Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 10. 2015. 08:16   >>  08:05 8

JAKŠIĆ SMATRA

Mogući sukobi Rusije i SAD u Siriji

Nema sumnje da se na sirijskom poligonu sukobljavaju američki i ruski interesi. Jedina koordinacija koju su oni uspjeli da postignu tiče se dogovora da se izbjegne njihov direktni konflikt tokom borbenih operacija. Sve ostalo je dijametralno suprotno, osim što imaju istog neprijatelja - Islamsku državu, rekao je spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

 

On je kazao da Islamska država (ISIL) ne može biti poražena bez kopnene intervencije, ali da od te opcije i Zapad i Rusija "bježe kao đavo od krsta".

"Barak Obama je jasno rekao da neće da ponavlja greške i šalje vojnike na Bliski istok, iako se oko 3.500 američkih vojnih saveznika nalazi u Iraku. Rusi su poslali jedan mali dio pomorske pješadije i takođe imaju jedan broj vojnih saveznika, ali i u Rusiji raste otpor kada je u pitanju slanje vojnika jer se prizivaju sjećanja na Avganistan. Međutim, bez kopnene interevencije Islamska država ne može biti poražena", ocijenio je Jakšić u razgovoru za Portal Analitika, govoreći o najnovijem zaoštravanju odnosa na relaciji SAD - Rusija zbog ruske intervencije u Siriji. 

Ruska avijacija je, prije sedam dana, počela sa napadima na džihadiste Islamske države u Siriji. Jakšić je kazao da je zbog dejstva zapadnih snaga na teritoriji Sirije sukob sa Rusijom "čak i očekivan".  

"Incidenti na relaciji SAD-Rusija u ovakvoj situaciji su više nego mogući, čak i očekivani. Da li će biti manji ili veći, bitno je da se uspostavi manja ili veća spremnost da se ti incidenti prevaziđu. O tome stalno razgovaraju Džon Keri i Sergej Lavrov", objašnjava Jakšić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније