Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

05. 09. 2015. 15:29 >> 15:19
1

ČEŠKA

Klaus pokrenuo peticiju protiv izbjeglica

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus pokrenuo je peticiju protiv izbjeglica u kojoj zahtijeva da vlada kategorično odbije pritisak nekih članica Evropske unije.

Pojedine članice zahtijevaju da se izbjeglice preraspodijele, a takođe da Češka počne da brani svoje granice i uz pomoć policije i vojske po svaku cijenu.

U peticiji, koju je kao prvi potpisao sam Klaus, potpisnici upozoravaju češku vladu da masovna imigracija ugrožava stabilnost Evrope i u pojedinih članica EU i ukazuju na rizike po bezbjednost koje nosi miješanje raznih kultura i religija, a takođe zahtijevaju od vlade da odbije pritisak Njemačke i Francuske da se krše pravila šengena, a sankcionišu Mađarsku koja ta pravila poštuje.

"Kvote su smiješne kada pogledate kako su rasle danima, nedeljama, mjesecima. Bilo kakva kvota je smiješna u odnosu na ono što će uslijediti", kazao je Klaus u Lisi nad Labom, gdje je novinarima predstavio peticiju.

Vaclav Klaus je objasnio da je pročitao jedan intervju u kome češki premijer Bohuslav Sobotka kaže da vlada neće intervenisati protiv izbjeglica kao što to čini Mađarska.

"To je dovoljan razlog da pokrenemo peticiju", rekao je Klaus.

Peticija protiv izbjeglica zahtijeva od češke vlade da obezbijedi po svaku cijenu unutrašnju bezbjednost i nedodirljivost spoljnih granica, svim sredstvima, uz pomoć policije i vojske a takođe da odbije bilo kakve izmjene zakona i propisa koje bi olakšale i podstakle imigraciju, već da dosljedno poštuje dosadašnju proceduru odobravanja azila i dosadašnje evropske sporazume i propise u oblasti migracija.

"Želio bih da naglasim da nijesmo ravnodušni na stradanja hiljada ljudi izazvana ratovima ili elementarnim katastrofama ali, i to je strašno bitno, odbijamo manipulisanje javnim mnjenjem da se stvori lažni osjećaj solidarnosti sa tim migrantima", rekao je danas novinarima Klaus.

Češka je zajedno sa Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na udaru kritika Zapada zato što odbija da prihvata preraspodjelu izbjeglica koja ne bi bila dobrovoljna a njemački mediji su danas jučerašnji samit Višegradske grupe u Pragu, na kome su premijeri tih zemalja kategorično odbili kvote nazvali "samitom nemilosrdnih".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније