Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 08. 2015. 19:08 >> 18:58
1

ŠULC UPOZORIO

"Sredozemlje je masovna grobnica"

Vlade nekih država članica EU moraju konačno da uklone svoje blokade i okončaju ovu nepoštenu igru, istakao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, povodom izbjegličke krize koja potresa Evropu.

Šulc je dodao da one evropske vlade koje se odupiru predlozima zvaničnog Brisela o dogovaranju zajedničkog plana za izbjeglice moraju da urade više kako bi se stalo na kraj migrantskoj krizi, koja se intenzivirala zbog velikog priliva izbjeglica koje bježe od rata i siromaštva, javlja Rojters.

Međunarodna organizacija za migracije procjenjuje da se od početka godine na Sredozemlje otisnula jedna trećina miliona ljudi, u nadi da će stići do obale južne Evrope.

"Mi se ne suočavamo sa propustom Evropske unije, već sa upadljivim propustom nekih vlada, koje ne žele da preuzmu odgovornost i time spriječavaju donošenje zajedničkog evropskog rješenja", rekao je Šulc za njemački list "Velt".

Njemačka očekuje da će ove godine primiti rekordnih 800.000 izbjeglica i tražilaca azila.

"Vlade nekih država članica EU moraju konačno da uklone svoje blokade i okončaju ovu nepoštenu igru", istakao je Šulc, ipak ne izdvajajući nijednu zemlju.

Rojters, međutim, podsjeća da članica "šengenske zone" Mađarska gradi na svojoj granici sa Srbijom ogradu kako bi spriječila, kako tvrdi zvanična Budimpešta, "prijetnje po evropsku bezbjednost, prosperitet i identitet".

Problem dogovaranja zajedničke politike u EU je postala očita u junu, kad su lideri članica bloka ljutito odbili predlog šefa Evropske komisije Žan Kloda Junkera da prihvate obavezujuće kvote za prihvat izbeglica koje pristižu u velikim brojevima u Italiji i Grčkoj.

"Ova aktuelna izbjeglička kriza pokazuje šta se dešava kad Evropa nije dovoljno Evropa. Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene, svi krive jedni druge, a oni kojima je pomoć najviše potrebna i koji traže našu zaštitu ostaju bez ikakve pomoći", istakao je Šulc.

U Austriji je u petak na autoputu pronađen kamion hladnjača sa 71 tijelom izbjeglica, među kojima i jedna mala devojčica, dok se kod obale Libije prevrnuo brod sa migrantima, pri čemu se procjenjuje da je život izgubilo čak 200 ljudi.

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније