Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

B.Č.J.

12. 10. 2021. 08:58 >> 09:55
3

JOKSIMOVIĆ

CG penzioneri imaju najlošiji status u Evropi

Crnogorski penzioneri su po svim istraživanjima, svjetski i evropskih asocijacija, svrstani među penzionere sa najlošijim materijalnim statusom u Evropi i najgorom zdravstvenom zaštitom, kazao je predsjednik Udruženja za zaštitu interesa penzionera i invalida Crne Gore Momo Joksimović.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazao da su daleko ispred Crne Gore i druge susjedne zemlje, čak kaže, i po 20 mjesta.

Ističe da 127.700 penzionera ne zastlužuje takav status.

"Penzioneri žive bijednim životom. Na pločnicima prose. Ne mogu da kupe lijek. Skuplji je lijek od penzije. Šta da radi penzioner sa penzijom od 100 eura. Kakva je to socijalna politika. Nigdje nema takvog odnosa prema najstarijoj populaciji", kazao je Joksimović.

U ovoj godini je, kako je istakao, preminulo preko 2100 penzionera.

Najstariju populaciju je, dodaje, pogodina značajno i pandemija korona virusa.

Ivan Grdinić iz podgoričkog odbora ukazao je na brojne nepravilnosti u prethodnom periodu.

On je obećao da će podići krivičnu prijavu protiv odgovornih u tužilaštvu jer, kako je kazao, nijesu reagovali na prijave koje su im dostavljali.

Joksimović je dodao, da je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio dokumentaciju za pojedine malverzacije.

"Podigli smo više krivičnih prijava, naši navodi će biti potvrđeni. Finansijske kontrole Udruženja penzionera Podgorice rađene su samo dva puta a rezultati istraga nijesu ugledali svjetlost dana", kazao je Joksimović.

"Krivične prijave SDT-u podnijete su 18.06.2020. Epilog je takav da su sada poslali vještaka da pregleda finansijsko poslovanje Udruenja penzionera Podgorice", dodao je Grdinić koji je ukazao i na zloupotrebu novca koji su penzioneri izdvajali za stambenu izgradnju.

Joksimović je govoreći o stausu penzionera naveo da je prosječna penzija u zemlji 293 eura i dodao da se najveći broj samoubistava u svijetu, u odnosu na broj stanovnika, dogodi u Crnoj Gori a svaki četvrti, kako je kazao, je penzioner.

Smatra da penzioneri treba da imaju bar jednog poslanika u Skupštini Crne Gore.

"Tada penzije ne bi bile ispod 200 eura", kazao je.

Pozvao je Vladu i Skupštinu Crne Gore da posvete pažnju penzionerima.

"Ako ima para za razne troškove, mora da ima para i za penzionere. Zašto Crna Gora ima 4.753 službena vozila, zašto se daju razne dotacije i ogromne plate u pojedinim agencijama. Da se skrešu neka davanja imalo bi para za sve", kazao je.

Izbore koji su ove godine održani u udruženjima penzionera Joksimović je nazvao kriminalnim i nezakonitim.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније