Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

27. 10. 2021. 09:21   >>  13:52 5

BEGIĆ

"Plašimo se preklapanja gripa, kovida i morbila"

Oko 15.000 djece nije primilo MMR vakcinu, što sa epidemiološkog aspekta predstavlja pogodno tlo za razvoj epidemije, kazao je viši konsultant za zdravlje u predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori, doktor Senad Begić. Samo jedno od četvoro djece rođene 2019. godine pravovremeno je vakcinisano MMR vakcinom, navodi Begić. Naglasio je da se u UNICEF-u puno plaše preklapanja epidemije gripa, kovida i morbila. 

Begić je u emisiji Link na Radiju Crne Gore, podsjetio da je nakon antivakserske kampanje 2014. drastično opao broj vakcinisane djece, a da je taj trend porastao 2018. kada je počela epidemija morbila u regionu.

Međutim kada je to prošlo ponovo je pao trend vakcinacije, a situaciju je dodatno pogoršala korona.

“Prema podacima koji su nama dostavljeni, djeca rođena 2019. godine su bila vakcinisana 25 odsto, odnosno pravovremeno je vakcinisano jedno od četvoro djece. To je ono što nas u UNICEF-u posebno plaši”, kazao je Begić.

Dodao je da jebarem jednom dozom vakcinisano 75 odsto, odnosno tri četvrtine predškolske djece.

“Oko 15.000 djece nije vakcinisano i nijesu zaštićena i to sa epidemiološkog aspekta predstavlja pogodno tlo za razvoj epidemije. Dobro je to što tih 15.000 djece nije na jednom mjestu, nego su nepravilno raspoređena u svim opštinama”, kazao je on.

Istakao je da imamo opštine koje imaju 90 odsto obuhvat vakcinacije u kompletnoj predškolskoj populaciji.

“Mojkovac je to sjajno uradio. Dakle, u tom gradu je skoro 95 odsto djece je vakcinisano, ne samo MMR vakcinom, nego svim vakcinama predviđenim za djecu”, kazao je on.

Istakao je da i bez korone morbili predstavljaju jako opasno oboljenje.

“Naročito što se šire nestvarnom brzinom. Jedna zarazna osoba u uslovima normalne društvene interakcije može da prenese virus na 18 nezaštićenih osoba i da izazove epidemijski požar”, objasnio je Begić.

Kaže da kad morbili uđu među nezaštićenu populaciju, četvoro će završiti u bolnici, što je mnogo više od kovida.

“Stopa hospitalizacije je 25 odsto i više. Smrtnost je na svu sreću nešto manja, od 1 osobe na 1000 oboljelih koja će izgubiti život. U zemljama gdje ima neuhranjene djece sa nedostatkom vitamina, smrtnost je puno veća”, kazao je on.

Naglasio je da se u UNICEF-u puno plaše preklapanja epidemije gripa, kovida i morbila. 

Istraživanja pokazala da MMR nije povezan sa autizmom

Kao razlog za nevakcinisanost djece, navodi zbunjenost roditelja. 

"Istraživanje je pokazalo da gotovo 30 odsto stanovnika Crne Gore vjeruje u neku teoriju zavjere", kazao je on. 

Begić je objasnio da je autor rada u kom je MMR optužen za javljanje autizma kod djece imao direktnu korist od plasiranja te dezinformacije.

"On je imao finansijsku korist od tog rada jer je već imao spremno djelo za drugu vakcinu koju je želio da promoviše", kazao je on.

Begić je naglasio da je preko milion djece praćeno u Finskoj gdje je opovrgnuta ta teorija da MMR ima veze sa autizmom. 

"Ne da nije pronađena veza, nego MMR štiti od rubele, od kongenitalnog rubela sindroma koji definitivno dovodi do poremećaja ponašanja iz spektra autizma", kazao je doktor Begić. 

Kaže da je apsolutno netačno da dijete treba da primi MMR kad progovori niti postoji ikakav zdravorazumski osnov, kao ni medicinski. 

"Što se više čeka, produžava se vrijeme u kojem je dijete nezaštićeno", kazao je on. 

Ističe da se simptomi autizma javljaju obično oko prve godine kada se prima i vakcina i zato je, kako dodaje, sticajem okolnosti došlo do povezivanja sa MMR-om.  

"Nevakcinacije nije dovelo do pada broja djece sa spektrom autizma. Bez obzira šta neko mislio, nauka je jasna da vakcina nema nikakvih uzročno posljedične povezanosti sa bilo kojim od poremećaja iz spektra autizma", zaključio je Begić. 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније