Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 09. 2015. 21:47 >> 21:36
1

IZBRISANI SNIMCI

AP: Policajac pustio psa na izbjeglice

Novinska agencija Asošieted pres (AP) protestovala je zbog toga što je mađarska policija privela jednog snimatelja i primorala ga da izbriše snimak na kome policijski pas obara jednog migranta.

Incident se dogodio u subotu uveče, dok je snimatelj agencije AP Luka Muzi snimao izbjeglice koje su preko polja prelazile srpsko-mađarsku granicu u blizini mjesta Reske, prenosi RTS.

Stigla je policija koja ih je zaustavila, a jedan policajac je pustio psa na Sirijca, koji je oboren na zemlju i počeo je da viče: "Molim vas, molim vas, ja sam izbjeglica". 

Kada je video da Muzi snima incident, policajac ga je zaustavio. Muzi mu je pokazao legitimaciju i pokušao je da se udalji, ali mu to nije bilo dozvoljeno, a bilo mu je zabranjeno i da pozove svog urednika, ili dvojicu kolega koji su bili u blizini. 

Policajac je tada odveo Muzija izvan registracionog centra u mrak i tražio da pregleda snimak, a potom ga je primorao da izbriše sve što je snimio tokom prethodna dva dana. 

"Pritom, sve vrijeme sam osjećao u svojoj blizini njušku psa", rekao je Muzi. 

AP je, u zvaničnom protestu portparolu mađarske vlade Zoltanu Kovaču, naveo da je ponašanje policajca bilo neprihvatljivo i istakao da se novinarima mora omogućiti da prate događaje, a da pritom ne rizikuju da budu fizički zlostavljani i bez straha da će im Vlada uništiti legalno napravljene snimke. 

Pozivajući se na izvještaj policije, Kovač je demantovao tvrdnje novinara AP, rekaviši da su policajci samo željeli da vide da li je Muzi snimao njih - a pošto nije - niko od njega nije tražio da bilo šta briše. 

Kovač je dodao i da su policajci svo vrijeme držali pse na povocu i da oni nijesu bili prijetnja snimatelju. 

"Možda su psi lajali jer su dresirani da budu prijetnja i da zastrašuju, ali je sasvim sugurno da nijesu napadali", rekao je Kovač AP-u u telefonskom intervjuu. 

Međutim, Muzi ističe da mu je policajac oduzeo sva dokumenta, a vratio mu ih je tek kada se uvjerio da su svi snimci izbrisani.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније