Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

27. 12. 2020. 10:10 >> 18:53

EKIPE NA TERENU

Kvarovi na dalekovodima, više gradova bez struje

Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema pokušavaju da poprave kvar kako bi Kolašin što prije dobio struju, saopšteno je iz CEDIS-a Portalu RTCG. Nakon što su građani Andrijevice, Gusinja i Plava, nakon višesatnog prekida u snabdijevanju, sinoć dobili struju, ponovo je došlo do kvara. Iz CGS-a nam je saopšteno da su ekipe na terenu. Slobodan Kovačević, šef Centra za lokalno upravljanje mrežom o stanju elektrodistributivne mreže, da probleme u napajanju strujom imaju i opštine Mojkovac, Petnjica i Biljelo Polje.

Vlažni snijeg koji od juče pada na sjeveru Crne Gore, napravio je probleme elektrodistributivnoj mreži. Takav snijeg je težak i stvara dodatni teret na provodnicima pa se uveče zaledi što dovodi do kidanja provodnika.

U Sjerogoštu kod Kolašina je veliko stablo palo na dalekovod, pokidalo žice i potpuno se upetljalo, saopštili su nam iz CEDIS-a.

"Svjedoci ste velikog nevremena u tom području koje je na nekoliko mjesta od juče na dalekovodu napravilo takve vrste prekida da su pojedina stabla pala i prekinula dalekovode", istakli su iz CEDIS-a.

Za sad preciznije ne mogu reći kada će se uspostaviti napajanje i da li je to posljednje mjesto prekida, ali ističu da su ekipe konstantno na terenu.

"Sinoć do ponoći i jutros od svanuća i daju sve od sebe da ovu situaciju riješe. Iako je visa sila u pitanju, izvinjavamo se korisnicima na neugodnosti koju izaziva neredovna isporuka elektricne energije", navode oni.

Napajanje strujom Andrijevice, Plava i Gusinja u toku dana

A nakon što su građani Andrijevice, Gusinja i Plava su, nakon višesatnog prekida u snabdijevanju, sinoć oko 23 sata i 40 minuta dobili struju, ponovo je došlo do kvara na prekidaču u TS 110/35 kV " Andrijevica", usljed čega su bez napajanja potrošači Andrijevice, Plava i Gusinja.

Ekipe su na terenu i otklanjaju kvar, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Šef Službe održavanja CGES-a, Dušan Bogetić, kazao je agenciji MINA da je zbog kvarova na dalekovodima „Berane - Andrijevica" i „Trebješica- Andrijevica", Trafostanica (TS) Andrijevica ostala bez napajanja, a samim i opštine Andrijevica, Plav i Gusinje.

„Ekipe su na terenu juče od 12 sati. Sinoć su do kasno radili i otklanjali kvarove, kojih ima duž cijele trase. Svako malo pristižu podaci da se na nekom dijelu trase pojavio problem i da se on mora otkloniti“, rekao je Bogetić.

Kako je naveo, problem na vodu Andrijevica-Berane sinoć je bio riješen, i dat je nalog da se dalekovod može opteretiti, a samim tim i TS Andrijevica.

„Međutim, zbog obilnih sniježnih padavina i nevremena koje je sve vrijeme pratilo radove, nedugo nakon opterećenja dalekovoda došlo je do ponovnog prekida u napajanju. Tu informaciju smo dobili negdje poslije ponoći, i od tada TS Andrijevica ponovo nema napajanje“, pojasnio je Bogetić.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će vod Berane-Andrijevica u toku dana biti završen i da će biti otklonjeni svi problemi na njemu.

„U tom slučaju bi mogli da vratimo Andrijevicu pod napon. Što se tiče ovog drugog voda, koji ide prema Trebješici, tu je situacija znatno komplikovanija. Duža je trasa, nemoguće je sve obići, mehanizacija je na terenu i pokušava se doći do tih djelova trase“, kazao je Bogetić.

On je istakao da su i pristupni putevi takođe problematični, zavijani su snijegom i veoma je teško obići cijelu trasu.

Vraneška dolina preko 24 sata bez struje

Područje Vraneške doline vise od 24 sata je bez električne energije. Pod teretom snijega čija visina ne premašuje dvadesetak centimetara pao je dalekovod 35kv u mjestu Cokrlije. Snijeg je ostetio i niskonaponsku mrezu.

Za stanovnike Vraneša ovo i nije neko iznenađenje jer su sa prvim vjetrovima ili iole ozbiljnijim padavinama bez električne energije. Ono što dodatno brine stanovnike ovog kraja što CEDIS-ov telefon putem kojeg bi se eventualno mogli informisati već dva dana pokazuje zauzeće tako da su uskraćeni za informaciju kada bi struja ponovo mogla stići u to područje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније