RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Vijesti http://www.rtcg.me/vijesti/rss.html Vijesti me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Vijesti http://www.rtcg.me/vijesti/rss.html Prvi rezultati istrage u ponedjeljak http://www.rtcg.me/vijesti/region/191132/prvi-rezultati-istrage-u-ponedjeljak.html Kosovski tužilac Šućri Sulja, koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, najavio je da će u ponedjeljak biti objavljeni prvi rezultati istrage. To uključuje snimke sigurnosnih kamera, detalje o zapaljenom automobilu kao i forenzičke dokaze, javljaju mediji u Prištini. ]]>

"Intenzivno radimo na istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Očekujemo da će rezultati istrage u vezi sa snimcima sigurnosnih kamera, pregleda vozila i forenzički izvještaj biti objavljeni u ponedjeljak", rekao je Sulja.

Naveo je i da će u izvještaj biti uključene izjave svjedoka.

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" ubijen je u utorak ispred sjedišta stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je pogođen sa šest metaka, a policija je tokom istrage pronašla zapaljeni automobil "opel astra" koji su, kako se vjeruje, koristili napadači.

Kosovska policija ponudila je 10.000 eura za informacije o ubistvu.

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 23:36:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191132/prvi-rezultati-istrage-u-ponedjeljak.html
"Dati šansu mladima" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/191126/dati-sansu-mladima.html Mladima kao najvećem bogastvu Ulcinja, i cijele Crne Gore, mora se pružiti šansa da slobodno stvaraju budućnost i bore se za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ocijenio je kandidat Demokrata za odbornika u SO Ulcinj Nezir Tutović. ]]>

"Crnogorska privreda ne pruža otvaranje novih radnih mjesta za mlade. Mladi sve teže dolaze do posla, a njihova stručnost i nivo obrazovanja ne uzimaju se u obzir prilikom selekcija za zasnivanje radnog odnosa", rekao je Tutović.

Turović tvrdi da je partijska pripadnost i podobnost jedini kriterijum za izbor, dodajući da je takva selekcija pogubna za cjelokupno društvo.

"Upropaštena privreda i posrnula industrija usljed loših privatizacija od Ulcinja su napravili grad u kojem je sve više mladih koji u njemu ne vide svoju budućnost. Nekad je opština Ulcinj bila simbol razvije lokalne samouprave, a kako i ne bi kada je zapošljavala između 4.500 do pet hiljada ljudi", dodao je Tutović.

Tutović je podsjetio da su biseri ulcinjskog hotelijerstva, "Jadran" i "Galeb" uništeni, dok je nekadašnji gigant Ulcinjska Solana, kao simbol industrije, kroz privatizaciju uništen i doveden u stanje stečaja.

"Demokrate će se truditi da stvore pozitivan poslovni ambijent koji će u sektoru proizvodnje i turizma obezbijediti veći broj novih radnih mjesta, te povećati šansu mladim ljudima za zapošljenjem", kazao je Tutović.

Tutović poručuje mladima da treba stvoriti i pružiti uslove da ostanu u svom gradu, te da u tom pravcu, Demokrate vide šansu u neiskorišćenim potencijalima dobrih privrednih i poljoprivrednih lokacija gdje bi se mogla razvijati ova privredna grana.

"Više se nikada nećemo djeliti po nacionalnom, političkom ili vjerskom identiteu i pripadnosti, već isključivo po tome koliko znamo, koliko smo uspješni i kako utičemo na budućnost sadašnjih generacija i generacija koje dolaze", zaključio je Tutović.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 23:25:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/191126/dati-sansu-mladima.html
Rusija i Kina opasnije od terorizma http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/191128/rusija-i-kina-opasnije-od-terorizma.html Suprotstavljanje brzom rastu kineske vojske i rastućoj agresiji Rusije glavni su prioriteti u novoj američkoj vojnoj strategiji i nadmašuju opasnost od terorizma, objavilo je danas Ministarstvo odbrane SAD. ]]>

Ministar odbrane SAD Džim Matis predstavio je danas u Vašingtonu novu strategiju, u kojoj se navodi da suparništvo sa Kinom i Rusijom prijeti napretku američke vojske.

"Nastavićemo da vodimo kampanju protiv terorista, ali je suparništvo sa velikim silama, a ne terorizam, sada u fokusu nacionalne bezbjednosti SAD", rekao je Matis.

On je proglasio poraz Islamske države u Siriji i Iraku, ali je upozorio da ekstremisti ID i Al Kaida i dalje predstavljaju prijetnje širom svijeta. Pentagon navodi da će rivalstvo sa Kinom i Rusijom zahtijevati nove investicije kako bi se američka vojska učinila spremnijom za rat.

Strategija pokazuje zabrinutost SAD zbog kineskog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru i pokušaja Pekinga da pojača politički i ekonomski uticaj širom svijeta.

Nova strategija takođe pokazuje da su SAD zabrinute zbog "agresivnih vojnih poteza Rusije", uključujući Ukrajinu i miješanje u sukobe u Siriji, navodi agencija AP.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 22:47:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/191128/rusija-i-kina-opasnije-od-terorizma.html
Novi dokazi, pa obnova postupka http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191130/novi-dokazi-pa-obnova-postupka.html Osnovno državno tužilaštvo saopštilo je da nije tačno da je rukovoditeljka ODT-a u Podgorici, Ljiljana Klikovac, predstavnicima NVO "Voz neprebola" saopštila da nema interesa da se sudski postupak povodom željezničke nesreće iz 2006. obnovi. ]]>

Iz Tužilaštva su demantovali predsjednika te NVO Gorana Vojinovića, koji je danas kazao da im je "u četiri oka iz Tužilaštva Crne Gore saopšteno da nemaju interesa da se sudski postupak obnovi".

"Naprotiv, Tužilaštvo je preduzelo sve zakonske mjere, podnoseći u konačnom i zahtjev za zaštitu zakonitosti. Tužilaštvo je postupalo po prijedlogu za ponavljanje postupka koji je podnijela pomenuta NVO. Međutim, kako istim prijedlogom nijesu ponuđeni novi dokazi, niti nove činjenice o kojima Sud već ranije nije odlučivao, time nema uslova za ponavljanje postupka.", saopštila je portparolka ODT-a u Podgorici, tužiteljka Danka Ivanović-Đerić.

Ivanović Đerić objašnjava da je to zakonski uslov za ponavljanje postupka, pa se isti nije mogao ponoviti, o čemu su podnosioci prijedloga obaviješteni pismenim putem.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 22:33:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191130/novi-dokazi-pa-obnova-postupka.html
Tema Jutra: Usamljenost http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/191113/tema-jutra-usamljenost.html Brojna naučna istraživanja ukazuju na to da je usamljenost sve prisutnija i sve opasnija. Usamljenost je povezana sa demencijom, ranim mortalitetom i visokim krvnim pritiskom. Uprkos prirodnoj potrebi čovjeka da kontaktira sa drugima, kod mnogih to izostaje, a tehnološke inovacije sve više anesteziraju želju za zbližavanjem, toliko da je to postala boljka modernog društva...Britanija je nedavno prva u svijetu imenovala ministra za usamljenost. ]]>

O usamljenosti ćemo govoriti sa psihološkinjom Tijanom Ignjatov.

U nastavku:

U EU kutku govorimo o ulaganju članica Evropske unije, konkretno Republike Slovenije u projekte u Žabljaku. Naš gost biće potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić.

Najavljujemo reviju “Mjuzikl - filmska rapsodija V” koja će biti organizovana u okviru filmskog programa KIC-a Budo Tomović od 22. do 25. januara. Tim povodom naš gost biće urednik urednik filmskog programa KIC-a Miško Popović.

U Jutarnjem intervju sa mladom operskom pjevačicom iz Crne Gore, Tamarom Rađenović, koja gradi uspješnu karijeru u Londonu i širom Evrope.

Ovu sedmicu obilježila ja državna nagrada "Oktoih" koja nas podsjeća  koliko je pitanje obrazovanja, školstva i pedagoškog rada sa djecom važno. Reforma školstva i najbolji model obrazovnog sistema, tema je o kojoj se govori od kraja 60-tih godina prošlog vijeka , o čemu svjedoče brojne emisije iz našeg Arhiva. Emisija DVIJE ŠKOLE snimljena je 70. godine,  u Poblaću na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i u Nikšiću, u školi Ratko Žarić. Vidjećemo insert sa osvrtom na tadašnje školstvo urednika Rajka Cerovića.

U našim pričama pogledajte :Šta donosi Zakon o kontroli pušenja, koliko je važna kupovina nove magnetne rezonance za Institut za bolesti djece... Na koji način će biti povezani kulturni centri zahvaljujući projektu “Digitalni gradovi”, kakav program pripremaju organizatori za 49. Praznik mimoze, a u Jutranjem i izvještaj sa predstave ”Otvoren kraj” u režiji Petra Pejakovića, kao i sa izložbe slika Milutina Obradovića u Baru...

Emitujemo i novu reportažu putopisca Edina Krnića.

U miru i u skladu sa prirodom živi naš sagovornik Zdravko Žižić koji uživa na rijeci Bukovici i smatra da je treba sačuvati jer je bogata autohtonom vrstom - pastrmkom potočarom.

Našpa ekipa sa terena uživo izvještava i informiše o sljedećem:

-30 novoosnovanih preduzeća dobiće besplatne računovodstvene i usluge poreskog savjetovanja s ciljem unapređenja preduzetništva;

-sa 1. Međunarodnog takmičenja u urbanoj gimnastici koje će se održati u Podgorici...

Za specijlitete u redovnoj kulinarskoj rubrici “Ukusi jutra”, zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć. Ove subote pripremaće džem od slanine i viskija.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Dječiji kutak, Svijet u 5 minuta, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

]]>
Fri, 19 Jan 2018 22:04:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/191113/tema-jutra-usamljenost.html
Željezarci traže veće plate i bolje uslove http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/191123/zeljezarci-traze-vece-plate-i-bolje-uslove.html Zaposleni u Čeličani nikšićke Željezare pišu peticiju zbog malih plata i loših uslova za rad. ]]>

Novo nezadovoljstvo radnika nikšićke željezare Tosčelik. U tom pogonu prije tri dana eksplodirala je i granata koja je završila u peći, a prava je sreća da se sve završilo bez posljedica budući da su, kako tvrde radnici, pronađene još dvije mine.

Eksplozije peći u nikšićkoj željezari minulih godina nijsu bile rijetkost, ali da u njoj završi i eksplodira mina dosad nije zabilježeno. Desilo se to u utorak veče i prava je sreća, kažu radnici, da je sve prošlo bez posljedica.

"Dokazano je ono na šta uporno upozoravamo, a to je da su uslovi rada nikakvi. Desio se veliki propust. Juče je policija čitavog dana bila i nađene su, koliko sam čuo nezvanično, još dvije granate, eto katastrofa", kazao je predsjednik sindikata željezare Toščelik, Pero Kadović.

Kadović očekuje da neko snosi odgovrnost zbog ogormnog propusta koji je mogao ugroziti živote radnika.

"Moja pretpostavka da je propust onih od kojih željezara nabavlja staro željezo, ali tu imaju nadležni organi koji će to da rasvijetle", dodao je Kadović.

Radnici se žale da je u takvim uslovima nemoguće raditi, pogotovo ako se uzmu u obzir i male plate, prije svega radnika u Čeličani, zbog čega pišu peticiju za povećanje početne zarade koja, kažu, sad iznosi oko 300 eura.

"Tražimo veće zarade, bolju zaštitu na radu, više ni ne znamo šta tražimo. Sve nam nešto obećavaju, a od toga nema ništa", kazao je Saša Tomić iz sindikat željezare Tosčelik.

"Plate mizerne, a po nekom nepisanom pravilu što je radniku teže radno mjesto, njemu je manja plata. To nema niđe", zaključio je Kadović. 

Od menadžmenata danas nije bilo moguće dobiti bilo odgovor na dešavanja u Željezari.

Da li planiraju da razmotre zahtjeve radnika za povećanje zarada, kao i kako se desio propust sa minama, te da li će neko zbog toga odgovarati.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 21:49:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/191123/zeljezarci-traze-vece-plate-i-bolje-uslove.html
"Izgradićemo modernu pijacu" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/191124/izgradicemo-modernu-pijacu.html Kandidati za odbornike pokreta URA u Ulcinju, na čelu sa predsjednikom te stranke Dritanom Abazovićem obišli su danas glavnu gradsku pijacu i razgovarili sa građanima i prodavcima. ]]>

"Uvjerili smo se da prodavci rade u zaista teškim uslovima, kao i da se u glavnu gradsku pijacu malo ulagalo u prethodnom periodu. Postoje ozbiljni problemi i sa parkingom za kupce, ali generalno i oko transporta robe", saopštila je kandidatkinja za odbornicu Hava Kroma.

Iz te partije kažu da su napravili obiman i sveobuhvatan program komunalnog uređenja grada koji podrazumijeva bolju saobraćajnu strategiju u gradu, samim tim i premještanje glavne gradske pijace.

"Nakon što počne implementacija našeg programa, dakle kad postanemo dio lokalne vlasti, izgradićemo novu modernu tržnicu, po svim standardima. Nije logično, a ni pošteno, da zakupci tezgi plaćaju velike namete, a da zauzvrat imaju loše uslove koji direktno utiču na posjećenost ali i poslovni uspjeh. Na taj način će se riješiti i velika saobraćajna gužva u centru grada, koja je posebno problematična tokom ljetnjeg perioda", naglasila je Kroma.

Iz URA-e u Ulcinju ocjenjuju da su jako zadovoljni dosadašnjim tokom kampanje. Ističu da je reakcijija građana izvanredna, kao i da svi građani Ulcinja očekuju da konačno zažive noviteti u političkom životu najjužnijeg crnogorskog grada.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 21:23:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/191124/izgradicemo-modernu-pijacu.html
Pućdemona možda uhapse u Danskoj? http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/191121/pucdemona-mozda-uhapse-u-danskoj.html Smijenjeni lider Katalonije Karles Pućdemon, koji je otišao u Brisel da ne bi bio uhapšen zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije, putovaće naredne sedmice u Dansku. ]]>

On će prisustvovati debati na Univerzitetu u Kopenhagenu sa temom "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju". Portparol Pućdemonove partije je naveo da će on prisustvovati debati "predstavljajući legitimnu vladu Katalonije".

Pućdemon želi da se vrati doskorašnjem poslu i nastoji da izvrši pritisak na španske vlasti, iako Madrid smatra da on ne može da vlada Katalonijom iz inostranstva.

Karles Pućdemon je ranije danas rekao za jedan katalonski radio da mu nove tehnologije omogućavaju da vlada iz Belgije.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne španske vlasti, a zatim je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost.

Kao odgovor, Vlada Španije je suspendovala autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Takođe je izdala i evropski nalog za hapšenje Pućdemona, po kojem Belgija nije postupila.

Na izborima za novi katalonski parlament, održanim 21. decembra, najviše glasova su osvojile stranke koje se zalažu za nezavisnost tog španskog regiona.

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 20:58:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/191121/pucdemona-mozda-uhapse-u-danskoj.html
Krajem dana prestanak padavina http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/191112/krajem-dana-prestanak-padavina.html U Crnoj Gori sjutra će biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša, pljuskovi, a moguća je i grmljavina. ]]>

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru se očekuje snijeg, a u nižim predjelima povremeno i susnježica i kiša.

Povremeno se očekuju intenzivnije padavine, a u kasnim popodnevnim satima ili krajem dana njihov prestanak. Vjetar mjestimično umjeren do pojačan, na udare ponegdje i jak, južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do 11, najviša dnevna nula do 14 stepeni.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 20:21:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/191112/krajem-dana-prestanak-padavina.html
Otkazali posjetu muzičke delegacije Seulu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/191111/otkazali-posjetu-muzicke-delegacije-seulu.html Sjeverna Koreja je danas iznenada odustala od slanja delegacije muzičara koja je za vikend trebalo da posjeti Južnu Koreju u okviru priprema učešća sjevernokorejske muzičke trupe na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pjongčangu. ]]>

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je danas da Pjongjang nije obrazložio zašto je "suspendovao" dvodnevnu posjetu sedmočlanog tima koju je predložio svega nekoliko sati ranije, navodi Asošiejted pres.

Za sada nije jasno da li je posjeta trajno otkazana ili je samo odložena.

Dvije Koreje su ove nedjelje postigle dogovor da sjevernokorejska muzička trupa sa 140 članova dvaput nastupi na ZOI u Južnoj Koreji. Grupa Samdžijon u kojoj su pjevači, plesači i članovi orkestra biće na ZOI dio olimpijske delegacije Sjeverne Koreje, koja uključuje sportiste, zvaničnike, novinare državnih medija, grupu navijača i tim za demonstraciju borilačke vještine tekvondo.

Dogovor Seula i Pjongjanga o nastupu muzičara postignut je u sklopu pregovora dve zemlje obnovljenih poslije dvije godine. Do otopljavanja odnosa došlo je pošto je lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un najavio u novogodišnjem obraćanju 1. januara mogućnost učešća sjevernokorejskih sportista na ZOI u Južnoj Koreji. Seul je sljedećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 19:55:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/191111/otkazali-posjetu-muzicke-delegacije-seulu.html
Pronađeno tijelo Stanka Krunića http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/191117/pronadjeno-tijelo-stanka-krunica.html Tijelo Bjelopoljca Stanka Krunića (50), pronađeno je danas, skoro pet mjeseci nakon nestanka, u blizini naselja Rasovo Vlah, potvrdila je viša državna tužiteljka Višnja Medojević, prenosi TVCG. ]]>

Leš, koji je u fazi raspadanja, pronašao je mještanin. Podsjetimo, Krunić je nestao 29. avgusta prošle godine.

On je tada oko 8.45 napustio radno mjesto u kafe baru "Autsajder", u Rasovu, i od tada mu se gubio svaki trag.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 19:40:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/191117/pronadjeno-tijelo-stanka-krunica.html
"Novo ime potvrdićemo na referendumu" http://www.rtcg.me/vijesti/region/191115/novo-ime-potvrdicemo-na-referendumu.html Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je danas da očekuje da će višegodišnji spor sa Grčkom oko imena Makedonije biti okončan dostojanstveno i rješenjem kojim će biti zadovljni i Atina i Skoplje. ]]>

"Vidim da se razvija transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i, kada rješenje bude pronađeno, to ćemo potvrditi na referendumu", rekao je Zaev.

On je dodao da je izbor imena uslov za članstvo Makedonije u NATO, i da se nada da bi već ove godine ta država mogla dobiti poziv da postane 30. članica Alijanse, prenijeli su makedonski mediji.

Oni su ranije danas javili da pet predloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon posljednjeg sastanka predstavnika Skoplja i Atine u Njujorku, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca.

Portal Tema na albanskom jeziku prenio je da je riječ o imenim Republika Nova Makedonija, Reublika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje), prenosi taj medij.

Nimec je u intervju za grčku televiziju ANT 1 rekao poslije jučerašnjeg sastanka u Njujorku da će u imenu ostati naziv Makedonija, jer je to prepoznalo do sada već 100 zemalja.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 19:28:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191115/novo-ime-potvrdicemo-na-referendumu.html
Za Dnevni centar 188.420 eura http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/191077/za-dnevni-centar-188420-eura.html Glavni grad je za ovu godinu opredijelio 188.420 eura za budžet Javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. ]]>

Budžetom je, između ostalog, obezbijeđena nabavka opreme za asistivnu tehnologiju koja bi poboljšala kvalitet rada sa djecom i omladinom sa smetnjama u razvoju.

"Jedan od noviteta koji je planiran u predstojećem periodu je adaptacija jednog dijela dvorišta u smislu stvaranja što podsticajnijeg okruženja za korisnike i uslova za obavljanje radno okupacionih i rekreativnih aktivnosti u dvorištu s obzirom na veliki broj sunčanih dana u godini. Neke od ideja se odnose na pravljenje senzornih staza i senzornog vrta, manjih botaničkih bašta, drvenog ljetnikovca u kojem bi se mogao realizovati jedan dio radno okupacionih aktivnosti. Takođe, za ovu godinu se planira u redovne aktivnosti uvrstiti i plivanje", saopštili su iz Glavnog grada.

Objasnili su da će plivanje biti organizovano dva puta sedmično uz stručan nadzor, koji će korisnicima omogućiti bolju koordinaciju, jačanje mišića i povećanje njihove samostalnosti (fizička aktivnost, spretnost, interakcija sa drugim osobama), što vodi povećanju samopuzdanja.

"Jedna od veoma značajnih aktivnosti koja se realizuje u dnevnom centru je radno okupaciona terapija koja ima za cilj razvoj motivacije, znanja, vještine i navika vezanih za rad, kao i uživanje u procesu i rezultatima rada. S obzirom na afinitete korisnika, tokom 2018. planirana je realizacija tri oblika radno okupacionih tretmana: izrada jednostavnih i ukrasnih predmeta, ovladavanje osnovnim vještinama kuvanja i organizovanje radionica usmjerenih na uređenje i održavanje dvorišta", saopšteno je iz Glavnog grada.

Svrha Dnevnog centra je unapređenje kvaliteta života djece i omladine sa smetnjama u razvoju u vlastitoj socijalnoj sredini kroz održavanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i vještina, kako bi se u što većoj mjeri osposobili za samostalan život.

 

 

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 19:02:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/191077/za-dnevni-centar-188420-eura.html
Jak zemljotres u Kalifornijskom zalivu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/191110/jak-zemljotres-u-kalifornijskom-zalivu.html Zemljotres magnitude 6,3 zabilježen je u blizini meksičke obale Kalifornijskog zaliva. ]]>

Epicentar zemljotresa bio je oko 78 kilomatara sjeveroistočno od Loreta, u vodama između meksičkih saveznih država Južna Donja Kalifornija i Sinaloa, a žarište potresa na maloj dubini od 10 kilometara, saopštio je Američki geološki institut (USGS).

Ta priobalna oblast je pustinjska i ima nekoliko malih naselja i ribarskih sela.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 18:48:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/191110/jak-zemljotres-u-kalifornijskom-zalivu.html
Peticiju potpisalo preko 2000 ljudi http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191109/peticiju-potpisalo-preko-2000-ljudi.html Elektronsku peticiju za ukidanje, kako se navodi, svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori, do sada je potpisalo preko dvije hiljade ljudi, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve. ]]>

"Za nepunu nedjelju dana, e-Peticiju je potpisalo već preko dvije hiljade ljudi, od juče, od kada se organizuje u crnogorskim gradovima potpisivanje uz ličnu kartu, još nekoliko stotina", kaže se u saopštenju.

U CPC očekuju da će broj potpisa vrlo brzo preći sedam hiljada čime bi se, kako su naveli, stekli uslovi da se pokrenu i formalne inicijative pred nadležnim državnim organima.

Oni su podsjetili da Peticiji mogu pristupiti i građani "koji nijesu baš vični elektronskom potpisivanju", i pozvali sve zainteresovane da je potpišu.

Peticija se, kako su kazali iz CPC, u Podgorici može potpisati u prostorijama Duhovnog centra, u bulevaru Kralja Nikole 128, radnim danima od 16 do 18 sati, kao i u prostorijama Crkvene opstine Podgorica, u ulici Sava Radunovica broj 4 , svakog dana od 17 do 19 sati.

Kotorani peticiju mogu potpisati u Crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Starom gradu, svakog dana od osam do 12 sati, a Cetinjani u Crkvi Svetog Ivana Crnojevića od deset do 12 sati.

U ‎Nikšiću se peticija može potpisati u Ljetnjikovcu Kralja Nikole pod Trebjesom, svakog dana od deset do 12 sati, a u ‎Danilovgradu u Crkvenoj opštini i restoranu Lovac, od osam do 20 sati.

"Najostrije osuđujemo izjave i uvrede čelnika SPC protiv Peticije", kazali su iz CPC.

Kako su naveli, peticija je legitiman demokratski metod, prepoznat po svim međunarodnim standardima, da građani izraze svoj stav i apel državnim organima da riješe neko pitanje od društvenog značaja.

"Nazivati takav jedan legitiman i civilizacijski čin običnog građanina, budalaštinom, može samo neko ko u suštini prezire "malog" čovjeka, njegovo osnovno ljudsko pravo na slobodu mišljenja i govora", kaže se u saopštenju.

Navodi se da okoštala klerikalna struktura SPC ne razumije elementarna dostignuća savremenog svijeta, ne poštuje različitosti i pluralizam misli i ideja.

"I zato hoće da uguši svaku demokratsku inicijativu", dodaje se u saopštenju CPC.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 18:35:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191109/peticiju-potpisalo-preko-2000-ljudi.html
Tahiri: Istraga na pravom putu http://www.rtcg.me/vijesti/region/191107/tahiri-istraga-na-pravom-putu.html Priština je spremna da sarađuje sa Beogradom na rasvjetljavanju ubistva Olivera Ivanovića, poručio je danas ministar pravde Kosova, Abelard Tahiri. ]]>

Tahiri je, nakon obilaska otvorenog zatvora u Smrekovici, novinarima rekao da su kosovske institucije na pravom putu da rasvijetle ubistvo Ivanovića, koje se dogodilo u utorak u Sjevernoj Mitrovici.

"To nije prvi put da sarađujemo sa Srbijom, bilo je desetine drugih slučajeva gdje smo razmijenili informacije u vezi različitih pitanja na zvaničnom nivou", kazao je Tahiri, prenose prištinski mediji.

Kako je naveo, biće razmijenjena svaka vrsta informacija. Tahiri je rekao da je Priština od Beograda tražila sve informacije koje imaju i da se očekuje da one budu proslijeđene kosovskoj policiji i tužilaštvu.

Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Kosova saopštila su juče da nadležni organi intezivno rade na rasvjetljavanju ubistva Olivera Ivanovića.

Premijer Ramuš Haradinaj rekao je u četvrtak da Euleks i Unmik nijesu nadležni da odobre saradnju Prištine i Beograda na istrazi o ubistvu Ivanovića.

Haradinaj je rekao da je za takvu dozvolu isljučivo nadležna Priština, a on nalog za to nije dao.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 18:10:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/191107/tahiri-istraga-na-pravom-putu.html
"DPS želi ubjedljivu pobjedu" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/191105/dps-zeli-ubjedljivu-pobjedu.html Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović poručio je da ta stranka ima namjeru da ubjedljivo pobijedi 4. februara, na lokalnim izborima u Ulcinju i Beranama. ]]>

Đukanović ističe da je značajno pobijediti i imati dominaciju u fomiranju lokalne uprave u Ulcinju.

"Čini mi se da još više od toga, značajno je ovog puta pobijediti da bismo nastavili tu nisku uspjeha koju je DPS započela pobjedom na parlamentarnim izborima u oktobru 2016, koju je nastavila kroz ove cikluse lokalnih izbora, zaključno sa lokalnim izborima 26. novembra kada smo ubjedljivo trijumfovali u sve četiri opštine uprkos, kao što znate, kataklizmičnim najavama po našu politiku od strane naše političke konkurencije", rekao je Đukanović na sinoć održanoj sjednici Opštinskog odbora DPS Ulcinj i dodao:

"Imamo namjeru da pobijedimo ubjedljivije nego do sada. Imamo namjeru da preuzmemo funkciju predsjednika Opštine Ulcinj, i da na taj način pojačamo saradnju između lokalne uprave i Vlade, koju takođe vodi naša partija, kao i da u sljedećem četvorogodištu ostvarimo najvažnije razvojne iskorake za budućnost ovog grada i njegovih stanovnika." 

Ističe da je sada jako važno potvrditi politički rejting u Ulcinju, pojačati politički rejting u Beranama i preuzeti vlast u Beranama i, naravno, time dati moćan inpuls učešću na predsjedničkim izborima u prvoj polovini aprila.

"Takođe, kada govorimo o Ulcinju, imamo na umu da je DPS i do sada bila pojedinačno najjači politički subjekt, da smo i na prošlim izborima 2014. osvojili mandat više od prve sljedeće partije, dakle, da smo imali devet mandata i otprilike 3150 glasova, da smo potvrdili svoj vodeći rejting i na parlamentarnim izborima pretprošle godine, na kraju 2016., ali da, bez obzira što smo u ovom mandatu, otprilike u polovini mandata učestovali u vršenju vlasti u Ulcinju, mi nijesmo imali vodeću ulogu", ocijenio je Đukanović.

Napominje i da su žrtvovali vodeću ulogu, i na neki način pristali da ne budu u glavnoj ulozi predsjednika Opštine Ulcinj, da bi pokušali da djeluju pomirljivo prema potencijalnim partnerima sa kojima su željeli da formiraju vlast.

"Podsjetiću vas da su ta dva politička subjekta sa kojima smo i sada u koaliciji u Ulcinju, bili jako oštro međusobno sukobljeni i da su zapravo pokušali stvaranjem aranžmana sa nama, da se obračunaju sa onim drugim, sa onom drugom partijom ili koalicijom koju tvore nacionalne partije. Nijesmo dozvolili da se za te svrhe koristi DPS i kazali smo im: 'Ne, mi mislimo da je pametnije od toga – izvolite i jedni i drugi', pa kada se ispostavilo da je cijena toga da mi ne budemo u glavnoj ulozi da vršimo dužnost predsjednika Opštine Ulcinj, bili smo spremni i na to, da bismo i na taj način građanima Ulcinja pokazali da mi ne vodimo politiku da bismo se samo grabili za vlast i za ovlašćenja", ocijenio je Đukanović.

DPS vodi politiku, tvrdi Đukanović, da bi čuvali neka dobra u svakoj od lokalnih zajednica, ali i da bi čuvali dobra, dodaje, koja su stvorili u novoj savremenoj Crnoj Gori.

"Vjerujem da je to imalo smisla. Vjerujem, dakle, da smo na taj način poslali jasnu poruku svakom ko trezveno, ko ozbiljno razmišlja o sadašnjosti i budućnosti ovoga grada. Ali mislim jednako tako da je sada trenutak da potvrdimo tu vodeću ulogu i da preuzmemo punu i neposrednu odgovornost za budući razvoj ovog grada", zaključio je Đukanović.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 17:22:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/191105/dps-zeli-ubjedljivu-pobjedu.html
Proizvoditi bezbjednu i kvalitetnu hranu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191089/proizvoditi-bezbjednu-i-kvalitetnu-hranu.html U Berlinu je svečano otvoren najveći svjetski poljoprivredni skup - Sajam "Zelena nedjelja" i 10. Globalni forum za hranu i poljoprivredu. Otvaranju je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović. ]]>

Simović je prisustvovao otvaranju sajma, na poziv ministra hrane i poljoprivrede SR Njemačke Kristijana Šmita. Sajam u Berlinu trajaće do do 28. januara. 

U prisustvu više od hiljadu zvanica i 60 ministara poljoprivrede iz svijeta, njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit otvorio je skup ukazujući na značaj zajedničkog odgovora na brojne izazove u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kako bi se uspostavio balans između rastuće globalne tražnje za hranom i očuvanja prirodnih resursa i životne sredine.

Šmit je istakao potrebu da očuvanje biodiverziteta bude u vrhu agende budućeg zajedničkog djelovanja i kreiranja poljoprivrednih politika. To znači, kako je istakao, proizvodnju bezbjedne i kvalitetne hrane, pametnijim korišćenjem resursa, prije svega zemljišta i vode, uz ostvarivanje dobrobiti životinja.

Navodeći da se ovogodišnji skup u Berlinu održava u važnom trenutku za poljoprivrednike EU, trenutku kada se dizajnira nova Zajednička poljoprivredna politika (ZZP), evropski komesar je poručio da nova politika treba da bude i dalje zajednička, ali da je potrebno da se pojednostavi za farmere, odnosno da farmeri imaju efikasniju podršku sa manje birokratije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede Simović se prilikom susreta sa ministrom hrane i poljoprivrede Njemačke Kristijanom Šmitom, zahvalio na pozivu da sa saradnicima učestvuje u radu Globalnog foruma.

Simović je tim povodom istakao da je crnogorska poljoprivreda značajno odmakla na putu ka EU i da je u tom pravcu veoma važno što će crnogorski poljoprivredni proizvođači uskoro početi da koriste IPARD program podrške. Simović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Vlade Njemačke u procesu EU integracija Crne Gore, u raznim oblastima, uključujući poljoprivredu.

Mađarski ministar poljoprivrede Šandor Fazekaš najavio je nastavak podrške te zemlje i konkretno ponudio pomoć u cilju jačanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, kao i prenošenje iskustava i znanja u sprovođenju Zajedničke poljoprivredne politike EU, sa naglaskom na korišćenje EU fondova i podrške za mlade farmere. U tom cilju, on je pozvao eksperte iz Crne Gore da posjete Mađarsku.

Susret potpredsjednika Simovića sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejanom Židanom, bio je prilika da se razgovara o daljim aktivnostima na sprovođenju Akcionog plana saradnje dvije zemlje, potpisanog u aprilu 2017. godine.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tokom sastanka sa crnogorskom delegacijom prenio je iskustvo hrvatske poljoprivrede nakon pristupanja EU i iskazao punu spremnost za prenošenje iskustava Crnoj Gori kako bi što uspješnije savladala dalji proces reforme u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Posebno je potenciran značaj prenošenja konkretnih iskustava u koncipiranju i implementaciji programa koji se finansiraju iz EU.

Potpredsjednik Simović danas je razgovarao i sa ministrom ruralnih poslova Estonije Tarmo Tamom, i tom prilikom je dogovoren nastavak saradnje, posebno u okviru potpisanog potpisanog sporazuma u oblasti poljoprivrede koji, između ostalog, podrazumijeva prenos iskustava u primjeni digitalne poljoprivrede.

Potpredsjednik Simović učestvovaće sjutra u radu 10. Samita ministara poljoprivrede koji se kao centralni događaj održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).

]]>
Fri, 19 Jan 2018 17:13:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191089/proizvoditi-bezbjednu-i-kvalitetnu-hranu.html
Uključiti preduzetnike u pregovore s EU http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/191073/ukljuciti-preduzetnike-u-pregovore-s-eu.html Šef Sektora za međunarodne odnose i ekonomiju u Uniji poslodavaca Mirza Mulesković ocijenio je, na Regionalnom evropskom forumu o razvojnim politikama, da su one u našoj zemlji u značajnoj mjeri usklađene sa EU prioritetima, ali da privatni sektor i socijalni partneri još uvijek nijesu uključeni u dovoljnoj mjeri u kompletan proces njihovog kreiranja. ]]>

"Mulešković je predstavio stanje po pitanju učešća privatnog sektora u proces donošenja odluka u Crnoj Gori, uputio na značaj uključivanja socijalnih partnera u proces pridruživanja Crne Gore EU, kao i značaj jačanja privatnog sektora u predpristupnim pregovorima", saopšteno je iz UPCG.

On je podsjetio da je Crna Gora prva država koja je uključila predstavnike civilnog društva u kompletan proces pregovora, što predstavlja dodatan stimulans za dalji rad i razvoj civilnog društva u Crnoj Gori.

"Ocijenjeno je da mora dodatno da se radi na uključivanju socijalnih partnera - posebno na nivou lokalnih samouprava, a da sve odluke treba da se donose uz podršku predstavnika poslodavaca i zaposlenih. Takođe, Mulešković je naglasio da ne postoji mogućnost napretka ukoliko se ne radi na razvoju privatnog sektora koji predstavlja okosnicu razvoja svakog društva – kako na prostorima Zapadnog Balkana, tako i u zemljama članicama EU", naglasili su iz Unije.

Na Forumu je zaključeno da sve zemlje, i članice EU i zemlje kandidati, moraju dodatno da rade na razvoju politika koje će biti usklađene sa programima EU, i da se sve politike moraju donositi na način da budu koherentne.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 17:00:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/191073/ukljuciti-preduzetnike-u-pregovore-s-eu.html
"Nema odgovornosti, slučaj ispolitizovan" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191101/nema-odgovornosti-slucaj-ispolitizovan.html Za smrt djevojčice Jelene Bogavac ne postoji subjektivna, ni objektivna odgovornost resornog ministarstva i ministra, saopšteno je danas na vanrednom presu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića i savjetnika premijera Srđana Kusovca. ]]>

Kako je saopšteno na vanrednoj konferenciji za novinare, na jučerašnjoj sjednici Vlade ocijenjeno je da je taj slučaj politizovan, i da su se slične informacije i ranije pojavljivale pred izbore.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović, kazala je da su nalazi obdukcije potvrdili da dijete nije umrlo od gladi, da nije imalo šećernu bolest i da nije koristilo insulin.

Ona je kazala da je insulin, koji je moguće jedino dobiti na recept, besplatan za sve, bez obzira na koji uzrast se odnosi.

Purišić je kazao da je Ministarstvo podnijelo Upravi za inspekcijske poslove zahtjev da sprovede kontrolu.

"Nalazom je utvrđeno da je došlo do administrativne greške, odnOsno da nije na vrijeme uručeno rješenje o jednokratnoj pomoći", rekao je Purišić.

On je najavio prekršajni postupak protiv ovlašćenog službenika Centra za socijalni rad koji nije na vrijeme dostavio rješenja o odobrenju jednokratne pomoći.

"Svi zahtjevi porodice Bogavac su odobreni, samo je u ovo slučaju napravljen propust", istakao je Purišić.

Šef Vladine Službe za odnose sa javnošću Srđan Kusovac kazao je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici konstatovala da je slučaj politizovan, i da ga je pratilo više dezinformacija u medijima.

"Konstatovano je da ovo nije prvi slučaj, i da su se slične informacije pojavljivale pred izbore", kazao je Kusovac.

Kako je naveo, Vlada je zaključila da "ne postoji ni subjetivna ni objektivna odgovornost ministra Purišića ni Ministartsva rada i socijalnog staranja".

Na pitanje da li Vlada planira da uradi nešto nakon izvještaja Tužilaštva, Kusovac je kazao da postoji organi u sistemu koji će da procijene da li je nešto potrebno preduzeti po pitanju ovog slučaja.

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo je saopštilo da se uzrok smrti djevojčice Jelene Bogavac ne može sa sigurnošču utvrditi, ali se može s velikom vjerovatnoćom zaključiti da se radilo o prirodnoj smrti, takozvanom Sindromu naprasne smrti odojčadi – male djece, poznatijem kao SIDS.

 

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 16:47:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191101/nema-odgovornosti-slucaj-ispolitizovan.html