Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ tanjug.rs ]

05. 10. 2015. 23:26 >> 23:14
1

RUSI O INCIDENTU

Avion nakratko ušao u turski prostor

Ruski borbeni avion "Su-30" nakratko je prije dva dana ušao u vazdušni prostor Turske zbog loših vremenskih uslova, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju ministarstva se navodi da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor.

"Taj incident se dogodio zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Nema potrebe za razvijanjem nekih teorija zavjere", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

Premijer Turske, Ahmet Davutoglu, izjavio je da je Moskva taj incident nazvala greškom i dodao da je miješanje Rusije u sukob u Siriji dovelo do eskalacije krize.

U intervjuu za kanal HaberTurk, Davutoglu je rekao i da Turska ima jasna pravila kada je u pitanju povreda njenog vazdušnog prostora, ko god da to učini, prenio je Rojters.

"Turske oružane snage imaju jasnu instrukciju. Čak i da je to ptica u letu, biće presretnuta", istakao je Davutoglu.

Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je, prije dva dana, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povrijedio vazdušni prostor te zemlje, zbog čega je tursko vazduhoplovstvo uputilo dva aviona F-16 da ga presretnu.

Ministarstvo je pozvalo ruskog ambasadora u Ankari da bi uložilo demarš zbog povrede turskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju postavljenom na internetu.

Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu "smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi".

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su SAD veoma zabrinute zbog tog incidenta, jer je mogao da rezultira rušenjem ruskog aviona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније