Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

05. 01. 2018. 21:59 >> 21:24

U JUTARNJEM

O značaju Brajevog pisma

Na godišnjicu smrti tvorca pisma za osobe sa oštećenim vidom Luja Braja govorimo o njegovom značaju. UNESCO je proglasio Brajevo pismo za univerzalno pismo za slijepe i slabovide u svijetu.

Deklaracijama Ujedinjenih nacija, Evropske unije i SAD zagarantovano je da slijepi koji čitaju Brajevo pismo imaju pravo da budu informisani od strane službenih vlasti i kompanija na Brajevom pismu. Pored priče o Luju Braju naši gosti biće generalni sekretar Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović i članica Saveza, studentkinja prava Anđela Dragović koja će nam reći kako i u kojoj mjeri joj Brajevo pismo pomaže u akademskom obrazovanju.

U nastavku:
U susret Božiću, pogledajte priče o tome kako se obilježava Badnji dan, koji ga običaji karakterišu, šta kaže tradicija? Ekipa sa terena uživo izvještava sa mjesta na kojem se prodaju badnjaci, a saznaćemo i kako treba da izgleda tradicionalna božićna trpeza.

Na Žabljaku je počela zimska turistička sezona kojoj se oduvijek poklanjala velika pažnja. Iz naše arhvske zbirke izdvojili smo prilog o zimi na Žabljaku januara 1985, našeg novinara Todora Pekovića.

EU kutak: Crna Gora je 2017. završila sa 30 otvorenih poglavlja, od kojih su 3 privremeno zatvorena. Šta slijedi na polju evropske integracije u 2018. i u kojim oblastima nas očekuje najviše posla? Šta nas očekuje tokom predstojećeg bugarskog predsjedavanja EU? Ulazimo u šestu godinu pristupnih pregovora. Koliko su reforme koje sprovodimo promijenile Crnu Goru i približile je evropskim standardima i kvalitetu života? Da li građani osjećaju te promjene? Naša gošća biće državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Marina Vujačić.

Najbolji retoričar 15. generacije Škole retorike koju organizuje Fakultet za državne i evropske studije je David Braić. Specijalno priznanje za najredovniju polaznicu pripalo je Slađani Obradović. Oni će biti naši gosti kao i polaznice škole Lela Jovanović i Aleksandra Komatina. Čućemo uživo i neke od najpoznatijih svjetskih govora.

Ekskluzivno u Jutarnjem programu naši gosti biće mladi i perspektivni muzičari, školovani na čuvenom muzičkom koledžu Berkli u Bostonu, kantautorka Katarina Pejak  (iz Beograda) i crnogorski bubnjar Slaven Ljujić (rodom iz Nikšića, pohađao srednju muzičku školu "Vasa Pavić", diplomirao džez bubnjeve na Berkliju). Oboje žive i rade u Nešvilu u SAD. Najaviće zajednički nastup koji pripremaju u Podgorici.

Emituejmo i novu reportažu putopisca Edina Krnića.

Da li danas veći uticaj imju modni kreatori ili modni blogeri?¨ Naša gošća na tu tema biće modna blogerka Kana Tomašević.

Na Žabljaku je počela zimska turistička sezona kojoj se oduvijek poklanjala velika pažnja. Iz naše arhvske zbirke izdvojili smo prilog o zimi na Žabljaku januara 1985, našeg novinara Todora Pekovića.

Za specijlitete u redovnoj kulinarskoj rubrici “Ukusi jutra”, zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Dječiji kutak, Svijet u 5 minuta, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније