Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

24. 03. 2019. 22:13 >> 21:37

U JUTARNJEM

O vršnjačkom nasilju, ugovorenim brakovima...

U Jutarnjem programu govorimo o senzorima za mjerenje nivoa šećera u krvi koje će djeca sa dijabetesom ubuduće dobijati besplatno preko Fonda za zdravstveno osiguranje što će im značajno olakšati samu proceduru, budući da su do sada u tu svrhu koristili igle. U razgovru sa direktorom Fonda, Seadom Čirgićem biće riječi i o ukidanju ovjere zdravstvenih knjižica ali i novim uslovima za ostvarivanje prava na trudničko bolovanje.

-Tema Jutra: Kako prepoznati vršnjačko nasilje? Problem nasilja i fizičkih obračuna u školama je posebno eskaliralo ovog mjeseca.Nakon incidenta u beranskoj školi gdje je pokrenut sudski postupak zbog više krivičnih djela na štetu 12-godišnjakinje, novi slučajevi nasilja su prijavljeni podgoričkoj i nikšickoj policiji. Podsjetimo, u crnogorskim osnovnim i srednjim školama u 2018. je svako četvrto dijete doživjelo neki oblik vršnjačkog nasilja, a u prvom mjecesu ove školske godine neki oblik nasilnog ponašanja doživjelo je svako peto dijete.

- Ugovorenim brakovima. Romske NVO i crnogorske institucije od 2014. do kraja prošle godine, spriječile su sklapanje 62 ugovorena braka, gdje su za udaju spremane djevojčice između 13 i 16 godina.Iz Centra za romske inicijative poručuju da je naročito rizično boriti se protiv dječijih ugovorenih brakova u okviru romske populacije.

- U kontakt rubrici ponedjeljkom “Plodovi jutra” govorimo o Durmitorskom skorupu, šestom zaštićenom proizvodu u Crnoj Gori.Nakon sprovedene procedure, na nacionalnom nivou je zaštićen oznakom porijekla, a koristi od sertifikacije ove oznake kvaliteta imaće proizvođači skorupa sa teritorije opština Žabljak, Plužine i Šavnik, okupljeni u NVO "Udruženje proizvođača durmitorskog skorupa".

-Trenutnim aktivnostima na regionalnom projektu “Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja” -  (INHERIT), koji Parkovi Dinarida -mreža zaštićenih područja Dinarida realizuju u saradnji sa 14 organizacija iz 10 mediteranskih zemalja.

Najavljujemo:
-Svjetsku sedmicu novca koju obilježava Centralna banka Crne Gore od 25.do 31.marta. Biće organizovane posjete vrtićima i školama širom Crne Gore, kao i posjete učenika CBCG i Muzeju novca, tokom kojih će biti održana zanimljiva predavanja i kreativne radionice na teme koje se podudaraju sa sloganom ove manifestacije Uči. Štedi. Zaradi.Detaljnije u razgovoru sa Marijom Radenović iz CBCG.

- U Jutarnjem programu možete pogledati i priče o Deponiji u Podgorici, IPA projektima u Plavu, profesiji suflera u pozorištu i mnoge druge.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.Osim servisnih informacija u prvom satu emisije, novinarka Andrea Lekić će informisati o:

- Umjetničkom kružoku-kutku za samohrane roditelje i žrtve porodičnog nasilja

- Omladinskom interkulturalnom kampu
- Aktivnostima Japanskog ugla
- Naša dežurna ekipa će posjetiti i Zavod za Hitnu medicinsku pomoć
- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Meridijani....

Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković

Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić 
e-mail: jutarnji@rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

 

 


 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније