Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina-business

03. 10. 2015. 23:27   >>  23:14

"POTREBAN JOŠ JEDAN BRAZIL"

Svijetu prijeti nestašica kafe

Svijetu je potreban još jedan Brazil, najveći uzgajivač i izvoznik kafe, da bi se izbjegla nestašica, piše "Bloomberg".

"Do nestašiice kafe bi moglo doći zbog sve veće konzumacije, a to bi na globalnom nivou značilo da se proizvodnja mora povećati za 40 do 50 miliona vreća narednih deset godina", kazao je izvršni direktor Illy kafea iz Italije, Andrea Ili.

Ipak, tih 40 do 50 miliona vreća je više od cijelog roda u Brazilu koji se iz godine u godinu smanjuje zbog klimatskih promjena, ali i niskih otkupnih cijena zbog čega farmeri odustaju od toga da šire svoju proizvodnju, prenosi Biznis.ba.

Klimatske promjene utiču i na druge zemlje proizvođače kafe poput Nikaragve, El Salvadora i Meksika.

"Prije ili kasnije moraćemo da usvojimo neku strategiju kako bismo vidjeli šta ćemo da radimo. Ne znamo odakle će sva ta kafa doći", dodao je Ili.

U Milanu se ove sedmice održava Globalni forum o kafi gdje najveći proizvođači i distrubteri pokušavaju da pronađu rješenje kako bi spriječili nestašicu na tržištu u narednoj deceniji.

Samo u sezoni ove i naredne godine predviđa se deficit kafe od 3,5 miliona vreća ili 210 miliona kilograma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније