RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/rss.html O problemu crvenog mulja u bazenima KAP-a http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/235163/o-problemu-crvenog-mulja-u-bazenima-kap-a.html U emisiji govorimo o: ]]>

- Osnovanom Udruženju logopeda Crne Gore.

O potrebi formiranja i važnosti tog poziva, govori i podatak, da je u našoj zemlji, do prije desetak godina, broj logopeda bio neznatan, dok sada Udruženje broji preko 70 članova.

-Tema Jutra: Problem crvenog mulja u bazenima KAP-a.

Šta se dešava sa rješavanjem crne ekološke tačke? Na koji način vlasti rješavaju problem 7,5 miliona tona opasnih materija?Da li ima posljedica po zdravlje gradjana i životnu sredinu?Kako Brisel gleda na zahtjev Crne Gore da se rješavanje ekoloških problema KAP-a odloži za 11 godina?Na ta i druga pitanja odgovara predstavnik Centra za ekotoksikološka istraživanja.

- U kontakt rubrici utorkom “Pitajte advokata” govorimo o Maloljetničkoj delikvenciji.Na pitanja gledalaca u studiju će odgovarati advokat Antonio Brajović.

- Javnom pozivu za dodjelu podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika za 2019 godinu.Javni poziv daje mogućnost nezaposlenima, starosti od 18 do 35 godina, koji imaju završenu srednju školu ili fakultet poljoprivredne ili veterinarske struke i koji posjeduju ili imaju poljoprivredno zemljište u zakupu da pokrenu proizvodnju u svim sektorima poljoprivrede.

- Zabrani upotreba životinja u cirkusima. Članovi Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje saglasni su sa inicijativom predstavnika NVO Korina i Mreža za zaštitu pasa i mačaka da se izmijeni Zakon o zaštiti dobrobiti životinja, konkretno da se zabrani učešće životinja u cirkusima.Na jucerasnjoj sjednici Savjeta za zaštitu životinja to je bila glavna tema.

- Danima Frankofonije u OŠ "Mustafa Pećanin" u Rožajama.Iskustva govore da je riječ o školi koja podstiče cjelokupan razvoj učenika i nastavnika.

Najavljujemo:

- U Jutarnjem programu možete pogledati i priče o studentskom aktivizmu, izmjenama i dopunama Zakona o drumskom saobraćaju, rješavanju stambenog pitanja za raseljena lica i mnoge druge.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.Osim servisnih informacija u prvom satu emisije, novinarka Andjela Ralević će informisati o:

- Pripremama Privredne komore u susret ljetnjoj turističkoj sezoni.

- Danima gitare.

- Naša dežurna ekipa će posjetiti i Urgentni centar.

- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Meridijani.

]]>
Mon, 25 Mar 2019 22:15:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/235163/o-problemu-crvenog-mulja-u-bazenima-kap-a.html
Sjutra umjereno do potpuno oblačno http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/235144/sjutra-umjereno-do-potpuno-oblacno.html U Crnoj Gori sjutra će biti umjereno do potpuno oblačno, uglavnom u sjevernim i zapadnim predjelima mjestimično slabe padavine, kiša, a na sjeveru i snijeg i susnježica. ]]>

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, vjetar će biti sjeverni i sjeveroistočni, mjestimično umjeren do jak, tokom noći u pojačanju.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do deset, a najviša dnevna od nula do 19 stepeni.

]]>
Mon, 25 Mar 2019 22:01:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/235144/sjutra-umjereno-do-potpuno-oblacno.html
Sunčano i toplo, od sjutra promjena vremena http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/235045/suncano-i-toplo-od-sjutra-promjena-vremena.html U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a u popodnevnim satima očekuje se postepeno naoblačenje. ]]>

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ujutru, na sjeveru, ponegdje moguća magla ili sumaglica.

Vjetar slab do umjeren, tokom dana dominantno južni, u noći se očekuje jačanje sjevernog vjetra.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do 12, najviša dnevna od 11 do 23 stepena.

]]>
Mon, 25 Mar 2019 06:29:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/235045/suncano-i-toplo-od-sjutra-promjena-vremena.html
O vršnjačkom nasilju, ugovorenim brakovima... http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234987/o-vrsnjackom-nasilju-ugovorenim-brakovima.html U Jutarnjem programu govorimo o senzorima za mjerenje nivoa šećera u krvi koje će djeca sa dijabetesom ubuduće dobijati besplatno preko Fonda za zdravstveno osiguranje što će im značajno olakšati samu proceduru, budući da su do sada u tu svrhu koristili igle. U razgovru sa direktorom Fonda, Seadom Čirgićem biće riječi i o ukidanju ovjere zdravstvenih knjižica ali i novim uslovima za ostvarivanje prava na trudničko bolovanje. ]]>

-Tema Jutra: Kako prepoznati vršnjačko nasilje? Problem nasilja i fizičkih obračuna u školama je posebno eskaliralo ovog mjeseca.Nakon incidenta u beranskoj školi gdje je pokrenut sudski postupak zbog više krivičnih djela na štetu 12-godišnjakinje, novi slučajevi nasilja su prijavljeni podgoričkoj i nikšickoj policiji. Podsjetimo, u crnogorskim osnovnim i srednjim školama u 2018. je svako četvrto dijete doživjelo neki oblik vršnjačkog nasilja, a u prvom mjecesu ove školske godine neki oblik nasilnog ponašanja doživjelo je svako peto dijete.

- Ugovorenim brakovima. Romske NVO i crnogorske institucije od 2014. do kraja prošle godine, spriječile su sklapanje 62 ugovorena braka, gdje su za udaju spremane djevojčice između 13 i 16 godina.Iz Centra za romske inicijative poručuju da je naročito rizično boriti se protiv dječijih ugovorenih brakova u okviru romske populacije.

- U kontakt rubrici ponedjeljkom “Plodovi jutra” govorimo o Durmitorskom skorupu, šestom zaštićenom proizvodu u Crnoj Gori.Nakon sprovedene procedure, na nacionalnom nivou je zaštićen oznakom porijekla, a koristi od sertifikacije ove oznake kvaliteta imaće proizvođači skorupa sa teritorije opština Žabljak, Plužine i Šavnik, okupljeni u NVO "Udruženje proizvođača durmitorskog skorupa".

-Trenutnim aktivnostima na regionalnom projektu “Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja” -  (INHERIT), koji Parkovi Dinarida -mreža zaštićenih područja Dinarida realizuju u saradnji sa 14 organizacija iz 10 mediteranskih zemalja.

Najavljujemo:
-Svjetsku sedmicu novca koju obilježava Centralna banka Crne Gore od 25.do 31.marta. Biće organizovane posjete vrtićima i školama širom Crne Gore, kao i posjete učenika CBCG i Muzeju novca, tokom kojih će biti održana zanimljiva predavanja i kreativne radionice na teme koje se podudaraju sa sloganom ove manifestacije Uči. Štedi. Zaradi.Detaljnije u razgovoru sa Marijom Radenović iz CBCG.

- U Jutarnjem programu možete pogledati i priče o Deponiji u Podgorici, IPA projektima u Plavu, profesiji suflera u pozorištu i mnoge druge.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.Osim servisnih informacija u prvom satu emisije, novinarka Andrea Lekić će informisati o:

- Umjetničkom kružoku-kutku za samohrane roditelje i žrtve porodičnog nasilja

- Omladinskom interkulturalnom kampu
- Aktivnostima Japanskog ugla
- Naša dežurna ekipa će posjetiti i Zavod za Hitnu medicinsku pomoć
- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Meridijani....

Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković

Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić 
e-mail: jutarnji@rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

 

 


 

 

 

 

]]>
Sun, 24 Mar 2019 22:13:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234987/o-vrsnjackom-nasilju-ugovorenim-brakovima.html
Toplo, do 25 stepeni http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234952/toplo-do-25-stepeni.html U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura iznosiće 25 stepeni. ]]>

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru, tokom jutra, ponegdje moguća magla ili sumaglica.

Vjetar, uglavnom slab do umjeren i promjenljiv.

Jutarnja temperatura od -2 do 13, najviša dnevna 12 do 25 stepeni.

]]>
Sun, 24 Mar 2019 07:45:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234952/toplo-do-25-stepeni.html
O dobroti kao preduslovu emocionalnog zdravlja http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234920/o-dobroti-kao-preduslovu-emocionalnog-zdravlja.html Tema Jutarnjeg programa je dobrota. Zašto je dobrota preduslov emocionalnog zdravlja? Kako biti dobar i jak? Koje su emocionalne kompetencije preduslov za zrelu sposobnost za ljubav i rad? Naš gost biće Nebojša Jovanović, psiholog, psihoterapeut i književnik, osnivač novog psihoterapijskog pravca O. L. I. (Integrativne Psihodinamske Psihoterapije). ]]>

U nastavku emisije posvetićemo se disfunkciji mišića male karlice i vježbama koje će ih ojačati.

Hronična bol male karlice, odnosno bolovi u donjem dijelu stomaka su čest problem, najčešće kod žena u reproduktivnom periodu. Naša gošća biće fizioterapeut, specijalista primijenjene fizioterapije Rajka Adžić.

Crnogorski kik bokseri, nastup na WAKO Evropskom kupu – Serbian Open u Beogradu, završili su sa devet medalja – tri zlatne, dvije srebrne i četiri bronzane. Ugostićemo trenera reprezentacije Predraga Lekića i osvajače medalja.

Perspektivna gitaristkinja Kristina Miljenović, dvanaestogodišnja učenica Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan" iz Kotora osvojila je nekoliko nagrada na takmičenjima u regionu. Biće naša gošća i sviraće gitaru uživo u našem studiju.

Koordinatorka pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu Jelena Odalović, biće gošća Jutarnjeg programa. Upoznaće nas sa programom i novitetima.

Ugostićemo muzičara Milivoja Đurišića, koji će u našem programu izvesti svoje hitove među kojima je i najpoznatiji "Dobro jutro Crna Goro".

Pogledajte i priče sa čišćenja brda Gorice, o obnovi osam gradskih vrata u Starom budvanskom gradu, iz ateljea Anastazije Miranović koja priprema izložbu "Bihorski ćilim", razgovor sa muzičarkom Kaliopi...

I naša terenska ekipa uživo donosi aktuelne i korisne sadržaje. Pored servisnih informacija Nataša Vukajlović informiše o turističkim rutama Glavnog grada, izvještava sa foklorne radionice, prenosi atmosferu iz Virpazara, sa "Dana vina i ukljeve".

Putopisac Edin Krnić vodi nas u Indiju, na Holi festival. Nakon obilježavanja Svjetskog dana sreće i dolaska proljeća uslijedio je i prvi pun mjesec u Indiji, a za stanovnike širom ove velike zemlje to znači - Holi. Dan poslije punog mjeseca, u gotovo svakom ćošku Indije obilježava se jedan od najvećih hindu praznika kom se pripisuju različita značenja, ali ga uvijek karakterišu - igra, ples i širenje pozitivne energije. Holi je festival boja, a glavna karakteristika praznika je prskanje vodom i jarkim bojama. Ni Edin nije odolio bojama.

Za specijalitete u redovnoj kulinarskoj rubrici "Ukusi jutra", zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć koja će pripremati panirane spring rolnice.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena, redovne rubrike: Pregled dnevne štampe, Dogodilo se na današnji dan, Okom gledalaca, Kulturni vodič, meridijani, bioskop, priče sa portala www.rtcg.me, Dječiji kutak...

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org, jutarnji@rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

]]>
Sat, 23 Mar 2019 22:26:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234920/o-dobroti-kao-preduslovu-emocionalnog-zdravlja.html
Kiša, vjetar i pad temperature http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234887/kisa-vjetar-i-pad-temperature.html Od utorka ujutru očekuje nas pad temperature za oko 10 stepeni, kaže meteorolog Dragan Burić. Na jugu i u centralnim predjelima biće prolazne kiše, a na sjeveru slabog snijega. ]]>

U noći između ponedjeljka i utorka očekuje se pogoršanje vremena.

“Dakle očekuje se jače naoblačanje, jak vjetar i osjetni pad temperature. Tako da će utorak biti jedan prilično hladan dan”, kazao je Burić.

Na sjeveru nas očekuju slab snijeg i susnježica, na jugu slaba kiša.

“Na jugu su te padavine prolaznog karaktera. Već u srijedu se očekuje suvo vrijeme, ali će biti vjetrovito i dalje. Na sjeveru u srijedu još ponegdje slabe padavine”, navodi Burić i dodaje da nas jak vjetar očekuje u utorak i srijedu.

“Očekuje nas i pad tempetarature u odnosu na današnje temperature za oko 10 stepeni”, saopštio je Burić.

]]>
Sat, 23 Mar 2019 08:55:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234887/kisa-vjetar-i-pad-temperature.html
Sunčano, do 24 stepena http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234874/suncano-do-24-stepena.html U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, sa najvišom dnevnom temperaturom do 24 stepena, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. ]]>

Ujutru, na sjeveru, ponegdje magla ili sumaglica.

Vjetar mjestimično umjeren, u jutarnjim i noćnim satima na udare ponegdje pojačan, sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura vazduha od minus dva do deset, najviša dnevna od deset do 24 stepena.

]]>
Sat, 23 Mar 2019 07:58:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234874/suncano-do-24-stepena.html
Tema Jutra: Liderstvo http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234820/tema-jutra-liderstvo.html Tema Jutra: Lidersto. Kako preoznati lični stil vođenja i autentično pozicionoranje u odnosu sa drugima i u timu? Kako se jačaju sposobnosti efikasnog i svjesnog upravljanja svojim resursima, poslovnim prilikama i promjenama? Kako do dubinskog razumijevanja ličnog potencijala, jačih strana i talenata i njihove primjene? Kako se jača povjerenje u vlastite kompentencije, izbore i odluke? Gošća Jutra mr Nadina Gradaščević, internacionalna konsultantkinja za razvoj biznis i liderskih vještina koja živi i radi u u Beču, i koja planira da osnuje mrežu uspješnih poslovnih žena Evrope. Dobitnica je nagrade za sveukupan doprinos misiji i ulozi žene u društvu. ]]>

U nastavku:

U redovnoj rubrici "Savjeti kardiologa" govorimo o tzv. rizičnim profesijama koje su opasne za zastoj srca.

EU kutak: KotorArt Don Brankovi dani muzike dobitnici su evropskog priznanja EFFE Label (Europe for Festivals, Festivals for Europe/Evropa za Festivale, Festivali za Evropu). EFFE label predstavlja akciju koju je pokrenula Evropska Asocijacija Festivala (EFA) koju podržavaju Evropska komisija i Parlament. U pitanju je evropski pečat kvaliteta za izvanredne umjetničke festivale koji pokazuju njihov angažman u području umjetnosti, uključenosti zajednice i međunarodne otvorenosti.Naša gošća biće PR KotorArt-a Sara Lakičević.

Minuti posvećeni sportu rezervisani su za tekvondo klub "Koryo" iz Podgorice, koji se na nekoliko takmičenja okitio brojnim medaljama.Ugostićemo članove kluba i direktorticu kluba Dritu Rukaj.

Vrlo bogat maškarani period koji traje već mjesec i po "Maškarada" nastavlja učešćem na međunarodnom karnevalu u Herceg-Novom, koji se održava u subotu, 23. marta. Ugostićemo predstavnika NVU "Maškarada" iz Tivta- Gorana Božovića.

Talija Jovanović predstaviće premijerno u našem programu pjesmu "Mia bambina Montenegrina" (muzika Zdravko Đuranović, arnžman Peđa Nedeljković, tekst Ina Đuranović).

I naša terenska ekipa uživo donosi aktuelne i korisne sadržaje.Pored servisnih informacija Nataša Vukajlović izvještava:
-iz Zavoda za meteorologiju i sezmologiju, povodom Svjetskog dana meteorologije;
-sa akcije čišćenja brda Gorica i korita rijeke Zete;
-iz Osnovne škole "Oktoih" gdje će djeca, nastavnici i roditelji upriličiti akciju oslikavanja škole;
-iz Delta City-ja sa "Foto berze" koja se održava u okviru 11. Dana fotografije;

Putopisac Edin Krnić vodi nas u Mongoliju, u gradić Altai.

U redovnoj kulinarskoj rubrici "Ukusi jutra", šefica kuhinje Slađana Šoć pripremaće čorbu od pečuraka.

U našem programu i priče o selekciji otpada, novim solarnim klupama u Budvi, o radionici posvećenoj Svjetskom danu vode, iz kotorskog sela Krivošije, sa Praznika Mimoze, o pljevaljskom udruženju „Šarenica" koje čuva i tradiciju veza, pletenja, heklanja, sa predavanja Krešimira Mišaka "Stvaram ili vidim" i mnoge druge...

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Okom gledalaca, Meridijani, Dječiji kutak, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.


Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

]]>
Fri, 22 Mar 2019 22:09:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234820/tema-jutra-liderstvo.html
Sunčano i vjetrovito, do 22 stepena http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234748/suncano-i-vjetrovito-do-22-stepena.html U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, sa najvišom dnevnom temperaturom do 22 stepena, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. ]]>

Na sjeveru, ujutru, po kotlinama moguća magla ili povećana niska oblačnost.

Vjetar povremeno umjeren, u jutarnjim i noćnim satima na udare pojačan, sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do devet, a najviša dnevna od devet do 22 stepena.

]]>
Fri, 22 Mar 2019 06:28:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234748/suncano-i-vjetrovito-do-22-stepena.html
O aktivnostima Ispitnog centra CG http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234701/o-aktivnostima-ispitnog-centra-cg.html U Jutarnjem programu govorimo o mnogobrojnim aktivnostima Ispitnog centra CG. ]]>

U nastavku o:

- Projektu "Škole za 21.vijek"
- Regionalnoj kampanji HOPEON-reaguj, ne posmatraj
- U goste nam dolaze mladi jutjuberi, govorimo o YT kanalu HEXATORM koji je osnovala naša kuća sa željom da mladima da prostor da se izraze na način na koji žele i koji im je blizak

Najavljujemo:

- Festival vina i ukljeve u Virpazaru

- Ekipa sa terena uživo će se javiti sa više lokacija iz Podgorice, Andrea Šekularac posjetiće Zavod za hitnu medicinsku pomoć, govoriće o programu "Mindfulness" za tinejdžere i najaviće seminar u Američkom uglu "Žene i preduzetništvo"

- Uz servisne informacije, aktuelne priče, gledaćete i redovne rubrike: dječiji kutak, pg servis, kulturni vodič, ukusi jutra, okom gledalaca...

Urednik i voditelj emisije: Dejan Bijelić
Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnji@rtcg.org

]]>
Thu, 21 Mar 2019 22:22:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234701/o-aktivnostima-ispitnog-centra-cg.html
Prvog dana proljeća sunčano i toplo, do 22 stepena http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234618/prvog-dana-proljeca-suncano-i-toplo-do-22-stepena.html U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, sa najvišom dnevnom temperaturom do 22 stepena, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. ]]>

Na sjeveru povremeno umjerena oblačnost, a tokom jutra moguća i magla.

Vjetar mjestimično umjeren do jak, sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do 11, najviša dnevna od sedam do 22 stepena.

]]>
Thu, 21 Mar 2019 06:30:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234618/prvog-dana-proljeca-suncano-i-toplo-do-22-stepena.html
Sunčano i toplo, do 22 stepena http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234504/suncano-i-toplo-do-22-stepena.html U Crnoj Gori danas će biti malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima, a na sjeveru umjereno do potpuno oblačno. ]]>

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, vjetar slab do umjeren, ponegdje i pojačan, sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura od 0 do 12, najviša dnevna 5 do 22 stepena.

]]>
Wed, 20 Mar 2019 06:30:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234504/suncano-i-toplo-do-22-stepena.html
O nagradi za promotivni spot "Crna Goro" http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234333/o-nagradi-za-promotivni-spot-crna-goro.html Promotivni spot "Crna Goro", autora Mikija Dragićevića, osvojio je prvu nagradu Međunarodne turističke asocijacije "The Golden City Gate", na vodećem svjetskom sajmu turističke industrije ITB Berlin. Dobitnik nagrade naš je gost nakon osam sati. ]]>

- U organizaciji Francuskog Instituta Crne Gore u Podgorici počinju Dani Frankofonije. U pitanju je manifestacija kojom se širom svijeta promovišu francuski jezik i kultura, u svoj svojoj raznolikosti.

- Brdo Gorica, u samom centru Glavnog grada, omiljeno je mjesto Podgoričana za odmor i rekreaciju. Ljubitelji Gorice spremaju razne programe i aktivnosti za naredni period, koji bi mogli i vas da inspirišu da detaljnije istražite ovaj prostor i da na pravi način uživate u njemu.

- Čak 90 posto svjetskog stanovništva u opasnosti je od nekog oblika bolesti zuba u toku života, koje je moguće izbjeći uz veću podršku lokalnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u cjelini. O važnosti oralne higijene govorimo nakon devet sati i najavljujemo događaje posvećene ovoj temi u Glavnom gradu.

- Sa mladim reporterima dijelimo rezultate najnovijih istraživanja koja su posvećena mladima i njihovoj zaštićenosti, odnosno nezaštićenosti od medijskih sadržaja.

- U Ekonomskoj školi Mirko Vešović, inspirativne ideje profesora i učenika lako su došle do realizacije. U jeku upotrebe mobilnih uređaja i interneta, otvorena je soba za rekreaciju u okviru koje mladi odmaraju od obaveza i škole.

]]>
Tue, 19 Mar 2019 22:02:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234333/o-nagradi-za-promotivni-spot-crna-goro.html
Oblačno, prijepodne mjestimično kiša http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234376/oblacno-prijepodne-mjestimicno-kisa.html U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a prijepodne mjestimično i kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom, u jugozapadnim i zapadnim predjelima. ]]>

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, vjetar slab do umjeren južni, tokom noći umjeren do pojačan sjeverni.

Jutarnja temperatura vazduha od dva do 13, najviša dnevna od osam do 20 stepeni.

]]>
Tue, 19 Mar 2019 06:55:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234376/oblacno-prijepodne-mjestimicno-kisa.html
Oblačno, mjestimično kiša http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234268/oblacno-mjestimicno-kisa.html U Crnoj Gori danas će biti umjereno do pretežno oblačno, u južnim i centralnim predjelima mjestimično kiša. ]]>

Više uslova za padavine u popodnevnim satima i tokom noći.

Vjetar mjestimično umjeren do jak, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura od jedan do 11, najviša dnevna od sedam do 18 stepeni.

]]>
Mon, 18 Mar 2019 07:00:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234268/oblacno-mjestimicno-kisa.html
O kvalitetu đačke užine http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234275/o-kvalitetu-djacke-uzine.html U Jutarnjem programu govorimo o javnom pozivu Uprave za dijasporu za dostavljanje inicijativa za dodjelu nagrada zaslužnim iseljenicima i organizacijama dijaspore. ]]>

Poziv je otvoren do 15.maja,a pravo predlaganja, odnosno dostavljanja inicijativa imaju sva pravna i fizička lica iz zemlje i inostranstva.

- Regionalnom stambenom programu čije je rezultate predstavilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Za Crnu Goru, predviđeno je obezbjeđenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica koja spadaju u najranjivije kategorije, kao što su lica smještena u neformalnim kolektivnim centrima i ugrožena lica u privatnom smještaju, sa posebnim osvrtom na kamp Konik

- Tema Jutra: Kvalitet đačke užine. Pilot projekat Ministarstva prosvjete da ne daje saglasnost na prodaju nezdrave hrane unutar školskih dvorišta koji se sprovodi već godinu, zaživio je i do sada je odbijeno deset zahtjeva. Kako se i gdje priprema djačka užina, kojim se školama dostavlja i kakva su iskustva učenika, pitamo v.d. direktora Škole za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" - Darka Vukčevica.

- Velikoj zlatnoj medalji za OŠ "Vuk Karadžić" osvojenoj na Međunarodnom sajmu obrazovanja “Putokazi“, koji je održan 14. put, u okviru Novosadskog sajma. Naša gošća biće direktorka škole Svetlana Drobnjak.

- Finansiranju i sufinansiranju programa i projekata iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu. Navedenim Programom obuhvaćeno je 85 projekata i programa i izdvojena sredstva u iznosu od 1.132.000,00 €

- Aktivnostima Resursnog centra za obrazovanje i osposobljavanje "1. jun" u susret Svjetskom danu osoba sa Daunovim sindromom.

- U kontakt rubrici ponedjeljkom "Plodovi jutra" govorimo o podršci investicijama u izgradnji bunara i bistijerni. Na pitanja gledalaca u studiju odgovaraće Vukota Stanišić iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Najavljujemo:

- U Jutarnjem programu možete pogledati i priče o deponiji u Podgorici, izgradnji nove zgrade za OŠ "Dušan Korać" u Bijelom Polju, ski-open vikendu u Rožajama i mnoge druge.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena. Osim servisnih informacija u prvom satu emisije, novinarka Anđela Ralević će informisati o:

- Promociji crnogorskog turizma na francuskom tržištu.

- Aktivnostima Srednje Građevinsko-geodetske škole "Marko Radević"

- Književnoj večeri Milana Rajovića u KIC-u "Budo Tomović"

- Naša dežurna ekipa će posjetiti i Zavod za Hitnu medicinsku pomoć.

- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Meridijani....

Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković

Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić

e-mail: jutarnji@rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

]]>
Sun, 17 Mar 2019 22:17:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234275/o-kvalitetu-djacke-uzine.html
Sunčano i još toplije, do 22 stepena http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234202/suncano-i-jos-toplije-do-22-stepena.html U Crnoj Gori danas će biti malo do umjereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima. ]]> Ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća magla, a krajem dana u južnim i centralnim predjelima povećanje oblačnosti.

Vjetar južni, mjestimično umjeren do pojačan, u sjevernim predjelima i na primorju na udare i jak.

Jutarnja temperatura od -2 do 8, najviša dnevna od devet do 22 stepena.

]]>
Sun, 17 Mar 2019 06:50:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234202/suncano-i-jos-toplije-do-22-stepena.html
Kako prepoznati talenat kod djeteta? http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234203/kako-prepoznati-talenat-kod-djeteta.html Tema Jutra: Kako prepoznati talenat kod djeteta? Koji faktori utiču na to da li će se dječji dar u potpunosti razviti ili ne? Kako da roditelji na pravi način usmjeravaju i podstiču svog malog genijalca? Gošća Jutra- psihološkinja Radmila Stupar Đurišić. ]]>

Govorimo i o programima EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu žaštitu”, Ministarstva rada i socijalnog staranja, koji se sprovode uz podršku Delegacije EU, a to su: „Podrška osposobljavanju i zapošljavanju nezaposlenih lica za deficitarna zanimanjima u Crnoj Gori, kao i jačanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika romske i egipćanske populacije” i „Dalji razvoj i kvalitetno pružanje usluga socijalne i dječje zaštite u zajednici na lokalnom nivou“ .Naša gošća biće samostalna savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja KsenijaAranitović.

Dugogodišnja aktivistkinja za prava osoba sa Daunovim sindromom Sara Bero Prelević osnovala je prvo udruženje djece i omaldine sa Daunovim sindromom “Ljubav za ljubav” . U susret Svjetskom danu osoba sa Daunovim sindromom govorićemo o aktivnostima nove organizacije i prvoj radionici za djecu i omladinu sa Daunovim sindromom koja se realizuje u Crnoj Gori.

Šta je regresoterapjia i koje su njene mogućnosti? Gošća - holistička terapeutkinja Daniela Lukić koja je homeopatiju usavršila u Velikoj Britaniji, na “Contemporary College of Homeopathy”.

Najavljujemo konferenciju i izložbu fotografija “ Od Balkana do Čanakkalea” koja će se u ponedjeljak održati u Podgorici u organizaciji Instituta “Yunus Emre” iz kojeg nam u goste dolazi Mehdi Šabanadžović.

Humanitarni koncert za djevojčicu Nikolinu Baltić iz Mojkovca biće održan 20. marta u Sportskom centru u Beranama. Ugostićemo organizatora Borisa Vlahovića.

Zdravko Đuranović najavljuje koncert "Nove pjesme-stari prijatelji"koji će održati u Golubovcima 19. marta. Izvešće i dio repertoara.

I naša terenska ekipa uživo donosi aktuelne i korisne sadržaje.Pored servisnih informacija Andrea Lekić izvještava :

-sa “Studentske košarkaške ligeˇ” koja se u nedjelju održava u Podgorici. Za titulu najbolje košarkaške studentske ekipe nadmetaće se njih 10, podijeljenih u dvije grupe. Tron brani Fakultet za sport i fizičko vaspitanje;

-sa Antico Fest-a koji je ujedno i omaž Urošu Toškoviću, održava se u Delti;

- sa strelišta u Danilovgradu, gdje će se održati IV kolo lige Češka Zbrojovka u organizaciji Crnogorske asocijacije praktičnog streljaštva;
Emitovaćemo drugi dio putopisa Edina Krnića iz Tajlanda sa najčudnije pijace na svijetu.

Za specijalitete u redovnoj kulinarskoj rubrici “Ukusi jutra”, zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć.Pripremaće namaz od pečuraka.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena, redovne rubrike: Pregled dnevne štampe, Dogodilo se na današnji dan, Okom gledalaca, Kulturni vodič, meridijani, bioskop, priče sa portala www.rtcg.me, Dječiji kutak, Ukžusi Jutra...

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić

e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org, jutarnji@rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

]]>
Sat, 16 Mar 2019 22:07:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234203/kako-prepoznati-talenat-kod-djeteta.html
Proljeće prvog dana vikenda, do 20 stepeni http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234089/proljece-prvog-dana-vikenda-do-20-stepeni-.html Crnoj Gori danas će biti sunčano, uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. ]]>

Na sjeveru ujutru po kotlinama magla ili niska oblačnost.

Vjetar mjestimično umjeren do pojačan, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduhaod minus četiri do šest, najviša dnevna od osam do 20 stepeni.

]]>
Sat, 16 Mar 2019 06:40:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/234089/proljece-prvog-dana-vikenda-do-20-stepeni-.html