Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

06. 04. 2018. 22:23 >> 22:17

U JUTARNJEM

O Svjetskom danu zdravlja

Svjetski dan zdravlja je 7. aprila, kada je 1948. osnovana Svjetska zdravstvena organizacija sa sjedištem u Ženevi. Prvi put obiljižen je 1950. kada je tema bila „Upoznajte svoj zdravstveni sistem“. Cilj Svjetskog dana zdravlja jeste izgrađivanje svijesti o značaju zdravlja i unapređivanje zdravstvene zaštite. Ovogodišnji slogan je “Zdravlje za sve”. Koje teme su bile u fokusu Nacionalne konferencije posvećene Danu zdravlja, šta crnogorski zdravstveni sistem preuzima u borbi protiv zaraznih bolesti i kakav je obuhvat vakcinacije djece, koji skrining programi su aktuleni u Crnoj Gori i kakve rezultate daju, i na kom je nivou prevencija? Naša gošća biće generalna direktorica Direktorata za zdravstevnu zaštitu Ministarstva zdravlja dr Alma Hajdarpašić Drešević.

Koje su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana zdravlja saznaćemo od šefice Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mine Brajović.

U EU kutku govorimo o projekatima lokalnih Nevladinih organizacija koje su dobitnice CRNVO grantova u okviru programa dodjele grantova "Moja zajednica – Snažna zajednica". Konkurs je dio projekta “Moja zajednica-Snažna zajednica!”, koji je finansirala Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016. Govorićemo i o ulozi NVO u CG društvu pa i u procesu evropskih integracija. Naš gost biće koordinator programa za jačanje kapaciteta Centra za razvoj NVO - TACSO Resursni centar za organizacije civilnog društva Radoš Mušović.

Novi 25. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" posvećen je crnogorskom bibliotekarstvu. Direktor lista mr Amer Ramusović biće naš gost.

Muzički estetičar, kritičar i pisac iz Rumunije, prof.Virdžil Mihaiu sa Univerziteta u Klužu, (Rumunija) gost je "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori". Biće i gost Jutra. Mihaiu je bio jedan od osnivača i prvi direktor Rumunskog instituta za kulturu u Lisabonu i savjetnik ministra u Rumunskoj ambasadi u Portugalu.

Ekipa sa terena uživo izvještava sa više lokacija: iz CAZASA, Nedjelje zdravlja; sa Trga nezavisnosti jer će i ove godine Podgorica biti učesnik velikog međunarodnog Rueda de Casino flash moba! U pitanju je javna manifestacija kojom se obiljležava Svjetski dan ruede;javićemo se i iz Delte sa Uskršnjih igrarija: Trke veselih zečića i potrage za jajima...

U TV arhivu:

-Sjećanje na nedavno preminulog, dugogodišnjeg direktora drame Crnogorskog narodnog pozorišta, Milana Belog Popovića. U prvoj emisiji iz serijala SUSRETI, snimljenoj 1970.godine, Beli Popović govori o tadašnjem Narodnom pozorištu u Titogradu i domaćim tekstovima kojima se sve više poklanjala pažnja. Emitovaćemo insert iz razgovora autora Rajka Cerovića i Milana Belog Popovića.

-Spomen kuća renomiranog književnika Borislava Pekića u Šavniku, povod je da se u TV arhivu prisjetimo njegovog intervjua povodom Njegoševe nagrade 1987.godine. Dolazak na Cetinje budi Pekićevo sjećanje na korijene, Drobnjake i godine provedene u Crnoj Gori. Emitovaćemo insert iz emisije autora Ljubomira Đurkovića.

Nakon Vijesti u 10h, tandem koji će vas zabavljati! Modni autoriteti, stručnjakinje života, lajfkoučerke, humaniste i prebogatašice! Paris i Pipa! ( 8. epizoda; sve emisije iz serijala možete pogledati na našem portalu www.rtcg.me)

Emitujemo i novu reportažu putopisca Edina Krnića.

Za specijlitete u redovnoj kulinarskoj rubrici “Ukusi jutra”, zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć. Pripremće pitu od sabljarke i rikoto sira.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Dječiji kutak, Meridijani, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić

e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније