Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 10. 2015. 22:42   >>  22:30 1

PUTIN ODLAŽE IZBORE

Porošenko: SAD obećale novo oružje

Sjedinjene Američke Države obećale su da će Ukrajinu snabdjeti novim oružjem, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

 

 

 

"Dok sam bio u Njujorku tri puta sam se sastao sa američkim predsjednikom Barakom Obamom - prije i poslije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i poslije razgovora sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom - kada mi je rekao da je potpisao dokument o snabdijevanju Ukrajine novim oružjem", rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinske tv stanice.

"To oružje nam je neophodno kao vazduh", kazao je Porošenko, prenijela je agencija Tass. 

Porošenko je naveo da se Ukrajina nada da će joj 15. oktobra biti odobren status nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. 

"Imamo ozbiljnu osnovu za optimizam", rekao je on, dodajući da je po tom pitanju Ukrajina aktivno angažovana. 

Porošenko nije isključio mogućnost prisustvovanja sjednici Generalne skupštine UN 15. oktobra, kada će biti birane nestalne članice Savjeta bezbjednosti. 

"Vjerovatno ću biti na toj sjednici", kazao je ukrajinski predsjednik. 

Porošenko je izrazio uvjerenje da će međunarodna zajednica pomoći oživljavanju privrede Donbasa. 

"Međunarodna koalicija će nam pomoći u finansiranju obnove infrastrukture u Donbasu. To neće ići na teret ukrajinskih poreznika", naveo je on. 

Porošenko je rekao da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, obećao da će od proruskih separatista zatražiti da otkažu izbore u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, zakazane uprkos protivljenju Kijeva. 

Prema mirovnom sporazumu potpisanom u Minsku u februaru, lokalni izbori u ta dva regiona trebalo bi da budu održani ove jeseni, u isto vrijeme kad i izbori u ostatku Ukrajine. 

Vlasti u Kijevu su, međutim, saopštile da na istoku zemlje izbori ne mogu biti održani, zbog stalnih bezbjednosnih problema u toj oblasti. 

Proruske snage su, kao odgovor, zakazale svoje izbore za oktobar i novembar, što je razljutilo ukrajinske vlasti, koje su odlučije da ne priznaju rezultate glasanja, prenosi Rojters. 

"Putin je obećao da će učiniti sve i obavijestiti nas do utorka, da li će odluka da izbori budu otkazani biti sprovedena u djelo", rekao je Porošenko u televizijskom intervjuu.

Prije nekoliko dana, Porošenko je zaprijetio Rusiji proširenjem sankcija, ako Moskva bude priznala lokalne izbore u samoproglašenim donjeckoj i luganskoj republici (DPR i LPR).

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније