Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

Objavila: M.L.B.

01. 12. 2017. 22:00 >> 07:14
1

U JUTARNJEM

O rijetkim bolestima, kampanji "Neželjena"

Rijetke bolesti ustvari nisu tako rijetke...Kako nastaju, koliko ih ima, kako se liječe, koliko ljudi u Crnoj Gori boluje od rijetkih bolesti, kakav je njihov život, da li se suočavaju sa stigmatizacijom, diskriminacijom, kakve rezultate daje Nacionalna strategija za rijetke bolesti, koje su aktivnosti EU na polju rijetkih bolesti, koje su preporuke? Gošće Jutarnjeg programa biće izvršna direktorica Nacionalne organizacije za rijetke bolesti dipl. biolog Nataša Bulatović i PR Ivona Vuković.

U našoj zemlji u toku je kampanja “Neželjena” koja je pokrenula društveni dijalog koji bi trebalo da prevaziđe sistem vrijednosti u kome ženska djeca ne uživaju jednaka prava kao muška. Inicijativa treba da prevaziđe negativne patrijarhalne vrijednosti, koje zbog tradicije muškog nasljednika dovode do selektivnih abortusa i djevojčice stavljaju u negativan položaj. Kakav je stav porodičnog rasporeda o prenatalnom odabiru pola i abortusu saznaćemo od profesora Vlada Ilića.

Predstavljamo posljednje štivo pisca, književnog kritičara i novinara Borislava Jovanovića "Zamak Mišela de Montenja /Estetsko biće književnog djela". O rukopisu će u našem programu govori novinarka, pjesnikinja i književna kritičarka Jovanka Vukanović i izdavač, direktor JU "Ratkovićeve večeri poezije" Kemal Musić.

Iz našeg Tv Arhiva ( subota, 12.05h I program) emitujemo dvije priče: U Pljevjima se obilježava godišnjica čuvene Pljevaljske bitke. U jednoj od najvažnijih antiokupatorskih operacija 1941. poginulo je 395 boraca i građana. U TV arhivu se podsjećamo kako je ‘71. obilježena tridesetogodišnjica Pljevaljske bitke u prilogu Gojka Čolovića koji je emitovan u Novostima dana. Ratnoj priči dodajemo i portret akademika Obrena Blagojevića, snimljen 1989. Pivljanin, revolucionar, državni i naučni radnik, golootočanin koji uspijeva da prebrodi i to veliko iskušenje.

Najavljujemo premijeru ovogodišnjeg i najvećeg dosadašnjeg ostvarenja Baletske škole „Princeza Ksenija“ tokom 18 godina rada, balet „Pepeljuga“, na muziku Sergeja Prokofjeva koja će se održati u Crnogorskom Narodnom Pozorištu, u subotu 2. decembra, u 20h. Repriza je 3.decembra, dok će ostale izvedbe publika moći da vidi tokom nastupajuće godine u okviru repertoara CNP-a. Naši gosti - direktorica škole Vanja Pantović i solista beogradsog baleta Željko Grozdanović, koji će se naći u ulozi Maćehe.

Fitnes festival “Budi fit budi zdrav”, deveto izdanje održaće se tokom vikenda u Mall-u of Montenegro. Najavljeno je učešće brojnih priznatih instruktorta iz zemlje i regiona...Sa detaljima će nas upoznati fitnes instruktora Marija Mićović i gošća festivala iz Beograda, prof. Fizičke kulture ifitnes instruktorka Sanja Kocić.

Ekipa sa terena izvještava sa aktulenih dešavanja u glavnom gradu.

U redovnoj rubrici “Ukusi jutra” (u 8.48h), šefica kuhinje Slađana Šoć pripremaće pohovanu palentu.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Dječiji kutak, Svijet u 5 minuta, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније