Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 10. 2015. 11:25 >> 11:36

KVARTET IZ TUNISA

Nobel za mir Jasmin revoluciji

Nobelovu nagradu za mir za 2015. dobio je Tuniski nacionalni kvartet za dijalog.

U obrazloženju nagrade navedeno je da je organizacija doprinijela razvoju pluralizma i demokratije u Tunisu, nakon buđenja tzv. Jasmin revolucije.

Kvartet je osnovan 2013. kad je, kako navode iz Švedske akademije, demokratija bila u krizi. Ustanovili su alternativni, miroljubivi politički pokret, u vrijeme kad je Tunis bio na ivici građanskog rata.

Arapsko proljeće počelo je u Tunisu 2010, a brzo se raširilo na druge države sjeverne Afrike. Organizacije koje su dio Kvarteta, Liga za ljudska prava, Red advokata, Udruženje zaposlenih i Ujedinjeni sindikati, bavile su se socijalnom pravdom, vladavinom prava i ljudskim pravima.

Žiri je naveo da je napor koji je Kvartet činio bio ključni faktor za prelazak iz revolucije u organizaciju demokratskih izbora.

Ove godine za Nobelovu nagradu nominovana su 273 kandidata. Među potencijalnim dobitnicima pominjali su se njemačka kancelarka Angela Merkel, papa Franjo i UNHCR. Nominovan je i ruski list Novaja Gazeta.

Svečana dodjela za sve kategorije Nobelove nagrade održaće se 10. decembra na dan smrti Alfreda Nobela.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније