Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ Objavila B.B. ]

07. 03. 2020. 18:55 >> 18:54

JUTARNJI PROGRAM

O značaju Međunarodnog dana žena

Temu Jutarnjeg programa posvetićemo Međunarodnom danu žena, a "EachforEqual" naziv je ovogodišnje kampanje. Tema dolazi iz ideje o kolektivnom individualizmu, odnosno činjenici da smo svi mi djelići cjeline i da samo zajedno možemo napraviti promjenu i korak prema jednakosti.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica usvajanja UN-ove Pekinške deklaracije čiji cilj je unapređenje prava žena širom svijeta, 10. godišnjica osnivanja UN-ove organizacije posvećene rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena (UN Women) i 5. godišnjica usvajanja Ciljeva održivog razvoja, od kojih se jedan odnosi na rodnu ravnopravnost. Gdje smo sada? Napredak je vidljiv, ali nejednakost i dalje postoji, uključujući onu na tržištu rada. U prosjeku, žene u EU-u plaćene su manje od muškaraca. Ko je žena iz 2020. godine? Šta je postigla, a što još treba?

O statusu žena u Crnoj Gori razgovaraćemo sa predsjednicom Odbora za rodnu ravnopravnost Nadom Drobnjak i predsjednicom Opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević.

Koliko su žene zastupljene u literaturi? Kakav je položaj žena u literaturi? Kako izgledaju junakinje u knjigama koju čitamo? Šta se promijenilo kada je riječ o autorkama i načinu prikazivanja ženskih likova? Ko su žene koje stvaraju literaturu? Koliko su se mijenjale po epohama po stilu pisanja, da li ih danas ima više i da li pišu slobodno? Ko su žene koje čitaju danas? Naši sagovornici na ovu temu biće pisci Nikola Nikolić i Slađana Kavarić.

Pogledajte priču sa Prvog festivala ženskog književnog stvaralaštva u Beranama: "I literatura ima žensko lice".

Putopisac Edin Krnić vodi nas u Ekvador, u gradić Gualaceo. Vidjećemo kako izgleda karnevalski život u tom dijelu svijeta i kako se slavi voda.

Uživaćemo u hitovima "Zlatne pahulje". U goste nam stižu Ana Kraljević, koja je sa pjesmom "Dvorac u srcu" osvojila nagradu za najbolji aranžman, (Lado Leš), potom Aleksandar Knezović koji je sa pjesmom "Fudbal" osvojio treću nagradu za kompoziciju (Slaven Knezović) i Iskra Dedivanović koja je sa pjesmom "Mi smo djeca vaša", osvojila nagradu za najbolju kompoziciju (Mirsad Serhatlić).

Ugostićemo najmlađe folkloraše FA Crna Gora. Izvešće nekoliko koreografija u našem studiju.

Bojana Čađenović uživo izvještava sa terena. Pored servisnih informacija saznaćemo kakvo nas vrijeme očekuje u sedmici pred nama, ali i da li se cvijeće i dalje najviše poklanja za 8. mart.

U redovnoj rubrici "Ukusi jutra" šefica kuhinje Slađana Šoć pripremaće recept nedjelje - čokoladni puding krem.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena i redovne rubrike: Ukusi jutra, Dječji kutak, Kulturni vodič i mnoge druge.

Urednici i voditelji: Marija Razić i Boris Šarančić
Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Milica Babić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org, jutarnji@rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније