Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 08. 2015. 21:52 >> 21:43
2

TRAGEDIJA KOD BEČA

"Hladnjača smrti" stigla iz Srbije

Mađarska policija otkrila je da je kamion hladnjača, u kojoj se 71 emigrant iz Sirije prošle nedjelje ugušio nadomak Beča, stigao iz Srbije, prenosi Blic. Pogibija 71 izbjeglice iz Sirije šokirala je svjetsku javnost, kada su njihova beživotna tijela nađena u hladnjači od 7,5 tona na autoputu u Austriji.

Mađarski mediji prenijeli su da su nastradali ilegalno ušli u Mađarsku iz Srbije, a prethodno su boravili u Beogradu. Obdukcijom je utvrđeno da je 59 muškaraca, osam žena i četvoro djece stradalo od gušenja, a da su svi umrli bar 200 kilometara prije Beča, odnosno u Mađarskoj. Forenzičari tvrde da je na jednom metru kvadratnom stajalo čak pet izbjeglica, što najbolje oslikava uzrok tragedije.

Zbog sumnje da su počinili krijumčarenje ljudi i mučenje sa smrtnim ishodom, uhapšeno je sedam osoba, od kojih su tri Bugara i Avganistanac zadržani u pritvoru. Oni su uhvaćeni blizu granice sa Srbijom, a pred tužiocem su negirali krivicu.

Blic podsjeća da je mađarska policija juče uhapsila još tri Srbina koji su upravljali vozilima italijanskih registracija, a u kojima je identifikovan ukupno 81 emigrant. Uhapšeni su prebačeni u pritvor, dok je 69 Sirijaca i 12 Iračana predato Emigracionoj službi Mađarske.

Zbog krijumčarenja emigranata, mađarski sudovi su već izrekli desetak višegodišnjiih zatvorskih kazni.

Policija je saopštila da organizovana banda za krijumčarenje emigranata sarađuje u više zemalja regiona, a da je među njima najviše Mađara, Bugara i Srba.

"Kamiondžije iz Srbije odlaze praznih vozila za Mađarsku i na nekoliko kilometara u unutrašnjosti zemlje, po dogovoru, kupe izbjeglice i voze ih dalje ka zemljama zapadne Evrope. Novac koji uzimaju za to je u najmanju ruku beskrupulozan - od samo jedne osobe su u stanju da uzmu više stotina, a porodicama s djecom otimaju i hiljade eura. Bugari i Srbi dobro znaju prilike na putevima kroz Mađarsku i Austriju, gdje su policijski punktovi, zaobilaze autoput, što je takođe jedan od razloga zašto su upravo oni vodeći krijumčari," naveli su mađarski mediji.

Tokom avgusta mađarska policija uhapsila je 16 Rumuna, 10 Srba, dva Sirijica i dva Mađara. Zaplijenjeno je 16 vozila, u kojima je nađeno 112 emigranata.

Blic takođe podsjeća da se krajem februara, kod Leskovca, prevrnuo kombi sa 56 emigranata. Gotovo svi su bili povrijeđeni, od kojih nekoliko teže, a jednom je polomljena kičma. Vozač je, bez griže savjesti, pobjegao. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније