Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 09. 2015. 20:33 >> 20:30
1

ZABRINUTI ZBOG RUSA

NATO otvorio vojni centar u Litvaniji

U glavnom gradu Litvanije danas je otvoren novi komandni i kontrolni centar NATO-a, u trenutku pojačane zabrinutosti zbog ruskog vojnog prisustva u regionu, izazvane sukobima u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg i predsjednica Litvanije, Dalija Gribauskajte prisustvovali su svečanom otvaranju vojnog centra, jednog od šest u istočnoj Evropi. Drugi centri otvoreni su ovog m,eseca u Bugarskoj, Estoniji, Letoniji, Poljskoj i Rumuniji.

Stoltenberg je ocijenio da je otvaranje centra "veliki korak ka većoj solidarnosti, snazi i spremnosti" i da će šest centara, u kojima će biti stacionirano po 40 ljudi, pomoći brzom razmeštanju trupa u istočne zemlje Alijanse ako to bude potrebno.

"Oni će obezbijediti da, ako naše snage budu morale da se razmjeste, to učine brzo i efikasno. Takođe će pomoći da se pošalje veoma jasna poruka: Nijedan NATO saveznik ne stoji sam", kazao je Stoltenberg, objavljeno je na sajtu tog vojnog saveza.

NATO tvrdi da je Rusija povećala svoje vazduhoplovne aktivnosti blizu granica s baltičkim državama i da sve više njenih aviona presreću borbeni avioni Sjevernoatlantske alijanse.

Litvanija je objavila uputstvo za postupanje u slučaju izbijanja rata, a dobrovoljci se prijavljuju za rezervne snage u rekordnom broju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније