Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ R.B. ]

18. 10. 2021. 09:04 >> 10:12

JANJUŠEVIĆ U "LINKU"

"Bez TE, dnevni uvoz struje bi plaćali milion"

Da nemamo TE Pljevlja, na današnji dan, dnevni uvoz električne energije Crnu Goru bi koštao milion eura. Da li će to Vlada moći da subvencioniše ili će sve ići na teret građana otvorena su pitanja, kazao je predsjednik odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Dušan Janjušević. On je u emisiji "Link" rekao da vjeruje u Vladu Crne Gore i da će naći način da obezbijede da TE Pljevlja duže radi, a ljudi uspjeti da shvate koliko je energetska stabilnost važna,

Janjušević je proučio da je samo energija iz uglja stabilna i jedina može održati energetsku stabilnost bilo koje države.

U emisiji "Link", na Radiju Crne Gore, istakao je da svaka država ima obavezu da napravi nacionalni energetsko-klimatski plan, kao i da odredi godinu kada bi trebala da prestane da proizvodi energiju iz uglja.

"Vrlo je važno da se ne manipuliše sa godinama i datumima, Poljska je dala 2038. godinu, a možda ne bi trebali ni nju da damo kao gornju granicu, s obzirom na veličinu naše države. Sa energetskom stabilnošću ne bismo se trebali igrati, a tu je i socijalni momenat ", naveo je Janjušević. 

Sa ekološkom rekonstrukcijom Rudnika uglja će se nastaviti, ali globalna energetska kriza dovešće sve u pitanje, poručio je Janjušević.

"Ekološka rekonstrukcija, koju ćemo krenuti da radimo, povećaće našu cijenu megavata na 54 eura, trenutna cijena varira na berzi struje, a prije neki dan smo imali pik kada je cijena jednog megavata bila 350 eura", dodao je on. 

U Belgiji je cijena struje 27,30 eura za domaćinstva, dok je u Crnoj Gori 10,30 eur Srbija 8,78. Najskuplju struju, kazao je Janjušević, plaća Njemačka.

"Jedini pravno obavezujući akt je Pariški sporazum, Evropa nema mehanizme kojima će Crnu Goru kazniti, osim grantova koje će nam uskratiti", kazao je Janjušević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније