Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

Objavio: B.V.

29. 11. 2016. 08:10 >> 08:01

PG-KL

Obustava saobraćaja zbog sanacije odrona

Sanacija stijene koja se odronila na put u mjestu Mioska, na magistrali Podgorica – Kolašin, počeće danas i trajaće, kako se očekuje, 15 dana.

 

Do završetka posla, koji podrazumijeva i sanaciju dijela puta koji je oštećen usljed velikog odrona, režim potpune obustave saobraćaja važiće svakog dana između devet i 11 i od 13 do 15 sati.

Kako je Pobjedi kazao savjetnik u Direkciji za saobraćaj Miodrag Bakrač, radi se o privremenoj sanaciji ovog dijela magistrale, koji istovremeno podrazumijeva i prvu fazu trajne sanacije.

“Stručna komisija, koju je formirala Direkcija za saobraćaj, uradila je plan i posao bi trebalo da bude završen za 15 dana. Rok će, svakako, zavisiti i od vremenskih prilika, ali nadamo se da će nas vrijeme poslužiti”,  rekao je on.

Materijal je stigao, a ujutro bi na Mioskoj trebalo da bude i mašina koja je neophodna za posao, a koja je dopremljena iz Bosne i Hercegovine.Bakrač kaže da još nemaju preciznu računicu koliko će koštati prva faza trajne sanacije brda na Mioskoj.

Izvođač radova je preduzeće „Crnagoraput“, a investitor Direkcija za saobraćaj.Bakrač je ranije za Pobjedu objasnio da je jedino rješenje za bezbjedno povezivanje sjevera i juga zemlje auto-put.

Kako je rekao, magistrala od Bijelog Polja do Podgorice prolazi kroz duboke kanjone, gdje su visoke padine i kosine, a na nekim dionicama put je usječen u podnožje stijena, koje su karstifikovane (karstifikacija nastaje kao posljedica prodora voda u vodopropusne i rastvorljive stijene duž sistema pukotina) i popucale, što izaziva česte odrone i obrušavanja.

“Ako bi i ušli u investiciju trajne sanacije i dalje bi ostale brojne kritične tačke kuda bi vožnja bila ograničena na maksimum 50 kilometara na Potpuni sat, ali i uz mnoga druga ograničenja. Zbog svega toga jedino rješenje je auto-put“, kazao je Bakrač.

Prema analizi troškova koju je radio Bakrač za sanaciju dionice od Podgorice do Međuriječija potrebno je više od 100 miliona eura.To podrazumijeva radove u svim tunelima, galerijama, ali opet se ne bi moglo reći da je to trajno rješenje, jer bi ostali mnogi ograničavajući faktori.

Dijelom magistrale kroz Miosku saobraća se alternativnim zemljanim putem, kojim je premoštena dionica na koju se sručio odron 15. novembra. Od tada se saobraća naizmjenično iz jednog pravca, a saobraćaj regulišu semafori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније