Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 10. 2015. 23:39   >>  23:29

NISKE KAMATNE STOPE

Svjetske berze u porastu

Svjetske berze danas su u porastu završavajući time solidnu nedjelju poslije naznake američke centralne banke da će rekordno nisku referentnu kamatnu stopu zadržati duže nego što se očekivalo.

  

Evropski berzanski indeksi - njemački Daks, francuski KAK 40 i britanski FTSE 100 - u plusu su iznad jedan odsto, pošto su i juče imali znatne dobitke u očekivanju objavljivanja zapisnika sa sastanka Federalnih rezervi.

Zapisnik sa septembarskog sastanka Federalnih rezervi pokazuje da zvaničnici centralne banke SAD i dalje brinu zbog niske inflacije i niskih cijena sirovina.

Iako je u Fedu izraženo uvjerenje u stabilnost američke privrede, investitori misle da zvaničnici Feda polako odustaju od namjere da u decembru podignu referentnu kamatnu stopu prvi put poslije devet godina i prihvataju da ostane bliska nuli do sljedeće godine.

"Izgledi da prvo podizanje kamate bude pomjereno do sljedeće godine dali su ove nedjelje podsticaj tržištima", rekao je berzanski analitičar Kreg Erlam iz firme OANDA, dodajući da će rast na berzama sljedeće nedjelje zavisiti od objavljivanja zarada kompanija u trećem kvartalu.

Akcije kompanije za trgovinu sirovinama Glenkor u Londonu su porasle za više od 10 odsto pošto je ta kompanija najavila da će smanjiti proizvodnju cinka za trećinu i smanjiti broj zaposlenih kao odgovor na nagli pad cijene tog metala.

I berze u Aziji su imale solidan dan pošto je japanski indeks Nikei 225 porastao za 1,6 odsto, hongongški Hang Sneg za 0,5 odsto, šangajski kompozitni indeks za 1,3 odsto, dok je australijski S&P/ASX 200 dobio 1,3 odsto.

Cijene nafte i akcije energetski kompanija su takođe u porastu pošto je ruska intervencija u Siriji povećala rizik šireg sukoba na Bliskom istoku. Američka sirova nafta danas je došla do 50,58 dolara po barelu, čime je prvi put od sredine jula iznad 50 dolara. Nafta brent, koja određuje međunarodnu cijenu, košta 53,75 dolara po barelu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније