Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 09. 2015. 17:10 >> 17:13

ODGOVOR ORBANU

Merkel: Migranti se tiču svih nas

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se priliv izbjeglica tiče svih u Evropi i ponovila poziv da se uvedu obavezujuće kvote za sve članice Evropske unije za smještaj migranata.

Tokom posjete Švajcarskoj na pitanje novinara da li se slaže s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da je problem migranata njemački problem, Merkel je rekla da "Njemačka radi ono što je moralno i pravno neophodno, ni manje ni više".

"Takođe postoji obaveza da se pruži zaština onima koji su zaslužili zaštitu. I Ženevska konvencija o izbjeglicama ne važi samo u Njemačkoj, već u svakoj evropskoj zemlji", rekla je Merkel.

Orban je danas za izbjegličku krizu optužio Njemačku, navodeći: "Problem (migranata) nije evropski problem, taj problem je njemački problem, niko ne želi da ostane u Mađarskoj. Svi oni žele da odu u Njemačku".

Merkel je rekla da je Mađarska u pravu da granice EU treba da budu bolje zaštićene, a migranti registrovani "ali to naravno nije sve".

Ona je rekla da je o pitanju migranata razgovarala jutros s francuskim predsjednikom Fransoaom Olandom i da su saglasili da su potrebne kvote u Evropskoj uniji kako bi se raspodjelio teret smještaja "onima kojima je potrebna zaštita".

Merkel je rekla da će biti uzeti u obzir veličina i ekonomska snaga zemlje, ali da pored toga neće biti razmatanja tog pitanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније