Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

21. 10. 2015. 23:01 >> 22:55

HAŠKI TRIBUNAL

Maltežanin Agius umjesto Merona

Stalne sudije Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju izabrale su danas sudiju Karmela Agiusa sa Malte za predsjednika, a sudiju Liu Daćuna iz Kine za potpredsjednika suda.

Agius će na toj funkciji naslijediti Teodora Merona. Mandat Agiusa i Daćuna koji su izabrani na specijalnoj plenarnoj sjednici, počeće 17. novembra i trajaće dvije godine, saopštio je Tribunal.

Sudija Karmel Agius je od 2011. godine potpredsjednik Haškog tribunala, gdje je za sudiju prvi put izabran 2001. godine.

Od 2003. do 2010. godine bio je predsjedavajući u Pretresnom vijeću II Haškog tribunala, i u tom je periodu predsjedavao na suđenjima Radoslavu Brđaninu, Naseru Oriću, kao i Vujadinu Popoviću koji je sa grupom saoptuženih osuđen za masakr u Srebrenici.

Prije izbora za sudiju Tribunala bio je viši sudija Apelacionog suda Malte i Ustavnog suda Malte, a u više navrata je obavljao funkciju vršioca dužnosti vrhovnog sudije.

Između 1999. i 2008. godine sudija Agius bio je član Stalnog arbitražnog suda, a od 1990. do 2001. godine bio je na čelu malteške delegacije na svim godišnjim sjednicama Komisije Ujedinjenih nacija za prevenciju kriminaliteta i krivično pravosuđe u Beču.

Liu Daćun je sudija zajedničkog Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Za sudiju Haškog tribunala ga je 2000. godine imenovao generalni sekretar UN, a Generalna skupština UN ga je reizabrala 2001. i 2004. godine.

Od 2001. do 2005. godine bio je predsjedavajući sudija Pretresnog vijeća I, koje je postupalo u predmetima Naletić i Martinović, Blagojević i Jokić, i Halilović, između ostalih.

Prije nego što je izabran za sudiju Međunarodnog suda, sudija Liu je obavljao niz funkcija u kineskom ministarstvu spoljnih poslova, dostigavši 1999. godine do položaja ambasadora Kine na Jamajci i stalnog predstavnika Kine pri Međunarodnom tijelu za režim morskog dna.

Sudija Liu je takođe bio zamjenik šefa kineske delegacije i glavni pregovarač na Rimskoj konferenciji o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda.

Liu je 1994. godine imenovan za profesora međunarodnog prava na Kineskom univerzitetu prava i političkih nauka, a za profesora pri Centru za kooperativne inovacije i pravosudnu civilizaciju istog univerziteta imenovan je 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније