Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija ]

10. 10. 2015. 17:25   >>  09:18 14

TRODNEVNA ŽALOST

Davutoglu: Napad izveli bombaši samoubice

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Ankari da postoje čvrsti dokazi kako su jutrošnji teroristički napad u glavnom gradu Turske izvela dvojica bombaša samoubica, javlja Anadolija. Premijer je saopštio da je, prema posljednjim podacima, 95 osoba stradalo, 246 je povređeno, a 48 se nalazi u kritičnom stanju.

„Postoje čvrsti dokazi da su napad izvela dvojica bombaša samoubica", rekao je Davutoglu.

Turski premijer je, na vanrednoj konferenciji za novinare u Ankari, saopštio i odluku turske vlade o proglašenju trodnevne žalosti u zemlji, u spomen na sve stradale građane.

"Naša država, građani i demokratija bili su meta velikog terorističkog napada. Meta napada nije bila jedna grupa, učesnici mitinga ili jedna politička grupa. Meta napada je bila cijela naša država", dodao je Davutoglu.

Turski premijer je poručio kako će "svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u jutrošnjem napadu, biti pronađeni, izvedeni pred lice pravde i kažnjeni".

Eksplozija se dogodila na mjestu na kome je danas trebalo da počne protestna šetnja pod parolom  "Uprkos ratu, odmah želimo mir. Mir, trud, demokratija". Policija je saopšila kako se u blizini mjesta eksplozije nalazilo oko 14 hiljada ljudi.

Izrazi saučešća iz cijelog svijeta

Ruski predsjednik Vladimir Putin, uputio je saučešće predsjedniku Turske Tajipu Redžepu Erdoganu. I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputilu su izraze saučesća i solidarnosti Turskoj i pozvali je na jedinstvo u borbi protiv terorizma.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland osudio je napad koji se dogodio jutros, uoči planiranog marša mira u Ankari.

"Jutrošnje vijesti iz Ankare šokantne su i uznemirujuće. To što se desilo je okrutan i varvarski napad na mirne demonstrante. Želim da izrazim saučešće svima koji su izgubili prijatelje i voljene. Sloboda okupljanja i sloboda izražavanja osnovni su stubovi demokratije", rekao je Jagland.

Napad je osudio i generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

  

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније