RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Vijesti http://www.rtcg.me/vijesti/rss.html Vijesti me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Vijesti http://www.rtcg.me/vijesti/rss.html Mihailo: Bez CPC nema Crne Gore http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215593/mihailo-bez-cpc-nema-crne-gore.html Obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva nastavlja misiju svoje istoimene, autokefalne, viševjekovne prethodnice da ostane vjerna Hristovom učenju, poručio je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo. ]]>

Povodom 25 godina od obnove Crnogorske pravoslavne crkve u Vladinom domu na Cetinju održana je svečana sjednica.

"Žrtva za drugog i za one kojima je solidarnost potrebna, zauzeli su čelno mjesto naše svete misije. Uporedo sa tijem, u duhu tradicije, u očuvanju vrlina hrišćanske religije i vjere, ostao je imperativ čuvanja ljubavi, mira, sloge i nade, poštovanje drugih, razvitka prijateljskih odnosa i suživota sa pravoslavnim crkvama i drugim vjerskim zajednicama koje poštuju istinu i slobodu", istakao je mitropolit Mihailo.

On očekuje da će se, donošenjem novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i vjerskim zajednicama, napokon uvesti red u toj oblasti i naglasio da bez Crne Gore nema ni Crnogorske pravoslavne crkve, a bez Crnogorske pravoslavne crkve nema ni Crne Gore.

Obraćajući se prisutnima, Peđa Vušurović je podsjetio da je prije dvadeset pet godina na Lučindan jedan, kako on kaže, hrabri, mitronosni i za mnogo šta sudbonosni arhimandrit Antonije Abramović vratio dugo zapretani, ali i neugasivi žar crnogorske crkvene samostalnosti i slobode.

Željno dočekan od onih koji nijesu zaboravili no budili druge, raspirio je plamen istine o tome da smo na ovome kamenu, kroz vjekove, sami ponijeli svoj krst i žar vjere da uz crnogorsku državu i slobodu, i radi nje, mora vaskrsnuti crnogorska crkva - kazao je Vušurović.

U okviru svečane sjednice, prikazan je kratak dokumentarni film o Crnogorskoj crkvi.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade i Skupštine Crne Gore, javni i kulturni poslenici, te predstavnici međunarodnih organizacija.

Među zvanicama su bili i predstavnici društva koje njeguje veze između vladarske kuće Savoja i dinastije Petrović, koji su ovom prilikom uručili prigodno priznanje Mitropolitu Mihailu.

Crnogorska prvoslavna crkva obnovljena je 31. oktobra 1993. godine, nakon što je 1920. službeno ukinuta kao dotad kanonski autokefalna crkva.

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 22:34:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215593/mihailo-bez-cpc-nema-crne-gore.html
O pripremama za sezonu gripa http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/215582/o-pripremama-za-sezonu-gripa.html U Jutarnjem programu govorimo o: ]]>

- Pripremama za sezonu gripa.U ovoj godini posljednji laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja bio je 20. aprila. Zdravstvena ustanova Montefarm naručila je 23.750 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Riječ je o zaraznom oboljenju koje ima epidemijski potencijal i svake godine se javlja u epidemijskoj formi u vidu manjih ili većih epidemija. Kako se zaštititi, otkriva nam dr Igor Galić-specijalsta epidemiolog sa Instituta za javno zdravlje.

- Promjeni ličnog imena ili prezimena. Najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih polova pokazuju da se na taj postupak ove godine opredijelilo 336 državljana Crne Gore.U razgovoru sa Milankom Baković-generalnom direktorkom Direktorata za gradjanska stanja i lične isprave u MUP-u Crne Gore, pojašnjavamo ko ima pravo na slobodan izbor imena, kako je propisano Zakonom o ličnom imenu.

- U kontakt rubrici ponedjeljkom “Plodovi jutra” govorimo o Proizvodnji lozovače vrhunskog kvaliteta.Na pitanja gledalaca u studiju će odgovarati Danijela Zuber iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Evropskoj sedmici sporta. Iz Ministarstva zdravlja nam u goste dolaze koordinatorke programa, Martina Malić i Jovana Vujošević.

- U Jutarnjem programu možete pogledati i priče o Domu zdravlja na Cetinju i ulaganjima u ambulantu za hemodijalizu,rijeci Lješnici-ekološkom problemu i brizi mještana, KUD-u “Njegoš“ i mnoge druge.

Najavljujemo:

- Tradicionalni festival -“Mojkovačka filmska jesen “koji počinje u ponedjeljak.43 izdanje festivala će i ovog puta ponuditi najbolje ljubiteljima sedme umjetnosti.O programu razgovaramo sa Ljiljanom Jokić- direktorkom Centra za kulturu "Nenad Rakočević" Mojkovac.

- Igranje predstave “Kongres pomirenja”koju će novoosnovani Dramski studio Centra za kulturu iz Rožaja izvesti na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici.Tim povodom, gosti u emisiji biće reditelj Dragan Koprivica i Sulejman Beća Kujević-direktor Centra za kulturu, Rožaje.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.Novinarka Natsša Vukajlović će informisati o .Danima fotografije koji startuju naredne sedmice.Dežurna ekipa će nam otkriti i kako teče akcija uklanjanja grafita nepirmjerenog sadrzaja,u Podgorici.Akciju sprovodi Glavni grad u saradnji sa Agencijom za stanovanje.

- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Meridijani....

Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković
Urednica Jutarnjeg programa: Ljilja Savić
e-mail: jutarnji@rtcg.org

]]>
Sun, 23 Sep 2018 22:25:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/215582/o-pripremama-za-sezonu-gripa.html
Papa: Ponovo antisemitska osjećanja http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215550/papa-ponovo-antisemitska-osjecanja.html Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, upozorio je danas na misi u Vilnjusu na obnovu antisemitskih "pogubnih" osjećanja koji su doveli do Holokausta. ]]>


Papa je služio misu povodom 75. godina uništenja geta u Vilnjusu. Taj grad smatrao se "Jerusalimom na sjeveru" zbog velikog broja Jevreja koji su pretrpeli užase Drugog svjetskog rata.

Franjo koji se nalazi na turneji po baltičkim zemljama, upozorio je i na iskušenje od dominacije nad drugima.

Istorijski revizionizam je osjetljiva tema u Litvaniji, gdje su mnogi Litvanci bili na strani nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 21:47:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215550/papa-ponovo-antisemitska-osjecanja.html
Tači i Haradinaj otputovali za SAD http://www.rtcg.me/vijesti/region/215590/taci-i-haradinaj-otputovali-za-sad.html Predsjednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj otputovali su za SAD, gdje će učestvovati na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku. ]]>

Tači će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zajedno sa suprugom Ljumnijom biti na prijemu koji će u Ujedinjenim nacijama prirediti predsjednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp.

"Tokom boravka u Njujorku, predsjednik Tači će imati sastanke sa kolegama iz različitih država svijeta, kako bi se produbila bilateralna saradnja i povećao broj priznanja (nezavisnosti Kosova) i povećao broj učlanjenja u međunarodne organizacije“, saopštenjo je iz njegovog kabineta.

Kosovska delegacija u kojoj su, pored Tačija, i premijer Haradinaj i šef diplomatije Behdžet Pacoli, će u Njujorku imati brojne bilateralne susrete.

Iz kabineta premijera Kosova je saopšteno da će Haradinaj tokom boravka u SAD imati susrete sa visokim zvaničnicima SAD.

"Tokom posjete Njujorku premijer Haradinaj će imati susrete sa liderima i predstavnicima raznih država, biće učesnik u radu Generalne skupštine UN-a i tražiti podršku svih da Kosovo bude ravnopravni član međunarodne zajednice“, kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

On će se u Vašingtonu susresti sa senatorima i kongresmenima i drugim uticajnim ličnostima SAD.

"Amerika je strateški partner Kosova i dosadašnji odnosi će biti i dalje produbljivani", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer će imati susrete i sa kosovskom dijasporom u Americi.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 21:33:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215590/taci-i-haradinaj-otputovali-za-sad.html
Sjutra kiša na sjeveru http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/215586/sjutra-kisa-na-sjeveru.html U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, na jugu sa sunčanim intervalima, a tokom prijepodneva u sjevernim predjelima mjestimično kiša. ]]>

U popodnevnim i večernjim satima kiša, ili kratkotrajan pljusak praćen grmljavinom očekuje se ponegdje i na jugu. Vjetar, u sjevernim predjelima, mjestimično umjeren do pojačan južnih smjerova.

Od sredine dana sjeverni i sjeveroistočni, u pojačanju, krajem dana i tokom noći u većem dijelu zemlje pojačan i jak, na udare povremeno i olujne jačine.

Jutarnja temperatura od devet do 21, najviša dnevna od 15 do 29 stepeni.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 21:20:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/215586/sjutra-kisa-na-sjeveru.html
Ekstremisti odbili dogovor Rusije i Turske http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215576/-ekstremisti-odbili-dogovor-rusije-i-turske.html Ekstremistička grupa povezana s Al Kaidom odbila je dogovor koji su postigle Rusija i Turska o uspostavljanju demilitarizovanih zona u sirijskom regionu Idlib, navodeći da se neće povući iz tog područja. ]]>

Grupa "Čuvari religije" (na arapskom Horas el Din) saopštila je da je dogovor o uspostavljanju zone do 15. oktobra "velika zavjera", prenijela je agencija AP.

Idlib je poslednje veliko uporište pobunjenika u Siriji.

Grupa Horas el Din pozvala je sljedbenike iz cijelog svijeta da dođu u Siriju "da pomognu narodu Levanta".

]]>
Sun, 23 Sep 2018 20:48:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215576/-ekstremisti-odbili-dogovor-rusije-i-turske.html
U BiH evidentirano 14.969 migranata http://www.rtcg.me/vijesti/region/215551/u-bih-evidentirano-14969-migranata.html Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da se broj ilegalnih migranata "drastično smanjio", a da oni koji se pojavljuju ne žele da ostanu na tom prostoru. ]]>


Mektić je na konferenciji za novinare u Banjaluci precizirao da je do sada u BiH evidentirano 14.969 migranata, namjeru za azil izrazilo je njih 13.958, ali je zahtjev za azil podnijelo svega njih 399.

"Broj migranata se drastično smanjio i dolaskom zime biće još manji. Nastojaćemo da što bolje štitimo granicu i spriječimo njihov ulazak", tvrdi Mektić ističući da ih još uvijek ima, ali ne u broju kako su, kaže, najavljivale vlasti RS-a.

Uvjerava da migranti ne žele da ostanu u BiH, nijesu zainteresovani za azil, za koji se prijavljuju samo da bi privremeno regulisali svoj status.

Po njegovim riječima, po osnovu readmisije BiH je prihvatila 761 migranta, dok su iz te zemlje po osnovu readmisije vraćena 1.102 migranta.

"Najviše ih ulazi iz Srbije, iz pravca Višegrada, Zvornika, Bijeljine i prelaze preko rijeke Drine i ulaze u BiH ilegalno", dodao je.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 20:23:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215551/u-bih-evidentirano-14969-migranata.html
Kopenhagen: U osam pucnjava sedam ranjenih http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215542/kopenhagen-u-osam-pucnjava-sedam-ranjenih.html Gradonačelnik Kopenhagena Frank Jensen pozvao je ministra pravde Sorena Poulsena, nadležnog i za policiju, da upotrijebi sve raspoložive resurse kako bi se zaustavili oružani obračuni članova kriminalnih bandi, koji su buknuli u prijestonici te skandinavske zemlje. ]]>

U prethodnih nedjelju dana, u osam uličnih pucnjava za koje se vjeruje da su posljedica podjele jedne bande na dva dijela, ranjeno je sedam osoba, među kojima i nekoliko slučajnih prolaznika.

"Ovo ludilo se mora zaustaviti", kazao je gradonačelnik Jensen.

Policija je saopštila da je u više ugroženih kvartova, inače naseljenih pretežno građanima koji nijesu etnički Danci, uvela dodatne patrole i više zona pretresa i racija, uz ovlašćenja da se sve osobe i automobili u tim zonama mogu pretresati i bez osnovane sumnje u povezanost sa krivičnim djelom.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 20:10:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215542/kopenhagen-u-osam-pucnjava-sedam-ranjenih.html
Kocku upoznali već sa 7-8 godina http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215580/kocku-upoznali-vec-sa-7-8-godina.html Da je kockanje maloljetnika u Crnoj Gori problem, potvrdilo je istraživanje 2015. godine, prema kojem smo na drugom mjestu u Evropi. Osjećaj sreće koje izaziva klađenje može da dovede i do zavisnosti. Zato, kako kažu sagovornici TVCG, u borbu sa tim problemom mora da se uključi cijelo društvo. ]]>

Blještavilo i sjaj u kombinaciji sa kušanjem sreće nekima pomuti razum.

"Osamdesetpet odsto ljudi koji kockaju nemaju problem sa tim. Preostalih 15 odsto spada u problematične i patološke kockare", saopštila je za TVCG psihološkinja iz savjetovališta "Entera" Maja Lješnjak.

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje iz 2015, na drugom mjestu smo u Evropi poslije Grčke po broju 16-godišnjaka koji igraju igre na sreću.

"U Crnoj Gori je to 23%, odnosno skoro svaki četvrti 16-godišnjak u Crnoj Gori se kockao za novac", kazala je specijalistkinja socijalne medicine dr Ljiljana Golubović.

U savjetovalištu "Entera" koje funkcioniše pri NVO “ADP Zid” od 2009. godine rade sa zavisnicima od kocke. Iskustvo govori da djeca rano počinju da igraju igre na sreću, ali i da na to, osim socioekonomskih i kulturoloških aspekata, utiče i porodica.

"Većina naših klijenata je izjavila da su prvi put u kontakt sa kockom stupili sa 7-8 godina", kaže Lješnjak.

Golubović ističe da ako se u porodici roditelji bave igrama na sreću, negdje je velika vjerovatnoća da će i dijete preuzeti takav obrazac ponašanja.

Priređivač igara na sreću, Srđan Marković, naglašava da je maloljetnim osobama zabranjeno da uđu u njihove objekte, a kamoli da kockaju.

Kazne za pravna lica koja dozvole kockanje maloljetnika idu od hiljadu i sto do 20 hiljada eura. Ipak, od početka godine je bilo malo kazni za taj prekršaj.

"Od početka godine izrečena su dva prekršajna naloga u iznosu 1.650 eura i podnijete dvije prekršajne prijave. Statistika iz prethodnog perioda je na istom nivou", saopštila je Uprava za inspekcijske poslove.

Priređivači igara na sreću smatraju da je klađenje putem interneta danas veća opasnost po maloljetnike.

"Svakome je danas dostupan internet preko mobilnog telefona, tako da postoje rizici da se neko registruje onlajn preko tuđe lične karte, odnosno osobe koja ima preko 18 godina", kaže Srđan Marković.

Da bismo pobijedili maloljetničko kockanje važno je, smatraju sagovornici TVCG, da se njime pozabave škola, okolina i porodica.

"U osnovi zavisnosti od kockanja je problem sa bliskošću i problem sa stukturom vremena, tako da bi roditelji trebalo što više da provode sa svojom djecom, da upražnjavaju neke zajedničke aktivnosti. Mladi ljudi bi trebalo slobodno vrijeme da ispune kvalitetnim sadržajima", nagašava psihološkinja Maja Lješnjak

Doktorica Golubović za kraj poručuje svima da bez truda nema istinske sreće i da se ne može sve mjeriti novcem.

"Može da nam uljepša ili olakša život ali nikako nije izvor nekog suštinskog ljudskog zadovoljstva sreće i ljepote", zaključuje ona.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 19:57:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215580/kocku-upoznali-vec-sa-7-8-godina.html
Iran: Obješena devetorica silovatelja http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215557/iran-objesena-devetorica-silovatelja.html U Iranu su obješena devetorica muškaraca koja su silovala jednu ženu, javili su danas mediji. ]]>

Dnevnik "Arman" je danas objavio da su oni provalili u kuću jedne žene i silovali je, ne navodeći kada se dogodio taj zločin.

Obješeni su u subotu, pošto je Vrhovni sud ponovo potvrdio kaznu koju je izrekao ovog mjeseca. "Arman" je naveo da je tužilac rekao da je žena povukla prijavu, ali da su vlasti ipak izvršile kaznu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je Iran jedan od "vodećih svjetskih dželata", i više puta su ga pozvale na ukidanje smrtne kazne.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 19:45:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215557/iran-objesena-devetorica-silovatelja.html
Dijaspora ključna za razvoj Tuzi http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215577/dijaspora-kljucna-za-razvoj-tuzi.html Dijaspora mora biti jedan od ključnih partnera za budući razvoj opštine Tuzi, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori. ]]>

"Grаđani Malesije i Tuzi od 1. septembra ostvaruju pravo na lokalnu samoupravu kao i svi drugi građani u drugim jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori. Budući da je ovaj kraj decenjama unazad opstajao zahvaljujući pomoći od strane dijaspore iz Malesije, pa sа punim pravom ističem da dijaspora mora biti jedan od ključnih partnera buduće vlasti za razvoj ovog kraja. Treba napomenuti i to, da je dijaspora u većoj mjeri zaslužna za skoro svaku manju i veću investiciju u ovom kraju u proteklom periodu", saopštio je predsjednik OO Demokrata Tuzi Štjefan Camaj.

Od donacija koje u ovu opštinu dolaze iz dijaspore, kako je naveo, mogli bi se pokrenuti svi projekti, od poljoprivrede do infrastrukture i turizma, što bi tu opštinu, cijenio je," svrstalo u red najrazvijenijih u državi.

"Tuzi su jedna od onih opština kojoj je podrška dijaspore od izuzetnog značaja, a koja se od strane lokalne vlasti, koju predvodi DPS, iz godine u godinu ne tretira kao partner za razvoj ove opštine. Dijaspora Tuzi je jedna od najmoćnijh dijaspora u Crnoj Gori, a moglo bi se reći i šire. Tako moćna dijaspora u Malesiji, odnosno opštini Tuzi, mora imati adekvatnog partnera u lokalnoj upravi koja će joj pružiti snažne garancije da će novac koji ulazi u ovu opštinu biti uložen u razvoj i prosperitet ovog kraja", naglasio je Camaj.

Istakao je da mogućnosti rijeke Cijevne i Skadraskog jezera nijesu valorizovani ni u najmanju ruku svih ovih godina.

"Da jesu iskorišćeni, opština Tuzi svrstali bi se u red najbogatih u našoj državi. Dakle, svi ovi potencijali moraju biti predmet interesovanja bogate dijaspore, podpomognuti lokalnom upravom", smatra Camaj.

On je saopštio da bi se uz saradnju lokalne samouprave, dijaspore i građana koji žive na ovom području, u najkraćem mogućem periodu riješilisvi problemi koje opština Tuzi ima.

"Upravo je to ono za šta se Demokrate zalažu, za zajedništvo ljudi koji ovdje žive, za razvoj ove opštine i za bolji život svih građana. No, to nije lako kada na čelu ove vlasti imate ljude koji se ovim problemom nijesu bavili decenijama unazad. Nadam se da će buduća vlast na nekim novim, zdravim osnovama i drugačijim principima raditi u interesu svih građana u Malesiji, kako bi opština Tuzi bila prosperitena, bogata i mjesto u kojem će mladi ostajati, a u realizaciji svega ovoga kao važnog i uvaženog partnera imati dijasporu iz Malesije", naveo je Camaj.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 19:32:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/215577/dijaspora-kljucna-za-razvoj-tuzi.html
"Nijesmo se krili iza ruskog aviona" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215579/nijesmo-se-krili-iza-ruskog-aviona.html Izraelska vojska je danas rekla da su mehanizmi koordinacije s Rusijom pravilno korišćeni, prije nego što je ruski vojni avion oboren nad Sirijom prošle nedjelje i odbacila tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane da je ona za to kriva, ponovivši da je to bila sirijska greška. ]]>

To je odgovor na optužbe Moskve da Izrael valja kriviti za incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika, prenijeli su izraelski mediji.

U izvještaju u kome se detaljno navode okolnosti incidenta rusko Ministarstvo odbrane je optužilo Izrael da su izraelski borbeni avioni "F-16" koristili ruski izviđački avion "Iljušin Il-20" kao štit od sirijskih protivavionskih raketa nakon napada na mete kraj lučkog grada Latakije u Siriji.

U današnjem saopštenju izraelska vojska je negirala da se krila iza ruske letjelice i navela da je delegacija predvođena šefom izraelske avijacije, general-majorom Amikamom Norkinom, predstavila visokim ruskim oficirima rezultate izraelske istrage obaranja aviona, tvrdeći da je to učinjeno profesionalno i detaljno.

"Puni, precizni i činjenični detalji su poznati profesionalcima koji se bave (incidentom) u ruskoj vojsci i jasno pokazuju da su mehanizmi za izbjegavavanje konflikta pokrenuti na vrijeme, kao i u posljednje dvije i po godine", navedeno je uz aluziju na hotlajn vezu između dvije vojske u saopštenju u kome se dodaje: "Izraelske vazduhoplovne snage se nijesu krile iza bilo kog aviona i izraelski avioni su bili u izraelskom vazdušnom prostoru kada su sirijske (rakete) pogodile ruski avion".

Petnaest ruskih vazduhoplovaca je ubijeno, kada je njihov avion greškom oborila sirijska protivazdušna odbrana kraj Latakije.

Izrael je za incident optužio sirijsku nesmotrenost i nasumično ispaljivanje raketa S-200 ruske proizvodnje.

Uz to je najavljeno da će Izrael nastaviti da spriječava naoružavanje terorističkih organizacija unaprijeđenim oružjem.

Ta zemlja je odmah poslije udara u ponedjeljak uveče potvrdila da ga je izvela, što inače ne čini.

Takođe je rečeno da je meta bilo sirijsko postrojenje oružja namijenjeno proiranskom Hezbolahu, koji se u Siriji, kao i iranske snage, bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Izrael nastoji da spriječi utvrđivanje Irana u susjednoj Siriji.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 19:20:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215579/nijesmo-se-krili-iza-ruskog-aviona.html
Stoltenberg Makedoncima: Čekamo vas u NATO http://www.rtcg.me/vijesti/region/215574/stoltenberg-makedoncima-cekamo-vas-u-nato.html Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je u video-poruci građanima Makedonije istakao da su vrata NATO otvorena za Makedoniju, ali da li će kroz njih proći, mogu da odluče samo oni na referendumu u iduću nedjelju, 30. septembra. ]]>

"Sada je vrijeme da vaši glasovi budu saslušani. Ova mogućnost se ukazuje jednom u životu. Vrata NATO su otvorena, ali samo građani vaše zemlje mogu da odluče da li ćete kroz njih proći. Zato, vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas!", rekao je Stoltenberg.

Istakao je da istorijski dogovor vlada Makedonije i Grčke o rješavanju spora oko naziva otvara mogućnost za ravnopravno članstvo Makedonije u međunarodnoj zajednici, uključujući i ravnopravno članstvo u NATO.

"Članstvo u NATO će vama i vašoj djeci dati sigurnost koja dolazi kada ste dio najuspješnije svjetske alijanse i daće vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje o našim odlukama", rekao je Stoltenberg.

Građani Makedonije treba da se na referendumu 30. septembra izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rješavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva svoje države, kojim je predviđena promjena od "Makedonija" u "Sjeverna Makedonija", uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspješan referendum i ustavne promjene do kraja ove godine, koje garantuju promjenu naziva države u "Sjeverna Makedonija", uslov su za integraciju te zemlje u EU i NATO.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 18:35:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/215574/stoltenberg-makedoncima-cekamo-vas-u-nato.html
Rudna industrija predvodnica oporavka privrede http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215554/rudna-industrija-predvodnica-oporavka-privrede.html Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je Dan rudara Crne Gore, koji se obilježava sjutra. ]]>


U čestitki predsjednika parlamenta navodi se da je priroda Crnu Goru obdarila ne samo prirodnim ljepotama, nego i prirodnim bogatstvima, među kojima su i rudna.

"Ukupni privredni razvoj jedne zemlje, pa i Crne Gore, uvijek je zavisio od planske i održive valorizacije rudnih bogatstava, a rudari su kroz vjekove svojim predanim i mukotrpnim radom stvarali i činili, kako svoju egzistenciju tako i ekonomiju svoje zemlje, boljom i naprednijom. Danas, kad se crnogorska privreda oporavlja od višedecenijskih problema, rudna industrija i rudari su opet predvodnici na tom putu ka boljem životu i standardu radnika, ali svih građana Crne Gore", navodi Brajović.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 18:02:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215554/rudna-industrija-predvodnica-oporavka-privrede.html
Na Luštici već rasprodato 80% vila http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215570/na-lustici-vec-rasprodato-80-vila.html Otvaranjem Hotela Čedi i prve faze naselja Marina na poluostrvu Luštica Crna Gora pozicionirala se na mapi prestiznih turističkih destinacija, kažu u kompaniji Luštica Development. To potvrđuju kupci vila i gosti hotela koji dolaze iz svih krajeva svijeta, kojima je kompanija već prodala oko 80 odsto vila. ]]>

Kompanija je u kompleks je, do sada, uložila 150 miliona eura, a naredne godine investicije bi mogle da premaše tu cifru. 

"Naša očekivanja su i nadmašena. Hotel je zainteresovao goste sa najrazličitijih tržišta, pa smo imali posjetioce iz Zapadne Evrope, Srednjeg Istoka i Balkana. Očekujemo da će izgradnja novog hotela, koji planiramo za sljedeću godinu dovesti turiste pogotovo iz Srednjeg Istoka,odakle i mi dolazimo", kazao je za TVCG finansijski direktor "Luštica Development"-a Muhamed Abuarab.

U narednom periodu u kompaniji očekuju jos veće interesovanje za Crnu Goru, ali i njihov kompleks. Cilj im je, kako su kazali, da "Luštica Bay" ima sve sadžaje koje se očekuju od najboljih evropskih destinacija.

"U kompleks je do sada uloženo nekih 150 miliona eura. Narednih nekoliko mjeseci investiraćemo između 40 i 80 miliona eura,a sljedeće godine planiramo da uložimo još 80 miliona eura", poručio je Abuarab.

Kako je naglasio, investiciona klima, posebno u turističkoj privredi,  pozitivna je i zato su tu.

"Vlada nam je od velike pomoći, jer konstantno poboljšava procedure, ali još uvijek ima prostora za napredak. Najveći problem u dosadašnjem poslovanju nam je nedostatak kadra, bez obzira na to da li je u pitanju sama izgradnja ili kasnije poslovanje", kazao je Abuarab, naglasivši da su spremni da obučavaju i zainteresovane za rad iz Crne Gore.

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 17:40:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215570/na-lustici-vec-rasprodato-80-vila.html
"Izrael kriv za obaranje aviona nad Sirijom" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215536/izrael-kriv-za-obaranje-aviona-nad-sirijom.html Ministarstvo odbrane Rusije danas je zvanično optužilo Izrael za obaranje ruskog vojnog aviona nad Sirijom, rekavši da je izraelska vojska odgovorna za "kriminalnu nemarnost", prenijeli su izraelski mediji. ]]>

U izvještaju u kome se detaljno navode okolnosti incidenta, Rusija je zaključila da ju je Izrael namjerno obmanuo o planiranom udaru kraj Latakije, čime je spriječeno da ruski avion na vrijeme odleti na bezbjedno.

"Predstavljeni tačni podaci ukazuju da akcijama izraelskih borbenih pilota koji su doveli do gubitka života 15 ruskih vojnika nedostaje profesionalizam i da su bile akti kriminalne nemarnosti. Zato vjerujemo da krivica za tragediju ruskog Iljušina 20 leži isključivo na izraelskim vazduhoplovnim snagama i onima koji su donijele odluku da izvedu takve akcije", rekao je general major Igor Konašenkov, portparol Ministarstva.

Oštro kritikujući ponašanje Izraela u incidentu on je ocijenio da izraelsko vojno rukovodstvo "ili ne poštuje nivo odnosa s Rusijom, ili nema kontrolu nad individualnim komandama ili komandujućim oficirima koji su razumjeli da će njihove akcije voditi do tragedije".

Rusija se takođe usprotivila tvrdnjama Izraela da je avion oboren kada su se izraelski avioni vratili na izraelsku teritoriju.

"Izraelski avioni su vidjeli ruski Iljušin Il-20 i upotrijebili ga kao štit protiv protivavionskih raketa dok su oni manevrisali u regionu", rekao je portparol.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 17:06:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215536/izrael-kriv-za-obaranje-aviona-nad-sirijom.html
Kompleks "Jela" unapređuje turizam u Rožajama http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215567/kompleks-jela-unapredjuje-turizam-u-rozajama.html S namjerom da iskoristi sve predispozicije koje Rožaje ima za razvoj eko turizma, privrednik Muamer Dedeić investirao je preko milion i 600.000 eura u gradnju prvog turističkog kompleksa "Jela. " ]]> Etno selo trebalo bi da unaprijedi razvoj turizma u Rožajama, a namjera investitora je da, pored zapopljavanja mladih, u ponudu uvrsti proizvode poljoprivrednika te Opštine.

Vanja Rakonjac, TVCG

]]>
Sun, 23 Sep 2018 16:44:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215567/kompleks-jela-unapredjuje-turizam-u-rozajama.html
Pušteni pritvoreni opozicioni novinari http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215560/pusteni-pritvoreni-opozicioni-novinari.html Po nalogu državnog tužioca danas je iz pritvora pušteno troje grčkih opozicionih novinara, koji su bili pritvoreni u Atini po tužbi ministra odbrane, jer su ga osumnjičili za mahinacije s novcem za zbrinjavanje migranata u Grčkoj. ]]> To su izdavači i urednici opozicionog sajta "liberal.gr" i lista "Filelfteros" (Liberal), koji su se u subotu dobrovoljno predali policiji.

Direktor "Filelfterosa" Panajotis Lampsijas je po izlasku iz pritvora izjavio da njihovo puštanje na slobodu znači da je "sloboda štampe pobijedila pokvarenost".

Tužilac nije uvažio zahtjev ministra za pritvaranje još četvoro novinskih izdavača i urednika.

Ministar je svo sedmoro tužio zbog napisa o zloupotrebi 1,6 milijardi eura koje je EU dala za zbrinjavanje izbjeglica, iako je samo improvizovano uređen logor "Moria" za hiljade ljudi na ostrvu Lezbos, u kojem su EU i humanitarne organizacije ocijenile uslove kao nepodnošljive i neljudske.

Jedan od pritvorenih, izdavač "Filelfterosa" Tanasis Mavridis, izjavio je da država "tuži i hapsi novinare, umjesto da istraži problem na koji su ukazali - direktnu raspodjelu novca, bez tendera, i kuda je taj novac otišao".

Opozicione stranke u Grčkoj osudile su pritvaranje novinara.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 16:00:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215560/pusteni-pritvoreni-opozicioni-novinari.html
Evidentni rezultati projekata iz oblasti agroindustrije http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215564/evidentni-rezultati-projekata-iz-oblasti-agroindustrije.html Osam nikšićkih preduzeća - kompanija iz oblasti mesne i mlječne industrije i porodičnih preduzeća koja se bave preradom mesa, mlijeka i voća, uspješno su realizovali investicije koje su bespovratno podržane iz nacionalnog budžeta i EU sredstava, kroz IPARD program. ]]>  

Na taj način, proizvođači su nastavili sa unapređenjem proizvodnje i konkuretnosti na domaćem i tržištima u regionu i Evropi, otvorili značajan broj novih radnih mjesta i omogućili uključivanje većeg broja crnogorskih poljoprivrednih proizvođača u kooperantsku saradnju.

Protekle sedmice u to se uvjerio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović koji je posjetio privrednike iz Nikšića - Mesnu industriju "Goranović”, preduzeće za preradu mesa “INMES-MARK“, mljekare “Srna” i “Nika”, “Siraru Miljanić”, zatim pogon za preradu i sušenje voća “Montenomaks”, pogon za preradu drenjina porodice Mirjačić u Ozrinićima i klanicu i pogon za preradu mesa “MINIKO” u Banjanima.

U ovoj godini, kroz IPARD projekat podrške osam privrednika investiralo je ukupno 1.470.000 eura, za šta su ostvarili bespovratnu podršku iz nacionalnog budžeta i EU fondova u iznosu od 620 hiljada eura. Prije realizacije ovih investicija, u ovim preduzećima radila su 262 zaposlena i sa njima je bilo direktno povezano 3.390 kooperanata.

Realizacijom ovih investicija, pored unapređenja konkurentnosti, otvoreno je još 39 novih radnih mjesta i otvorene nove mogućnosti za proširenje kooperantske mreže. Dakle, sve zajedno blizu 4.000 radnih mjesta vezano je za poslovanje i rezultate rada ovih preduzeća.

O značaju IPARD podrške, realizovanim projektima, iskustvima, naporima i planovima za dalji rast i razvoj, privrednici su govorili i u emisiji Agrosaznanje.

 

Milica Stijepović, TVCG

]]>
Sun, 23 Sep 2018 15:35:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215564/evidentni-rezultati-projekata-iz-oblasti-agroindustrije.html
"Arapski separatisti napali paradu" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215525/arapski-separatisti-napali-paradu.html Predsjednik Irana Hasan Rohani optužio je danas arapske separatiste za jučerašnji napad tokom vojne parade u Iranu, u kome je poginulo najmanje 29 osoba. ]]>

"Nemamo sumnje u identitet onih koji su to uradili, o toj grupi", rekao je Rohani pred odlazak u Njujork gdje će učestvovati u debati 73. zasijedanja Generalne skupštine UN.

Iranski predsjednik nije naveo o kojoj grupi ili separatistima je riječ dodajući da američke vlasti podržavaju male nacije u južnom dijelu Persijskog zaliva odakle su separatisti koji su sproveli napad.

Rohani je vjerovatno aludirao na Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, zemlje koje su bliske američke saveznice.

Iako su džihadisti Islamske države preuzeli odgovornost za napad, čini se da iranske vlasti tu tvrdnju ne uzimaju za ozbiljno pošto su na razgovor pozvale diplomate tri evropske zemlje, Danske, Velike Britanije i Holandije.

Iransko Ministarstvo inostranih poslova uputilo im je proteste navodeći "da njihove zemlje daju utočište pojedinim članovima terorističke grupe koja je sprovela teroristički napad".

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 15:16:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215525/arapski-separatisti-napali-paradu.html