Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

31. 08. 2015. 23:24 >> 23:13

ŠTIGLIC SMATRA

Njemačka ekonomski zastrašuje EU

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Štiglic ocijenio je danas da Evropska unija (EU) i Francuska trpe neku vrstu "zastrašivanja" od Njemačke, pozivajući ljevicu u Evropi i SAD da reaguje protiv porasta nejednakosti.

"Postoji neka vrsta zastrašivanja", ocijenio je američki ekonomista u intervjuu Frans presu. Štiglic koji je, zajedno s ekonomistima Polom Krugmanom i Tomasom Piketijem, kritičar mjera štednje, ne gleda blagonaklono na uticaj Njemačke na ekonomsku politiku koju vodi francuski predsjednik Fransoa Oland.

Štiglic je rekao da vjeruje izjavama bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa koji je jednom prilikom izjavio da beskompromisni stav Njemačke prema Grčkoj ima za cilj i zastrašivanje Francuske.

"Vlada lijevog centra u Francuskoj nije sposobna da parira Njemačkoj", prema svojim budžetskim smjernicama ili prema grčkoj finansijskoj krizi.

Štiglic koji u Francuskoj upravo promoviše svoju knjigu "Veliki lom", ocijenio je da je u toj zemlji najjači koncept jednakosti, ali da se suočavaju s "ozbiljnim rizikom širenja nejednakosti" zbog budžetskih odluka.

Štiglic koji je osvojio Nobelovu nagradu 2001. godine za rad o nesavršenostima u razmjeni informacija o tržištima, rekao je da će Francuska, uprkos stanju državnog budžeta, imati politiku štednje u javnoj potrošnji.

Ekonomista je ocijenio "kao glupu ideju" smanjenje poreza na preduzeća koja stimulišu privredu, upoređujući je sa sličnom mjerom bivšeg američkog predsjednika Ronalda Regana koja nije urodila plodom.

Smanjenje troškova i poreza ključne su mjere Olandovog ekonomskog Pakta odgovornosti i solidarnosti, koji je predstavio početkom 2014.

Štiglic je rekao da ne razumije "zašto Evropa danas bira takav put" i dodao da izbori 2017. u Njemačkoj i Francuskoj neće vjerovatno donijeti neke promjene.

Ekonomista nije sakrio svoje razočaranje prema ljevici na vlasti posljednjih godina u Evropi i SAD.

"Posljednjih 20 godina, socijaldemokrate nijesu dokazale da im treba vjerovati. Bilo da je to u pitanju Toni Bler u Velikoj Britaniji, Gerhard Šreder u Njemačkoj i sada Barak Obama u SAD. Svi oni podržavaju banke, deregulaciju i loše trgovinske ugovore", ocijenio je Štiglic.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније