Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

10. 07. 2018. 22:04 >> 21:51

TEME JUTARNJEG

Legalizacija objekata, higijena na bazenima

Pogledajte kojim temama ćemo se baviti u Jutarnjem programu.

Legalizacija objekata: O legalizaciji bespravno podignutih objekata, govorimo sa direktorom Uprave za nekretnine. Interesuje nas: koliko je Uprava spremno ušla u process legalizacije? Imamo li barem okvirno broj podnijetih zahtjeva? U poređenju sa regionom, da li primjena novog Zakona o legalizaciji u Crnoj Gori teče predviđenom dinamikom, da li smo u nekim segmentima u prednosti, ili su mjerila u zakonodavnoj praksi zemalja u okruženju ipak drugačije formatirana?

Higijena na crnogorskim bazenima: Bazeni na kojima se u vrelim ljetnjim danima okuplja ogroman broj kupača, predstavljaju rasadnike virusa, bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama koji izazivaju neugodne, a često i opasne infekcije. Da biste se zaštitili od kožnih oboljenja, crijevnih zaraza, upale očiju ili ušiju, vodite računa o higijeni i pridržavajte se pravila ponašanja na javnim kupalištima. I bazen u dvorištu idealan je za spas od ljetnjih vrćina. Zvuči jednostavno, samo ga treba postaviti i napuniti vodom. Ali, održavanje adekvatne higijene u bazenu traje duže od jednog “buć”. Za bezbrižno rashlađivanje u bazenu potrebni su brojni preparati, a u bazenima većim od tri kubika najbitnije je održavanje adekvatne PH vrijednosti vode. Detalje donosi doktorka Ivana Joksimovic iz Instituta za Javno zdravlje.

Učenje plivanja u najranijem uzrastu: Dobrobiti plivanja su mnogostruke. Ono podstiče psihomotorni razvoj i socijalne vještine, utiče na osjećaj ravnoteže i koordinaciju pokreta. Najbolje je kada se plivanje nauči u djetinjstvu od stručnog lica, i kada se djeca, još dok su sasvim mala naviknu na blagotvorno dejstvo vode. U metodici obuke plivanja za djecu koristiti se igra, kao sredstvo za prevazilaženje straha, ali se istovremeno djeca uče sportskoj i radnoj disciplini. Kod svakog učenja, pa i kod plivanja, treba poštovati individualne karakteristike svakog djeteta. O ovoj temi danas govorimo sa profesorima fizičke kulture, mr Ivicom Šćepanovicem i Aleksandrom Vlahovićem.

Ostalo: Provjeravamo kako će prijestonica obilježiti Dan državnosti, kada se organizuje manifestacija „Miris lipa i meda“ u tom gradu, ali i šta nam lijepo za ovo ljeto spremaju mjesne zajednice ovog dijela Crne Gore.

Poseban osvrt zaslužili su događaji koje ste vi ocijenili kao najkvalitetnije: Džip Reli, Kotorski festival pozorišta za djecu, Podgoričko kulturno ljeto.

Urednica i voditeljka: Dajana Golubović Pejović

Urednica redakcije: Ljiljana Savić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније