Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

02. 09. 2015. 14:45 >> 15:45

ZBOG SUŠE

Poljske rijeke otkrivaju potopljeno blago

Poljske rijeke s rekordno niskim vodostajima zbog dugotrajne suše otkrivaju davno potopljeno blago, iz mulja izranjaju olupine brodova i aviona, kljove mamuta i arehološki nalazi, a zbog mase lovaca na blago - amatera, policija je čak počela da čuva obale Visle u Varšavi.

Policija čuva desnu obalu Visle pošto arheolozi, koristeći to što je vodostaj svega 41 centimetar, pokušavaju da otkriju predmete iz vremena najezde Šveđana na Poljsku, sredinom XVII vijeka, kao što je prije nekoliko godina učinio doktor Hubert Kovalski iz Arehološog instituta Varšavskog univerziteta.

"Za sada ne možemo da govorimo ni o kakvim spektakularnim otkrićima, ali nadamo se da će Visla otkriti novo švedsko blago", kazao je televiziji TVN Varšava, Mihal Krasucki iz varšavskog zavoda za zaštitu spomenika.

Nizak vodostaj Visle i Bzure i njihovih pritoka u centralnoj Poljskoj krajem avgusta otkrio je areholozima olupinu starog sovjetskog aviona i posmrtne ostatke dva pilota Crvene armije.

Priča o sovjetskom avionu koji je oboren u januaru 1945. u vrijeme borbi oko Višogruda, kada je u tom gradu dignut u vazduh i most preko Visle prenosila se kao legenda sa djedova na sinove, ali tek zahvaljujući suši avion je pronađen.

Visla preko koje, kao i preko druge velike rijeke, Odre, na nekim mjestima može da se prelazi pješice, otkrila je Varšavljanima i opasnije predmete na svom dnu - stare bombe iz Drugog svjetskog rata.

Muljevito dno i kamenje koje se pomalja iz poljskih rijeka i jezera privlači kao magnet mase tragača amatera i lovce na blago koji nastoje da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da im rijeke odaju tajne šta decenijama ili vijekovima kriju na svom dnu.

Jedna djevojčica otkrila je tako ovih dana, u jezeru kraj Vođislava u Šleziji na jugozapadu Poljske, odlično očuvanu kljovu mamuta i predala je lokalnom muzeju.

Ljubiteljima istorije pritoka Visle, San na granici sa Ukrajinom otkrio je i stari austrougarski potopljeni patrolni brod iz 1910. godine, a u rijeci Bug, takođe, na istoku Poljske nađena je olupina tajanstvenog starog parnog broda iz XIX vijeka za koji se ne zna još da li je ruski ili njemački, a arheolozi čekaju povoljne okolnosti da ga izvuku iz mulja na kopno još od 2006. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније