Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

O.Z.

28. 09. 2021. 09:34   >>  09:44

LAZOVIĆ

Kreditno-garantni fond za pomoć privrednicima

Predlog Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) je osnivanje Kreditno-garantnog fonda kako bi privrednici brže dolazili do povoljnijih kredita, kazao je pravni savjetnik za socijalni dijalog u Uniji poslodavaca i član Savjeta RTCG Filip Lazović.

"Kreditno-garantni fond bi bio mehanizam države koji će omogućiti da se zaduže, prije svega, oni koji imajundobre biznis ideja koji bi željeli da postanu preduzetnici a i oni koji već posloju ali nijesu dovoljno potentni u obezbjeđivanju adekvatnog koleterala za ta sredstva koja žele da uzmu i onda država, do određenog nivoa, garantuje da će taj privrednik vratiti novac", pojasnio je Lazović gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore.

Istakao je da je to važno jer su se banke tokom pandemije koronavirusa malo teže emituju novac građanima i privredi.

"Onda dolazite u situaciju da ako vam je potreban novac uslovi su zahtjevni na koje ne mogu adekvatno da odgovori značaj broj privrednika. Na taj način gubi se mogućnost da se kreditno zadužite", rekao je Lazović.

Naveo je da je velika neizvjesnost od kad traje epidemija, posebno kod privrednika koji žele da prošire svoje kapacitete ili povećaju broj zaposlenih.

"Vrlo je teško sada se odlučiti za takav potez jer niko ne može da garantuje kada će se pandenija završiti i onda imamo, tako da kažem uštogljenost kapitala koji ne želi da ulazi u rizike", kazao je Lazović.

On je kazao da je ljetnja turistička sezona bila neočekivana dobra, ali je upozorio na probleme i barijere sa kojim su se susretali privrednici.

"Najčešće na što nam ukazuju privrednicu je siva ekonomija. Tapkođe, iako imamo veliki broj nezaposlenih, poslodavci se žale da ne mogu da nađu adekvatnu radnu snagu, što je svojevrsni paradoks. Potrebno je raditi pretkvalifkaciju, stvarati kadar koji može da opsluži turističku sezonu", naveo je Lazović.

Ističe da se mora uvažiti činjenica da je u toku pandemija i da su ljudski životi najvažniji, ali da su poslije zdravlja najvažnije ekonomske aktivnosti.

"Na kraju krajeva, od toga živimo, od toga se puni budžet", rekao je sagovornik Radija Crne Gore.

Pandemija ogolila probleme privrede

Najveći problem privrednicima tokom pandemije bio je pad prometa, a, kako je kazao, subvencija na zarade je bila mjera pomoći koja im je najviše značila.

Lazović je istakao da pandemija koronavirusa ogolila sve probleme crnogorske privrede.

"Budžetski prilivi su na zadovoljavajućem nivou, ali vrlo je važno napomenuti da je situacija u privredi nije posljedica koronavirusa. Pandemija dolazi kao finalni udarac. Ogromni su problemi u privredi, veliki broj preduzeća sa blokiranim računima, siva ekonomija", naglasio je Lazović.

On je naveo da je preko 80 odsto privrednih subjekata nije imalo novčane zalihe koje bi mogli da upotrijebe u slučajevima kao što je ova pandemija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније