Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug ]

30. 08. 2015. 10:47 >> 10:51

SITUACIJA ALARMANTNA

Kurc traži sastanak EU zbog azilanata

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc traži hitno održavanje vanrednog sastanka šefova država i vlada EU zbog problema sa azilantima.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh“, kazao da bi bilo "neodgovorno" da se sastanak na tu temu održi tek sredinom oktobra, kada je to predviđeno.

Kurc je rekao da su "čak i UN, koje nijesu poznate po brzom djelovanju, zakazale sjednicu za 30. septembar".

Evropa, prema njegovim riječima, mora da se „probudi“, ukazujući da su tragični događaji, kao što je smrt 71 izbjeglice u kamionu pronađenom u Austriji, tragični poziv na buđenje.

Sporo djelovanje država EU, kao i insistiranje na poštovanju Dablinskog sporazuma, kako ističe, samo podstiče posao krijumčara.

"Potiskivanjem i gledanjem po strani stanje se samo pogoršava. Zato smo predložili plan od pet tačaka. Morala bi ubuduće da postoji mogućnost da se zahtjev za dobijanje azila u EU podnosi u zemljama koje nijesu u Uniji. Za to je potrebno donijeti odluku na nivou EU“, objasnio je Kurc.

Šef austrijske diplomatije početkom sedmice predstavio je prijedlog od pet tačaka za rješenje izbjegličke krize, koji predviđa borbu protiv Islamske države, uspostavljanje bezbjednosnih zona na terenu, prihvatne centre u regionu, ali i pojačan nadzor duž balkanske rute i uključenje zemalja zapadnog Balkana u rješavanje problema azilanata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније