Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

16. 08. 2019. 21:40 >> 21:39

JUTARNJI PROGRAM

Tema Jutra - mjerenje vrhunskih sportista

Temu Jutra posvetićemo antropometrijskom mjerenju vrhunskih sportista koje uspješno obavljaju profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

 

Stručni štab svake testirane reprezentacije i ekipe dobija na uvid kompletne podatke vezane za antropološki status svakog igrača, a morfološka dijagnostika je fundament i bez nje je nezamislivo realizovati trenažni proces i određivati cikluse sportskog treninga. Profesori Fakulteteta dr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević govoriće za naš program o posebnom modelu testiranja koji su razvilii i koji je prepoznat kako u regionu, tako i u velikom dijelu Evrope, a mogu se pohvaliti zavidnom bazom podataka.

U nastavku:

Kako se preko fenomena pop kulture šalju poruke o klimi i smanjenju zagađenja prirode? Festivali, na primjer, stvaraju velike količine otpada i proizvode ugljen-dioksid. Koje su ekološki održive prakse kako na sve većem broju festivala u CG tako i u turizmu uopšte? Program Ujedinjenih nacija za razvoj u CG (UNDP) nastoji da doprinese podizanju ekološke svijesti u Crnoj Gori i kroz saradnju sa ljudima iz svijeta umjetnosti. Cilj je doprinos održivom razvoju, očuvanje i unapređenje životne sredine. Naša gošća na ovu temu biće Radica Zeković iz UNDP-a.

VIII Međunarodni festival lutkarstva održaće se od 11. do 15. septembra u Podgorici, u KIC-u Budo Tomović. Biće izvedeno deset predstava iz pet zemalja: Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Ulaz na sve predstave je slobodan. Ugostićemo osnivače festivala Ljiljanu Burzan Nikolić i Davora Dragojevića.

Novi festival umjetnosti “Wild Beauty Art”, održaće se na Žabljaku od 19. do 23. avgusta, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i održivog razvoja, Turističke organizacije Žabljaka i podršku Nacionalnog parka Durmitor i Turističkog centra Durmitor. Kroz ovaj projekat, ekipa koja gotovo dvije decenije realizuje KotorArt pruža još aktivniji doprinos u brendiranju Crne Gore kao turističke destinacije .Ovogodišnji Wild Beauty Art je fokusiran na Durmitor i Žabljak, sa planiranim programima na Crnom jezeru, Sedlu, Savinom kuku, Mostu na Đurđevića Tari, UNESCO lokalitetu stećaka i drugim lokacijama u prirodi. Festival će na Crnom jezeru otvoriti duo gitara Srđan Bulatović i Darko Nikčević, a biće i gosti Jutra.

Andrea Lekić informiše o aktulenostima sa terena uživo. Između ostalih, najaviće i događaj koji se prvi put dešava u Podgorici: „Free hugs“ odnosno „Besplatni zagrljaji“ koji organizuje volonterska grupa „Animatori Zabavljatori“ koji su poznati po raznim kreativnim ali i humanim idejama. Akcija je zamišljena tako, da potpunim strancima, koji žele i osjete potrebu, Animatori Zabavljatori pruže zagrljaj - pritom ne znajući ko su oni, te kakve su im radosti ili tuge koje nose. Akcija se zasniva na dobrovoljnom učešu svih strana i desiće se na Trgu nezavisnosti u subotu u 19h.

- javiće se iz reciklažnog dvorišta koje se nalazi u naselju Goričani u Podgorici gdje su radnici Čistoće postavili kontejner za odlaganje starog namještaja; saznaćemo kada građani mogu donijeti namještaj u reciklažno dvorište;

-informiše o studentskoj, ujedno i regionalnoj kampanji “Neću da idem” koja ima za cilj da aktuelizuje problem odlaska mladih ljudi i podstakne na akciju i dijalog kako bi se poboljšao položaj mladih u društvu a samim tim i obezbijedio njihov ostanak;

Uz TV arhiv prisjećamo se događaja koji su u " Novostima dana" obilježili sredinu avgusta 1972.godine . U Tuzima je otvoren poznati motel Rujela, Ulcinj je u jeku sezone dobio automatsku pekaru, turisti su bili nezadovoljni uslugom i smještajem  u Buljarici, a slikari Cvetko i Zorka Lainović spremali su se za izložbu u Parizu. Nešto kasnije, avgusta 79. godine Titograd je bio domaćin prvih jugoslovenskih pozorišnih susreta. U okviru najveće kulturne manifestacije nakon aprilskog zemljotresa, tetratri svih republika i pokrajina izveli su svoje najgledanije predstave u sezoni. Vidjećemo insert iz emisije “Susreti o susretima”, autora Branka Jokića.

Putopisac Edin Krnić šalje nam razglednicu iz Kirgistana.

U redovnoj rubrici Ukusi jutra novi specijalitet- losos u kremi od spanaća i paprike.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena, redovne rubrike: Pregled dnevne štampe, Dogodilo se na današnji dan, Okom gledalaca, Kulturni vodič, meridijani, bioskop, priče sa portala www.rtcg.me, Dječiji kutak, Ukusi Jutra...

 

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić

e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org, jutarnji@rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније