Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ Objavila: M.M ]

16. 10. 2018. 12:00   >>  11:47

DOKUMENTARNA EMISIJA

"Kultura na dnu mora“ na TVCG

Dokumentarni program TVCG večeras u 20:05 emituje emisiju "Kultura na dnu mora“, jednočasovnu istraživačku priču, koja problematizuje status crnogorskog podvodnog kulturnog nasljeđa i njegov tretman.

Emisija je snimana sredinom septembra u Podgorici, Budvi, Tivtu, Bijeloj, Cavtatu, Zagrebu, Zadru i Sarajevu i na tim lokacijama su intervjuisani predstavnici crnogorskih državnih institucija, nezavisni stručnjaci i ronioci i suočeni njihovi stavovi o pogledu na status crnogorskog podvodnog blaga i pritisaka na njega. Predstavili smo i hrvatska iskustva, kroz razgovore sa predstavnicima kreatora politika u ovoj oblasti, a u emisji su učešće uzeli i relevantni stručnjaci iz Italije. Obišli smo i međunarodne institucije- UNESCO i OEBS da saznamo kako gledaju na odnos Crne Gore prema preuzetim međunarodnim obevezama da se baština iz podmorje štiti i adekvatno valorizuje. Emisija je, takođe, bogata snimcima arheoloških lokaliteta iz Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Crnogorsko podvodno kulturno blago se decenijama devastira, iz crnogorskog podmorja se otuđuje baština neprocjenjive vrijednosti, a učestalost nelagalnih aktivnosti u posljednje vrijeme dobija na intezitetu. Sagovornici u emisiji ističu primjere nemara državnih institucija da se ovakvim pojavama stane na kraj, a predstavnici kreatora politika i sistema zaštite objašnjavaju svoj doprinos da se ova oblast uredi. 

Crna Gora nije usvojila zakon o ronjenju, pa je svaka podvodna aktivnost potpuno nedefinisana u našem priobalju. Sa druge strane, Hrvatska je ovu oblast potpuno uredila, pa sebe smatra evropskom predvodnicom sistema zaštite, dok je u Italiji dobar tretman podvodnih arheoloških lokaliteta višedecenijski manir. UNESCO i OEBS su zabrinuti za stanje podvodnog nasljeđa na crnogorskoj teritoriji, jer se, kako tvrde, zaradom od crnog tržišta finansira terorizam i šverc narkotika.

Dokumentarna emisija „Kultura na dnu mora“
Utorak, 16. 10. u 20:05
Prvi program TVCG

Autor emisije: Danijel Garić
Reditelj: Saša Terzić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније