Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

07. 04. 2018. 23:11 >> 23:08

U JUTARNJEM

O danu Hristovog uskrsnuća

Priča Jutra biće posvećena Vaskrsu ili Uskrsu, danu Hristovog uskrsnuća, koji je u religijskom smislu jedan od najznačajnih praznika u Hrišćanstvu. Spada u takozvane pokretne praznike i praznuje se uvijek prve nedjelje poslije punog mjeseca, a iza proljećne ravnodnevice. Crveno jaje najupečatljiviji je simbol praznika Hristovog vaskrsenja. Simbolizuje ponovno rađanje, neprekidni poredak prirode čiji je čovjek sastavni dio i koji svako nosi u sebi. Crvena boja predstavlja krv koju je Hristos prolio na Golgoti okajavajući grijehe ljudi, ali i radost zbog njegovog vaskrsenja.

U nastavku:

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila kako bi se proslavila romska kultura i podigla svijest o problemima sa kojima se Romi suočavaju. Dan je zvanično proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfildu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi koja se sastoji od plave i zelene boje koje predstavljaju nebo i zemlju. Na sredini zastave nalazi se točak, crvena čakra, koji predstavlja migraciju Roma. Naš gost biće izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha.

Ekipa sa terena uživo će izvještavati iz Romskog naselja na Vrelima ribničkim ali i iz ateljea pisca i slikara Ivana Toskića.

Prenosimo zaključke konferencije „Žene u menadžmentu u Crnoj Gori: Podrška liderstvu i karijernom razvoju žena u Crnoj Gori“ u organizaciji Unije poslodavaca CG. Ugostićemo dame koje su osvojile nagrade za Naj mendažerke u Crnoj Gori. U kategoriji privreda - liderka Dizajn tima Bild Studija -Ksenija Iković,u kategoriji civilni sektor- izvršna direktorica SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica-Biljana Zeković, u kategoriji mediji - izvršna direktorica Sutonprint-a i direktoricaa marketinga magazina Gracija - Merisa Suljević. Sa nama će biti i šefica sektora za odnose sa javnošću i marketing Unije poslodavaca CG -Zvezdana Olujić. 

Najavljujemo panel diskusiju "Mladi i ključne kompetencije" koju organizuje NVO Centar za afirmaciju i razvoj mladih u biblioteci “Radosav Ljumović” u utorak u 12h. Naši gosti biće predsjednik organizacije  Miloš Mašković i predsjednica Upravnog odbora organizacije Marija Popović.

Muzičar Boja Delić predstaviće premijerno u našem programu novu pjesmu “Brodolomci”.

U okviru koncepta “Tvoj Grad” deveti Bedem fest održaće se od 3. – 5. avgusta. Direktor Bedem festa mr Petar Šundić biće gost Jutra. Upoznaće nas sa gostima koji će nastupiti na popularnom festivalu, a prenijeće nam i utiske sa nedavno održanih sajmova turizma na kojima se Bedem fest predstavio.

Emitujemo novu reportažu putopisca Edina Krnića iz Rio de Žaneira, sa brda Korkovado, sa mjesta na kome se nalazi statua Isusa Spasitelja. Visoka je 30 metara bez postolja, koje dodaje još osam. Raspon raširenih ruku je skoro isti kao visina – 28 metara, cio spomenik težak je 635 tona, a njegova izrada trajala je skoro čitavu deceniju.  Danas je najpoznatija i peta najviša statua Isusa na svijetu . Za novo svjetsko čudo izabran je 2007.
Za specijalitete u redovnoj kulinarskoj rubrici “Ukusi jutra”, zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć. Pripremaće bombice sa muslijem.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena, redovne rubrike: Ukusi Jutra, Dogodilo se na današnji dan, Okom gledalaca, Meridijani, Kulturni vodič, bioskop, priče sa portala www.rtcg.me, Dječiji kutak...

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније