Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic/Tanjug ]

06. 10. 2015. 19:33 >> 19:21
5

PORUKA VATIKANA

"Homoseksualci su naša braća i sestre"

Katolici treba da prestanu da koriste snishodljiv jezik kada govore o homoseksualcima i pronađu načine da ih prihvate kao sinove i kćeri crkve, rekli su biskupi na Sinodu posvećenom pitanju porodice.

Biskupi su se založili za "novu formu jezika, posebno kada se govori o gej osobama.

"Mi ih ne sažaljevamo već ih prihvatamo kao ono što jesu. Oni su naši sinovi i kćeri, naša braća i sestre, naši susjedi i kolege", rekao je danas na konferenciji za novinare predstavnik Vatikana otac Tom Rozika.

Rozika, koji prisustvuje sastancima iza zatvorenih vrata, kazao je da su biskupi, koji se zalažu za Crkvu koja u većoj mjeri prihvata homoseksualce, smatraju da sa njima ne treba da se postupa kao sa "autsajderima" i da Crkva treba da im pruži "ruku dobrodošlice", prenio je Rojters.

Sinod, na kome učestvuje više od 300 biskupa, delegata i posmatrača, uključujući 13 vjenčanih parova, trajaće naredne tri sedmice i u prisustvu pape Franja učesnci će razgovati o načinima kako katolička crkva, koja ima 1,2 milijarde vjernika, može da izađe na kraj sa problemima sa kojima se suočava moderna porodica.

Jedna od ključnih tema biće pitanje vjernika koji su se razveli i ponovo sklopili građanski brak, a koje Crkva smatra i dalje vjenčanim za prvog supružnika i da žive u grijehu.

Neki biskupi žele promjenu pravila koja im zabranjuju da prime pričešće.

Uvodno izlaganje na otvaranju Sinoda u ponedjeljak navelo je neke na zaključak da je debata na tu temu zaključena, ali su biskupi na današnjoj konferenciji za novinare to osporili.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније