Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

01. 09. 2015. 18:12   >>  18:00

BRITANSKA VLADA

Novo pitanje za referendum o EU

Britanska vlada je danas najavila da će predložiti promjenu pitanja na referendumu o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji, jer smatra da prvobitna formulacija pitanja isuviše ide u prilog ostanka u EU.

Konzervativna vlada Dejvida Kamerona je u predlogu zakona o referenumu predstavljenog u maju ove godine, predvidjela pitanje: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane član EU", a odgovor može biti "da" ili "ne".

Nova predložena formulacija je: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane član Evropske unije ili da napusti Evropsku uniju?" a glasači zatim mogu da biraju između dva odgovora: "Ostati član Evropske unije", ili "Napustiti Evropsku uniju".

O ovoj novoj formulaciji, predloženoj u amandmanu na predlog zakona, raspravljaće se u ponedjeljak na početku zasjedanja Parlamenta.

Promjena je uslijedila na preporuku Izborne komisije koja je navela da svako pitanje na nekom referendumu treba da bude što je moguće jasnije, rekla je predsjednica tog tijela Dženi Vatson.

Ona je rekla da su o prvobitno predloženom pitanju anketirali glasače i dobili mišljenje potencijalnih učesnika u kampanji, istraživača i stručnjaka, iz čega je proizašlo da je formulacija bila nedovoljno nepristrasna.

Portparol premijera je rekao da će Vlada slijediti preporuke Izborne komisije.

Među prvima je promjenu referendumskog pitanja pozdravio Najdžel Faraž, vođa euroskeptične i antimigracione partije Ukip.

Dejvid Kameron je u izbornoj kampanji obećao da će se referendum održati do kraja 2017, ali britanski mediji predviđaju da bi mogao da bude i već iduće godine.

Britanski premijer je više puta ponovio da je za to da Velika Britanija ostane u EU, ali je rekao i da on ne isključuje "ništa", ako njegova zemlja ne dobije ustupke Unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније