RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html BiH i Rusija učvrstili saradnju http://www.rtcg.me/vijesti/region/215361/bih-i-rusija-ucvrstili-saradnju.html Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije Igor Crnadak i Sergej Lavrov potpisali su u Sarajevu Plan konsultacija između dva ministarstva za period 2019. i 2020, kojim su definisane zajedničke aktivnosti. ]]>

Prije potpisivanja ovog dokumenta ministri su razgovarali o međusobnoj saradnji dvije države, a novinarima su potvrdili da postoji obostrana zainteresovanost za unapređenje saradnje, uz konstataciju da se i vanjskotrgovinska razmjena znatno povećava zbog izvoza u Rusiju, a u BiH se realiziraju investicioni projekti ruskih kompanija.

Lavrov je potvrdio da će Rusija nastaviti isporuku gasa u BiH bez problema, podsjećajući da Gazprom sarađuje s BiH na osnovu dva ugovora od kojih je jedan s Republikom Srpskom i drugi s Federacijom BiH.

Takođe, napomenuo je da dvije zemlje kontinuirano sarađuju u oblasti kulture i humanitarnih projekata, a nastaviće i stipendiranje studenata iz BiH da studiraju u Rusiji za što je svake godine sve veća zainteresovanost.

Lavrov je kazao da bi bilo dobro da oktobarski izbori budu provedeni u skladu sa ustavnim nadležnostima poštujući konstitutivnost tri naroda, ali Rusija nema svoje favorite i poštovaće one koje narod BiH izabere za svoje lidere.

"Nikada ne preporučujemo za koga glasati u drugim državama, poštovaćemo izbor građana BiH i raditi s tim izabranim ljudima", naglasio je Lavrov.

Crnadak je ovu posjetu nazvao važnom, naglasivši da su odnosi dobri, te je Lavrovu zahvalio za isplatu klirinškog duga Rusije prema BiH u iznosu od 125,2 miliona dolara i otvaranju ruskog tržišta za izvoz proizvoda u Rusiju, posebno voća.

BiH i Rusija imaju oko 40 potpisanih međudržavnih sporazuma koje su formalni okvir saradnje, a u planu je da se nastavi rad na novim memorandumima i sporazumima.

Crnadak je napomenuo da je važno to što Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum uz uvažavanje nadležnosti BiH i entiteta što za njega predstavlja osnovu odnosa dvije zemlje, s čim se složio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Za Crnatka važna je činjenica što će Lavrov posjetiti mjesto gdje će biti Rusko-srpski centar u Banjoj Luci, za kojeg Crnadak smatra da će doprinijeti razvoju odnosa.

Sagovornici su razgovarali o stanju u regiji i zajednički su se usaglasili da bi uspješni pregovori između Beograda i Prištine mogli značajno doprinijeti stabilnosti regiona.

Lavrov boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH u okviru koje se susreo s članovima Predsjedništva BiH i Crnatkom, a planiran je i susret sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, te šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 14:40:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215361/bih-i-rusija-ucvrstili-saradnju.html
BiH potencijalni izvor terorizma http://www.rtcg.me/vijesti/region/215341/bih-potencijalni-izvor-terorizma.html U redovnom izvještaju o terorizmu za 2017. godinu u Europi, američki Stejt Dipartment obilježio je Bosnu i Hercegovinu (BiH) kao zemlju s potencijalnim izvorima terorizma, i zemlju u kojoj se malo uradilo na tom polju. ]]>

"Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe, još predstavljaju potencijalni izvor terorizma u državi, a malo je urađeno na polju rehabilitacije i deradikalizacije individua", istaknuto je u izvještaju Stejt Dipartmenta.

Kako se dodaje, kada je u pitanju državni nivo, BiH nije usvojila nijedan novi zakon na polju borbe protiv terorizma u 2017. godini, dok je entitet RS-a usvojio novi krivični zakon koji tretira djela terorizma u skladu sa međunarodnim standardima i kriminalizuje članstvo u stranim paravojnim i para-policijskim snagama.

Stejt Dipartment se takođe osvrnuo na rad Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazavši da svega 25 pripadnika SIPA-e, radi na slučajevoma borbe protiv terorizma, te su ocjenili da je njihova efektivnost veoma ograničena.

"Saradnja na sprovođenju zakona je nastavila da ispašta zbog interpersonalnih i međuinstitucialnih prepucavanja. Operativna grupa državnog tužilaštva se sastala svega dva puta u prošloj godini, a javne nesuglasice između vršioca dužnosti Javnog tužioca BiH, ministra sigurnosti i SIPA menadžmenta nastavljaju da potkopavaju strateški napredak u borbi protiv terorizma", navedeno je u izvještaju Stejt Dipartmenta, a prenosi portal Radio Sarajeva.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 12:45:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215341/bih-potencijalni-izvor-terorizma.html
Makedonija, majušna zemlja sa ogromnim problemom Rusije http://www.rtcg.me/vijesti/region/215339/makedonija-majusna-zemlja-sa-ogromnim-problemom-rusije.html Predstojeći referendum u Makedoniji šansa je da ova zemlja krene u transatlanske integracije, međutim Rusija je uporna u namjeri da spriječi novo širenje Alijanse, analizira Vašington post. ]]>

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra glasaju da li će ona promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, čime bi okončali decenijski spor sa susjednom Grčkom i otvorili put za članstvo u EU i NATO, ali taj izbor aktivira još jedan geopolitički dvoboj između Zapada i Rusije koja čini sve što može da potkopa grčko-makedonski sporazum i time blokira novo širenje NATO-a, piše Vašington post.

U uredničkom komentaru pod naslovom "Makedonija, majušna zemlja sa ogromnim problemom Rusije", list navodi da za razliku od zapadnih demokratija koje pokušavaju da pridobiju Makedonce posjetama i govorima, poput američkog ministra odbrane Džima Matisa ili njemačke kancelarke Angele Merkel, Rusija vodi prikrivenu propagandnu kampanju zasipajući društvene mreže lažnim vijestima i pružajući podršku lokalnim ekstremistima koji organizuju proteste.

Podsjećajući na Matisovu izjavu u Skoplju da "nema sumnje" da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspio referendum o promjeni imena, Vašington post piše da operacije Moskve podsjećaju na one koje je ona vodila u SAD, Britaniji i drugim zemljama uoči izbora.

Glavna karakteristika su lažni nalozi na društvenim mrežama sa kojih se šire "otrovne" i evidentno lažne informacije, piše vašingotnski dnevnik i dodaje da je Njujork tajms, pozivajući se na zapadne diplomate, pisao kako se na Fejsbuku svakog dana otvori na desetine novih stranica sa kojih se poziva na bojkot referenduma, a sa nekih i na spaljivanje glasačkih listića.

Takodje se šire laži o policijskim napadima na protivnike promjene imena, dodaje Vašington post i navodi kao primjer da je fotografija jednog poznatog pjevača koga su napali u lokalnom incidentu dijeljena na društvenim mrežama uz tvdnju da je povrijeđen na protestima.

Riješenost režima ruskog predsednika Vladimira Putina da potopi makedonski sporazum, čak i po cijenu narušavanja prijateljskih odnosa sa Grkom je poučna. Makedonija se ne graniči sa Rusijom, ali je sa tri strane okružena članicama NATO-a. Ona ne predstavlja razumnu prijetnju za Rusiju, ali bi njen ulazak u transatlantski savez i evropsku zajednicu pomogao da se stabilizuje istorijski nestabilan kutak Evrope, piše Vašington post.

Kampanja remećenja koju vodi Moskva, još jednom pokazuje da Putin na odnose sa Zapadom gleda u potpunosti kao na pobjedu ili poraz, jer se svaki dobitak za demokratije, ma kako mali, doživljava kao smrtna prijetnja.

Za sada djeluje kao da će otvoreni apeli Zapada biti adut za ruske trikove. Istraživanja pokazuju da referendumski prijedlog prolazi, što će makedonskoj skupštini dati osnovu da usvoji potrebne ustavne promjene. Ali, kakakv god bude ishod, poruka iz Makedonije je jasna: Putin je i dalje riješen da podriva Zapad i njegove institucije kad god i gdje god može, zaključuje Vašington post u uredničkom komentaru.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 12:35:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215339/makedonija-majusna-zemlja-sa-ogromnim-problemom-rusije.html
Sa mnom nema priče o podjeli Kosova http://www.rtcg.me/vijesti/region/215337/sa-mnom-nema-price-o-podjeli-kosova.html Predsjednik Kosova Hašim Tači ponovo tvrdi da će pregovori sa Beogradom uključiti korekciju granica na način da se Preševska dolina priključi Kosovu. ]]>

Prema riječima predsjednika Kosova, takve korekcije su se dešavale i ranije u nekim drugim slučajevima.

"Korekcija se desila i u Slovačkoj i u Republici Češkoj. Desila se i u Holandiji i u Belgiji, prije dvije godine", rekao je Tači, a prenosi "Lajmi".

On je ponovio da je protiv podjele Kosova.

"Ko govori o podeli, razmjeni, 'Republici Srpskoj' - to su srpske ideje. To su ideje SANU. To su ideje države i Vlade Srbije", kaže on, dodajući da zastupa samo interese građana Kosova i Preševske doline.

"Ko želi da priča o podeli, neka ne sijeda sa mnom za sto", kaže Tači, uvjeren da će međunarodne faktore uveriti da podrže taj projekat.

Kaže da je naivan svako ko misli da samo Srbija dobija od dijaloga i ponavlja da su Gazivode, Trepča, sjever Mitrovice resursi i teritorija Kosova i da to ni po koju cijenu neće biti osporeno.

Prema njegovim riječima, veoma ohrabruje stav SAD, a to je, kako kaže, stvorilo mogućnost da se diskutuje o korekciji granica.

"Znam da je bilo različitih mišljenja, da je to lični stav Džona Boltona, ali ono što mogu da vam kažem jeste da je sada stav jasan, i SAD i EU, ali i EP, da se ovaj proces gura naprijed i da se stvaraju mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma, uključujući i korekciju granica. Ovo je šansa koju treba da iskoristimo", navodi Tači.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 12:13:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215337/sa-mnom-nema-price-o-podjeli-kosova.html
Osvanuli grafiti sa fašističkim simbolima http://www.rtcg.me/vijesti/region/215317/osvanuli-grafiti-sa-fasistickim-simbolima.html Nakon što je nedavno u Zagrebu osvanuo ogroman grafit koji slavi Hitlera i naciste, takvi grafiti pojavili su se jutros i u Beogradu. ]]> Studentski park, u centru Beograda, osvanuo je jutros sa kukastim krstovima, ispisanim sprejom na unutrašnjoj strani zida koji ograđuje park.

Slika je najprije osvanula na društvenim mrežama, a nadležni obećavaju da će brzo reagovati.

Igor Ginzberg iz Jevrejske zajednice, kaže da je šokiran činjenicom da su simboli fašizma i nacizma osvanuli u parku u kom se svakog dana igraju djeca.

U tom parku, kako kaže, svakoga dana borave i profesori, učitelji, stariji ljudi koji znaju simboliku tog znaka.

Vjeruje, kako kaže, da oni koji su ga ispisali, ni ne znaju njegovo pravo značenje.

Kako piše portal Index.hr. poruka "Ein Volk ein Reich ein Fuhrer" koja je ispisana u centru Zagreba, na zidu Klinike za traumatologiju u Ulici kralja Držislava, znači "Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa".

Riječ je o paroli nacista koja slavi Hitlera i Treći Rajh, a uz ovaj natpis na zidu su ispisani i svastika i ustaški simbol.

Grafit, kako se navodi, stoji tamo već neko vrijeme, a gradske službe, kao ni Klinika, zasad nijesu pokazale nikakvo interesovanje da ga klone.

Zato je Evropska civilna inicijativa iz Zagreba, poslala prijavu Gradu Zagrebu u kojem traži hitan odgovor.

"Imajući u vidu osnove Ustava Republike Hrvatske, te da narodi Republike Hrvatske ne baštine nacizam i ustaštvo, ne očekujemo ništa manje nego da ovaj sramotni prikaz veličanja totalitarnih režima holokausta bude odmah uklonjen", navodi se u zahtjevu Inicijative.

 

]]>
Fri, 21 Sep 2018 10:16:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215317/osvanuli-grafiti-sa-fasistickim-simbolima.html
Završeno idejno rješenje budućeg aerodroma http://www.rtcg.me/vijesti/region/215312/zavrseno-idejno-rjesenje-buduceg-aerodroma.html Konačno idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma u Bihaću je urađeno i slijedi procedura u vezi sa dobijanjem potrebnih dozvola i druge dokumentacije. ]]>

Ovo je potvrdio Elvedin Sedić, direktor Javnog preduzeća "Aerodrom Bihać", istakavši kako je sada na potezu Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Federacije BiH, pišu Nezavisne novine.

"Mi smo podnijeli zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, a u međuvremenu radićemo na glavnom projektu i cilj nam je da te aktivnosti okončamo do kraja ove godine, kako bismo mogli podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu", rekao je Sedić.

Prema njegovim riječima, plan je da do kraja ove godine započne izgradnja testnog dijela piste i za to postoje sredstva u iznosu od 2,5 miliona maraka, koje je obezbijedila Vlada FBiH.

Sedić ističe da je bitno pronaći strane ulagače koji bi učestvovali u finansiranju ovog projekta po principu javno-privatnog partnerstva.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 09:56:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215312/zavrseno-idejno-rjesenje-buduceg-aerodroma.html
U Zagrebu uskoro misa za ustaške zločince http://www.rtcg.me/vijesti/region/215208/u-zagrebu-uskoro-misa-za-ustaske-zlocince.html U bazilici Srca Isusova u Zagrebu, u ponedjeljak, 24. septembra, održaće se “sveta misa zadušnica” za, kako se kaže u najavi, “35 hrvatskih mučenika, visokih oficira, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH”. ]]>

U saopštenju se navodi da su ti časni mučenici: Artur Gustović, Đuro Grujić, Tomislav Sertić, Ivan Markulj, Ivan Tomašević, Slavko Skoliber, Zvonimir Stimaković, Mirko Gregorić, Bogdan Majetić, Franjo Dolacki, Muhamed Kromić, Antun Nardelli, Julio Fritz, Josip Šolc, Vladimir Metikoš, Rudolf Lukanec, Miroslav Sacher, Ivan Severović, Romuald Manola, Ivan Kurelac, Dragutin Mesić, Rudolf Setz, Mićo Mičić, Zvonimir Jakšić, Vladimir Majer, Petar Sabljak, Anđelko Grabić, Ivan Pojić, Nikola Mikec, Zlatko Šintić, Franjo Džal, Antun Schuh, Hinko Hubl, Julio Niderlender, Dragutin Čanić”.

Pomenuti ustaški generali i oficiri osuđeni su na smrtnu kaznu nakon Drugog svjetskog rata na suđenju u Beogradu zbog zločina koji su počinjeni po njihovim naređenjima.

Tako je general Antun Nardelli komandovao vojnim operacijama ustaških snaga u istočnoj Bosni i Hercegovini, a ostalo je zapamćeno njegovo naređenje svojim vojnicima da "sve što hoda na dvije noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite". Tu je i general Tomislav Sertić koji je vodio operacije klanja Srba u Lici.

U istoj crkvi u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, svake godine održavaju se i mise za Anta Pavelića.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 15:44:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215208/u-zagrebu-uskoro-misa-za-ustaske-zlocince.html
Od 2019. bez granice između Kosova i Albanije http://www.rtcg.me/vijesti/region/215219/od-2019-bez-granice-izmedju-kosova-i-albanije.html Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije, piše prištinski "Zeri". ]]>

Ovaj medij navodi da je ta nada Haradinaja zasnovana na razgovorima i planovima sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

"Zeri" podsjeća da je Haradinaj u jednom intervjuu ranije rekao da je, kada je putovao za Tiranu, pola sata čekao da uđe u Albaniju i pola sata da uđe na Kosovo.

Na konstataciju novinara da "u svim ostalim zemljama EU nema granica, te da su granice ostale samo ruševine prošlosti" i pitanje šta će Priština uraditi da ih ukloni, Haradinaj je rekao da je sa premijerom Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se negdje na prelasku iz jedne godine u drugu, ta granica otvori.

Na insistiranje novinara da kaže da li će to biti u novogodišnjoj noći, Haradinaj je rekao da se nada.

"Nadam se da hoćemo. Konačno. Biće kamera. Biće praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičkog prisustva kontrole", rekao je Haradinaj, prenio je portal "Zeri.info".

]]>
Thu, 20 Sep 2018 14:48:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215219/od-2019-bez-granice-izmedju-kosova-i-albanije.html
Referendum u Makedoniji je ustavan http://www.rtcg.me/vijesti/region/215177/referendum-u-makedoniji-je-ustavan.html Ustavni sud Makedonije danas je odbacio predlog kojim bi se predstojeći referendum zakazan za 30. septembar proglasio neustavnim, javila je agencija MIA. ]]>

Za odbacivanje predloga koji je podnela sudija Elena Goševa glasalo je sedam sudija ustavnog suda, dok je dvoje bilo za.

Sudija Goševa je prethodno predložila da se obustave sve aktivnosti oko održavanja referenduma dok sud ne ocijeni njegovu ustavnost.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti referenduma takođe su podnijeli partija Levica i organizacija Svjetski makedonski kongres.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 08:05:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215177/referendum-u-makedoniji-je-ustavan.html
I Banja Luka je BiH, nećete je nikada cijepati http://www.rtcg.me/vijesti/region/215175/i-banja-luka-je-bih-necete-je-nikada-cijepati.html Banja Luka je, kao i svaki pedalj ove zemlje, Bosna i Hercegovina, poručio je na tribini SDA u Banjaluci, lider te stranke Bakir Izetbegović. ]]>

On je dodao da će se Bošnjaci i sve patriote, diplomatski i na svaki način, boriti protiv podjele BiH.

"Nećete nikada cijepati Bosnu i Hercegovinu i nikada Srebrenica, Kozarac, Brčko i druga mjesta patnje civila neće biti ništa drugo do BiH", izjavio je Izetbegović, odlazeći član Pedsjedništva BiH, u okviru predizborne kampanje svoje partije.

On tvrdi da su sve više zabrinjavajuće destrukcije koje dolaze iz zvanične Banjaluke, kao i riječi i poruke koje se tiču bosanskog jezika, a koje su se svojevremeno koristile samo u vrijeme kampanje, javila je Fena, prenosi B92.

"Te poruke postaju sve tvrđe i opasnije i bojim se da oni, koji se ne libe da puste napolje taj duh separatizma, neće moći da ga vrate nazad. Počeli su i da se ukidaju raniji stavovi Skupštine, koji su se odnosili na Srebrenicu, da se nagrađuju ratni zločinci, štampaju se knjige koje djecu u RS pogrešno usmjeravaju. Sve je to zabrinjavajuće i traži odgovor odavde iz Banjaluke, da im se kaže - ljudi nemojte to raditi. Imamo mi dovoljno prostora u ovoj zemlji i na Balkanu", dodao je Izetbegović, prenosi Fena.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 07:51:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215175/i-banja-luka-je-bih-necete-je-nikada-cijepati.html
Traže oslobađanje Sulejmana Seljimija http://www.rtcg.me/vijesti/region/215143/traze-oslobadjanje-sulejmana-seljimija.html Nekoliko stotina građana protestovalo je danas ispred Palate pravde u Prištini zahtevajući oslobađanje bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg ambasadora Kosova Sulejmana Seljimija. ]]>

Učesnici protesta su isticali da je Seljimi "nezakonito i neopravdano" u zatvoru.

Njegov advokat Tom Gaši je ocijenio da je protivzakonito zadržavanje u zatvoru pet godina bez ikakve sudske presude.

"Prvo su osuđeni na nezakonit način, bez ijednog kredibilnog dokaza, samo da se ispune želje nekoga. Poslije svih žalbi, Vrhovni sud Kosova je poništio u cjelosti sve presude još 11. juna i naložio ponovno suđenje", kazao je Gaši.

Seljimi je uhapšen 24. maja 2013. godine dok je obavljao funkciju ambasadora Kosova u Albaniji. Optužen, a kasnije osuđen na šest godina zatvora za izvršenje ratnih zločina tokom rata na Kosovu 1998. godine u predmetu "Drenica 1".

Vrhovni sud Kosova je sve optužene u predmetima "Drenica 1" i "Drenica 2" vratio na ponovno suđenje.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 18:57:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215143/traze-oslobadjanje-sulejmana-seljimija.html
"Očekuje nas vrela politička jesen na Balkanu" http://www.rtcg.me/vijesti/region/215137/ocekuje-nas-vrela-politicka-jesen-na-balkanu.html Predsjednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocijenila je da se na Balkanu očekuje "vrela politička jesen" . ]]>

Kako je rekla, vrela politička jesen očekuje Balkan zbog spora Makedonije i Grčke oko imena koji treba da bude zaokružen referendumom, kao i normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Joksimović je na otvaranju konferencije "Bezbjednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" u Beogradu rekla da to što je Evropska unija u krizi stvara plodno tle za krizu na Balkanu, ali da je migrantska kriza pokazala da region može biti dio rješenja.

"I 20 godna poslije okončanja kriza i konflikata na Zapadnom Blkanu, mnoga pitanja ni danas nisu riješena. Ne postoji nijedna zemlja Zapadnog Balkana koja nema granične sporove... Između Slovenije i Hrvatske i dan-danas takav izazov imamo uprkos činjenici da su obje zemlje članice EU", rekla je Joksimović.

Ona je ocijenila da je status kvo po pitanju Kosova i Metohije u potpunosti neodrživ, a da se bez jasne podrške svih sila teško može doći do kompromisnog rješenja, koje bi i za Prištinu i za Beograd imalo i pozitivan i negativan ishod.

"Region Zapadnog Balkana se ipak nalazi pred pozitivnom prekretnicom u kojoj će biti pronađena ona rješenja, koja će dopustiti da se ovaj region prije svega ekonomski razvije, jer je to ključ mira i stablnosti", ocijenila je Joksimović.

Konferenciju "Bezbjednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" organizovao je Centar za spoljnu politiku, a učestvovali su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

 

]]>
Wed, 19 Sep 2018 17:50:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215137/ocekuje-nas-vrela-politicka-jesen-na-balkanu.html
Srbija ne mora samo preko Hrvatske ući u EU http://www.rtcg.me/vijesti/region/215108/srbija-ne-mora-samo-preko-hrvatske-uci-u-eu.html Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić reagovao je na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rješavanja otvorenih pitanja. ]]>

"Kao što znate put ka EU ne mora da ide samo preko Hrvatske. Može da ide i preko Mađarske, može i preko Rumunije, Grčke. To je davanje sebi većeg značaja, nego što je realno", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je dodao da je smisao Plenkoviće izjave to da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU ili neće.

"Hrvatska je dio EU, ali svakako EU neće dovoliti da neriješeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja. Kad je Hrvaska ušla u EU preko Slovenije, a da nijeste riješili granični spor, šta ima onda mi da pričamo", kazao je Dačić.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 14:59:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215108/srbija-ne-mora-samo-preko-hrvatske-uci-u-eu.html
Sedamnaestogodišnji migrant izboden nožem http://www.rtcg.me/vijesti/region/215085/sedamnaestogodisnji-migrant-izboden-nozem.html Sedamnaestogodišnji migrant iz Pakistana zadobio je teške tjelesne povrede u obračunu sa sunarodnikom u blizini Đačkog doma u Bihaću, potvrđeno je iz policije Unsko-sanskog kantona. ]]>

Sedamnaestogodišnjak je hospitalizovan, a, kako je saopštila Snežana Galić, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP-a USK-a), druga osoba koja je učestvovala u obračunu je privedena, odnosno lišena slobode.

"Sinoć oko 22 sata službenici koji rade na obezbjeđenju Đačkog doma, gdje su smješteni migranti, obavijestili su policijsku stanicu da je u neposrednoj blizini došlo do fizičkog obračuna i da je povrijeđena jedna osoba", istakla je Galić.

Na mjesto događaja izašli su policijski službenici koji su zatekli jednu osobu s ubodnom ranom u predjelu abdomena.

"Povrijeđena osoba je prevezena u Kantonalnu bolnicu, gdje su joj konstatovane teške tjelesne povrede. Jutros su mi rekli da je van životne opasnosti", izjavila je Galić za AA.

Uviđajem je ustanovljeno da je između dvije osobe iz Pakistana došlo do fizičkog obračuna i da je jedan od njih, upotrebom noža, nanio povrede drugom.

Do fizičkog obračuna došlo je između H. C. (2001.) i L. A. K. (1987.) iz Pakistana.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 12:03:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215085/sedamnaestogodisnji-migrant-izboden-nozem.html
Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba http://www.rtcg.me/vijesti/region/215077/put-srbije-u-eu-vodi-i-preko-zagreba.html Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rješavanja otvorenih pitanja. ]]>


"Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i rješavanja akumuliranih pitanja", rekao je premijer u Saboru, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Hrvoja Zekanovića o rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, među ostalim i ratne odštete.

Plenković je dodao da njegova vlada, kao i prethodne, rade na rješavaju otvorenih pitanja.

On je podsjetio da se o njima razgovaralo prilikom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ali i hrvatskih funkcionera Srbiji.

Što se tiče prava hrvatske manjine u Srbije, Plenković je rekao da se nada da će ona imati status sličan onom koji ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.

Zekanović nije bio zadovoljan odgovorom premijera, rekavši da je njegov utisak da se po pitanju Srbije "ne radi ništa".

"Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a nažalost ne vidim ni O od Orbana", rekao je Zekanović, koji je član ultrakonzervativne stranke Hrast.


]]>
Wed, 19 Sep 2018 11:07:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215077/put-srbije-u-eu-vodi-i-preko-zagreba.html
Vila Jovanke Broz biće prodata ili data u zakup http://www.rtcg.me/vijesti/region/214945/vila-jovanke-broz-bice-prodata-ili-data-u-zakup.html Država Srbija ne može da izdvoji dva i po miliona eura za renoviranje vile u beogradskom naselju Dedinje u kojoj je živela Jovanka Broz, zbog čega će ta vila uskoro biti ili ponuđena na prodaju ili data u zakup nekome ko želi da uloži novac u njeno renoviranje, izjavio je za "Večernje novosti" direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić. ]]>

"Moguće je da neko uzme vilu u zakup na duži period, koji bi opravdao tolika investiciona ulaganja, a da mu se to što je uložio odbija od zakupnine, do polovine vrijednosti nekretnine", kazao je Vorkapić.

On je kazao da je država kao vlasnik slobodna da radi sa vilom u Bulevaru kneza Aleksandra Karađoređevića 75 ono što misli da je najsvrsishodnije.

Postoji nekoliko zemalja koje traže baš ovakve objekte za potrebe svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava, bilo u zakup, bilo da ih kupe, kazao je on.

Nekadašnji dom Jovanke Broz u nadležnosti je Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koja brine o tekućem održavanju i fizičko-tehničkom obezbjeđenju, pišu Večernje novosti.

Kuća je bila zaključana, kako navode, od smrti Jovanke Broz 2013. godine do ove godine, dok je trajao ostavinski postupak.

List navodi da su njene lične stvari - nakit, odjeća, fotografije, ulja na platnu, kao i državni namještaj i umjetnine uskladištene na drugom mjestu kako ne bi propadale.

"Kuća od 750 kvadratnih metara u izuzetno je lošem stanju", piše list.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 17:49:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/214945/vila-jovanke-broz-bice-prodata-ili-data-u-zakup.html
EU jača podršku medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu http://www.rtcg.me/vijesti/region/214998/eu-jaca-podrsku-medijskim-slobodama-na-zapadnom-balkanu.html EU je povećala podršku slobodi i razvoju medija na Zapadnom Balkanu a fokus je na odgovornosti medija, finansiranju, izgradnji kapaciteta, regionalnoj saradnji i mladim novinarima, potvrdila je EU danas u Skoplju na konferenciji "Dani medija: EU-Zapadni Balkan" ]]>

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je na dvodnevenoj konferenciji koja se završava danas da je zaštita osnovnih prava, kao što je sloboda medija, od ključnog značaja za napredak regiona na putu ka EU.

Han je kazao, kako je saopštila Evorpska komisija, da je nova strategija EU za Zapadni Balkan unijela novu dinamiku u EU integracije regiona, ali da se ne vidi veći napredak u oblasti slobode medija.

"Kako bi podstakli napredak na tom planu, ove godine je akcenat Dana medija na obrazovanju i obuci mladih novinara i unaprijeđenju medijske pismenosti, podsticanju pomirenja i podršku nezavisnosti, zaštiti i ekonomskoj održivosti na medijskoj sceni", istakao je Han.

Sloboda medija je, kako se ističe, jedan od osnovnih principa EU i dio je političkih kriterijuma za ulazak u EU.

Komisija je saopštila da je EU ojačala podršku nezavisnim medijima u regionu i povećala pomoć mladim novinarima kroz regionalne inicijative.Cilj tih inicijativa je da se olakša obrazovanje, omogući profesionalna obuka medijskih operatera i unaprijedi medijska i digitalna pismenost mladih.

Pored toga, novi programi će ohrabriti razmjenu u regionu i sa EU, izgradnju kapaciteta za sprječavanje prijetnji i napada na novinare, ojačati sudsku ekspertizu i podstaći održive modele finansiranja medija.

Za period 2014-2020. EU je razvila dugoročni, strateški pristup podrške slobodi medija na Zapadnom Balkanu.

Među regionalnim programima u toj oblasti, koji su u toku, je program obuke radi unaprijeđenja kvaliteta i profesionalizma novinarstva u vrijednosti od dva miliona eura koji, kako se očekuje, treba da bude potpisan prije kraja godine.

Drugi program se odnosi na jačanje sudske ekspertize i sprovodi se u partnerstvu sa Savjetom Evrope a vrijednost mu je 2,5 miliona eura.

Još 1,5 miliona eura predviđeno je za program izgradnje povjerenja u medije koji se sprovodi u partnertstvu sa UNESCO-m a sa 1,2 miliona EU će pomoći izgradnju kapaciteta novinarskih organizacija.

Takođe se direktnim grantom Evropskoj fondaciji za demokratiju od četiri miliona eura podržavaju ciljani mediji a tu je i program tehničke pomoći od 1,5 miliona za javne medijske servise na Zapadnom Balkanu.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 14:24:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/214998/eu-jaca-podrsku-medijskim-slobodama-na-zapadnom-balkanu.html
Zaev ponovio: Nema dokaza o ruskom uticaju http://www.rtcg.me/vijesti/region/214981/zaev-ponovio-nema-dokaza-o-ruskom-uticaju.html Makedonski premijer Zoran Zaev ponovio je danas da nema dokaze da Rusija ima uticaj na predstojeći referendum, iako ta zemlja nije srećna proširenjem NATO na Makedoniju. ]]>

"Činjenice govore da nemamo dokaze i argumente da Rusija ima neki uticaj na referendum. Tačno je da Rusija nije srećna proširennjem NATO na Makedoniju i to javno komentarišu, ali nema ništa protiv proširenja EU na cijeli Zapadni Balkan", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU Johanesom Hanom.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uslov za članstvo u EU i NATO.

Zaev je ponovio da za građane Makedonije ne postoji druga alternativa osim NATO i EU, dodajući da Makedonija želi da gradi prijateljstvo sa svim zemljama, uključujući i Rusku Federaciju.

On je izrazio nadu da će svi prijatelji Makedonije omogućiti da 30. spetembra građani slobodno glasaju i da iskoriste svoje demokratsko pravo, bez toga da dozvole bilo kakav uticaj spolja.

"Ovo je istorijska odluka koju sami moramo da donesemo. Naši prijatelji su tu da nas ohrabre, da nas motivišu, da nam garajtuju budućnost i saradnju, ali je to naša odluka", rekao je Zaev.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:01:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/214981/zaev-ponovio-nema-dokaza-o-ruskom-uticaju.html
Početak skrininga za Makedoniju naredne sedmice http://www.rtcg.me/vijesti/region/214966/pocetak-skrininga-za-makedoniju-naredne-sedmice.html Komesar za proširenje EU Johanes Han i makedonski premijer Zoran Zaev najavili su danas u Skoplju da će naredne sedmice početi pripreme za pristupne pregovore Makedonije. ]]>

"Naredne sedmice imamo važan sastanak u Briselu koji će označtiti početak skrininga, odnosno početak pripremnih aktivnosti za pregovore. Mislim da smo na početku jednog važnog procesa", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevom.

On je rekao da nije riječ samo o pravnim odredbama, već i o stvarima koji imaju očigledan uticaj na svakodnevni život građana Makedonije, kao što su kvalitetan vazduh, kvalitetni prehrambeni proizvodi, zdravstvo, obrazovanje.

Zaev je rekao da će 27. septembra početi skrining koji je uvod u početak pregovora o članstvu u EU u junu naredne godine.

"Već pravimo važne reforme, a do juna 2019. ćemo pokazati dvostruko više konkretnih reformskih pokreta u ključnim oblastima, kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije, reforma javne uprave i obavještajnih službi", rekao je on.

Zaev je naveo da će najvažniji korak ka EU napraviti građani 30. septembra na referendumu o imenu države, davanjem podrške dogovoru s Grčkom koji je osnovni uslov za evrointegracije.

Han je ocijenio da građani Makedonije 30. septembra imaju jedinstvenu priliku da odrede svoju budućnost, koja se pruža jednom u životu.

"Referendum je jedinstvena mogućnost da se donese odluka s dalekosežnim posljedicama. Ta odluka će imati uticaj na građane, njihovu djecu u generacijama koje još nijesu rođene", rekao je evrokomesar za proširenje.

Han je pozvao Makedonce da se informišu i izađu na referendum, ponavljajući da dogovor s Grčkom ima snažnu podršku međunarodne zajednice i da je čuvar te zemlje i njenih evroatlantskih perspektiva.

Han je rekao da i danas, nažalost, tu zemlju mora da nazove BJRM, iako mu se ta skraćenica ne dopada, ali da ima želju da je u budućnosti zove Sjeverna Makedonija, ako mu to njeni građani omoguće.

"Na vama ostaje da to riješite 30. septembra. Vrata EU su otvorena, ali vi rješavate da li ćete iskoristiti tu mogućnost. Nema vremena za gubljenje", rekao je Han.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uslov za članstvo u EU i NATO.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 11:35:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/214966/pocetak-skrininga-za-makedoniju-naredne-sedmice.html
Uhapšen Crnogorac sa 34 kg marihuane http://www.rtcg.me/vijesti/region/214967/uhapsen-crnogorac-sa-34-kg-marihuane.html Beogradska policija je zaplijenila nešto više od 34 kilograma marihuane i uhapsila crnogorskog državljanina Z. M. (43), zbog sumnje da se bavio trgovinom drogom. ]]>

U saopštenju policije se navodi da je marihuana upakovana u 41 paket pronađen u izmijenjenim, već postojećim konstrukcionim šupljinama u "reno laguni" koji je osumnjičeni vozio.

Z. M. je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 11:26:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/214967/uhapsen-crnogorac-sa-34-kg-marihuane.html