Jedini odgovor na ovo može da da Đoković", rekla je Brnabić.

Srpski propisi o kovidu predviđaju punih 14 dana samoizolacije, osim ako osoba koja je pozitivna ne dobije negativan rezultat PCR testa u tom periodu.

Ako se utvrdi da je Đoković prekršio srpska pravila o izolaciji, premijerka Brnabić je rekla da će morati da se konsultuje sa "relevantnim organima vlasti i medicinskim radnicima koji su zaduženi za sprovođenje ovih propisa".

Ona je dodala i da se ne slaže sa njegovim stavom o vakcinaciji, koju je opisala kao "jedini efikasni odgovor na ovu pandemiju".

"Meni je bitno da stojimo uz Novaka, ali i da istovremeno kažemo da je za državu i za mene kao premijerku vakcinacija veoma važna", izjavila je ona.

U međuvremenu, najbolji teniser svijeta Novak Đoković objavio je saopštenje povodom brojnih informacija koje su se pojavile posljednjih dana, zbog kojih i dalje postoji mogućnost da mu australijska viza bude ukinuta.

]]>
12.01.2022T07:18:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348046/ako-bi-izasao-a-pozitivan-je-to-bi-bilo-krsenje-pravila-srbije.html
Luka Ploče: Zaplijenjena 62 kg kokaina i 220 kg heroina https://www.rtcg.me/vijesti/region/348021/luka-ploce-zaplijenjena-62-kg-kokaina-i-220-kg-heroina.html Policija je u Luci Ploče zaplijenila 220 kilograma heroina, što je do sada najveća zapljena te droge u Hrvatskoj. Heroin je pronađen u kontejnerima koji su stigli brodom preko Turske. Istovremeno, na drugom brodu, koji je stigao iz Kolumbije, pronađena su 62 kilograma kokaina. Bio je skriven pod morem, u metalnom odjeljku koji je za brod bio pričvršćen vijcima i magnetima, javio je HRT.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska predstavila je rezultate dvije zapljene droga u saradnji s Carinom u oktobru i novembru 2021.

Rukovodilac Službe kriminalističke policije dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Zoran Tikvica naveo je kako je u prvoj zapljeni 11. oktobra 2021. godine u Luci Ploče pretražen kontejner s broda koji je iz Iraka preko Turske prevozio 80 olovnih ploča ukupne težine 250 do 300 kilograma.

U njih 40 pronađeno je 296 paketića s 220 kilograma heroina. U drugoj zapljeni 3. novembra 2021. godine pretražen je brod koji je stigao iz Kolumbije, a kako je prevozio rasuti teret ugljen, pretraga je sprovedena u podmorju.

"Ronioci su u vrlo teškim vremenskim uslovima na dubini od 16 metara pronašli parazit rezervoar pričvršćen magnetom i šarafima za podnožje broda, a u kojem su pronađena 54 paketa sa 62 kilograma kokaina", rekao je Tikvica.

Uz interventnu i pomorsku policiju Policijske uprave, učestvovali su Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko i specijalna jedinica dubrovačko-neretvanske policije.

Ukupna procijenjena vrijednost je oko 17 miliona eura, a droga je bila namijenjena zapadno-evropskom tržištu.

Voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Dražen Rastović rekao je kako je u drugoj zapljeni riječ o vrlo sofisticiranom načinu krijumčarenja.

]]>
11.01.2022T19:19:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348021/luka-ploce-zaplijenjena-62-kg-kokaina-i-220-kg-heroina.html
Suđenje Dijani Hrkalović počinje 2. marta https://www.rtcg.me/vijesti/region/348006/sudjenje-dijani-hrkalovic-pocinje-2-marta.html Viši sud u Beogradu zakazao je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijani Hrkalović i još dvojici optuženih. Pravni zastupnika bivše državne sekretarke, advokat Sead Spahović rekao je danas agenciji Beta da je odbrana juče dobila obavještenje Posebnog odjeljenja Višeg suda da je početak suđenja Hrkalović zakazan za 2. mart.

On je napomenuo da je sud bio dužan da održi suđenje njegovoj klijentkinji i da se time što nije krše njena prava.

Hrkalović je u pritvoru a Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe njenih advokata na rješenje kojim joj je Specijalni sud 24. decembra ponovo odredio pritvor.

Žalbe su odbijene zbog mogućeg skrivanja, odnosno bjekstva okrivljene, kao i uticaja na suokrivljenog Milorada Šušnjića, rečeno je prethodno agenciji Beta u tom sudu.

Hrkalović je 24. decembra vraćena u pritvor poslije usvajanja žalbe Tužlaštva za organizovani kriminal.

To tužilaštvo optužnim predlogom tereti Hrkalović za dva krivična djela trgovina uticajem, u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u Beogradu i nezakonitog prisluškivanja Darka Eleza.

Tužilaštvo je zatražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

U istom predmetu terete se i bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik novosadske poilicije Milorad Šušnjić za zloupotreba službenog položaja.

Za Milenkovića je zatraženo godinu dana zatvora a za Šušnjića dvije godine zatvora.

Hrkalović, koja je nešto manje od dva mjeseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. oktobra, negirala je krivicu.

]]>
11.01.2022T17:06:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/348006/sudjenje-dijani-hrkalovic-pocinje-2-marta.html
"Niko da se ne upušta u prekrajanje granica BiH" https://www.rtcg.me/vijesti/region/347982/niko-da-se-ne-upusta-u-prekrajanje-granica-bih.html Nezavisnost Republike Srpske nije realan scenario, ocjenjuju za naš Radio politički analitičari Blagoje Grahovac i Boško Jakšić. Mišljenja su da Zapad neće dozvoliti prekrajanje granica u BiH. Rješenje za međunacionalne i međuvjerske napetosti u regionu Grahovac vidi u projektu Otvoreni Balkan kojem bi, tvrdi, trebalo da pristupi i Crna Gora. Sa druge strane, Jakšić sumnja da ta inicijativa može da zaživi.

Rukovodstvo Republike Srpske sve otvorenije govori o nezavisnosti tog entiteta Bosne i Hercegovine, što je izazvalo burne reakcije regionalne javnosti.

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik prije par dana je izjavio da Republiku Srpsku vidi kao samostalnu državu kroz pet godina.

Taj scenario je nerealan, smatra vojno-politički analitičar Blagoje Grahovac. Za Radio Crne Gore ocjenjuje da je to politika bez perspektive.

"Ljudi koji to rade i zagovaraju, u suštini, zagovaraju da što više produže agoniju na Balkanu, kako bi sačucvali svoje bogatsvo koje su stekli na neregularan način", kazao je Grahovac za naš Radio. 

Da zapadne sile neće dozvoliti raspad BiH uvjeren je i analitičar iz Beograda Boško Jakšić.

"Zbog toga je Zapad sada riješen da se ozbiljnije pozabavi Bosnom, a ne da dozvoli da trijumfuje separatizam", ističe on.

Jakšić ne vjeruje da je moguć mirni razlaz u BiH. Zato ističe da niko ne bi smio da se upusti u prekrajanje granica.

"Iako se krene od te vjerovatnoće, onda se neće dopustiti bilo kakvo prekrajanje granica", kaže Jakšić za Radio Crne Gore. 

Blagoje Grahovac ne očekuje da će se narednih godina nešto drastično dogoditi Bosni i Hercegovini.

"BiH će biti sačuvana, RS će biti sačuvana baš kao što je Dejtonskom sporazumom predviđeno."

I sa zapadnih adresa se u posljednje vrijeme mogu čuti priče o mirnoj podjeli Bosne. Jedan od primjera je non- pejper, prema kojem bi se Republika Srpska dodijelila Srbiji kao kompenzacija za izgubljeni Kosmet. Naši sagovornici tvrde da iza takvih dokumenata stoje evropski desničari.

"To su ujdurme desničarskih partija, pošto se steže obruč oko njihove politike, ne treba se toga plašiti", navodi Grahovac.

"Apsolutno ove separatističke snage nemaju nikakvu šansu da ostvare svoju ideju", ističe Jakšić.

Rješenje za međunacionalne i medjuvjerske napetosti Grahovac vidi u projektu Otvoreni Balkan. Mišljenja je da bi i Crna Gora trebalo da pristupi toj inicijativi.

"Crna Gora treba što prije da pristupi tom projektu, iz razloga što je to budućnost čitavog Zapadnog Balkana, jer je taj projekat čak perspektivniji nego što je ulazak u Evropsku uniju", navodi Grahovac.

Analitičar Boško Jakšić sumnja da Otvoreni Balkan može da zaživi. Dokaz za to je i činjenica da su pojedine države regiona skeptične oko pristupanja tom ekonomskom savezu. Smatra da taj projekat za sada donosi samo tehničke olakšice na granicama, ali da nema suštinskog napretka u vidu poboljšanja odnosa između zemalja Zapadnog Balkana.

]]>
11.01.2022T13:52:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/347982/niko-da-se-ne-upusta-u-prekrajanje-granica-bih.html