Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 08. 2015. 09:08 >> 08:59

ODBRANA ILI PROVOKACIJA?

Palestinke grizle vojnika da spasu dječaka

Izraelskog vojnika, dok je pokušao da uhapsi palestinskog dječaka iz porodice Tamimi koji ga je gađao kamanjem, napao je ženski dio te familije, udarajući ga i ujedajući, zbog čega je video tog incidenta postao viralan na internetu.

Izraelske odbrambene snage su osudile "nasilnu provokaciju" članova porodice dječaka. Vojnik je dječaka uhvatio nedaleko od sela Nabi Saleh, u kome su palestinski demonstranti kamenovali policiju. U trenutku kada je zgrabio mališana, njegova majka, ujna i sestra su se bacile na vojnika, pokušavajući da ga spriječe u hapšenju.

Iako je pokušao da se otrgne ženama, vojnik je bio nemoćan, te ga je od udaraca i ujeda spasio kolega. Nakon toga jedan od pripadnika izraelskih snaga bezbjednosti je bacio šok bombu.

Otac dječaka, koji je cijeli događaj snimao, napisao je na Fejsbuku da je njegov sin trebao da bude odveden u bolnicu.

 "Štitimo porodice i zemlju otporom. Ljudi svijeta, stanite uz Palestinu. Stanite iz ljudska prava", napisao je on.

Porodica Tamimi namjerno provocira zbog snimaka?

Ipak, dok dramatične slike kruže svijetom, nekoliko pro-izraelskih blogera je optužilo porodicu Tamimi, koja je napala vojnika, za namjerno izazivanje incidenta, kako bi ga snimili i na taj način diskreditovali Izraelske odbrambene snage. Takva praksa je poznata kao "Palivud", a Basem Tamimi, čija je porodica učestvovala u incidentu, je hapšen već osam puta zbog sličnih prestupa, postao je slavan kada je njegova 12-godišnja ćerka, koja se pojavljuje i na ovom snimku, napala tri naoružana izraelska vojnika koja su uhapsila njenog brata. Zbog tog snimka je cijelu porodicu primio i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Od tada Basem je snimio više snimaka u kojima se vide njegova djeca kako kamenjem gađaju izraelske snage.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније