Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

24. 07. 2018. 23:03 >> 22:49

JUTARNJI PROGRAM

Kako se oduprijeti štetnim hemijskim uticajima?

Sjutra u Jutarnjem programu:

Prof. dr Staniša Stojiljković: Savremeni čovjek - agresivna sredina
Sve je veći broj novih hemijskih jedinjenja koje nam zagađuju organizam. Ugrožava nas dim, zagađeni vazduh, pesticidi, vještačka đubriva, amalgamske plombe u zubima i nezdrava i vlažna mjesta za stanovanje, hemikalije u hrani, vodi ili ljekovima. Prof. dr Staniša Stojiljković smatra da se odbrambeni mehanizam čovjekovog organizma više ili manje odupire tim uticajima, ali kada naše tijelo ne može da se izbori, onda dođe do pada imuniteta i do pojave oboljenja. Gospodin Stojiljković šef je katedre za tehnološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, član Srpske kraljevske akademije nauka i umetnosti.

Kuhinjska so – bijelo zlo?
Nužna je za pravilno funkcionisanje organizma i ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Iako pomaže u održavanju krvnog pritiska, i pravilnom radu nervnog sistema, savremene prehrambene navike dovele su do toga da dnevno unosimo u organizam čak pet do deset grama soli više nego je potrebno ljudskom tijelu. Zbog neznanja, loših navika i pretjerane upotrebe, so je postala 'bijelo zlo' koje uzrokuje više štete nego dobrobiti za ljudski organizam. Svjetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore predstavila je rezultate Nacionalnog istraživanja o dnevnom unosu soli u Crnoj Gori. Za potrebe istraživanja korištena je SZO standardizovana metodologija za određivanje prosječnog unosa soli na dnevnom nivou, utvrđivanje prevalencija prekomjernog unosa soli, i dobijanje informacije o znanju ispitanika o štetnim posljedicama. Doktor Borko Bajić - Institut za javno zdravlje, naš je gost.

Zloupotreba droga - da li je „red bull ekstazi“ stigla na naše tržište?
Reagujući na nepovoljan ambijent kada je zloupotreba droga u pitanju, u Nevladinoj organizaciji “Preporod” odlučeno je da u narednom periodu treba raditi na podizanju nivoa političke svijesti, sa ciljem da se proporcionalno povećaju volja i trud ka iznalaženju adekvatnijih rješenja na sve prisutniji problem zloupotrebe droga, sa posebnim akcentom na mlade u srednjim školama i završnim razredima osnovnih škola. Gospodin Jovan Bulajić - direktor NVO Preporod, naš je gost. Njegovo prisustvo iskoristićemo da pomenemo novu kinesku drogu - takozvani "red bul" ekstazi, koja nakon konzumiranja samo jedne tablete može da ubije. Pokucala je na vrata susjedne Srbije, pitanje je kada će kod nas.

Psihologija u sportu
Mozak kontroliše cijelo tijelo, od kretanja, preko disanja, otkucaja srca i većine tjelesnih funkcija. Da li bi onda trebalo da treniramo i mozak, a ne samo tijelo? Želimo da saznamo koje su prednosti psiholoških tehnika i kako se savladavanjem mentalnih prepreka penjemo na nivo više kada je sport u pitanju? Saradnja sa sportskim psihologom preporučuje se svim sportstima, nezavisno o rangu takmičenja, polu i dobi. Sportski psiholog podrška je sportisti i saradnja znači da sportista vodi računa o svojoj mentalnoj pripremljenosti za takmičenje, ne samo o fizičkoj, nego i o tehničko-taktičkoj. O psihologiji u sportu govorimo sa profesorkom doktorkom Marijanom Mladenović – sportskom psihološkinjom, i gospodinom Zoranom Poleksićem publicistom, koji potpisuju knjigu “Psihologija u sportu”.

Urednica i voditeljka: Dajana Golubović Pejović

Urednica redakcije: Ljiljana Savić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније