Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 10. 2015. 10:47 >> 10:35

ZA SEJM I SENAT

Poljaci biraju novi saziv parlamenta

U Poljskoj su jutros počeli izbori za novih 460 poslanika Sejma i 100 senatora gornjeg doma poljskog parlamenta.

  

 

 

Oko 30,5 miliona registrovanih birača će danas glasati na više od 27.000 birališta. Na listama osam stranaka i koalicija na republičkom nivou ima 8.000 kandidata za poslanike, dok je još sedam stranaka, koalicija i pokreta prijavilo svoje kandidate samo u dijelu Poljske.

Sejm, parlament Poljske, bira se po proporcionalnom izbornom sistemu, a Senat, za koji se na ovim izborima prijavilo više od 400 kandidata, po većinskom izbornom sistemu. 

Još od predsjedničkih izbora u maju na kojima je neočekivano politički autsajder, kandidat opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS), Andžej Duda pobijedio omiljenog predsjednika iz liberalne vladajuće Građanske platforme (PO) Bronjislava Komorovskog, raspoloženje Poljaka u znaku je želje za promjenom nakon osam godina vladavine liberala bivšeg premijera Donalda Tuska i sadašnje premijerke Eve Kopač. 

Sve ankete raspoloženja birača, od početka kampanje do u petak u ponoć, kada je počela izborna tišina, veliku prednost i izbornu pobjedu pripisuju PiS bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog. 

On je pred izbore obećao da će, ukoliko pobijedi, za premijerku imenovati potpredsjednicu stranke iz umjerenog krila konzervativaca Beatu Šidlo, a on će, kao jedna od najkontroverznijih političara u Poljskoj, ostati u pozadini, kao šef stranke i obični poslanik. 

Prema anketama posljednjeg dana, PiS može da računa na više od 38 odsto glasova, dok druga najjača stranka i najveći rival, PO premijerke Eve Kopač na oko 22 odsto glasova. 

Da li će izborna pobjeda biti pretočena i u realnu konzervativnu vladu, zavisi od toga koliko će glasova osvojiti male stranke, kao i ujedinjena postokmunistička ljevica i da li će se ponoviti scenario "svi protiv PiS", sa ranijih izbora na raznim nivoima. 

Zbog velike nepoznanice kako će Poljaci rasporediti svoje glasove na manje stranke, analitičari ocjenjuju da su ovi izbori najmanje predvidljivi od pada komunista 1989. godine. 

Državna izborna komisija saopštiće u ponedjeljak koje stranke su prešle cenzus od pet odsto za stranke i osam odsto za koalicije, a u utorak zvanične rezultate. 

Odmah poslije zatvaranja birališta u 21 čas poljske televizije će objaviti izborne procjene na osnovu anketa na biralištima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније