Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

22. 02. 2020. 18:09   >>  18:07 1

U JUTARNJEM

O vještačkoj inteligenciji, zapošljavanju glumaca

U Jutarnjem programu o moći vještačke inteligencije i njenoj primjeni razgovaramo sa profesoricom Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore - Vesnom Popović Bugarin, a o ponudi i potražnji glumačkih radnih mjesta sa studentima završne godine Fakulteta dramskih umjetnosti i docentom Brankom Ilićem.

Da li kompjuteri mogu da misle umjesto nas? Hoće li roboti i vještačka inteligencija pokoriti svijet i zamijeniti nas jednog dana na radnim mjestima? Kako treba da doživljavamo vještačku inteligencijui i razvoj te tehnologije uopšte? Stereotipi i predrasude o njoj  ostoje od trenutka kada se pojavio prvi računar, a razvojem tehnologije razvija se i naša mašta, jer ovaj sofisticirani alat “uči“. Prije nekoliko dana mogli smo čitati o tome da su programeri iz jedne kompanije kreirali algoritam koji pomoću vještačke inteligencije može da otkrije da li je neki tekst lažna vijest ili objektivan pogled na događaj, kao i da je vještačka inteligencija napravila novi super-antibiotik...O moći vještačke inteligencije i njenoj primjeni razgovaramo sa profesoreicom Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore - Vesnom Popović Bugarin.

Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju počeo je sa radom  studijske 1994/95 godine, kao odsjek pri Fakultetu likovnih umjetnosti, a 1997. godine osnovan je kao samostalna univerzitetska jedinica. Od samog osnivanja, glavna misija Fakulteta bila je da, razvijajući kvalitetne studijske programe i module u različitim oblastima dramskih i audio-vizuelnih umjetnosti, obezbijedi visok nivo edukacije i umjetničkog razvoja svojih studenata, kao i njihovu profesionalnu integraciju na tržištu rada. Aktivnosti na tom planu, realizovane tokom proteklih dvadeset godina, intenzivno su vodile i ka razvoju snažne profesionalne baze u okvirima cjelokupnog crnogorskog kulturnog i kreativnog sektora. Nekadašnji studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju danas su važni akteri umjetničke, kulturne i medijske produkcije u Crnoj Gori. Naša gošća biće dekan FDU-a Sanja Garić. O ponudi i potražnji glumačkih radnih mjesta razgovarali smo sa studentima završne godine Fakulteta dramskih umjetnosti i docentom Brankom Ilićem.

Predstavljamo projekat “Znanje i vještine u funkciji veće zapošljivosti u ugostiteljstvu’’, koji partnerski relizuju Hotelsko Edukativni Centar (HEC), HR Partners doo i Seven Stairs Hospitality Centar. Projekat je odobrila  Evropska komisija uz podršku Ministarstva finansija i Ministarstva rada i socijalnog staranja, u okviru Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (IPA II): Obuka za deficitarna zanimanja i povećanje zapošljivosti u Crnoj Gori. Gošća Jutra biće predstavnica vodećeg aplikanta: Hotelsko -edukativnog centra (HEC) iz Miločera Danica Radević – Pavličić.

Govorićemo o knjizi  “Kanjon Tare” prirodnjaka prof. Radivoja Vukovića. 

Knjiga je nastavak serijala o blagu Crne Gore, o prekrasnim i divljim kanjonima Crne Gore. Autor će biti naš gost.

Modna kreatorka Natša Pejović predstaviće u našem programu najnoviju kolekciju haljina.

U susret 27. Međunarodnom festivalu Zlatana pahulja, koji će se 28. i 29. februara održati u Rožajama družićemo se sa djecom koja su osvojila nagrade na prethodnim izdanjima. Nakon 8.00 sati u našem studiju smjenjivaće se hitovi populane “Zlatne pahulje” uz pratnju hora Zvjezdice. U goste nam stižu solisti Ana Vujošević, Anja Mugoša, Anja Blagojević, Iskra Dedivanović, Mona Gušmirović i prošlogodišnji pobjednik Aleksandar Knezović.

Andrea Šekularac izvještava sa terena. Pored servisnih informacija javiće se sa pijace upotrebljivane robe koja se nalazi na Ćemovskom polju, a pokazaće nam i gdje je planiran još jedan urbani džep u okviru projekta Mikro 2020.

Putopisac Edin Edin Krnić vodi nas u Kolumbiju u fascinantni gradić Guatape, možda i najšareniji grad ove države. Gradić je poznat po autentičnim kolumbijskim kućama u čijoj blizini se nalazi treća najveća stijena na svijetu La Piedra de El Penol.

U redovnoj rubrici “Ukusi jutra” šefica kuhinje Slađana Šoć pripremaće recept nedjelje - pečene kuglice od patlidžana.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena i redovne rubrike: Ukusi jutra, Dječji kutak, Kulturni vodič i mnoge druge.

 

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Milica Babić

e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org, jutarnji@rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније