Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 09. 2015. 23:12 >> 23:02

OŠTRI ČESI

Zeman podržao Klausovu peticiju protiv izbjeglica

Predsjednik Češke, Miloš Zeman, podržao je danas peticiju protiv izb,eglica u kojoj bivši predsjednik Češke, Vaclav Klaus, poziva vladu da odlučno odbije pritisak da se izb,eglice preraspodjele na pojedine zemlje Evropske unije i poziva da Češka brani svoje granice pred izbjeglicama svim dostupnim sredstvima, pa i vojskom, i to po svaku cijenu.

"Ta inicijativa sadrži iste ideje o kojima ja svo vrijeme govorim. Mislim da sam u tome s Vaclavom Klausom saglasan", kazao je danas Zeman novinarima tokom posjete Kine.

U peticiji koju je Vaclav Klaus predstavio juče u Lisi nad Labom potpisnici na čelu sa Klausom upozoravaju češku vladu da masovna imigracija ugrožava stabilnost u Evropi i u pojedinim članicama EU i ukazuju na rizike po bezbjednost koje nosi miješanje raznih kultura i religija, a takođe zahtijevaju od vlade da odbije pritisak Njemačke i Francuske da se krše pravila šengenaj a sankcionišu Mađarsku koja evidencijom izbjeglica i zaštitom šengenske granice ta pravila poštuje.

Peticija protiv izbjeglica zahtijeva od češke vlade da obezbijedi po svaku cijenu unutrašnju bezbjednost i nedodirljivost spoljnih granica Češke, svim sredstvima, uz pomoć policije i vojske, a takođe da odbije bilo kakve izmjene zakona i propisa koje bi olakšale imigraciju.

Klausovu peticiju pod kojom se još u subotu našlo preko 10 hiljada potpisa osudilo je odmah više čeških zvaničnika na čelu sa premijerom, Bohuslavom Sobotkom, koji je poručio da je izbjeglička kriza problem koji Evropa mora da rješava zajedno.

"Nama nijesu potrebne peticije, već jasni koraci, jasna djela na nivou cijele Evropske unije", kazao je Sobotka i dodao da u rješavanje problema mora da se uključi i međunarodna zajednica i u njoj i Rusija.

Ministar unutrašnjih poslova, Milan Hovanec, optužio je Klausa da populistički pokušava da zloupotrijebi izbjegličku krizu.

"Gospodin Klaus nije ni prvi ni posljednji koji pokušava da se populistički vozi na toj temi. Na žalostj bićemo svjedoci toga da će i drugi nastaviti u tom trendu", upozorio je Hovanec, još prije nego što se sa podrškom Klausovoj antiizbjegličkoj peticiji pridružio predsjednik Zeman.

Sajt na kome je objavljena peticija i gdje može da se potpiše, praktično od trenutka objavljivanja napadaju hakeri, pokušavaju da ga obore i manipulišu brojem potpisa.

"Suočili smo se s više od 20 realnih napada. To su ozbiljni napadi, ne neki gdje se dosađuju studenti", kazao je danas agenciji ČTK Petr Macinka iz Instituta Vaclava Klausa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније