RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Vijesti https://www.rtcg.me/vijesti/rss.html Vijesti me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Vijesti https://www.rtcg.me/vijesti/rss.html "Dijelim utisak građana da je RTCG osvježena" https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336076/dijelim-utisak-gradjana-da-je-rtcg-osvjezena.html Član Savjeta RTCG Filip Lazović ocijenio je da je prenos ustoličenja episkopa Metodija na Parlamentarnom kanalu TVCG u nadležnosti uredničkom tima, te da su oni donijelu takvu odluku. On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da ne vidi argument zbog čega bi neko smatrao da je prenosom takvog događaja na tom kanalu došlo do neke zloupotrebe.

"Mislim da je to odluka menadžmenta da svojom pažnjom uvaži neki događaj i to je za mene jasno", rekao je Lazović.

Rekao je i da dijeli utiske sa značajnim dijelom građana da je Radio-televizija Crne Gore osvježena, i da imamo neku novu vrijednost.

"Drago mi je ako sam i na najmanji način doprinio tome. Što se tiče programske šeme, vjerujem da ćemo biti saglasni da imamo unapređenje, a ono što bih ja, kao neko ko dolazi iz Unije poslodavaca volio, da se u fokus građana i javnosti više stavljaju socijalne i ekonomske teme", rekao je Lazović.

]]>
28.09.2021T09:37:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336076/dijelim-utisak-gradjana-da-je-rtcg-osvjezena.html
Kreditno-garantni fond za pomoć privrednicima https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336038/kreditno-garantni-fond-za-pomoc-privrednicima.html Predlog Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) je osnivanje Kreditno-garantnog fonda kako bi privrednici brže dolazili do povoljnijih kredita, kazao je pravni savjetnik za socijalni dijalog u Uniji poslodavaca i član Savjeta RTCG Filip Lazović. "Kreditno-garantni fond bi bio mehanizam države koji će omogućiti da se zaduže, prije svega, oni koji imajundobre biznis ideja koji bi željeli da postanu preduzetnici a i oni koji već posloju ali nijesu dovoljno potentni u obezbjeđivanju adekvatnog koleterala za ta sredstva koja žele da uzmu i onda država, do određenog nivoa, garantuje da će taj privrednik vratiti novac", pojasnio je Lazović gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore.

Istakao je da je to važno jer su se banke tokom pandemije koronavirusa malo teže emituju novac građanima i privredi.

"Onda dolazite u situaciju da ako vam je potreban novac uslovi su zahtjevni na koje ne mogu adekvatno da odgovori značaj broj privrednika. Na taj način gubi se mogućnost da se kreditno zadužite", rekao je Lazović.

Naveo je da je velika neizvjesnost od kad traje epidemija, posebno kod privrednika koji žele da prošire svoje kapacitete ili povećaju broj zaposlenih.

"Vrlo je teško sada se odlučiti za takav potez jer niko ne može da garantuje kada će se pandenija završiti i onda imamo, tako da kažem uštogljenost kapitala koji ne želi da ulazi u rizike", kazao je Lazović.

On je kazao da je ljetnja turistička sezona bila neočekivana dobra, ali je upozorio na probleme i barijere sa kojim su se susretali privrednici.

"Najčešće na što nam ukazuju privrednicu je siva ekonomija. Tapkođe, iako imamo veliki broj nezaposlenih, poslodavci se žale da ne mogu da nađu adekvatnu radnu snagu, što je svojevrsni paradoks. Potrebno je raditi pretkvalifkaciju, stvarati kadar koji može da opsluži turističku sezonu", naveo je Lazović.

Ističe da se mora uvažiti činjenica da je u toku pandemija i da su ljudski životi najvažniji, ali da su poslije zdravlja najvažnije ekonomske aktivnosti.

"Na kraju krajeva, od toga živimo, od toga se puni budžet", rekao je sagovornik Radija Crne Gore.

Pandemija ogolila probleme privrede

Najveći problem privrednicima tokom pandemije bio je pad prometa, a, kako je kazao, subvencija na zarade je bila mjera pomoći koja im je najviše značila.

Lazović je istakao da pandemija koronavirusa ogolila sve probleme crnogorske privrede.

"Budžetski prilivi su na zadovoljavajućem nivou, ali vrlo je važno napomenuti da je situacija u privredi nije posljedica koronavirusa. Pandemija dolazi kao finalni udarac. Ogromni su problemi u privredi, veliki broj preduzeća sa blokiranim računima, siva ekonomija", naglasio je Lazović.

On je naveo da je preko 80 odsto privrednih subjekata nije imalo novčane zalihe koje bi mogli da upotrijebe u slučajevima kao što je ova pandemija.

]]>
28.09.2021T09:34:00 +0100 Ekonomija https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336038/kreditno-garantni-fond-za-pomoc-privrednicima.html
"U mandatu nove vlade dizel i bezolovni skuplji 25%" https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336075/u-mandatu-nove-vlade-dizel-i-bezolovni-skuplji-25.html Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša saopštio je kako su dizel i bezolovni, od početka rada nove Vlade Crne Gore, poskupili za 25 odsto u odnosu na decembar 2020. godine. "Prevedno u cente, litar bezolovnog je skuplji za 28 centi, a dizela za 25 centi u odnosu na decembar 2020. godine", podsjeća Mugoša.

On navodi da poslije ko zna više kojeg poskupljenja goriva od decembra 2020, nije naodmet još jednom se podsjetiti što su, kako je rekao, partije sadašnje vlasti govorile o poskupljenju goriva dok su bile u opoziciji.

U tom smislu, ukazao je na saopštenja u kojima su svojevremeno tada opozicione URA, SNP i Demokrate kritikovale Vladu zbog poskupljenja goriva i navodile da je to "udar na građane zbog čega su potrebni izbori", da je to "posljedica neodgovorne vlasti" i "da Vlada zbog budžetskih rupa sprječava pravično smanjenje cijena goriva, a nema ni volju, ni znanje da reformiše akciznu politiku kako bi smanjila troškove poslovanja privrede i rasteretila građane".

"Ono što posebno brine je i činjenica da rast cijena goriva utiče na rast cijena roba i usluga, a svjedoci smo da su značajno porasle cijene životnih namirnica, što sve predstavlja ozbiljan udar na ionako slab standard značajnog broja građana”, istakao je Mugoša.

On ukazuje da se nažalost malo diskutuje o temama koje svakodnevno pogađaju “običnog” građanina, jer su iste očigledno za mnoge donosioce odluka manje važne od onih kojima se od političke pravi pozorišna scena.

“Razlog vjerujem leži u činjenici da su podaci koji se odnose na rast broja nezaposlenih, rast cijena raznih roba i usluga, rast nelikvodnosti privrede i dr. prilično zabrinjavajući, zbog čega vjerovatno mnogima nije politički oportuno da se o tome priča, pa se fokus javnosti namjerno usmjerava na standardne teme prebrojavanja građana po brojnim osnovama i ko zna kojeg čina tragikomične predstave o (re)konstrukciji Vlade”, zaključuje Mugoša.

]]>
28.09.2021T09:23:00 +0100 Ekonomija https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336075/u-mandatu-nove-vlade-dizel-i-bezolovni-skuplji-25.html
Vojska Srbije podigla stepen borbene gotovosti https://www.rtcg.me/vijesti/region/336074/vojska-srbije-podigla-stepen-borbene-gotovosti.html Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je vojska po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u cijeloj kopnenoj zoni bezbjednosti duž granice sa Kosovom "ali da nije ušla nigdje gdje ne treba da uđe".
Stefanović je za Televiziju Pink rekao da je vojska "spremna da brani svoj narod", i da je podizanje borbene gotovosti i njeno prisustvo duž linije sa Kosovom "prije svega preventivan mehanizam".

"Na našoj teritoriji imamo pravo da raspoređujemo, niko nam neće govoriti šta da radimo, to je naša suverena odluka. Ne kršimo nijedan međunarodni sporazum, vojska nije ušla nigdje gdje ne treba da uđe", rekao je Stefanović.

On je saopštio da je podizanje borbene gotovosti u cijeloj Kopnenoj zoni bezbjednosti dalo efekte i ohrabrilo narod da se neće dozvoliti "da ih bilo ko ubija", ali i da je pokazalo da je Srbija dovoljno uzdržana i da neće praviti incidente.

]]>
28.09.2021T09:16:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/336074/vojska-srbije-podigla-stepen-borbene-gotovosti.html
Rožajac osumnjičen za dvije teške krađe https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/336072/rozajac-osumnjicen-za-dvije-teske-kradje.html Policija je u Rožajama rasvijetlila je dvije teške krađe, a protiv osumnjičenog P.M. (23) podnijeta je krivična prijava. "Policija je u Rožajama rasvijetlila dva krivična djela teška krađa. Sumnja se da je ova djela izvršio P.M. (23) iz Rožaja", saopštila je policija.

Protiv njega je podnijeta krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da je otuđio određenu količinu alata i motornih testera u dva navrata, u julu i u septembru, od dva oštećena lica.

]]>
28.09.2021T09:00:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/336072/rozajac-osumnjicen-za-dvije-teske-kradje.html
Treća proba Pjongjanga ovog mjeseca https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/336068/treca-proba-pjongjanga-ovog-mjeseca.html Sjeverna Koreja ispalila je danas raketu kratkog dometa u more istočno od obale, saopštila je južnokorejska vojska. Raketa je ispaljena sat prije nego što je ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Kim Song govorio o "legitimnom pravu" svoje zemlje da testira oružja pred "neprijateljskom politikom" Vašingtona i Seula.

Kako navodi vojska Južne Koreje, raketa je ispaljena iz sjeverne provincije Jagang.

Portparol japanskog ministarstva odbrane, koji je zatražio da ostane anoniman, izjavio je da se čini da je riječ o "balističkoj raketi".

To je treća raketa koju je Pjongjang ispalio ovog mjeseca. Prva je bila krstareća raketa velikog dometa, a druga balistička, kratkog dometa.

Američka vojska je saopštila da je procijenila da lansiranje nije prijetnja po SAD niti po američke saveznike, ali je ocijenila da naglašava "destabilizujući uticaj programa nedozvoljenog naoružanja".

U saopštenju američke indo-pacifičke vojne komande navodi se da "posvećenost SAD odbrani Južne Koreje i Japana ostaje nepokolebljiva".

]]>
28.09.2021T08:27:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/336068/treca-proba-pjongjanga-ovog-mjeseca.html
Zajedno protiv hibridnih i sajber prijetnji u regionu https://www.rtcg.me/vijesti/politika/336066/zajedno-protiv-hibridnih-i-sajber-prijetnji-u-regionu.html Ministarka odbrane Olivera Injac kazala je da bi sve zemlje Jugoistočne Evrope trebalo zajedno i kontinuirano da rade na poboljšanju nacionalnih sposobnosti za sajber odbranu. Injac je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, govorila danas na otvaranju naprednog kursa "Jačanje otpornosti sajber odbrane Jugoistočne Evrope prema hibridnim prijetnjama", organizovanog od strane Vojne akademije "General Mihailo Apostolski" iz Sjeverne Makedonije, u saradnji sa NATO programom Nauka za mir i bezbjednost.

Istakla je značaj ovog događaja za region Jugoistočne Evrope, te izrazila poštovanje prema inicijativi za kreiranje obuke na ovu temu, koja ima za cilj podizanje svijesti i sposobnosti u našem regionu.

"Sve regionalne inicijative su više nego dobrodošle, posebno u cilju izgradnje povjerenja i optimizacije resursa i napora u oblasti sajber odbrane", istakla je Injac.

Sve zemlje regiona JIE, kako je saopšteno, izložene su različitim vrstama hibridnih prijetnji u sajber prostoru i potrebno je kontinuirano raditi na poboljšanju nacionalnih sposobnosti za sajber odbranu.

Injac je kazala da se od vladinih institucija očekuje da sprovedu potrebna ulaganja za upravljanje sve složenijom digitalnom infrastrukturom, i da je to jedan od glavnih izazova za male zemlje i zemlje u razvoju.

"Za Crnu Goru, kao malu zemlju koja je postala članica NATO prije četiri godine, prioritet je razvoj kritične infrastrukture i paralelno poboljšanje kapaciteta za zaštitu infrastrukture. Značajan izazov za sve zemlje JIE je rukovođenje stručnjacima i timovima za sajber odbranu, koji mogu biti u stanju da zaštite infrastrukturu i budu spremni za brzo reagovanje na nove prijetnje", naglasila je Injac.

Ona je posebno istakla značaj regionalne i drugih oblika međunarodne saradnje, kao i jačanje kolektivnog odgovora na prijetnje.

To, prije svega znači izgradnju povjerenja, što će doprinijeti definisanju kolektivnog okvira za jačanje sajber odbrane od hibridnih pretnji.

Ministarka je kazala da to nameće aktivnosti razmjene informacija, zajedničko obrazovanje i programe podizanja svijesti o sajber i hibridnim prijetnjama na svim nivoima.

"Svaki zajednički napor doprinijeće smanjenju intenziteta hibridnih i sajber prijetnji u regionu. Verujem da je to u najboljem interesu svih", zaključila je Injac.

Pored ministarke Injac, na otvaranju je govorila i ministarka odbrane R. Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, kao i dr Deniz Beten, savjetnica za partnersku saradnju i NATO program Nauka za mir i bezbjednost.

]]>
28.09.2021T07:52:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/336066/zajedno-protiv-hibridnih-i-sajber-prijetnji-u-regionu.html
Korona pojačala sivu ekonomiju, nelikvidnost... https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336065/korona-pojacala-sivu-ekonomiju-nelikvidnost.html Predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić ocijenila je da je pandemija korona virusa uticala na privrednu aktivnost, ali i izazove u poslovanju koji su dodatno došli do izražaja, poput sive ekonomije, nelojalne konkurencije, nelikvidnosti privrede... Ona je u Jutarnjem programu TVCG podsjetila da je prethodna godina u znaku uticaja pandemije na ekonomsku aktivnost, što je dovelo do pada BDP-a od 15,3 odsto.

"U ovoj godini, na globalnom nivou, krenula je masovna imunizacija, što je omogućilo popuštanje epidemioloških mjera i oporavak ekonomije. Nakon pada u prvom kvartalu od 6,4 odsto, u drugom kvartalu imamo oporavak koji je na nivou od 19 procenata", rekla je Drakić, navodeći da se sektor turizma najbrže oporavljao.

Drakić je podsjetila da smo u prvoj polovini godine, u odnosu na 2020. godinu, imali rast broja turista za 88 odsto, odnosno dolazaka za 111 procenata.

I dalje, kaže ona, imamo značajnu stopu nezaposlenosti koja je na kraju avgusta bila 23,3 odsto, što je 5,5 odsto više u odnosu na avgust 2020, odnosno 8,5 odsto u odnosu na osmi mjesec 2019.

Ukazala je na značaj diverzifikacije privredne aktivnosti i oslanjanje na one sektori koji mogu biti otpornji na krizu: "Tu prije svega mislim na održivu poljoprivredu, sektor energetike, i na one industrijske sektore u kojima možemo imati prednosti, a to su proizvodnja od drveta, građevinskog materijala..."

 

]]>
28.09.2021T07:43:00 +0100 Ekonomija https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336065/korona-pojacala-sivu-ekonomiju-nelikvidnost.html
Za manjine u vladi, ali ne i manjinsku vladu https://www.rtcg.me/vijesti/politika/336064/za-manjine-u-vladi-ali-ne-i-manjinsku-vladu.html Za poslanike vlasti učešće manjina u rekonstruisanoj Vladi očekivano je i poželjno, ali ne i manjinska vlada. Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao je da je koncept manjinske vlade kao izlaz iz aktuelne političke krize potpuno nerealan.

"To je potpuno nerealno očekivanje, ali i jedno nesvakidašnje ponašanje onih koji su učestvovali u vlasti Mila Đukanovića. DF će raditi u Vladi koja ne uključuje Demokratsku partiju socijalista (DPS), a takav izbor je neophodan da naprave i oni koji treba da shvate da se desio 30. avgust prošle godine. Tada smo, nakon 30 godina, oslobodili Crnu Goru jedne diktature i zato vjerujem da niko nema pravo da nas vraća unazad" kazao je Vučurović za Dan.

Ponavlja i da su i u DF-u od početka smatrali da je dobro da manjine budu u Vladi.

"Mi smo, inače, zbog prevazilaženja podjela u Crnoj Gori, prema BS-u bili korektni i pozivali na jednu vrstu pomirenja, a i dalje smatramo da je dobro da manjine budu dio rekonstruisane Vlade, a ne da ovakvim izjavama provociraju ljude koji su glasali za promjene. Upravo je ovakva izjava provokacija, i to ne samo partijska nego i provokacija usmjerena prema narodu koji je godinama trpio torturu, a sad treba ponovo da bude izložen maltretiranju, ovoga puta od neke fantomske manjinske vlade", kaže Vučurović.

Prethodno je iz Bošnjačke stranke poručeno da je koncept manjinske vlade, kroz okupljanje svih proevropskih snaga, veoma dobar izlaz iz političke krize.

Lider BS-a Ervin Ibrahimović smatra da sadašnja vlada nije u stanju da očuva multietnički sklad.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović kazao je za Dan da se ovih dana u javnosti plasiraju različita očekivanja i želje u vezi sa budućom strukturom Vlade.

"Više puta smo istakli da će postojeća Vlada trajati do 2024. godine, kao i da ona može biti rekonstruisana i osvježavana, ali nikako na način koji podrazumijeva, u bilo kakvim naznakama, učešće DPS-a", kaže Martinović.

]]>
28.09.2021T07:27:00 +0100 Politika https://www.rtcg.me/vijesti/politika/336064/za-manjine-u-vladi-ali-ne-i-manjinsku-vladu.html
SDT provjerava poslovanje Nacionalnih parkova https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/336063/sdt-provjerava-poslovanje-nacionalnih-parkova.html Po nalogu Specijalnog državnog tužilašta inspektori za borbu protiv privrednog kriminala, prošle sedmice provjeravali su poslovanje Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, odakle su izuzeli određenu dokumentaciju radi provjere, saznaju Dnevne. Kako je potvrđeno iz SDT-a, otvoren je izviđaj u vezi sa sumnjivim radnjama u ovom preduzeću.

“Povodom Vaših pitanja obavještavam Vas da je u navedenom predmetu izviđaj u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, saopštili su Dnevnim iz SDT-a.

Podsjećamo, ranije ove godine je već otvoren izviđaj zbog sumnji o partijskom zapošljavanju.

Doskorašnja predsjednica Upravnog odbora Nacionalnih parkova Marina Jočić je odlukom Vlade krajem jula ove godine smijenjena sa funkcije koju je pokrivala skoro osam mjeseci.

 

]]>
28.09.2021T07:16:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/336063/sdt-provjerava-poslovanje-nacionalnih-parkova.html
Građani u bankama drže 1,3 milijarde eura https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336062/gradjani-u-bankama-drze-13-milijarde-eura.html Crnogorski građani su na kraju jula u bankama držali 1,3 milijarde eura, što je 34 odsto ukupnih depozita u sistemu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).998i Štednja građana porasla je 1,8 odsto u odnosu na jun, dok je na godišnjem nivou zabilježila rast od 5,5 odsto. Depoziti po viđenju, odnosno oni koji se mogu povući iz banke u svakom trenutku, činili su 65,2 odsto štednje građana, dok se 34,8 odsto odnosilo na oročene depozite.

Ukupni depoziti u bankama na kraju jula su bili 3,82 milijarde eura, što je rast od jedan odsto na mjesečnom nivou, odnosno 1,2 odsto za godinu.

Depoziti po viđenju činili su 74 odsto ukupnih, a oročeni depoziti 24,1 odsto. Preostalih 1,9 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

"U strukturi ukupnih oročenih depozita najveće učešće imali su depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine 47,9 odsto i od jedne do tri godine 32,7 odsto", navodi se u Biltenu CBCG.

Rast kamata

Banke su na kraju jula odobrile ukupno 3,4 milijarde eura kredita, što je rast od 3,1 odsto na mjesečnom nivou. U odnosu na jul 2020. odobreno je 7,3 odsto više kredita.

"Po osnovu kredita, banke su najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 75,6 odsto", kaže se u dokumentu vrhovne monetarne institucije.

Prosječna ponderisana nominalna kamata po kojoj su banke u julu odobravale kredite bila je 4,87 odsto i za godinu je porasla 0,17 procentnih poena. Nešto manje porasla je prosječna ponderisana efektivna kamata koja je iznosila 5,38 odsto, što je 0,13 procentnih poena više u odnosu na jul prošle godine.

Dobra likvidnost

Ukupan kapital banaka na kraju jula bio je 620,6 miliona eura, 1,1 odsto više na mjesečnom i godišnjem nivou.

Bilansna suma banaka iznosila je 4,9 milijardi eura i bilježi rast od 9,2 odsto za godinu.

]]>
28.09.2021T07:07:00 +0100 Ekonomija https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336062/gradjani-u-bankama-drze-13-milijarde-eura.html
Korona ponovo odgodila HPV vakcinaciju https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336060/korona-ponovo-odgodila-hpv-vakcinaciju.html Vakcinacija protiv infekcija izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) neće početi na jesen, kako je ranije najavljeno, zbog velikog opterećenja zdravstvenog sistema usljed pandemije COVID-19, saopšteno je Dnevnim iz Ministarstva zdravlja. Naime, pripreme za početak vakcinacije u planu su do kraja ove godine, dok je u planu nabavki vakcina za 2022. godinu definisano da vakcinacija započne u septembru 2022.

Do odlaganja početka HPV vakcinacije, podsjećanja radi, došlo je i prošle godine, kada je za nabavku ovih vakcina budžetom bilo planirano 700.000 eura, ali je taj novac preusmjeren za urgentnu nabavku medicinske zaštitne opreme i vakcine protiv sezonskog gripa.

“Planirano je da se sa određenim aktivnostima u cilju započinjanja vakcinacije krene već do kraja ove godine, kada se planira prvi krug edukacije roditelja djevojčica ciljnog uzrasta za HPV vakcinaciju. Edukacija će se nastaviti i tokom prvih mjeseci 2022. godine kada je planiran nastavak edukacije među roditeljima, doedukacija zdravstvenih radnika, jačanje sistema nadzora nad neželjenim događajima (farmakovigilanca), procjena i jačanje kapaciteta hladnog lanca, aktivnosti koje će se raditi kroz kampanju i promociju. U planu nabavki vakcina za 2022. godinu definisano je da vakcinacija započne u septembru 2022. godine. Do tada treba da se završe sve neophodne aktivnosti u cilju adekvatne pripreme kako bismo početak vakcinacije dočekali što spremniji”, naglašavaju iz kabineta ministarke Jelene Borovinić-Bojović.

Podsjećamo, iz Ministarstva zdravlja je u maju ove godine saopšteno medijima da će vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, koji izaziva kancer grlića materice, početi na jesen u Crnoj Gori.

Tada je revakcinacija bila predviđena za narednu godinu, kao i da se vakcinacija, prema strategiji, sprovodi kod djevojčica sa navršenih najmanje devet godina života, odnosno u četvrtom razredu osnovne škole.

Iz Ministarstva ipak naglašavaju da se rezultati HPV vakcinacije u svakom slučaju mogu očekivati tek za deset i više godina, te ističu značaj skrining programa, koji se već sprovodi na nacionalnom nivou od 1. februara 2018. godine (u Podgorici se sprovodi od 2016. godine).

“Napominjemo da je HPV vakcinacija ulaganje u budućnost zdravlja naše djece u pravom smislu te riječi, te da je potrebno sistemski, kontinuirano i strpljivo sprovoditi vakcinaciju i da se rezultati u prevenciji karcinoma grlića materice kroz sprovođenje vakcinacije očelcuj u tek za deset i više godina. Dotada, bićeposebno naglašen značaj sprovođenj a skrininga, kao i savjetovanja mladih u cilju pr evencij e raka grlića materice”, dodaju iz Ministarstva zdravlja.

 

]]>
28.09.2021T06:49:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336060/korona-ponovo-odgodila-hpv-vakcinaciju.html
Hrvatska poziva na deeskalaciju u reigonu https://www.rtcg.me/vijesti/region/336059/hrvatska-poziva-na-deeskalaciju-u-reigonu.html Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao na zdrav razum i deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova. On je to rekao odgovarajući na pitanje kako komentariše razvoj tenzija na Kosovu i Crnoj Gori, i ''ultimatum predsjednika Srbije Aleksandra Vučića NATO-u'', prenijela je Hina.

Plenković je novinarima poslije sjednice Predsjedništva, Nacionalnog savjeta i saborskog Kluba HDZ-a rekao da po tom pitanju Hrvatska uvijek šalje poruke u cilju ''smirivanja tenzija i nedoprinošenju rasta napetosti''.

Hrvatski premijer je istakao da je Hrvatska sigurna zemlja i poručio kako "osluškujemo i imamo otvorene oči" na sve što se zbiva u susjedstvu.

"Hrvatska je, kao što je i bila naša poruka prije godinu i tri mjeseca, sigurna zemlja. To je ono što je najvažnije i to se u konačnici u najvećoj mogućoj meri reflektuje i na naš međunarodni položaj", rekao je Plenković novinarima upitan za komentar izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u kojem se navode ''opasnosti od jačanja velikosrpskog ekstremizma, jačanja radikalizma i sve češćih hakerskih napada''.

]]>
28.09.2021T06:43:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/336059/hrvatska-poziva-na-deeskalaciju-u-reigonu.html
Eurodizel skuplji tri, a lož ulje dva centa https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/335999/eurodizel-skuplji-tri-a-loz-ulje-dva-centa.html Eurodizel i lož ulje poskupilo je od ponoći tri, odnosno dva centa, dok se cijene benzina nijesu mijenjale, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. Cijena eurodizela će u narednih 15 dana iznositi 1,24 eura, a lož ulja 1,21 eura.

Cijene eurosupera 95 i 98 ostaće nepromijenjene na 1,39 eura, odnosno 1,43 eura.

Posljednje promjene goriva bile su 14. septembra, kada su sve vrste goriva poskupile dva do četiri centa.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 11. oktobra, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 12. oktobra.

]]>
28.09.2021T06:37:00 +0100 Ekonomija https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/335999/eurodizel-skuplji-tri-a-loz-ulje-dva-centa.html
Kiša mjestimično, do 28 stepeni https://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/336031/kisa-mjestimicno-do-28-stepeni.html U Crnoj gori danas će biti promjenljivo do pretežno oblačno, mjestimično kiša ili pljusak sa grmljavinom. Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju navode da će najviša dnevna temperatura biti od 16 do 28 stepeni.

Na jugu manje uslova za padavine, a očekuju se i sunčani periodi. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, krajem dana i tokom noći sjeverni, ponegdje umjeren do pojačan.

Jutarnja temperatura vazduha od 8 do 19, najviša dnevna od 16 do 28 stepeni.

Podgorica: Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, uz mogućnost kratkotrajne kiše. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha oko 18, najviša dnevna do 27 stepeni.

]]>
28.09.2021T06:31:00 +0100 Servisne informacije https://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/336031/kisa-mjestimicno-do-28-stepeni.html
Oštećen avion Vlade Crne Gore https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/336058/ostecen-avion-vlade-crne-gore.html Avion Vlade Crne Gore oštećen je noćas na Aerodromu Podgorica. U incidentu, koji se dogodio oko 22 sata, nije bilo povrijeđenih, saznaje Portal RTCG. Neposredno prije incidenta, iz aviona su izašli državni funkcioneri i članovi delegacije.

Avionom je putovala delegacija koju je predvodio predsjednik Skupstine Crne Gore Aleksa Bečić.

Na Vladinom avionu, a što se vidi i na fotografijama, koje naš Portal ekskluzivno objavljuje, najvjerovatnije je došlo do loma stajnog trapa.

O događaju su obaviješteni nadležni organi, koji će sprovesti istragu, kako je i zbog čega došlo do incidenta.

Iz policije nije bilo zvaničnog saopštenja ovim povodom.

]]>
27.09.2021T23:24:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/336058/ostecen-avion-vlade-crne-gore.html
Neophodna bolja organizacija sakupljača sekundarnih sirovina https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336001/neophodna-bolja-organizacija-sakupljaca-sekundarnih-sirovina.html Sakupljači sekundarnih sirovina moraju biti bolje organizovani, kolektivno djelovati i imati odgovarajući prostor, kao i vozila i alate, poručili su iz nevladine organizacije (NVO) "Mladi Romi". Izvršni direktor te NVO Samir Jaha rekao je agenciji Mina, da treba stvoriti odgovarajuće legislativne pretpostavke, kako bi zakoni i propisi prepoznali individualne sakupljače sekundarnih sirovina.

Na taj način, kako je rekao, omogućila bi se njihova evidencija.

“Treba da postoji registar u kojem bi se oni mogli evidentirati, kao što je to slična praksa, recimo, za poljoprivrednike”, rekao je Jaha.

Sakupljači sekundarnih sirovina su, kako je naveo, čuvari planete.

“Oni doprinose smanjenju otpada i zaštiti životne sredine”, kazao je Jaha.

NVO “Mladi Romi” je, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, pripremila inicijativu za izradu standarda zanimanja, i razvoj stručne kvalifikacije.

Sektorska komisija za rudarstvo, metalurgiju i hemijsku tehnologiju, odbila je inicijativu.

Direktor Centra Duško Rajković kazao je da će ta institucija, u saradnji sa NVO “Mladi Romi” raditi na programu za razvoj ključnih vještina za sakupljanje sekundarnih sirovina.

“Sledeći naš korak je bio da nadležnom Ministarstvu, deponiji i NVO “Mladi Romi” uputimo zahtjev da nam delegiraju predstavnike za radnu grupu koja će raditi na ovom programu”, rekao je Rajković agenciji Mina.

Jaha je kazao da je rješavanje tog problema važno za Romsku zajednicu, ne samo zbog smanjenja broja nezaposlenih, već i zbog ispunjavanja kriterijuma iz pristupnog poglavlja 27.

”To će, u okviru našeg programa za zapošljavanje, biti jedna od ciljnih grupa. U narednih deset godina planiramo vrlo aktivno da radimo na tome. Vjerujem da ćemo uspjeti”, rekao je Jaha.

]]>
27.09.2021T22:56:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336001/neophodna-bolja-organizacija-sakupljaca-sekundarnih-sirovina.html
Stipendista Vlade SAD strani predavač na UCG https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336006/stipendista-vlade-sad-strani-predavac-na-ucg.html Stipendista Vlade SAD Henslej Kazo, angažovan je kao strani predavač na Filozofskom fakultetu za 2021/2022 godinu. Kazo će boraviti na UCG u sklopu programa English Language Follow shodno predlogu projekta koji je pripremljen u saradnji Univerziteta Crne Gore i Američke ambasade. Planirano je da tokom akademske 2021/2022. godine Kazo predaje metodiku engleskog jezika studentima engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu, te da pruži podršku osoblju Pomorskog fakulteta Kotor u izradi nastavnih planova i programa na master studijskom programu Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom za koji je planirano da bude akreditovan na engleskom jeziku.

Kako ističu u saopštenju UCG, angažman inostranih predavača na Univerzitetu Crne Gore predstavlja dio napora najstarije visokoobrazovne institucije u Crnoj Gori da proširi svoju ponudu programa na engleskom jeziku u cilju privlačenja većeg broja stranih studenata. To je jedan od ključnih ciljeva Strategije internacionalizacije za period 2021-2025. godine, kazala je prorektorka za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković na sastanku sa predstavnicima Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.

Sastanku, upriličenom povodom angažovanja stipendiste Vlade SAD-a Hensleja Kazoa, kao stranog predavača na UCG-u, prisustvovali su pored prorektorke Peković i prof. Igor Lakić sa Filološkog fakulteta, mr Radmila Gagić sa Pomorskog fakulteta Kotor, Ana Dragutinović iz Kancelarije za međunarodnu saradnju UCG, kao i Nikol Galager, šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Podgorici i Jelena Vojnić iz Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Podgorici.

Šefica Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD-a Nikol Galager istakla je spremnost Ambasade SAD-a da podrži učenje engleskog jezika na Univerzitetu Crne Gore, kao i želju da u budućnosti i studenti američkih univerziteta dolaze na razmjenu na Univerzitet Crne Gore.

Lakić i Gagić upoznali su prestavnike Ambasade SAD-a sa projektnim aktivnostima fakulteta usmjerenim na unapređenje uslova za veću dolaznu mobilnost i bolju međunarodnu vidljivost fakulteta sa kojih dolaze.

]]>
27.09.2021T22:31:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336006/stipendista-vlade-sad-strani-predavac-na-ucg.html
EU i ZB dijele odgovornost za izgradnju mirne Evrope https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/336052/eu-i-zb-dijele-odgovornost-za-izgradnju-mirne-evrope-.html Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas u Skoplju da EU i Zapadni Balkan dijele odgovornost za izgradnju mirne, prosperitetne i ujedinjene Evrope, ali i za komunikaciju o njoj. Na drugom izdanju Konferencije EU i Zapadnog Balkana o medijskoj pismenosti, Borel je rekao da je taj skup "jasan primjer" produktivne saradnje ljudi Zapadnog Balkana i EU u suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Borel je kazao da dezinformacije ugrožavaju demokratije širom svijeta i da je tokom pandemije korona virusa postalo još jasnije da one polarizuju društva i dovode u pitanje demokratske vrijednosti, ali i da ugrožavaju živote i javnu bezbjednost putem obmanjujućih zdravstvenih savjeta.

"Ljudi koji rade na provjeri činjenica, nezavisni i profesionalni mediji i građani u regionu neumorno rade na suzbijanju dezinformacija. Vaš rad je od suštinskog značaja. Građani Zapadnog Balkana su sada svjesniji i otporniji na dezinformacije. Medijska pismenost pomaže i mi smo riješeni da nastavimo da doprinosimo toj borbi u regionu", naveo je Borel.

On je ukazao da EU finansira studije koje jačaju razumjevanje i ulaže u obrazovanje i aktivnosti poput radionica za učenike i nastavnike širom cijelog Zapadnog Balkana.

Dodao je da EU ne može sama da se bori protiv dezinformacija, već da je neophodan pristup koji podrazumijeva učešće cijele vlade i cijelog društva.

"Investiranje u osnaživanje ljudi Zapadnog Balkana znači ulaganje u snažniju Evropu", naveo je Borel.

]]>
27.09.2021T22:21:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/336052/eu-i-zb-dijele-odgovornost-za-izgradnju-mirne-evrope-.html
Banke odobrile 3,42 milijarde eura kredita https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336009/banke-odobrile-342-milijarde-eura-kredita.html Banke su do kraja jula odobrile kredite od ukupno 3,42 milijarde eura, što je rast od 3,1 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), do kraja jula je u odnosu na isti period prošle godine odobreno 7,3 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju jula je blago smanjen u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 0,89.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 75,6 odsto.

Ukupni depoziti u julu su u odnosu na jun porasli jedan odsto na 3,83 milijarde EUR. Oročeni depoziti činili su 24,1 odsto ukupnih, a oni po viđenju 74 odsto. Preostalih 1,9 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 47,9 odsto, dok su oni od jedne do tri godine činili 32,7 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju jula su iznosili 1,3 milijarde EUR, što je 1,8 odsto više nego u junu.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 34,8 odsto, a oni po viđenju 65,2 odsto.

]]>
27.09.2021T21:47:00 +0100 Ekonomija https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/336009/banke-odobrile-342-milijarde-eura-kredita.html