Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 02. 2020. 18:20   >>  18:17

U JUTARNJEM

O močvarama, novim romanima, modi

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se u nedjelju, 2. februara. Koliko su vlažna staništa bitna su za održivu budućnost urbanih područja kazaće nam stručna saradnica za odnose sa posjetiocima u Nacionalnim parkovima Crne Gore Marijana Živaljević Roganović.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se u nedjelju, 2. februara na dan kada je 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja (Ramsarska konvencija) koja obvezuje svaku potpisnicu na opše očuvanje močvara na svom području i predstavlja okvir za međunarodnu saradnju u zaštiti i održivom koriššenju močvarnih staništa. Močvarna područja predstavljaju prirodne prečišćavače vodenih ekosistema i funkcionišu kao efikasan sistem zaštite od poplava i ublažavanja posljedica od klimatskih promjena. Procjenjuje se da su vlažna staništa dom za više od 40% biljnih i životinjskih vrsta. Posebno su važna staništa za mrijest riba, te kao mjesta hranjenja i odmora za ptice. Koliko su vlažna staništa bitna su za održivu budućnost urbanih područja? Naša gošća je stručna saradnica za odnose sa posjetiocima u Nacionalnim parkovima Crne Gore Marijana Živaljević Roganović.

Predsavljamo roman-putopis „Golo Meso“ Katarine Sarić. Ovo je autorkino jedanaesto samostalno djelo, a predstavljala se svojim poetskim, proznim i naučnim radovima u brojnim antologijama i zbornicima širom regiona, takođe je u prevodima zastupljena i na svjetskoj literarnoj sceni.

Nakon 8.00 sati uživaćemo u repertoaru klape “ Primorkinje”. Ove sjajne tinejdžerke pjevaće uživo pjesme bokokotorskog kraja: “Hvatajte se bijele ruke”, “Ustaću rano ja”, “Djevojka je momku prsten povraćala”, “Oj, jelova goro”, “Pođo’ s đevojkom na vodu”. Ugostićemo i njihovu profesoricu Katarinu Popović.

Predstavljamo crnogorsku modnu dizajnerku Mirajanu Šarac koja je jedina u Crnoj Gori posle dvije decenije pokrenula tekstilnu proizvodnju i posvetila se modi za muškarce i sa velikom entuzijazmom . Dobitnica je nekoliko važnih priznanja za svoj rad.

Marija Radanović uživo izvještava sa terena. Pored servisnih informacija informisaće nas o kampanji koju organizuje Crnogorsko društvo za borbu protiv raka . Javiće se i sa 11. Fitnes festivala “Budi fit budi zdrav”.

Putpisac Edin Krnić vodi nas u kolijevku persisjke istorije, Širaz, glavni grad iranske regije Fars, potom i u Persepolis ceremonijalni glavni grad Persijskog Carstva u doba iranske dinastije Ahemenida. Najraniji ostaci Persepolisa datiraju iz 515. p.n.e. odnosno iz doba vladavine Darija I Velikog koji je naložio izgradnju grada. Kompleks Persepolisa nalazi se na uzvišenoj terasi, a sastoji se od nekoliko kraljevskih palata, riznice i propratnih građevina, kao i dve velike ceremonijalne dvorane: „dvorane od stotinu stubova“ i apadane, koja je mogla primiti 10.000 ljudi. Srušio ga je Aleksandar Makedonski. Godine 1979. Persepolis je stavljen na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena i redovne rubrike Ukusi jutra, Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič i mnoge druge.

Urednici i voditelji emisije: Marija Razić i Boris Šarančić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Milica Babić

e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org, jutarnji@rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније